• Nem Talált Eredményt

A kutatási eredmények alapján a felállított propozíciók, hipotézisek az alábbi módon igazolódtak be, illetve kerültek megcáfolásra:

 Első propozíció (P1): Megerősítésre került, hogy az élsport sportágtól függetlenül sérülésveszélyes, még akkor is, ha a sportágak között egyébként van különbség a sérülésveszélyesség tekintetében.

 Második propozíció (P2): Megerősítésre került, hogy az önszerveződésen alapuló sportági szabályozás a sportsérülések terén nem elégséges, így irányítóhatósági szabályok szükségesek a sportági szabályok megalkot(tat)ása érdekében.

 Az első hipotézis (H1a) megerősítést kapott, mivel a vizsgált sportolók a hosszú távú sérülésekről számoltak be, függetlenül az eredményességi szintjüktől. H1b szintén indokolt volt; a sportolók nem tartották komolyan veszélyesnek a saját sportágukat.

 A második hipotézis (H2a-c) mindhárom része elfogadásra került, mert szignifikáns különbségek észlelhetőek a sportolók egyes csoportjai között a számukra nyújtott orvosi támogatással, illetve a sport specifikus konzultációk gyakoriságával kapcsolatosan a sportolók ismeretének, sportszakmai és sportegészségügyi tudásának növelése érdekében.

 A harmadik hipotézis (H3) megcáfolásra került, mert a hipotézissel ellentétben a kutatási eredmények azt mutatják, hogy az elit sportolók nem használnak gyakrabban fájdalomcsillapítókat, mint az amatőr sportolók.

 A negyedik hipotézis első része (H4a) azért került elfogadásra, mert a különböző szintű sportolók többsége ugyancsak versenyezett sérülten.

 A negyedik hipotézis második része (H4b) elvetésre került, mert a sportolók válaszai alapján nem a külső nyomás miatt versenyeztek sérüléssel.

 Az ötödik hipotézis, hogy a sportolók hajlandóak kockáztatni a kiemelt sportteljesítmény elérésének reményében (H5) részben bizonyításra került, hiszen minden sportolói csoport túlnyomó többsége kockáztatna, azonban a három sportolói csoport között szignifikáns különbség volt ezen a téren.

116

A sportolók a sikerre vágynak, és szeretnék bizonyítani teljesítményüket. Megfelelő orvosi tájékoztatás és az ez alapján történő megelőzésre irányuló magatartás nélkül azonban ezek a vágyak sérülésekhez, sőt akár maradandó egészségkárosodáshoz vezethetnek. A disszertáció eredményei alapján (az összesített eredmények a 20. ábrán szerepelnek a XIV.2. számú mellékletben) a magyar sportvezetők és a magyar sportegyesületek vezetői figyelmét fel kell hívnunk a sérülések megelőzésére és a hosszú távú károk elkerülésére. Ennek a megelőzésnek az elsődleges módja az ilyen információk teljes körű nyilvánosságra hozatala a sportolók számára, megfelelő orvosi támogatás mellett, és ezt minden sportban hangsúlyozni kell, sőt akár kötelezővé is lehetne tenni.

Az előzetes kutatási adatok igazolták a Sporttörvény hiányos szabályozását, így a Sportért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére a Magyar Kormány javaslatára az Országgyűlés módosította a Sportról szóló törvényt úgy, hogy minden sportegyesületnek és szövetségnek törvényes kötelezettséget kell vállalnia olyan új szabályozások bevezetésére, mint az etikai előírások, mint a gyermekvédelmi szabályok és a sportegészségügyi előírások, különös tekintettel a sportolók érdekeinek védelmére.

A végleges kutatási eredmények birtokában tovább lehet finomítani ezen törvényi kötelezettségeket, kiterjesztve a prevencióra és tájékoztatásra is.

