• Nem Talált Eredményt

Katonai helyzetismeret-alkalmazások rendszere, tudásösz- tudásösz-szetev ő i

század elején

3. Közös katonai helyzetismeret és interoperabilitás

3.3 Katonai helyzetismeret-alkalmazások rendszere, tudásösz- tudásösz-szetev ő i

A helyzetismeret kialakítását és fenntartását, a helyzetre vonatkozó adatok gyűjtését és feldolgozását – a katonai vezetés többi funkcióihoz hasonlóan – napjainkban már számos, kü-lönböző informatikai (a továbbiakban röviden helyzetismeret-) alkalmazás támogatja. Ezen alkalmazások alapvető összetevőit a helyzetismeretet reprezentáló adatbázisok (röviden hely-zetismeret-bázisok) tartalmának kialakítása és naprakészen tartása, illetve felhasználása során igénybevett (eljárási tudást reprezentáló) alkalmazás-komponensek alkotják.

A katonai műveletekben résztvevő, vagy érintett kötelékek helyzetismeret-alkalmazá-sai olyan rendszert alkotnak, amelyet magas fokú heterogenitás, dinamikus változások és együttműködési igények jellemeznek. A következőkben a bemutatjuk a helyzetismeret-alkal-mazások alapvető fogalmait, felvázoljuk komponens-alapú rendszermodelljét és részleteseb-ben elemezzük a rendszermodell egyes, alapvető összetevőit.

252 A NATO FORMETS 1997-ben kibocsátott 10.0 változatában például 226 üzenet, 1111 üzenetrész, 3872 adatelem, és 11563 adatérték szerepel, míg a két évvel korábbi 9.0 változat hasonló adatai: 159, 692, 2962, és 10506.

253 W3C eXtensible Markup Language – Bővíthető Leíró Nyelv.

Ezzel a kérdéskörrel a hadtudományi kutatás eddig kevésbé foglalkozott, a konkrét 0ndszerek és alkalmazások a megrendelők funkcionális igényei és az egyes fejlesztő cégek szakmai, gyakorlati elgondolásai alapján készültek. Napjainkban gyakorlatilag még csak tel-jes informatikai rendszerek szerezhetőek be, illetve rendelhetőek meg, az informatikai fejlő -dés azonban már a komponens-alapú architektúrák, az autonóm alkalmazás-össztevők irányá-ba mutat. Ez viszont megköveteli egy általános rendszer-architektúra meglétét és ezen belül az egyes rendszer-összetevők funkcionális képességeinek meghatározását.

3.3.1 Katonai helyzetismeret-alkalmazások alapjai, rendszere, összetevői A helyzetismeret-alkalmazások legegyszerűbb modellje a helyzetismeret alanya és a külső információforrások mellett ezt a két összetevőt, illetve a más funkciókat megvalósító in-formatikai alkalmazásokat tartalmazza. A külső információforrások közé az adott szereplő in-formációszerző eszközei, rendszerei, lehetőségei; a számára hagyományos és informatikai módon hozzáférhető információ- és adattárak; valamint más – együttműködő, vagy semleges (kizárólag információs szolgáltatást nyújtó) – szereplők tartoz(hat)nak.

A fenti modell alapján, illetve a helyzetismeret kialakítása és fenntartása során megva-lósítandó feladatok figyelembevételével a helyzetismeret-alkalmazások alapvető funkciói a következők:

- a helyzetinformációk tárolása helyzetismeret-bázis(ok)ban;

- kapcsolattartás a külső információforrásokkal (helyzetinformációk fogadása, lekérde-zése, cseréje, összehangolása, illetve az információszerző eszközök vezérlése);

- a beérkező, megszerzett információk szelektálása, szintetizálása, feldolgozása, beépí-tése a helyzetismeret-bázis(ok)ba;

- kapcsolattartás a felhasználóval, a helyzetismeret alanyával (információs igényeinek, hagyományos úton szerzett helyzetinformációinak átvétele; a helyzetismeretre vo-natkozó információk rendelkezésre bocsátása);

- kapcsolattartás más alkalmazásokkal (helyzetinformációk rendelkezésre bocsátása;

jelzések, figyelmeztetések küldése; tevékenységek kezdeményezése).

