• Nem Talált Eredményt

Coadiutor Curatoroknak minő szellemi tulajdonok

In document TÖRVÉNYKÖNYV alege (Pldal 138-144)

kal kell birniok : lásd 1774. Nro . 4.

Coadiutor Curatorok mi czélra válaszlattak és kik

választaltak : lásd 1775. Nro . 1 .

SZABÁLYRENDELETEK . 127 Coadiutor Curatoroknak és espereseknek külön , magán szavazaladásra jog adatik . 1794, Nro . 1. Ismét 1814. Nro . 14. 6. kérdésre sub . 2 .

Coadiutor Curatorok , ha a gyülésre menés köl tségeit magokéból fizetni sajnálnák , a Tractusok költsé geiket kifizetni kötelesek . 1800. Nro . 23 .

Ha maguk , gyülésen megjelenhetésükben akadá lyoztatnának , a Tractualis gyülésben neveztessenek ki két olyan egyének , kik helyettük elmenni kötelesek le gyenek . 1800. Nro . 3. A 23 - dik számra hozott határozat . A Coadiutor Curatoroknak egyik teendőjök volt , a nemes megyékhez küldött Fels . k . parancsolatoknak meg szerzése , és a Superintendentiára való beterjesztése

1803. Nro. 17 .

A Coadiutor Curatorokat az egyházmegye választja , és a Superintendentiára bejelenti. 1814. Nro . 14. 1-80 kérdésre sub . 2 .

A Coadiutor Curatorok törvényes tisztviselői az egyházmegyéknek , kik az egyházmegyék nevében mű ködnek . 1814. Nro . 14. 3 - dik kérdésre .

A Coadiutor Curatorok is a Superintendentián föl esküdni tartoznak . 1815. Nro . 8. ( Az eskü forma is ilt olvasható ) .

A Coadiutor Curatorok lemondását a Superinten dentia az illető egyházmegye megkérdezése nélkül el nem fogadja. 1844. Tata 96 .

Mint minden esperességekben csak egy esperes : úgy segédgondnoknak is illendő arányban csak egynek kell lenni . 1837. Nro . 112 .

IV . FEJEZET . Egyházmegyei jegyzőt illetők .

Tractualis Notarius , mint az assessorok , szavaza tok töbsége által választatik . 1815. Nro . 14 .

Tractualis Notariusok egyszersmind perceptorok nem lehetnek . 1817. Nro 81 .

V. FEJEZET.

Egyházmegyei pénztárnokot illetők .

Egyházmegyei pénztárnokok legyenek , de a kik Senior és Jegyző nem lehelnek . 1747. Nro . 3. 1814 . Nro . 14. 1817. Nro . 81 .

Egyházmegyei pénztárnokokat illető határozat.

1. A Tractualis cassa oly személyre bizaltassék , a kinél azon kívül, hogy értékbeli bátorság is van , maga józan pontos , jó lelkiismeretü , az administratióhoz érlő, és a Tractuale publicum által közmegegyezéssel válasz tatolt legyen ; s a hivatalbeli hűségre esküvéssel köte leztessék ,

2. A Tractualis perceptor nagyobb bátorság okáért mindjárt hivatalának kezdelében , oly forma Reversalis nak adására köteleztessék , hogy minden hivatalát illető dolgokról szorosan felelni, s a cassának akárminemű rövidségéért , a maga javaiból , a költségek megléríté sével is mind maga , mind maradéka tartozzék eleget tenni . Mely reversalis a Tractuale archivumba bizony ságul eltélessék .

3. A perceptor hivatala kezdetével minden rendü cassákat a Coadiutor Curator és esperes urak előtt vé

SZABÁLYRENDELETEK . 129 1

gyen által , mely általvételekről három egyenlő párban Inveniarium készittetvén , azok közül egy a Tractuale Archiyumban tartassék , a másik Documentomul a válasz tott perceptornál maradjon , a harmadik a megholt vagy resignalt perceptor maradékai bátorságára kiadassék .

4. Minden Tractualis közgyülés alkalmatosságával , s egyébkor is mikor a Tractus tisztviselői akármi ok ból kivánják ; a kezénél levő cassakról a perceptor szá mot adni , és mind a bevételeknek , mind a kiadásoknak pontjait hiteles bizonyságlevelekkel erősíteni tartozik . 5. Az eredeti adós és gyümölcsöző Fundationalis levelek , bátorság okáért az esperesnél álló Traktuale Archivumban tartassanak bizonyos és az esperestől Aut henticalt Elenchus mellett , azoknak párjai pro directorio a perceptornak kiadattatván .

