• Nem Talált Eredményt

Az egyházi oktatás felszámolásáért

1961. február 17-én az ügynök Kiszely már jelenti elgondo-lását az egyházi oktatás felszámolásáról:

"A pannonhalmi gimnáziumot illetőleg elgondolásaim lennének: ha a főapátságot egyszerre elállamosítanák, talán nagyon nagy visszhangot találna verni, azonban ha a gimnáziumot lekapcsolnák, akkor a főapátság is egyúttal meg lenne bénítva. Egyrészt ha ott valami állami szerv működne, akkor az egész nyugodt élet meg lenne ott zavarva. Azonban, ami ennél is sokkal nagyobb és fontosabb, a papi utánpótlás jövő évben már magától nullára csökkenne. Hogy pedig a gimnázium nem felel meg a mai követelményeknek, azt egyrészt világnézettel bizonyítva bárki is belátja. No de eltekintve mindettől maguk a tanárok sem alkalmasak arra, hogy a mai fiatalságot neveljék. Már rég itt van az ideje, hogy ilyen internátusok ne legyenek. Nem mindegy, hogy az ifjúság hogyan nevelkedik, milyen megalapozottságot kap... a múlt héten elvitték mindazon papokat, akik nagyobb ifjúsági csoportokkal foglalkoztak, mégpedig minden felháborodás nélkül, épp úgy nem válthat ki semmi csodálkozást az sem, ha egyik napról a másikra a pannonhalmi gimnáziumot is megszüntetik."

hogy a tisztességes papokat elhurcolta a politikai rendőrség, így nem tudhatjuk, feltette-e magának azt a kérdést: mennyi részem volt nekem ebben?

1961. február 21-i jelentésében a piaristákról és a jezsuitákról szerzett értesüléseiről számol be:

"1961 február 19-én, vasárnap bent voltam a piaristáknál és ott beszéltem Salánky Istvánnal, Ruttmayer Incével és Forrai Botonddal. Ami a múltkori papi begyüjtéseket illeti, Forrai Botond a következőket mondotta: '...úgy látszik azokat vitték be, akik tényleg sokat dolgoztak és foglalkoztak az ifjúsággal. Ahányat csak ismerek, az mind tevékeny ember volt... Xavér bácsit azért vitték be, mert hozzá is sokan jártak és ő is sok mindennel foglalkozott. Lénárt Ferencet és Némethy Ferit is ismered, hogy mennyit dolgozott..

A jezsuitáknál is volt házkutatás. Ahogy sikerült kinyomozni, mindazokat vitték el akiknek a munkáját már évek óta valaki besúgta. A jezsuitáknál meg másutt is vannak besúgók. Azt a papot is elvitték, aki összefogta a központi szemináriumból kirúgott papokat. Amúgy figyelmeztettek, hogy az ÁVO-n van példány Gedin abbé Kovász a kenyérben című fordításából, amit ő maga /Botond/ sokszorosított le. Ebbe annak idején én csináltam a fényképeket egy ottani győrszentmártoni családban, mégpedig Pekker Istvánról. Itt mellékelek egy fényképet, amit én csináltam. Ez van beragasztva abba a könyvbe, amit mondott Botond, hogy dugjak el, mert megtalálhatják. /Múltkor már odaadtam önöknek!/

Amúgy csak zárójelben mondom, hogy valaki a maguknál lévő híreket elmondhatja, mert honnan tudnák, hogy miből mi van bent. Én biztosan nem mondtam el!

Az egész begyűjtés mindennek ellenére sokkal kisebb hatást váltott ki, mint várná az ember. Lassan elcsendesedik, megnyugodtak az itteni bencések is abban, hogy most 'csendben kell dolgozni', majd eljön az ideje annak is, hogy nyíltan dolgozzunk. Megnyugodtak, mert mindazokat vitték csak el – úgy mondják – akik tényleg

aktíven foglalkoztak a fiatalsággal."

Vajon hogyan emlékeznek ma az egykori pannonhalmi bencések: tényleg megnyugodtak annak idején, amikor azokat a tanáraikat vitték el a rendőrök, akiket a legjobban szerettek, mert titkon, a legnehezebb körülmények között is bátran tisztességre és magyarságra nevelték őket?