A katonai műveletekben – illetve lényegében minden, egységes elgondolás alapján megvalósított, több résztvevő összehangolt együttműködésére épülő, összetett tevékenység-rendszer esetében – az egyes szereplők egyedi (szakterületi) helyzetismeretét, illetve az együttműködés feltételét képező közös helyzetismeretek kialakítását és fenntartását kellő

ha-tékonysággal csak egymással együttműködő helyzetismeret-alkalmazások támogathatják. Az együttműködő helyzetismeret-alkalmazások rendszerének struktúráját alapvetően két szinten – a vezető szervek között, illetve az egyes vezető szerveken belül – vizsgálhatjuk.

Egy szervezet vezetésének helyzetismeretét a vezető szerv (parancsnokság) rendelke-zésére álló helyzetinformációk összessége képezi. Ez a szervezeti helyzetismeret több (egy-mással kapcsolatban álló, illetve egymásra épülő) összetevőből áll: magában foglalja az egyes szolgálati személyek, munkacsoportok, törzsrészlegek és törzsblokkok helyzetismeretét, ame-lyek az adott munkakör, illetve szakterület rendeltetéséhez illeszkedő helyzetösszetevőket tar-talmaznak.

A szervezet helyzetismeretét alkotó helyzetinformációk az előzőekben felsorolt össze-tevők figyelembevételével három csoportba sorolhatók: az egyedi helyzetinformációk csak egyetlen, az osztott helyzetinformációk több (néhány), míg az általános helyzetinformációk sok (mindegyik, vagy majdnem mindegyik) funkcionális elem helyzetismeretének részét ké-pezik.254 Az egyes funkcionális elemek helyzetismeretei ennek megfelelően egyedi, osztott, és általános helyzetinformációkból áll(hat)nak.

A fenti csoportosításra építve a szervezeti helyzetismeret-alkalmazások rendszerének alapját különböző szintű helyzetinformációkat tartalmazó helyzetismeret-bázisok képezik. En-nek megfelelően az adott vezető szerven belül van egy, a szervezet egészére közös informáci-ókat tartalmazó helyzetismeret-bázis, amelyet – egy vagy több szinten – szakterületi helyzet-ismeret-bázisok egészítenek ki egy-egy szakterületre közös információkkal, végül a legalsó szinten akár egyes konkrét munkakörökhöz tartozó egyedi információkat tartalmazó helyzetis-meret-bázisok is lehetnek.

A felsorolt helyzetismeret-bázisok együttesen reprezentálják a szervezet helyzetisme-retét. Egy adott munkakör helyzetismeretét pedig saját egyedi helyzetismeret-bázisában, a megfelelő szakterületi bázis(ok)ban, illetve a szervezeti közös helyzetismeret-bázisban található információk alkotják. Ennek megfelelően a szervezet helyzetismeret-alkal-mazásai célszerűen elosztott – alapvetően az ügyfél-kiszolgáló, illetve egyre gyakrabban a há-rom- vagy többrétegű modellnek megfelelő – architektúrába szervezetten működhetnek.

254 A DISA Osztott Adatkörnyezet (Shared Data Environment – SHADE) hasonló elvek alapján különbözteti meg és sorolja be az összetartozó adathalmazokat (database segments) egyéni (private) és közös (public), illet-ve ez utóbbin belül osztott (shared) és általános (uniillet-versal) típusokba. [SHADE capstone document, Appendix B]

Az egyes munkakörök helyzetismeret-alkalmazásai a helyzetinformációkat az osztott-adatbázistechnológia segítségével – a közös helyzetismeret-bázisok központi tárolására, vagy tartalmuk replikálására építve – kezelik. A helyzetismeret-alkalmazások az elosztott architek-túrának megfelelően az ügyfél-oldalon, a kiszolgáló-oldalon, esetleg a közbeeső réteg(ek)ben elhelyezkedő alkalmazás-komponensekre tagolódnak és a korábban ismertetett funkciók is ezen komponensek valamelyikében kerülnek megvalósításra.

