• Nem Talált Eredményt

Kamerák alapbeállításai

In document Elektronikus médiatartalmak (Pldal 147-151)

A kamerák, mint a korábbi fejezetekből már kiderült, 3 kategóriába sorolhatók. Mi a középső, a félprofesszionális vagy industrial kategóriájú kamerával foglalkozunk. Ma két változata van forgalomban: a DV kazettára rögzítő DV, DVCAM, DVC, DVCPRO, HDV kamerák és a korszerűbb memóriakártyás kamerák, amelyek többféle tömörítéssel is rögzítenek.

A forgatás megkezdése előtt a kamera beállítása nagyon fontos feladat. Az egész film sikere múlik a forgatott anyagon. Egy elrontott felvételen utómunkában javítani már nemigen lehet. A gyártási folyamatban a leggyengébb láncszem határozza meg a végeredmény minőségét. Hiába van 8 magos vágógépünk, szuper utómunka szoftverünk, ha a forgatásnál a kamera-beállítást elrontottuk.

A kamera bekapcsolása előtt győződjünk meg az eszköz sérülésmentességéről, az objektív és a kereső tisztaságáról, a csatlakozók hibátlan állapotáról, az akkumulátorok töltöttségéről. Bekapcsolás után a kameratesten elhelyezett gombokkal és/vagy a menüben kell a forgatási paramétereket beállítani. Minden kamerának más és más a menüje, ezért csak néhány alapvető beállításra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Példánkban egy olyan kamerát használunk, amely SDHC kártyára rögzít. SD minőségben DV formátumban, HD minőségben AVCHD formátumban. Az első feladat tehát annak meghatározása, hogy a készterméket milyen minőségben szeretnénk majd látni. Ha a filmünket HD felbontásban szeretnénk publikálni, a teljes gyártási láncnak HD minőségűnek kell lennie. Ha SD anyag a végtermék, a forgatás történhet HD és SD minőségben is (a HD felvétel csak 16:9 formátumú, erre ügyelni kell).

1http://hu.wikipedia.org/wiki/Bluebox_technika

FELVÉTELKÉSZÍTÉS ÉS UTÓMUNKA

9.1 ábra AVCHD-DV átkapcsoló a kameratesten

Amennyiben HD minőségű, AVCHD rögzítést választunk, beállíthatjuk a menüben a rögzítés egyéb paramétereit, ez lehet például: 1080/50i; 1080/25p; 720/50p; 720/25p.

9.2 ábra HD üzemmódok beállítása a keresőben Fájlnév: 9_2 a

SD minőségű DV rögzítést választva a menü például DV 576/50i vagy DV 576/25p beállítást kínál. Itt fontos a képernyőarány beállítása is, ami 16:9 vagy 4:3 lehet.

9.3 ábra DV paraméterek beállítása a keresőben

A kamerán beállított paraméterek tudatos választása azért fontos, mert az utómunkánál a projektindítást is ezek alapján kell majd elvégezni.

A következő, amire figyelni kell, a fehéregyensúly. Mint korábban már tárgyaltuk a különböző helyszíneken más és más a színhőmérséklet. Ennek megfelelően a színhűség érdekében a kamera white balance választógombjával (vagy a menüből) külső fény (5600 K), belső fény (3200 K), automata beállítás, vagy fehér lapra történő fehéregyensúly állítás közül választhatunk. Ez utóbbit kevert fény esetén célszerű használni, amikor az ablakon bejövő napfény és a belső térben elhelyezett lámpák is befolyásolják a színhőmérsékletet. Ekkor a vegyes fényű térben elhelyezett fehér lapra irányítjuk az objektívet, és a beállító gombot megnyomva az egyensúly beáll, a térről készülő felvételek színhelyesek lesznek.

