• Nem Talált Eredményt

Új koncepciók az aVR algoritmusban

In document MTA Doktori Értekezés (Pldal 162-165)

5. Megbeszélés

5.2. A pitvarfibrillatio és kamrai tachycardia therápiájának új lehetőségei

5.3.1. Új algoritmusok alkalmazása a széles QRS tachycardiák (WCT) differenciál

5.3.1.2. Az új egyszerűsített aVR algoritmus vizsgálata

5.3.1.2.2. Új koncepciók az aVR algoritmusban

Annak ellenére, hogy az új aVR algoritmus már nem tartalmaz alapvetően új

kritériumot az első új algoritmushoz képest, mégis a három alábbi új koncepción alapul: 1) az aVR elvezetés kizárólagos alkalmazása a WCT differenciál diagnózisára; 2) a VT-k két fő csoportra osztása: a) a kamrák csúcsából, inferior régiójából kiinduló VT-k, amelyek aVR-ben kezdeti R hullámmal járnak, b) a kamrák más területéről kiinduló VT-k, amelyek nem hoznak létre kezdeti R hullámot aVR elvezetésben, de a QRS kezdeti részének lelassulásával járnak (szemben az SVT-kkel, amelyekben a QRS kezdeti szakasza gyors, meredek); 3) A korábbi összes algoritmus, tradícionális EKG kritériumok által használt AV disszociáció és

bonyolult morfológiai kritériumok teljes kiküszöbölése az elemzésből.

Az aVR elvezetés kizárólagos alkalmazása és a VT-k felosztása két alapvető formára

Szárblockkal járó SVT során mind a kezdeti gyors septalis aktíváció (akár balról jobbra, akár jobbról balra történik) mind a későbbi fő kamra aktíváció az aVR elvezetéstől elfelé halad, ezért aVR-ben negatív QRS komplexust (QS komplexus) eredményez (ld. 50. és 51. ábra). A fenti általánosítás alóli kivétel lehet a rS komplexus jelenléte aVR-ben inferior myocardialis infarctusban, valamint normális variánsként sinus ritmus vagy SVT esetén.

Azonban az utóbbi esetekben az R/S arány <1-nél, tehát kezdeti R hullám szárblokkal járó SVT esetén nem lehet aVR-ben (249, 250), az igen ritka kivétel a kifejezett jobb kamra hypertrophiával járó krónikus cor pulmonaléban vagy súlyos emphysemában esetleg előforduló R hullám aVR-ben.

Mivel a kezdeti R hullám aVR-ben nem egyeztethető össze SVT-vel, jelenléte olyan VT-re utal, amely típusosan a kamrák inferior vagy csúcsi régiójából indul ki. Ezért az aVR elvezetés alkalmasabb mint a többi elvezetések az SVT VT-től történő elkülönítésére (50. és 51. ábra). Feltételeztük, hogy az aVR elvezetés más elvezetéseknél érzékenyebben képes kimutatni az olyan VT-ket is, amelyek nem a kamrák csúcsi vagy inferior régiójából erednek, és ezáltal nem okoznak kezdeti R hullámot aVR-ben. Ez utóbbi VT-kről (kivéve a szabad kamrafal és az interventricularis septum legbasalisabb részéről kiinduló VT-ket) még azt is feltételeztük, hogy kell rendelkezniük egy kezdeti, lassú, felfelé irányuló, változó nagyságú vektor komponenssel, ami az aVR elvezetés felé mutat, (ez a vektor komponens SVT-ben nincs jelen) akkor is, ha a kamrai aktíváció fő vektora aVR elvezetéstől elfelé irányul, és ezáltal teljesen vagy dominánsan negatív QRS-t hoz létre aVR-ben (50. és 51. ábra). Egy másik döntő különbség az SVT és VT között, ami egyben a vi/vt kritérium magyarázata is, hogy a szárblockkal járó SVT esetén a kezdeti aktíváció gyors, és a széles QRS-t a QRS középső-terminális részében létrejövő ingerületvezetés késés hozza létre. Ezzel szemben VT-ben a kezdeti kamrai aktíváció lassúbb (vagy esetleg ugyanolyan lassú) mint a terminális aktíváció a kezdeti lassúbb izomvezetés következtében, ami addig tart, amíg az ingerület eléri a Hi-Purkinje rendszer legközelebb elhelyezkedő elágazását, ezt követően a kamraizomzat többi része a His-Purkinje rendszeren keresztül gyorsan aktíválódik (120).