Az eddigiekben felvázolt szervezeti helyzetismeret-rendszerek – például egy katonai művelet tervezésében, irányításában, támogatásában és végrehajtásában résztvevő szervezetek helyzetismerete és helyzetismeret-alkalmazásai – egy magasabb szinten maguk is egy rend-szer elemeit alkotják. Napjaink bonyolult (had)műveletei esetében egy ilyen rendszer elemei közé tartozhatnak többek között:

- a műveletet végrehajtó csoportosítás vezető szerveinek és végrehajtó szervezeteinek helyzetismeret-alkalmazásai;

- a művelet irányításában résztvevő nemzetközi, NATO és nemzeti vezető szervek helyzetismeret-alkalmazásai;

- a művelet támogatásában résztvevő nemzetközi, NATO és nemzeti szervezetek hely-zetismeret-alkalmazásai;

- végül a műveleti területen tevékenykedő más (nem-kormányzati, civil, stb.), együtt-működő szervezetek helyzetismeret-alkalmazásai.

A helyzetismeret-alkalmazások egy vezető szerven belüli rendszere és a helyzetisme-ret-alkalmazások szervezetközi rendszere között számos, kutatásunk tárgya szempontjából lé-nyeges különbség mutatható ki. Ezek közé mindenekelőtt az alábbi területeken jelentkező kü-lönbségek tartoznak:

- a helyzetismeret-alkalmazások közötti információ-megosztás korlátozásai;

- a helyzetismeret-alkalmazások homogenitása vagy heterogenitása;

- a rendszert alkotó helyzetismeret-alkalmazások körének változási dinamikája;

- végül a helyzetismeret-alkalmazások közötti információcsere lehetőségei.

A helyzetismeret-alkalmazások közötti információ-megosztást egy adott vezető szer-ven belül általában csak a szakterületi információszükségletek – vagyis a "tudnia kell" (need to know) szabályok – határozzák meg és ezt más szempontok lényegében nem korlátozzák.

Ez teljes mértékben jellemzi a nemzeti vezető szerveket (parancsnokságokat), de alapvetően érvényesül a többnemzetiségű vezető szervek (pld. NATO parancsnokságok, valamint kettő-

vagy többnemzetiségű szervezetek parancsnokságai) esetében is. Ugyanis egy adott vezető szerv esetében a vezetéssel szemben támasztott követelmények nem engedik meg az egyes szervezeti elemek (törzs-részlegek) közötti információbiztonsági korlátok fennállását.

Ezzel szemben egy művelet végrehajtásában érintett szervezetek helyzetismeret-alkal-mazásai közötti információcserét különböző tényezők, mindenekelőtt a nemzeti, vagy szövet-ségi érdekek adott esetben már jelentős mértékben korlátozzák. Általában minden nemzet és szövetség rendelkezik (rendelkezhet) olyan helyzetinformációkkal, amelyeket más szereplő k-kel – más, vagy a szövetséghez nem tartozó nemzetekk-kel – nem kíván megosztani. A korláto-zás függhet például a helyzetinformáció tárgyától, vagy annak forrásától. Mindez többnemze-tiségű műveletek esetében egy csoportosításon belül is érvényesül, de különösen igaz a mű ve-leti területen tevékenykedő csoportosítások, szervezetek közötti információcsere esetében.

Napjaink informatikai rendszereinek általános jellemzője a kisebb vagy nagyobb mér-tékben heterogén hardver és szoftver összetevők – eszközök és alkalmazások – előfordulása, alkalmazása. Ennek oka többek között az eltérő felhasználói igényekben, a korábbi összete-vők továbbélésében, illetve a gazdasági szempontokban rejlik. Katonai informatikai rendsze-rek esetében az interoperabilitást akadályozó heterogenitás kiküszöbölését célozzák többek között a különböző – haderőnemi, nemzeti, vagy szövetségi – szinten kialakított szabvány-, szabály- és alkalmazás-komponens rendszerek, a közös működtetési környezetek255. A Ma-gyar Honvédség esetében a műveleti (tábori) informatikai rendszerek hiányában a nemzeti közös működtetési környezet követelményei és tartalma még nem kerültek meghatározásra. A meglévő informatikai rendszerek jelenleg még rendkívül heterogén alapra épülnek.

