• Nem Talált Eredményt

Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet

In document 30 éve város Edelény (Pldal 149-153)

Légi felvétel a kórházról a bővítés után (Civertan)

A város központjához közel, egy 10 hektáros parkerdő területén található a Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet.

Az intézmény 1965-ben kezdte meg a műkö-dését, elsődleges feladata a TBC elleni küzde-lem elősegítése volt. 300 beteg ellátására volt képes, a hatvanas évek végének megfelelő legkorszerűbb bronchológiai, légzésfunkciós és laboratóriumi diagnosztikai háttérrel. Ekkor az in-tézet folyamatosan 95%-os kihasználtsági fokkal és jó hatékonysággal működött, hiszen a meg-gyógyított betegek aránya 90% körül mozgott, ami országosan is igen jó eredménynek számí-tott. A korabeli statisztikai adatok szerint a kór-ház működésének első négy évében több mint

4000 ember egészségét adta vissza, így nagy-mértékben hozzájárult a megye tuberkulózis-helyzetének a javításához, a „morbus hungari-cus” felszámolásához.

1983-ig csak aktív tüdőágyak működtek a kórházban, majd ekkor a pulmonológiai ágyak terhére 50 ágyas belgyógyászati osztály műkö-dése indult el. 12 évvel később 1995-ben az ak-tív ágyak átcsoportosításával 70 ágyon krónikus belgyógyászati osztály került kialakításra.

1996-ban, az akkori fenntartó, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés úgy döntött, hogy nem kívánja tovább működtetni a kórházat. A kórház dolgozói, a város vezetése, valamint a térség lakói harcolni kezdtek a kórház

fennma-radásáért, s ennek eredményeként az intéz-mény elkerülte a bezárást. 1997. február 1-jén Edelény Város Önkormányzatának fenntartása alá került.

2001-ben kezdődött a Koch Róbert Kórház fej-lesztése és rekonstrukciója, amely címzett állami támogatással valósult meg, közel egy milliárd forintból. A felújítás a kórház főépületében mű-ködő osztályokat, diagnosztikai egységeket, részlegeket és az intézet konyháját érintette kb.

8265 m2 -en.

Megvalósult a víz, csatorna, elektromos háló-zat teljes felújítása, a külső nyílászárók cseréje, a belső burkolatok, külső homlokzat, tetőszigetelés felújítása, valamint a fekvőbeteg osztályok kom-fortosítása is. Vizesblokkal rendelkező 2-3 ágyas betegszobák készültek, valamint egy új épület-szárnyat építettek.

A 2004-ben befejeződött építészeti, technoló-giai fejlesztéseknek köszönhetően infrastruktúrá-jában a 21. század elvárásainak megfelelő kor-szerű intézmény jött létre.

2007. április 1-jén 23 év után az aktív belgyó-gyászati ágyak megszűntek a kórházban.

2008. július 1-jén a fenntartó városi önkor-mányzat a racionális gazdálkodás, a működés hatékonyságának, valamint a feladatkörök át-láthatóságának javítása érdekében összevonta a kórházat és a városi rendelőintézetet. Ekkor jött létre a Koch Róbert Kórház és Rendelőinté-zet. Az integráció következtében egyes terüle-teken a párhuzamosságok megszűntek, ezzel együtt átalakult az intézmény struktúrája. Egy központi és további két telephelyen működött.

A Deák Ferenc utcai telephelyen összesen 16 szakrendelés látja el a betegeket.

Az István király útján lévő telephelyen a cse-csemő- és gyermekgyógyászati szakrendelés, valamint a Védőnői Szolgálat kapott helyet, melyek 2012. július 31-én az Edelényi Városi Ön-kormányzat fenntartásába kerültek.

2012. november 1. hatállyal a GYEMSZI úgy határozott, hogy az izsófalvai Pszichiátriai Szak-kórház működtetését a Szak-kórházhoz rendeli, „köz-reműködőként végzett fekvőbeteg szakellátási szakmák és ahhoz tartozó szolgáltatások ellátá-saként”. A közreműködést igénybe vevő szolgál-tató a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft.