50. ábra. Az új aVR algoritmus fő koncepcióinak sematikus ábrázolása. A két felső rajz olyan WCT-t illusztrál, amelynek hátterében SVT áll funkcionális vagy fixált Tawara szár blockkal. A bal alsó rajz a kamrák csúcsi vagy inferior régiójából kiinduló VT-t mutat, amely aVR elvezetésben R hullámot eredményez. Az 1.-es vektorok a kezdeti kamrai aktíváció vektorai, a 2.-es vektorok a fő kamrai aktíváció eredő vektorának felelnek meg. A jobb alsó rajz három különböző VT-t mutat, amelyek nem a kamrák csúcsi vagy inferior régiójából erednek, ezért nem okoznak kezdeti R hullámot aVR-ben. Mindezeknek a VT-knek a közös tulajdonsága, hogy dominánsan negatív eredő fő kamrai aktívációs vektorral járnak, amelyet a 2.-es vektorok reprezentálnak. Az 1.-es vektorok a különböző VT-k kezdeti aktívációs vektorai, amelyek közül a bekarikázottak jelképezik a kezdeti, lassú, felfelé irányuló vektor komponenst, ami az aVR elvezetés kezdeti részének lelassulását, készélesedését (r

>40 ms), illetve leszálló szárának megtöretését okozhatja. A különböző VT-khez tartozó vektorokat pontozott (VT1), szaggatott (VT2) és pontozott-szaggatott (VT3) vonalakkal jelöltük. A további magyarázatot ld. a szövegben. RBBB=jobb Tawara szár block, LBBB=bal Tawara szár block.

Tehát olyan VT esetén, amely nem okoz kezdeti R hullámot aVR-ben, a QRS kezdeti része aVR-ben kevésbé meredek (“lassúbb”) lesz a kezdeti, lassúbb, felfelé irányuló vektor komponenssel járó kamrai aktíváció következtében, amely az aVR elvezetésben >40 ms szélességű kezdeti r vagy q hullám, a teljesen vagy dominánsan negatív QRS komplexus leszálló szárán látható megtöretés, vagy a lassúbb QRS kezdeti 40 ms-a alatti mint terminális 40 ms-a alatti kamrai aktíváció formájában manifesztálódhat. Ezzel ellentétben szárblockkal járó SVT esetén a QRS kezdeti része aVR-ben meredekebb („gyorsabb”) a mindenképpen gyors septalis aktíváció következtében, amely aVR elvezetéstől lefelé halad, és keskeny (<40 ms-os r vagy q hullámot illetve 1-nél nagyobb vi/vt arányt eredményez aVR-ben.

Az AV disszociáció kritérium és a bonyolult morfológiai kritériumok elhagyása

Az AV disszociáció kritériumot azért hagytuk el, mert eredményeink szerint alkalmazása nem befolyásolta az új aVR algoritmus teszt pontosságát. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a 100%-os specificitású (de nem sensitív) AV disszociáció kritériumot ne lenne érdemes tovább is használni a WCT-k differenciál diagnózisában. Az AV disszociáció kritérium használható a 4 lépcsős új aVR algoritmussal együtt 5 lépcsős algoritmusként úgy, hogy az 1. lépcsőben az AV disszociáció kritériumot alkalmazzuk és a további 4 lépcsőben az új aVR algoritmust. A bonyolult morfológiai kritériumokat is teljesen elhagytuk az új aVR algoritmusból. A 52. ábra olyan valódi VT és SVT mechanizmusú WCT esetekből vett EKG-k gyaEKG-kori, aVR elvezetésben előforduló QRS morfológiáit mutatja be, amelyeEKG-k megfelelneEKG-k a hypothesisünkben vázolt várható QRS morfológiáknak.

5.3.1.2.3. Az új aVR algoritmus előnyei és korlátai

In document MTA Doktori Értekezés (Pldal 162-165)