Kiszely besúgó tevékenységének egyik legsikeresebb területe a személyek sokaságáról adott kimerítően részletes jelentések.

Mindenekelőtt azokról, akiket a III/III beszervezés céljából tanulmányoz, ezért utasítják az ügynököt, hogy tudjon meg róluk minél több terhelő körülményt, írjon politikai nézeteikről, erkölcsi gyengeségeikről, múltbeli viselt dolgaikról, stb., ehhez a munkájához használjon titkos eszközöket. Az ügynök ontja a jelentéseket. Igaz, hogy ezek elnagyolt, felszínes és hanyagul összedobott slampos fogalmazványok, még csak ki sem javítja a nyelvtani, stiláris és gépelési hibákat az ügynök (jó lesz ezeknek így is), de mégis jellemzőek arra a korra, amelyben a hatalomnak gyorsan és odaadással kedvében akart járni egy hivatását és hitét eláruló értelmiségi. Például: Ruttmayer Ince

"... állandóan a TSZ-eket, 5 éves terveket, politikai eseményeket gúnyolja, kineveti, ... gúnnyal mondja el korszakunk legnagyobb haladásait (sic!), szereti a Nyugatot magasztalni, a Szovjetuniót nagyon letenni.

Mikor hozzá megyek, mindig azzal fogad, hogy tudok-e neki cseh koronát szerezni..."

Tarnai Brúnó Pál prefektus, a novíciusok lelki igazgatója Pannonhalmán a Lénárd Ödön-féle illegális közösség vezetője, aki titkon illegális ifjúsági csoportokkal is foglakozott, Feledy ügynök szerint az őrizetbe vétele után egy rövid időre leállt, majd újra kezdte a fiatalokkal való foglalkozást:

"Azt mondja, hogy ma már az állam annyit követel a tanároktól, hogy azt katolikus ember nem teheti meg... a legjobb papokat összegyűjtötték és egészen tehetetlen az ember, mert a külföld sem csinál semmit."

annak ellenére sem, hogy szinte egyedül ő állt ki védelmében a főapáttal szemben:

"... reakciós ember a legnagyobb mértékben... a rendszer ellen nagyon nyílt kijelentéseket tesz... a legtipikusabb régi szabású, aki a régi rendszert mindenestől visszakívánja...a külföldi adók fő hallgatója Pannonhal-mán... a Nyugatnak nagy imádója... mindenbe szerelmes, ami nyugati, így például 4 féle nyugati villanyborotvája is van, mondván, hogy az az egyedüli jó."

De nem kíméli M. U. perjelt sem, amikor megbízói tájékoztatják:

"...a pannonhalmi bencések sorozatosan követnek el forintkiajánlásokat és ennek révén rendszeresen nagyobb összegű pénzre tesznek szert. Az így szerzett pénzmennyiséget M. U. perjel kezeli."

Az ügynök jellemzi a perjelt, akinek összes rokona Ausztriában él, majd rátér a legsebezhetőbb pontjára:

"Győrött igen jóban van H. Katalinnal, a győri bencések konyhavezetőjével. A nő közvetlen és szintén burgenlandi származású, talán az is, de valószínűleg sok más szál is fűzi őket egymáshoz."

Több sem kell az állambiztonságnak, beindítja a gépezetet ebbe az irányba is:

"Feltétlenül figyelmet érdemelnek és reálisnak tartom a jellemzést és azon belül esetleges szexuális kapcsolatait."-

írja az állambiztonsági tiszt, aki 1962. január 31-én intézkedik a megyénél, hogy a "Varga Katalin" fedőnevű ügynök felderítse a női kapcsolatot, a "Rieger" fedőnevű ügynök pedig tanulmányozza amúgy egyik legjobb barátja: M. U. mozgását és kapcsolatait. A témakör kiterjesztésére jellemző, hogy hat évvel később, 1968. március 6-án Bozsik százados intézkedést fogalmaz meg "Feledy" ügynök S. Szilveszterrel kapcsolatos jelentése kapcsán:

"A Győr megyei alosztállyal közösen tanulmányoz-zuk annak lehetőségét, hogy megszerezzük azon szerzetesek névsorát, akik a renden belül gyerektar-tást fizetnek."