Egy közös működtetési környezet lényegében "szabványokon alapuló számítási és kommunikációs infrastruktúra, amely kiválasztott, termék jellegű256 összetevőkből, valamint támogató szolgáltatásokból áll és strukturális alapját képezi interoperábilis és nyílt rendszerek fejlesztésének"257. Ezen környezetek az interoperabilitás biztosításának folyamatosan fejlődő és bővülő, ugyanakkor egyre szélesebb körben alkalmazott eszközei, amelyek alkalmazása

255 Common Operating Environment (COE), például: NATO Közös Működtetési Környezet (NATO C3 COE, NCOE), az Egyesült Államok hadseregében a Védelmi Informatikai Infrastruktúra Közös Működtetési Kör-nyezete (Defense Information Infrastructure COE, DII COE), az Egyesült Királyság Védelmi Technikai Archi-tektúrája (UK Defence Technical Architecture); vagy a Holland Védelmi Közös Működtetési Környezet (Ne-therlands Defence COE) [NATO C3 Technical Architecture, Volume 1 ~ References to national COE initia-tives; 41.o.].

256 Off-the-shelf (OTS) – például kereskedelmi (forgalomban kapható) termék (commercial off-the-shelf, COTS), kormányzati megrendelésre készült termék (government off-the-shelf, GOTS), vagy NATO megrende-lésre készült termék (NATO off-the-shelf, NOTS).

azonban a belátható jövőben még saját érvényességi körükben – egy adott nemzet hadserege, vagy a szövetség esetében - sem lesz teljes körű, kizárólagos.

A nemzeti és különösen a szövetségi katonai informatikai rendszereket várhatóan egy-re csökkenő mértékben, de továbbra is az adott közös működtetési környezetre épülő, vagy ahhoz megfelelő szinten illeszkedő, együttműködésre képes258, valamint az ilyen tulajdonsá-gokkal nem, vagy csak részben rendelkező, gyártóspecifikus rendszerek, alkalmazások együttélése fogja jellemezni. Ezt egy szövetség – mint például a NATO – esetében befolyá-solják az egyes nemzeti, illetve a szövetségi közös működtetési környezetek közötti eltérések is.

Egy adott vezető szerv (parancsnokság) esetében viszonylag könnyebben biztosítható az informatikai rendszerének részét képező alkalmazások (köztük a helyzetismeret-alkalmazá-sok) interoperabilitásának azonosságra, azonos összetevőkre259 (elsősorban közös működtetési környezetre) épülő megvalósítása. Ezt segíti többek között – még többnemzetiségű szerveze-tek esetében is – a szervezeti struktúra, funkciók és működési eljárások meghatározottsága, stabilitása; a felhasznált információk egységes értelmezése; az informatikai alkalmazások kö-rének korlátozottsága; valamint az informatikai fejlesztések esetében érvényesülő egységes és széleskörű vezetői hatáskör.

Különböző szervezetek, vezető szervek helyzetismeret-alkalmazásait már sokkal ke-vésbé jellemzi a közös összetevők, megoldások alkalmazása. A korábbi informatikai fejlesz-tések eredményeként napjainkban még egy adott nemzet haderejében is heterogén informati-kai alkalmazások találhatók és e heterogenitás megszüntetése a fejlesztésre fordítható erő for-rások korlátozottsága, illetve gazdaságossági indokok következtében általában csak hosszabb időszak során várható (tervezett). A heterogenitás hatványozottan jelentkezik többnemzetisé-gű szervezetek, például szövetségek esetében és alapvető, kiemelkedő jelentőségű sajátossága a napjainkra leginkább jellemző koalíciós (had)műveleteket végrehajtó csoportosításoknak.

