• Nem Talált Eredményt

Kocsi Horváth Sámuel , és Szép Ábrahám , Superintendentialis assessor urak , kik is a maguk

In document TÖRVÉNYKÖNYV alege (Pldal 107-111)

nek mint generale principiumoknak , melyeket mind a mult esetekre sinórmértékül kell tenni , addig is mig Felséges Jó Királyunk és Fö Inspectorunk kegyelmes szine előtt levő Synodalis actáink meg fognak erösíttetni , az ekklézsiák kormányzásában az illető consistoriumok hasznukat vehessék , és egyházi dolgainknak helyes fo lyamatja ezek által elősegítessék .

Ezen közönségesen elismert hasznos , czélnak el

érésére , némely sarkalatosabb , és ekklézsiánk igazga tását illető gyökeres czikkelyeket nyolcz kérdésekben foglalván , oly ajánlás mellett terjesztett ő nagysága a Consistorium eleibe ; hogy azokat egy kinevezendő so lennis kiküldöttség vizsgálná meg , adhalván azon

czikkelyekhez maga is ezen kiküldöttség , ha szüksé gesnek látja olyan czikkelyeket , – melyeket a tapasz talás után hasznosoknak itélne , hogy azok a kormány zásban sinórmértékül szolgálnának .

Ezen czikkelyeknek megvizsgálására s egyházi rendtartásainknak öszveszedésére megkerestettek a V.

Tractusoknak Nagytiszt . Esperesei és tek . coad . Cura torai , ezekhez adattatván még tiszt. Kalmár József, és Sebestyén István , nem különben tek . Nagy Ist

Kocsi Horváth Sámuel , és Szép Ábrahám , Superintendentialis assessor urak , kik is a maguk

munkájukat fck . coad . Curator Péli Nagy András úr elölülése alatt elkészítvén , azt bemutatták , mely közön ségesen felolvastatott , és a heledik számra lett azon kevés változtatással , mely a deputatio munkájára ott mindjárt ráiralott , helybehagyattatott, s a Ven . Trac fusoknak ekklézsiai dolgaink kormányzásában való használás végett megküldetni rendeltetelt.

yán ,

1820 .

1820 - dik esztendőben Majus 25 - én Veszprémben lek . Pély Nagy András coad . Curator úr elölülése alalt , tek . Laki Mihály , Csépán István , Oroszi Pál , Pázmándi Dienes , Vecsey Ferencz , Kazai Gábor , Kolmár János , Magyari István , Halász Sámuel — nem különben nagy tisztelendő Senior úr Buzás Pál , Vásárhelyi Sámuel , Török Pál és Arany József urak és Prosenior Szabó Péter , Tractualis deputatus Hevessy Pál , Nagy Sámuel, Kövári Pál , Öri F , Pál és Consistorialis assessor Se bestyén István , Kolmár József urak jelenlétében és sze mélyeiben , az alább felvett tárgy érdemében öszveül vén a deputatio :

Mindeneknek elötte felvétettek Msgos . Fő Curator urnak Ö. Nagyságának a Főtiszt. Gener . Consistoriumra oly végre irásba beadott , s ide / alá visszacsatolt kér dései , hogy azokra addig is mig a Synodalis acták Ö Felsége által megerősittetnek , interimale statutumok , a pervigens usus és használásban levő Canonok értelmé ben hozatlassanak , minekutánna az összeült deputatio a kérdéseknek fontosságát és foglalatját megfontolla volna , abban levén meggyőzelletve az irl deputatio , hogy a presbyterianum regimen a Helvetico - evangelica vallásnak lelkéből foly , és hogy ez a belv. vallástétellel egyült adoptáltalván a reformatiotol fogva mindenkor obser váltatott , az időtöl hozatott hazai törvények által hely benbagyatott, és megerősíttetett : ennélfogva kérdés vagy kétség alá sem vonattathatik az , hogy a helv. evang . társaságnak kormánya igazgatók kezében vagyon lete telve , úgy hogy mind a secularisoknak , mind az egy háziaknak , megegyezésével , s egyelértésével vezetle

SZABÁLYRENDELETEK. 97 tik ; mely gyökeres ekklézsiai rendtartás ellen , senki nek semmit annak meggyengítésére és így sérelmére vagy felforgatására cselekedni nem szabad . Ezen fun damentomos igazságnak , s ekklézsiai organica törvény nek előleg megesmerése mellett a mi egyenesen ma gukat a feltett kérdéseket illetné , erántuk ezen Depu tatio alázatos válekedését következendőkben állapitotta meg , és ugyan :

Az első kérdésre ; A midőn mind a világi mind az egyházi egyesült társaságokból az egész Ven . Supe rintendentia moralis teste úgy össze van közgyülésben gyülekezve , mint most is láttatik ; akkor a kormány együtt vagyon ; következésképen mind a 9. Ven . Trac tus egy morális testté válik , a mi azért itt végződik , azt végrehajtani minden V. esperesség , anynyival in kább ennek egyenként való tagjai kétség nélkül kö teleztetnek .

A második kérdésre nézve : Ugy vélekedik a De putatio , hogy az egész V. Superintendentia s a kilencz Tractusok suo modo hozott rendelése ayagy végzése ellen senkinek kifogást tenni ,, ennél fogva magát az így hozolt rendeléseknek ellene szegni nem szabad ; Reflexioit ez erant utóbb nevezett szerint az utóbb tartandó Gen. Superintendentiale Consistoriumban tar tozó alázatossággal s illendőséggel előterjeszteni sza bad legyen ; úgy ' mindazonáltal , hogy mig a V. Su perintendentia a maga egyszer hozott végzését meg nem változtatja avagy modificalja , mindaddig a ren delés kötelező erővel birjon

A harmadik és negyedik kérdésre : A Deputati onak vélekedése ez , hogy a nem reménylett sürgető

7

és nem halasztható esetekben , a törvényes praesesek , úgymint a Fő Curator és Superintendens urak , az együtt nem levő testnek representánsai lehetnek , s együtt rendelkezhetnek , a szükséghez képest a már fenálló törvény és szokás szerint , de csak modo pro visorio et erga ratificationem , melynek a legelőször tartandó Superintendentialis gyülésen lészen helye . A nagyobb és időt engedő esetekben pedig , valamint ed

dig jussokban volt particularis gyüléseket tartani , úgy jövendőre is azt összehiyni jussokban és kötelessé gükben fog állani .

Az ötödik kérdésre : A felyebb leirt mód szerint hozatott végzések az egész testre nézve kötelező erő vel birván : azoknak sem a Ven . Traktusok külön kü lön , sem valami egyes tag magát ellene nem sze gezheti .

A hatodik kérdésre : Az engedetlenségnek , vagy a felsőség rendeléseivel ellenkező indulatnak több nemei és mértéke miatt , az érdemlett büntetés átal jában meg nem határoztatván előre , azt javalja a De putatio , hogy a vádoltatott személynek az egész Su perintendentia által való elégséges meghallgattatása után , a vétekhez szabott arbitraria büntetés dictál tassék .

A hetedik kérdésre : Az ekklézsiák szabadságát, melyre a vocatio is tartozik , felkivanja sérthetetlenül tartani ezen Consistorium , de a mely szabadságot az egyházi Centralis Kormányon levőknek a környülál lásokhoz képest intézendő bölcsessége , egyházi Ca nonaink és Rendszabásink értelmében mérsékelhet , és vezérelhet .

In document TÖRVÉNYKÖNYV alege (Pldal 107-111)