• Nem Talált Eredményt

1 - A gyülés idejét a mi nézi ; nagy gyülés van minden esztendőben , rendszerint Gergely napja előtt

In document TÖRVÉNYKÖNYV alege (Pldal 98-103)

több vagy kevesebb idővel , melyen a mennyire lehet

a Consistoriumnak minden tagjai jelen vagynak . Kik az

ügyes bajos dolgokat eligazitják , a predikátorokat és

oskola mesterekel dislocálják ; és a költséget akarván

megkimélni, mennél jobban sietnek az ügyes bajos dol

SZABÁLYRENDELETEK . 87 gokat elintézni . De ha valami fontos dolgok és neve zetes esetek adják elő magukat , azoknak elintézések végelt , a dolgok fontosságához képest , vagy közönsé ges , vagy csak particularis gyülés többször is tartathatik .

24 A gyülések helyét a mi nézi ; bizonyos hely hez nincsenek köttetve , hanem a Venerabile S. Consis torium példája szerint , hol egy , hol más helyen tar tatnak ; a mint a költségek kimélése javasolja . Erre nézve a Tek . Curator , Tiszt . Senior , és némely asses sor uraknál , a venerabilis Tractusnak minden költsége nélkül tartatnak a gyülések. Némely esetekben pedig a tractualis cassa fizeti a gyülésre kivántató költséget.

3 ° Számát az összegyülő tagoknak a mi illeti ; a mint a környülállások engedik és kivánják ; hol több, hol kevesebb személyekből áll a gyülés , de a mint a Canon kivánja , négy személyeken alul , soba sincs Con sistorium , sem Conferentia .

A hatodik ezen kérdésre : A venerabilis Tractusok kebelében levő ekklézsiákban , a helybeli presbyterium hány személyekből áll ? minémü tárgyakban munkálko dik , és minémü függésben s szerkesztésben vagyon a venerabilis Tractusra nézve ?

1- A helybeli presbyterium az ekklézsia Curato raival együtt , a gyülekezet népességéhez képest , ho több , hol kevesebb ; a legkisebb gyülekezetben sem ke vesebb hétnél ; fő foglalatossága ennek az , hogy a predikátor és oskola mester fizetéseik beszolgáltatására, az iskolák fentarlására , az ekklézsia jövedelmeire , épü leteire , s fundusok állapotjára ügyel . A helybeli Cura tornak , vagy perceptornak számadását Gergely nap táj ban megvizsgálja. A viszálkodó személyeket öszebékél

teti , kiváltképen abban is munkálkodik , hogy ha csak meggátolni lehet , elválási pereket ne vonjanok . A bot ránkoztató bünösöket az ekklézsia bázánál való peni tentiatartásra kötelezi .

2º A helybeli presbyterium jussa a predikátorral együtt a Superintendentialis Fő Curatornak , Superinten densnek , Generalis Notariusnak , Tractualis Seniornak és Notariusnak választásukra voksolni . A tractualis Se niornak és Curatoroknak pedig személyesen vagyon egyes voksuk .

3º A Canonok szerint a predikátornak , és oskola mesternek meghivása , a Tractus reáhagyásával meg egyezőleg a helybeli presbyteriumot illeti . Költ Rév komáromban 1814 - dik esztendőben Julius hónap 1 - ső napján.

Mely munka is fontolóra vétetvén végezletett : Az első kérdésro , a 3 - dik szám alalt a predika torságra felvett Candidatusokra nézve tett rendelés ez uttal függőben maradjon . Az ötödik szám alatt érdek lett appellata, a birtokon belül engedtessen meg . A má sodik kérdésre nézve az első szám alatt a tatai espe rességben szokásban levő rendszabás szerint lörténjen az ekklézsiák visitatiója , és a visitatiónak feljegyzése . A harmadik szám alatt a Tractus a megüresült papi hi vatalra az illető ekklézsiának a venerabilis Tractusbeli individuumokból candiddljon a nélkül, hogy meghatározoa volna a candiddlandók száma. A hatodik és tizenhar madik számok alatt oda értetődjön , hogy a végzések a Canonok és rendelésekkel ne ellenkeznének . A 8 - dik szám alatt , az oskolai rectorságra menendőktől a col legiumbeli magukviseletükről, és a tudományokban tett