A koalíciós jellegű, többnemzetiségű, több haderőnem – illetve más kormányzati és ci-vil szervezetek – tevékenységére is épülő (had)műveletek során együttműködő informatikai

257 NATO C3 Technical Architecture, Volume 5, NC3 Common Operating Environment (NCOE) [7.o.]

258 NCOE compliance, NCOE compliant systems, products [NC3TA Vol 5 ~ Process for Setting and Measuring Compliance, 19.o.].

259 Commonality: azonos doktrína, eljárások és eszközök alkalmazásával elért állapot. [AAP-31(A)]

alkalmazások rendszerét a heterogenitás mellett az alkalmazások körének előre nem tervezhe-tő változatossága és dinamikus változásai is jellemzik. Egy koalíciós csoportosítás ugyanis a közreműködő partnerek által felajánlott, majd rendelkezésre bocsátott, általában különböző és eltérő összetevőkből (személyekből, folyamatokból és rendszerekből) kerül kialakításra.

Emellett a koalíciós csoportosítások összetétele a (had)művelet során, a műveleti célkitű zé-sek, illetve a váltások következtében általában változik, ami a legtöbb esetben a felhasznált in-formatikai alkalmazások változását is jelenti. Végül az együttműködő alkalmazások körének változását eredményezik a műveleti területen tevékenykedő, együttműködő szervezetek köré-ben bekövetkező változások is.

A különböző szervezetek együttműködő helyzetismeret-alkalmazásai közötti informá-ciócsere alapvetően kétféleképpen történhet: a helyzetismeret-bázisok közötti adatbázis-mű -veletek (mindenekelőtt adatbázis-replikáció) segítségével, illetve egyeztetett üzenetek alkal-mazásával. NATO informatikai rendszerek esetében ezt a két változatot elsősorban az AT-CCIS (majd az ezt követő MIP) projektben260 alkalmazott adatbázis-replikáció, valamint az ADatP-3 szabványos formatizált üzeneteinek261 alkalmazása képviseli. A látszólagos eltérések ellenére, lényegét tekintve mindkét megoldás szabványos üzenetekre épül262 és a különbség csak abban van, hogy ezek az üzenetek hogyan kerülnek előállításra, illetve feldolgozásra.

A bemutatott megoldások sem a NATO-n, sem egyes tagállamainak hadseregein belül nem tekinthetők a helyzetismeret-alkalmazások közötti információcsere egységesen alkalma-zott módjának. A szélesebb értelemben vett – pld. a környezetre vonatkozó térképi, illetve a hagyományos leíró információkat is magukba foglaló – helyzetinformációk cseréje számos különböző, sok esetben az információk tárgyától is függő formátumban történik. Különösen igaz ez egy koalíciós csoportosításban résztvevő szervezetek közötti információcsere eseté-ben. Mindez lényegét tekintve a helyzetismeret-alkalmazások közötti heterogenitás egy sajá-tos, az együttműködést legjobban befolyásoló megjelenési formája.

Az elmondottakat összegezve megállapítható, hogy a katonai szervezetek helyzetisme-ret-alkalmazásai, különös tekintettel egy koalíciós (had)művelet és az abban résztvevő, vagy érintett szervezetek sajátosságaira egy egymással szorosabban vagy lazábban együttműködő,

260 Army Tactical Command & Control Information System (Hadsereg Harcászati Vezetési Információs Rend-szer), illetve Multilateral Interoperability Programme (Többnemzetiségű Interoperabilitási Program), amelye-ket részletesebben az értekezés 4.2.2 pontja elemez.

261 A STANAG 5500-rel ratifikált Allied Data Publication 3 kiadvány a NATO Formatizált Üzenetrendszer (NATO Message Text Formatting System, FORMETS) leírását tartalmazza.

262 Részletesebben lásd DRIESENAAR: Information Exchange in Support of C2-Interoperability, 2001.

heterogén elemekből álló, dinamikusan változó összetételű rendszert alkotnak. Az ilyen rend-szereket a polgári szakirodalom elosztott, heterogén és dinamikus információs környezet-nek263, más szempontból információgazdag környezetnek264, vagy megítélésünk szerint a leg-kifejezőbb módon együttműködő információs rendszernek nevez.

