• Nem Talált Eredményt

A kommunista- és szovjetbarát Kiszely

Az újabban feldolgozott "Feledy"-jelentések egyértelművé teszik a paptanár farizeus és kaméleon viselkedésének gyökereit, azt, hogy valójában ateista, kommunista- és szovjetbarát volt ügynökéveiben. 1960. november 8-án alapvető nézeteit tükröző, filozofikus jelentést küld a BM II/5-c alosztályának az "Egyházi iskolák" címmel. Egyebek között kifejti:

"Az egyházi iskolák fennállását, hogy az igazat megvalljam, nem értem, hiszen az ifjúság nevelése minden rendszernek a szívügye kell, hogy legyen. A jövő generációja szempontjából is, kell hogy egységes nevelést kapjanak. 1950-ben hagytak meg Magyarországon 8 szerzetesiskolát, amiből évente 600 gyerek kerül ki az életbe. Nem sok az a 600 ember, de ha évente mindig ugyanazt az államellenes légkört hozza magával, az, úgy hiszem, hogy mégsem lehet mindegy.

1945 után, amikor még nem voltak jól képzett és megbízható pedagógusok, akik nevelhették volna kommunista öntudatra, hazáját nagyon szerető, az országért, az emberekért és a rendszerért mindent megtevő embereket, akkor lehet, hogy tényleg valamelyest feladatot végzett el sok papnevelő is, de úgy hiszem most már ez a nehézség nem áll fenn. Emberünk van bőven, nem kell arra szorulni, hogy mintegy azok tegyenek szívességet nekünk, akik ellenségeink. Mert azért akárhogy is van, a papság sohasem szolgálta a szocializmust. Szerintem még a békepapság sem, ez most meglévő állapot, amely azért kell, mert még az emberekben nagyon de nagyon sok a külsőség, sok a

múlthoz való ragaszkodás, amit egy-két generáció majd teljesen levet. Ezt majd meghozza a történelem, az idő, mint ahogyan azt meghozta Kínában, Afrikában és tulajdonképpen még az Egyesült Államokban is. Nem beszélek itt a Szovjetunióról, ahol, ez már teljesen megoldódott. Amúgy is az ország halad a szocializmus felé. Csehszlovákia most lett szocialista köztársaság, és ott már előbbre vannak ilyen kérdésekben. Ott már nincsenek elég régóta szerzetes gimnáziumok."

Kapcsolattartó tisztje, Tüzes János r. százados ezt írja a jelentésre: "Megjegyzés: A jelentés kicsit kesernyés hangú, de alapjában a szerzetes iskolákat illetően véleményem szerint reális.

Egyetértek az ügynökkel abban is, hogy állami pénzen ellenséges nevelést biztosítunk az egyházi iskolákban és ezeknek a nevelését fényesen bizonyítja a jelenlegi ferences gimnazisták ügye. Helyes lenne, ha a meglévő ilyen irányú anyagaink alapján egy tájékoztatót és javaslatot tennénk a párt felé az egyházi iskolák megszüntetésére, vagy nagyon erős korlátozásokra." "Feladat:

készítsen jelentést a pannonhalmi bencésekről, akiknek Budapes-ten feltehetően csoport kapcsolataik vannak, továbbá azokról, akik aktívan foglalkoznak a fiatalokkal."

Kiszely ügynöki tevékenységének, szabad mozgásának azonban részben útját állta Legányi Norbert pannonhalmi főapát.

Rossz volt vele a viszonya már állambiztonsági beszervezése, 1960. augusztus 4. előtt is, mert tanulmányi vétségét 1960. május 12-én a főapát szankcionálta, ám ő ennek ellenére sem tett eleget kötelességének, mert elhatározta, hogy nem lesz pap. Igen ám, de beszervezésekor azt a parancsot kapta, hogy maradjon ne csak információs feladatai, hanem Legányi főapát eltávolítása érdekében is. Az utóbbi így nemcsak szolgálati, hanem személyes presztízsügye is lett Kiszelynek. Erről 1960. december 13-án így ír jelentésében:

"...nekem megtiltotta (ti. a főapát) a legszigorúbb parancs alatt, hogy bármit is elmulasszak a breviárium mondásából 1960. május 12-én. Én persze ezt nem tartottam meg, hiszen nem akartam tovább pap maradni.