A kórház, a 2012. július 1-jén elkezdődött struktúraváltást követően Térségi Pulmonológiai Központként működik. Ennek megfelelve komplex tüdőgyógyászati ellátást nyújt, heti 46

órában járó beteg szakambulanciát működtet, a kórházi ellátást igénylő betegeiket aktív tüdőágyaikon gyógykezelik. A 6 ágyas Légzési Szakma-specifikus Őrzőben az akut és krónikus légzési elégtelenségben szenvedő betegeket látják el. Az itt ápolt betegek még nem szorulnak intenzív osztályos felügyeletre, intubált gépi lélegeztetésre, ugyanakkor állapotuk megköveteli a folyamatos, több csatornás monitorozás melletti felügyeletet és a non invaziv gépi lélegeztetést. Az alvási apnoe diagnosztizálására Alváslabort működtetnek.

A krónikus belgyógyászati osztályon a kórház aktív tüdőgyógyászati osztályain kezelt és a normatív ápolási időt meghaladó betegek további kezelése, ápolása zajlik. A tartós ellátást igénylő betegek részére 50 rehabilitációs ágyat, járó betegeik részére pedig szakrendelést biztosítanak, ahol a krónikus pulmonológiai betegek tüneteinek és kórélettani kompliká-ciójának javítása történik, valamint megtanítják a betegeket mindennapi életvitelükre. A gon-dozást, a betegek követését a Tüdőgon-dozóban végzik.

Jelenlegi kapacitás adatok az aktív fekvőbeteg ellátásban:

I. Tüdőosztály 46 ágy II. Tüdőosztály 47 ágy

III. Tüdőosztály 42 ágy + 6 ágy Légzési Szakma-Specifikus Őrző Krónikus Belgyógyászat: 50 ágy Légzés – Rehabilitáció 44 ágy

Aktív Pulmonológiai ellátáshoz tartozó területi ellátási kötelezettségük: A Krónikus Belgyógyászati Osztály az Edelényi járás, míg a Légzés Rehabilitációs Osztály az Edelényi valamint a Kazincbarcikai járás lakosait látja el.

Az intézmény igazgató-főorvosa dr. Daher Pierre.

A kórházban az alábbi szakrendelések működnek

Megnevezés Heti

óraszám

Belgyógyászat 40

Gasztroenterológia 4

Onkológia 6

Tüdőgyógyászat 42

Légzés- Rehabilitáció 30

Kardiológia 8

Fizioterápia 40

Gyógytorna 40

Gyógy masszázs 40

Tüdőgondozó 30

Tüdőgondozó Egyéni Dohányzást leszoktatás

6

Tüdőgondozó Csoportos Dohányzást leszoktatás

2

Röntgen 15

Ultrahang 19

Orvosi Klinikai Laboratórium 26

Patológia 3

A rendelőintézet. (Hadobás B.)

Tüntetés a kórház bezárása ellen 1996-ban. 

A Rendelőintézetben működtetett szakrendelések (Deák Ferenc u. 6.)

Megnevezés Heti

óraszám

Röntgen 13

Sebészet 30

Szülészet-nőgyógyászat 30 Csecsemő és

gyermek-gyógyászat

3

Fül-orr-gége 30

Audiológia 4

Szemészet 30

Bőrgyógyászat 6

Neurológia 30

Ortopédia 8

Reumatológia 30

Pszichiátria 21

Fizioterápia 7

Mechanoterápia 7

Gyógytorna 22

Általános Pszichológia 10

Két gyermekorvosi, öt háziorvosi körzet és fo-lyamatos orvosi ügyelet szolgálja az egészség-ügyi ellátást a városban a szakrendeléseken kí-vül, valamint három fogászati körzet áll a lakos-ság rendelkezésére. Három gyógyszertár bizto-sítja a betegek gyógyszerellátását, felváltva hétvégi és éjszakai ügyelettel.

(Mészáros)

Az Egészségházban a fogorvosi és gyermekrendelők nyertek elhelyezést. (Hadobás B.)

In document 30 éve város Edelény (Pldal 149-153)