Az előzőekben elmondottak szerint a helyzetismerethez kapcsolódó informatikai al-kalmazások meghatározott tudásösszetevők felhasználásával, meghatározott funkciók megva-lósítását szolgálják, illetve támogatják. Ezek az egyes szakterületi, valamint a közös helyzet-ismeretek kialakítását és fenntartását egymással együttműködésben támogató informatikai al-kalmazások a katonai és más műveleteket jellemző heterogén és dinamikusan változó infor-mációs környezetben a jövőben – mint azt bemutattuk – várhatóan több-kevesebb önállóság-gal rendelkező, egymással együttműködő, meghatározott tudásösszetevőket (ismereteket és képességeket) hordozó alkalmazás-komponensekből épülnek fel.

A kutatás céljainak megfelelően a helyzetismeret-alkalmazások komponensei első sor-ban funkcionális szempontok alapján csoportosíthatók. A csoportosítás alapvetően a helyzet-ismeret-alkalmazások legegyszerűbb modelljének összetevői – a helyzetismeret-bázis(ok), a külső információforrások, illetve a helyzetismeret alanya (a felhasználó) – alapján végezhető el. Ennek megfelelően az elsődleges csoportokat, lényegében alrendszereket a következők ké-pezik:

- a helyzetinformációkat kezelő, rendelkezésre bocsátó alrendszer;

- a helyzetismeret fenntartását, összehangolását biztosító alrendszer;

- a felhasználói kapcsolattartást, a helyzet megjelenítését biztosító alrendszer.

A helyzetinformációkat kezelő, rendelkezésre bocsátó alrendszer rendeltetése az aktu-ális helyzetre, illetve annak korábbi alakulására vonatkozó, értékelt és egyeztetett helyzetin-formációkat tartalmazó helyzetismeret-bázis(ok) kezelése; a helyzetinformációkra vonatkozó igények kielégítése; valamint az ezekre vonatkozó, meghatározott feltételek bekövetkezésé-nek figyelése és arról más komponensek értesítése.

263 Lásd például MAHALINGAM-HUHNS: Ontology Tools for Semantic Reconciliation in Distributed Heteroge-neous Information Environments,2000.

264 Lásd például HUHNS-SINGH:Multiagent Systems in Information-Rich Environments,1998.

A helyzetismeret fenntartását, összehangolását biztosító alrendszer rendeltetése a helyzetinformációkra vonatkozó felhasználói igények kezelése és érvényesítése; a külső forrá-sokból érkező helyzetinformációk fogadása, illetve azokból információk szerzése; a beérkező és megszerzett információk feldolgozása (szűrése, értékelése, összevetése, továbbítása, vagy tárolása); valamint az együttműködő helyzetismeret-bázisok tartalmának összehangolása.

Végül a felhasználói kapcsolattartást biztosító, helyzetmegjelenítő alrendszer rendelte-tése a felhasználó információs igényeinek átvétele, továbbítása, majd a kért információk ren-delkezésre bocsátása; a hagyományos úton szerzett helyzetinformációk átvétele és továbbítá-sa; a helyzet megjelenítése; valamint a többi alrendszerekkel, alkalmazás-komponensekkel történő felhasználói kommunikáció megvalósítása, támogatása.

A továbbiakban részletesen a helyzetinformáció-kezelő alrendszer vizsgálatára térünk ki.

3.3.2 Katonai helyzetinformáció-kezelő komponensek

A helyzetinformáció-kezelő komponensek fogadását, tárolását és rendelkezésre bocsá-tását biztosító alrendszer alapvető tudásösszetevői közé a fogalmi alapokat rögzítő helyzetis-meret-ontológia; a helyzetelemek létére, jellemzőire és viszonyaira vonatkozó általános össze-függések, illetve egyedi információk (tények és elképzelések); valamint a "technikai" jellegű működési szabályok, ismeretek tartoznak. Mivel a helyzetinformációk között jelentős, a tár-gyukat és jellegüket érintő különbségek vannak, az aktuális helyzetismerethez kapcsolódó tu-dásösszetevőket általában nem egyetlen alkalmazás-komponens hordozza, hanem ezek a helyzet különböző összetevői, elemei alapján megosztásra kerülnek az egyes helyzetelemekre vonatkozó információkat kezelő komponensek között.