Nyáron, amikor önökkel találkoztam, mindent vissza próbáltam csinálni, a dolog ment is, persze ezt nem lehetett visszafelé göngyölíteni. Mivel azonban én nem mondtam, hogy kérem felmentésemet, Legányi Norbert minden erejével azon volt, hogy ő valamiképpen kitegyen a Rendből."

Az ügynök – aki ekkor már fővárosi természettudományi tanulmányait folytatja az egyetemen, s szakdolgozatát a szovjet természetátalakító tervek gigantikus víztárolóiról írja – tippeket is ad az állambiztonságnak Legányi eltávolításához:

"Szerintem az egész ügybe ott lehet elindulni, hogy ő végső soron azért dobott ki a Rendből, mert én egyrészt haladó dolgokkal foglalkozom, történetesen a Szovjetunióval és szakdolgozatom témája: a víztárolók szerepe a természet átalakításában. Szerinte a természetet egyáltalán nem alakítják a víztárolók. Tehát ő azt az embert, aki haladni akar a korral és az ifjúságnak modern és korszerű dolgokat akar adni, eleve elgáncsolja, akkor milyen lehet a felfogás ott Pannonhalmán? Fejétől büdösödik a hal..."

Bizony, a szovjetellenesség akkoriban döntő érv volt valaki eltávolítására. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy "Feledy"

titkos megbízott többször is hangot adott a Szovjetunió iránti vonzódásának. Például: 1975. március 18-án jelenti az MSZMP XI. kongresszusáról:

"Valamikor a Szovjet (így, nagy betűvel!) vezető személyes megjelenését politikai célzatúnak nézték, ma mindenki megnyugtatónak és megtisztelőnek veszi azt, hogy itt van és együtt alakítjuk ki irányelveinket."

útjáról, s arra a meglepő következtetésre jut, hogy a svédek

"... igen szeretik a Szovjetuniót... azt mondják, hogy egyszer úgy is valamilyen formában a Szovjetunióhoz fognak tartozni."

Jelentés 1961. január 21-én, "Tárgy: Feledi rendi helyzete."

"Vette: Tüzes János r. fhdgy." "Feledy Zsolt" jelenti:

"December 24-én leutaztam Pannonhalmára. Még aznap délelőtt beszéltem Legányi Norberttel. Mikor bementem hozzá, ő mindjárt kérdezte, hogy mit is határoztam, mire én azt mondtam, hogy természetesen azt, hogy maradok.

Ő erre kifejtette, hogy ha én maradok, akkor ő nagyon rövid időn belül elintézi azt, hogy kirúgjanak, de annak nagyon súlyos következményei is lesznek, tehát ő szinte parancsként mondja, hogy én menjek el, hiszen annyi panasz van rám, annál is inkább, hogy legutóbbi intézkedéseit nem tartottam be, ami igen nagy fegyelmi vétség lehet..."

"Értékelés: Feledy Zsolt a korábbi találkozón történt részletes kioktatás után kereste fel Legányi főapátot Pannonhalmán és vele a megbeszélt magatartási vonalat betartva folytatott beszélge-tést...jelentését még nem tudtuk a III/e rendszabály által ellenőr-zés alá vonni gépelési és egyéb problémák miatt." (III/e rendsza-bály = szobalehallgatás, tehát a főapát szobájába lehallgató készülék volt beszerelve, – I.Cs.) "Megjegyzés: Feledy magatar-tásával az a célunk, hogy a jelenlegi főapát ellenes hangulatot kiélezzük és elérjük, hogy Legányi benyújtsa a rendi gyűlésnek lemondását, ennek minden reális alapja megvan.”

„A találkozón Feledy még szóban elmondotta, hogy állítólag a főapát közölte vele, hogy elbocsájtása ügyében latin nyelvű írást küldött Rómába." "Feladat: Készítsen egy tervezetet két hónapi időtartalomra (sic!), írja le azokat az elképzeléseit, melyeknek

alapján fokozni lehet a főapát elleni rendi tevékenységet." Tüzes János.