A szakirodalomban nagyon ritkán beszélünk a hosszú távú sportsérülésekről és különösen ezeknek a súlyos sérüléseknek a megelőzéséről. Disszertációm kísérletet tett arra, hogy közreműködjön ehhez a diskurzushoz a sportolók sérülésekkel kapcsolatos tapasztalatainak és ismereteinek feltárásával. A tanulmány szerint a sportolók általában alábecsülik sportáguk veszélyeit, és nincsenek megfelelő ismereteik az elszenvedett sérülésekről, vagy azok következményeiről. Sérült sportolók hosszú távú egészségkárosodást is kockáztatnának, hogy az Olimpiai Játékokon sikeresen szerepeljenek, érmet szerezzenek. A sportsérülések megelőzésére már léteznek lépések és konkrét törekvések Magyarországon és ebben az ügyben a következő lépést a sportolók fokozott felvilágosítása, oktatása jelentheti.

Kutatásomnak komplex, megelőzésen alapuló megközelítése volt. Biztos vagyok abban, hogy a sérülésekkel kapcsolatos információk széles körű terjesztése esetén csökkenne a hosszú távú egészségkárosodás kockázata. A megelőzés mellett az egészségkárosító

117

sport sérülések kockázati mérséklését is figyelembe kell venni. A kockázatcsökkentés szintén redukálná a következményeket, például a kártérítési eseteket, és ugyanígy a peres eljárások is csökkenhetnek. További kutatások során vizsgálni lehetne a sérülések utáni rehabilitációt és egyéb politikai ajánlások megfogalmazására fókuszálva a sportolók negatív következményekkel szembeni védelme érdekében, lehetővé téve számukra, hogy teljes mértékben koncentrálhassanak a felkészülésre, a kedvező eredményekért, a sikerekért.

Nagyon fontos szempont, hogy a sportágakban minden sportoló számára elérhetők legyenek a megfelelő szakemberek, akik egyformán gondolkodnak a sportágban előforduló sérülések megelőzésével és szükség esetén kezelésével, rehabilitációjával kapcsolatban. Hiszen maga az orvostársadalom sem egyformán gondolkodik. Nem különbözteti meg a sérült beteg embert, a sérült sportolótól. Mások a célok, a célhoz vezető utak, míg egy hétköznapi sérült ember gyógyulni szeretne a lehető legrövidebb időn belül, addig a sportoló minél hamarabb ismételten sportolni, versenyezni akar.

Külső tényezőként még ott az edző, a csapat, a család, akik mind más eszközzel szeretnék ezt a célt érni. Fontos tehát a sportoló, a medicina és az edző, szakvezető hármas szoros egysége, együttműködése a kívánt cél, a mihamarabbi gyógyulás elérése szempontjából.

Magyarország sikeres sportnemzet, az élsport területén a világ élvonalába tartozik.

A sport további fejlődési lehetőségei között a jogi szabályozás fejlesztése az egyik követendő út. A jövőben még nagyobb hangsúly kell arra fordítani a magyar sportban, hogy felelősségteljes és megfelelő ismeretekkel rendelkező szakemberek felügyeljék a sérülésveszélyes sportágakat, illetve az élsportolókat. Ezeknek a törekvéseknek pedig törvényi háttért kell biztosítani. A magyar kormány megtette az első lépést, a törvényi szabályozás megszületett és a Sportért Felelős Államtitkárság megfelelő iránymutatást adott a sportági szakszövetségek számára a megfelelő sportág-specifikus egészségvédelmi szabályzatok kidolgozásához. Most a szakszövetségeken a sor, hogy ezeket a törekvéseket a gyakorlatban megvalósítsák, ezzel is további lépéseket téve a fiatal sportolók egészségének és a sportolás közben rájuk leselkedő sérülések megelőzése érdekében.

118

Remélem, hogy a sportági szövetségek, egyesületek is határozott lépéseket tesznek a felvilágosítás és a megelőzés terén, sportág specifikus szabályokat hoznak, működésükbe beépítik a szükséges irányelveket, valamint a gyerekeket és szülőket megfelelően tájékoztatják. Vállalják továbbá azt is, hogy a gyerekek és szülők részére tájékoztató anyagot készítenek, amely magában foglalják az adott sportágra jellemző sérülések jellemzőit, a megelőzés lehetőségeit és felvázolják a sérülés hosszú távú következményeinek kiküszöbölésére rendelkezésre álló lehetőségeket, valamint azt is, hogy a sérülést elszenvedő fiatal sportolók kihez fordulhatnak segítségért.

119