A helyzetinformáció-kezelő komponensek lényegében olyan intelligens helyzetelem-szakértőknek tekinthetők, amelyek egy adott csoportba tartozó, általuk "ismert" helyzetele-mekre vonatkozó tudás – fogalomrendszer, általános összefüggések, konkrét információk, va-lamint információs képességek – megtestesítői és e tudás birtokában képesek a felhasználó és más alkalmazás-komponensek számára fontos információk szolgáltatására. Mindezek alapján a továbbiakban e komponensek megnevezésére a helyzetelem-'szakértő' kifejezést használjuk.

Ki kell emeljük, hogy e kifejezés 'szakértő' összetevője nem tekintendő a szakértői rendszerek területén használt kifejezés265 szinonímájának.

A helyzetelem-'szakértők' osztályozása többféle szempont alapján, több dimenzióban is lehetséges. Ezek közül alapvetőnek a helyzetelemek típusai (szereplők, erőforrások, kör-nyezeti objektumok és jelenségek, illetve ezek altípusai) szerinti csoportosítást tartjuk, mert ez a helyzetelemek lényegi – belső, tartós, a legszélesebb alkalmazási kör számára lényegében egységesen értelmezett – sajátosságain alapul és természetes módon biztosítja az egyes hely-zetelem-típusokra vonatkozó általános tudásösszetevők megjelenítését.

A fentiek alapján a helyzetelem-'szakértők' (helyzetinformáció-kezelő komponensek) közé a különböző szereplő, erőforrás, illetve környezeti 'szakértők', illetve ezek között a biz-tonságpolitikai szereplők 'szakértői', a katonai műveletben résztvevők és érintettek 'szakértői', a különböző erőforrástípusok 'szakértői', valamint a természeti (szárazföldi; tengeri, óceáni;

légi; illetve űrbeli), épített és társadalmi környezet 'szakértői' tartoznak.

A helyzetismeret összetevői különböző szempontok alapján, több szinten is csoporto-síthatók, így ennek megfelelően bármely szinten, tetszőleges helyzetösszetevőhöz tartozhat egy önálló helyzetelem-'szakértő'. A helyzetösszetevők és az ezeknek megfelelő 'szakértők' ta-golása esetében a magasabb szintű, vagy összetettebb helyzetösszetevőkhöz tartozó 'szakér-tők' a feladatokat megosztva, az alacsonyabb szintű, vagy részösszetevőkhöz tartozó 'szakér-tők' szolgáltatásaira építve, azokat is felhasználva biztosítják saját szolgáltatásaikat.266

A felhasználó, vagy más alkalmazás-komponensek számára a helyzetelem-'szakértők' ezen rendszerének homogén képet kell mutatnia, hiszen az információs szolgáltatások igény-lőit nem érdeklik és nem is befolyásolhatják a megvalósítás részletei: az, hogy az egyes funk-ciókat ténylegesen egyetlen 'szakértő', vagy egy 'szakértő'-csoport valósítja meg. Ebből a szempontból az is érdektelen, hogy a részterületi 'szakértők' kizárólag rendszertervezési okokból önállóak és szolgáltatásaik csak közvetve, az összefoglaló 'szakértőn' keresztül ke-rülnek felhasználásra, vagy önállóságuk magasabb szintű és szolgáltatásaik közvetlenül is igénybe vehetőek. A helyzetismeret egészét egyetlen, a hierarchia csúcsán álló helyzetinfor-máció-'szakértő' képviseli.

265 Szakértői rendszer: Olyan ismeretalapú rendszer, amely a tárgyköri szakértő ismereteinek felhasználásával magasszintű teljesítményt nyújt egy szűk tárgyterület kezelésében. [FUTÓ: Mesterséges intelligencia. ~ 970.o.]

266 Egy időjárási helyzet-szakértő ennek megfelelően épülhet például időjárási front-helyzet, hőmérsékleti

266 Egy időjárási helyzet-szakértő ennek megfelelően épülhet például időjárási front-helyzet, hőmérsékleti