6. A számadó könyveket , melyekbe napról napra minden bevételeket és kiadásokat szükség bejegyezni, tartozik a perceptor tisztán , tökéletes értelmű kifejezé sekkel , s minden vakarás nélkül folytatni ; bibásan ta láltatván pedig valami beirattalni , az egy liniával úgy huzasson keresztül , hogy a hibás beirás olvasható legyen . 7. A Töke pénznek interesre leendő kiadására nézve megkivántatik , hogy az mindenkor bátorságos helyekre , törvényes 6 percentumos interesre , Cautelak , ugymint kezesek állítása , és az illető Jurisdictioknál , a kölcsö nöző költségén végbe menendő intabulatio mellett adal tassék ki .

8. A Perceptor a keze alatt levő cassákból akár minemű tökepénzt Traclụalis gyülés alkalmatosságával a Consislorium , annak idején kivül pedig az esperes , és

9

L egyik Coadiutor Curator úr megegyezésével , s assig natioja mellett adhasson ki .

9. Maga a perceptor a keze alatt levő cassákból csak egy krajczárt sem vehet fel kölcsön a maga hasz nára tulajdon hatalmával a felyebb előbocsátott 7 - dik és 8 - dik pontbeli praecaulió nélkül .

10. Minden tőkepénznek Interesse minden eszten döben mindenünnen bévétessék ; a kinél az Interes má sik esztendőre elmarad , az a Tractualis gyülésen a per ceptor által bejelentessék , - hogy az ilyetén restan sokra nézve azonnal szükséges és foganatos rendelések tétethessenek : sőt ba időközben is tapasztaltatnék , hogy a tökepénz veszedelembe forogna , a perceptor a Tractualis tisztviselőknek azt bejelenteni kötelességének ismerje , hogy az ilyen adósság megvétele eránt alkal

matos időben törvényes provisiot lehessen tenni .

11. A megfizetett tökepénzról , a kölcsönt fölvevő adósféltől a perceptor Contraquielantiat vegyen minden kor , hogy abból kitessék számadás alkalmatosságával , mikor fizettetett vissza a töke summa , és Interes is mennyi és mennyi időre adattatott ?

12. A perceptori közönséges számadás , minden esztendőben , rendszerént, közgyülés alkalmatosságával menjen véghez , a midőn a Consistorium , vagy az ál tal kinevezett számvevő Deputatio szorosan megvizs gálja , – ha minden az Instructióban kitett rendszabá sok szerint telyesitetett - e ? Ha à perceptor számot adni vagy nem akarna vagy nem tudna , és a gondviselése alatt levő cassakat obligaliokban s készpénzben ki nem mutathatná ; azonnal hivatalából letétessék . Ha pedig mindenek rendesen találtatnak , à számvevő kiküldöttség,

SZABÁLYRENDELETEK . 131

vagy. Consistorium , minden adósságban levő capitaliso kat , s a készpénzbeli maradékát a cassaknak a -res tantiakkal együtt számbavevén a perceptornak reas sumptio végett assignalja , és ötet előmutatolt s helyes nek találtatott számadásra nézve absolválja.

13. A cassakban egy esztendei szokott költségre szükséges summán felyül semmi pénzt haszon nélkül he vertetni nem szabad .

14. A hol a cassakból kiadott capitalisok bátor ságára vagy a felyebb emlitett törvényes Cautelak meg nem tételtek , vagy az obligatiok , nem az itt kiadandó forma szerént irattattak , ott a szükséges Cautelák mel lett uj kötelező levelek vétessenek ; a kik pedig az adósak közül e részben engedni nem akarnának , azok nak a tökepénz felmondassék .,

15. Ha a perceptor meghalna , annak maradékai a magok javáért is kötelesek az illető esperest tudósítani , ki az inventatiora nézve a szükséges rendelést megteszi . 16. Ezen Istruclio a perceptori diariumba egész terjedésben irattassék be , hogy a perceptornak s egy szersmind a számvevői hivatalnak is utmutatásul lehes Lásd az 1828 - dik évi gyülés jegyzőkönyv végén . sen .

VI . FEJEZET.

Egyházmegyei Tanácsbirókat illetők .

Tractualis Assessorok , valamint a Tractualis Notarius is szavazatok többségével választatnak . 1814. Nro . 14 . A Tractualis öregebb assessorok közül annyian adhatnak separatum volumot a leendő Tractualis Seni orra , a hány Coadiutor yan abban a Tractusban . 1821 . Nro . 20 .

9 #

A Tractusokon a világi és egyházi assessorok

In document TÖRVÉNYKÖNYV alege (Pldal 138-144)