Manuális írisz használatakor a helyes expozíció választását segíti a zebra bekapcsolása. Ha túlnyitottuk a rekesznyílást, a fehér képtartalomban ferde csíkozódás jelzi, hogy szabályozzuk lejjebb az íriszt. A kapcsoló auto-iris állásában a kamera elektronikája állítja be az optimális értéket. Ez azonban nem mindig célravezető. Például egy ellenfényes jelenetnél a szereplő sötétben marad, mivel a rekesznyílás a külső fénymennyiséghez állítódik.

A kamerakép élessége a fókuszgyűrű forgatásával állítható be. Mindig behúzott varionál, közeli állásban kell élességet állítani, így a vario teljes skáláján éles marad a kompozíció. Autofocus állásban a kameraelektronika automatikusan a kép közepén levő pontra állít élességet. Ez nagy segítség ugyan, de kevés esélyt ad az operatőrnek ahhoz, hogy művészi eszközként ő határozza meg, hogy a kép melyik része legyen éles. Az is előfordulhat, hogy fényszegény környezetben az elektronika nem találja az élességet.

9.4 ábra Az objektív oldalán található beállítások

Fontos kezelőfelület a hangbemenetek állítására szolgáló panel. Az általunk tárgyalt eszközcsalád XLR csatlakozókkal ellátott hangbemenetekkel rendelkezik. Általában a kamera elején és a hátulján is található két XLR bemenet. Egy kapcsolóval állítható, hogy az elsőt (front), vagy a hátsót (rear) használjuk. A kamerákon saját beépített mikrofon vagy tartozékként egy kispuska mikrofon van. Ezek a környezeti atmoszféra felvételére alkalmasak, komolyabb hangfelvételre mindenképpen külön mikrofont kell használni. A kamerán a kiválasztott bemenetbe csatlakoztatjuk a mikrofont, és a bemeneti szintet mikrofon állásba állítjuk. Vonal szintre akkor van szükség, ha a mikrofon(ok) jele nem közvetlenül a kamerára érkezik, hanem külön hangkeverőn keresztül kapunk egy kevert hangjelet. Így például egy koncert felvételekor az összes hangszer és mikrofon jelének arányát egy hangkeverőn beállítja a hangmérnök, és ez a jel kerül a kamerába.

FELVÉTELKÉSZÍTÉS ÉS UTÓMUNKA

9.5 ábra A hangcsatlakozó panel

Vannak olyan mikrofonok, amelyek működéséhez tápfeszültségre van szükség. A kamerán található egy kapcsoló, amellyel 48V úgynevezett fantomtápot tudunk a mikrofonnak biztosítani. Ügyeljünk arra, hogy csak akkor legyen bekapcsolva, ha a mikrofonhoz szükséges. A két hangsáv felvételi szintjét manuálisan egy-egy potenciométerrel lehet külön-külön állítani, vagy automata állásban az elektronika segítségével történik a bejövő jelek szintjének optimalizálása.

9.6 ábra A hangbeállító és szabályozó panel

A kamera keresőjében a beállított paraméterekről az operatőr folyamatosan információt kaphat, a display gomb megfelelő állításával tudjuk szabályozni a megjelenített információkat. Így a beállított rögzítési módról (HD-SD), a fehéregyensúlyról (indoor – outdoor - ATW), az élességállítás módjáról (manualfocus-autofocus), a rekesznyílásról (2,8-4-8-16), kevés megvilágítás esetén a bekapcsolt erősítésről (3dB;-6dB;-9dB), az akkumulátor állapotáról, a két hangsáv pillanatnyi hangerejéről és a rögzített anyag timecode-járól (TC).

9.7 ábra Beállítások kijelzése a keresőbenAlternatív szöveg:Az operatőr számára a kamera keresőjében megjeleníthető információk elhelyezkedését mutatja az ábra. Timecode, akkumulátor állapot, expozíciós idő,

színhőmérséklet, erősítés, élességállítási mód, rekesznyílás, zoom állapot.

In document Elektronikus médiatartalmak (Pldal 147-151)