SZABÁLYRENDELETEK . 89 előmenetelekről szólló bizonyságtévő levél szükséges képen megkivántasson . A harmadik kérdésre határoz tatott , hogy minden V. Tractusban különös perceptorok választassanak . Végre a hatodik kérdésre határoztatott , hogy a helybeli presbyterium a házassági elválást ki vánó személyeknek , midőn az egyeztetést megpróbálta , és annak semmi foganatja nem lehetett , az arról szólló bizonyság levelet , az illető tisztelt Tractusnak meg egyezése nélkül ki ne adja. Egyébiránt pedig ezen egész munkának minden czikkjei helyeseknek találtatván , jóvá hagyattak , és a megtartás végett kihirdettetni rendeltettek .

1

B.

1

$

Következik az 1815. Nro . 11 .

A mult 1814 - diki közgyülés jegyzőkönyve reca pituláltatván annak VI - dik és azzal összeköttetésben álló XIV - dik s az egyházi igazgatásról szólló punclumának némely czikkelyei ujabb vizsgálás alá vétettek , s azok nak következtében Főtiszt . Superintendens urnak azokra tett észrevételei is felolvastatak nevezetesen :

a ) Az említett XIV - dik punctumban az első kér dés harmadik számja alatt érdekeltetvén a predikátor ságra szándékozó ifjaknak candidáltathatásuk , examinál tathatásuk , és illocaltatásuk , minekutánna közönségesen megismertetett volna annak illendő és szükséges volta , hogy a Superintendens előre tudja és ismerje azt , a ki az ő püspöki megyéjében akar predikátorságra appli cáltatni , minekutánna a mi Canonaink a Superintendenst a Seniorokkal , és ezeket amazzal úgy összekötik , hogy igen nagy szükség esetén kivül ezek egymás nélkül a predikátorságra szándékozóknak applicáltatásában sem

SZABÁLYRENDELETEK .

mit sem tehetnek : Class. 1 a Can . 10. Class . 118 Can . III.

Class . 1114 Can . 112 et 111 % ; minekutána végezetre az is bizonyos volna , hogy valamint egyik Tractusból a másikba az illető Seniorok , úgy egyik Superinten dentiából a másikba a Superintendens tudta és megegye zése nélkül senki nem mehetne , sokkal inkább hát , a minden Superintendentia nélkül való és még csak pap ságra igyekező ifjú a concernens Superintendens elöre való tudta nélkül be nem mehet az ő megyéjébe, ezen okokra nézve .

b ) A candidáltathatóságra és examinálásra nézve végezletett , hogy minden predikátori hivatalra szándé kozó ifjú jelentse magál akár melyiknél ezen Superin tendentiabeli Seniorok közül , a ki annak bizonyság le veleit , és a predikátori tudományokban való miben létét privatum examen által megvizsgálja , és ha ezekben tete mes fogyatkozást venne észre , utasítja négy szem között a maga bövebb qualificatiójára , azt az ifjat pedig ki ezen privatum exament kiállja , az erről szólló bizonyság leve lével felkészítve , utasítja a Senior úr a Főtiszt . Supe rinlendens urhoz , a ki ezen seniorale privatum exament maga super revideálja , és azt hitelesnek találván maga is a hozzá utasított ifjut privatum examennel a Canon utasításábol Class . lae Can . 10 megvizsgálván , azt can didálusnak kijelenti , és a Superintendentiale prolucu lumba nevét beiratván minden ven . Tractusokkal meg ismerteti , hogy az ily candidatus ifjura valamely Trac tusban szükség levén , azt annak idejében meg lehessen szólítni , a kit aztán a Ven . Tractusok az eddig gya korlott mód szerint fractualis telyes gyülésekben pub

SZABÁLYRENDELETEK . 91

In document TÖRVÉNYKÖNYV alege (Pldal 98-103)