• Nem Talált Eredményt

KÁROLYI ZSUZSANNA FEJEDELEMASSZONY KASSÁN

Szeptember 5-én Rákóczi György az erdélyi fejedelem nevében elfogatta őt s a Lőcsei házba vitetve őrizet alá

4. KÁROLYI ZSUZSANNA FEJEDELEMASSZONY KASSÁN

emcsak a fejedelem, hanem sokszor lakott Kassán felesége, Károlyi Zsuzsanna fe-jedelemasszony is. Amint említettük, Bethlent a közelségénél fogva Kassához kötötték nyugati háborúi. De diplomáciai kapcsolatait is könnyebben és gyorsab-ban bonyolíthatta le a közelebb eső Kassáról. Itt tartózkodása alatt a távoli gyulafejérvári, erdélyi udvartartása helyébe itt is otthont kellett berendeznie, hogy hadjáratai fáradalmait felesége kö-rében kipihenhesse.

Mindjárt kassai uralma elején Lang János bíró jelentette a városi tanácsülésen, hogy őfelsége (Bethlen) asszonyival, vagyis feleségével és udvartása női tagjaival ma „hazaérke zik". A tanács elhatározza, hogy nagy ünnepélyességgel fo-gadják. A város mind a négy fertályát felvonultatták a Fő-térre. A lovasokat a város kapuján eleibe küldték, hogy be-kísérjék. Almássy István (később bíró) és Koncsik Bálint se-nator a városi tanács és a communitás, a 100 tagú választott község nevében üdvözlő beszéddel köszöntötték őfelségét.

Ajándékul, vendéglátásra 2 hordó bort, levágott marha két tagját s 4 juhot adtak, a lovak számára 25 köböl zabot.1)

Bethlennek pár nap múlva hadidolgaiban el kellett távoz-nia. Udvari embere, Palaticz uram fölkereste a bírót, értesí-tette, hogy őfelsége jó hírt közölt asszonyunk őfelségével, kinek azon kérését tolmácsolta, hogy a széplaki erdőből hor-dassanak fát és emellett elégséges anyagot adjanak, hogy palotáját felül, vagyis a padlását megtölthessék, megrakhas-sák melegfogónak. Lévén jó téli hideg idő, december 7-e.

A tanács határozatában azt felelte, hogy noha nem tartozná-nak vele, de nehogy ellenkezni látszassatartozná-nak őfelsége..kíván-ságával, adnak néhány szekér fát és anyagot is, 9 «§ztán "W*.

selje gondját, vagyis készíttesse el.

A fejedelemasszonynak volt még egy más kívánsága is, ami a 30 éves háború kegyetlenségei közepette igazi

humá-l) Kassa v. jk. 1620 nov. 23 3

4>

nus, nemes szívére vallott. Azt üzente a tanácsnak, hogy a háborúban elfogott német rabok majd megfagynak, azért kéri, hogy házat szerezzenek, adjanak nekik őkegyelmék.

Tehát a szerencsétlenek fagyoskodtak a, legcsikorgóbb téli hidegben, decemberben. De a tanács látva az emberi elvadu-lást, attól tartott, hogy e jóindulat még visszafelé sülhet. Azt határozta tehát, hogy keressék fel asszonyunk őfelségét és persvadálják (beszéljék rá, győzzék meg), hogy minket ezzel ne bántson, mert a rabnak nem ház kell, hanem tömlöc. Kitől Isten oltalmazzon, még tüzet vesztenek városunkban (fel-gyújtják a várost, s akkor ki veszi el tőlünk e veszedelmet.

Azért őfelsége lássa (vagyis gondolja meg).

Buzgó protestáns létére, vallási tekintetben sem lehetett a fejedelemasszony elfogult. A főkamarással, Rhédey Pál-, lal megüzente a városi tanácsnak Csákyné őnagyságának, a Bethlen udvarában forgolódó fiatal, daliás katolikus főúr fele-ségének azon kérelmét, hogy pápista papot hozasson ide, aki holnap itt a maga módja szerint prédikáljon. Amint Rhédey mondotta: a fejedelemasszony. tiszteletben tartja a város jo-gait s kegyelmetekre bízta, hogy megengedi-e, vagy nem.

A tanács azonban tartott a mind szélesebb körre terjedő, egyre erőteljesebb ellenreformációtól. Tehát nem engedte meg, hanem azt üzente, hogy Csákyné asszonyom „viseljen más gondot", vagyis mással törődjék.

Voltak a fejedelemasszonynak különféle anyagi kérelmei a várostól. Néhány téglát kért pénzért, hogy valami konyhács-kát csináltasson. A tanács határozata: adjanak.

Kert is kellett háztartása részére. A Teuffel Györgyé al-kalmas volt számára. Adtak neki helyébe másat. Azonban Teuffel a tanácstól visszakérte a magáét. De a tanács azt felelte, hogy ők senkinek sem adhatják vissza. Keresse más módon. (Talán közvetlenül a fejedelemasszonynál).2)

A fejedelemasszony Kassán tartózkodva, 1621 tavaszán úgy látta, hogy hadiveszély fenyeget. U. i. Bethlen szövetsé-geseinek, a cseheknek fehérhegyi leveretése (1620 nov. 8.) után különösen Magyarország északnyugati részeiben Ferdi-nánd seregének előnyomulásával az eddigi élénk Bethlen pártiság lelohadt. Keleten a mindig ellenzéki felsőmagyar-országi 7 vármegyében kedvezőbb volt ugyan a hangulat, de

2) Kassa v. jk. 1620 dec. 7. 1621 márc. 6. és 1620 okt: 8. A v! jk.

T. Györgyről ir Ellenben T. János 1625-ben kassai kamarai számvevőségi Írnok (1625). Teuffel Kristóf kassai kamarai registrator, könyvvezető, lajstromozó, irattárnok volt. Lőcsére Stadtschreibernek választották. Évi fizetése a kamaránál 200 frt volt. Ezt 15 frttal felemelték, úgy hogy egy évre kapott 80 frtot, 20 köböl gabonát, 4 köböl búzát, 25 rakás fát és sza-bad lakást (1621). 1626-ben már nótárius, később országgyűlési követ.

V. ö. a v. jk., a kassai kamarai számadáskönyv és Hain idevonatkozó adatait.

34

itt is a titkos szövetséget esküvő 4 főúr közül Széchy György, Bethlennek kezdettől egyik vezére, elpártolt s példájára má-sok is. Több várat és várost elfoglalt II. Ferdinánd részére, akinek hadai e vidéket is fenyegették. Már a bányavároso-kat Beszterce-, Körmöc-, Selmecbányát is elfoglalták.

A fejedelemasszony ez aggodalmas helyzetben udvarába hívatta Varannai András kassai bírót. A fogadóteremben tax5 -tózkodtak Bethlen hívei és tanácsosai közül már Bocskay Miklós őnagysága, Palaticz és mások. Bejövén az udvar-mester, Gáspár János, a fejedelemasszony őfelsége szájával jelentette, hogy Széchy György árulása felől a hírek megbi-zonyosodtak s immár a tűz a szomszédságban vagyon, őfel-sége ásszonyunk ugyan nem kételkedik a városban, de a biztonság kedvéért esküdjünk meg őfelsége hűségére. Asszo-nyunknak és király urunknak (a besztercebányai országgyű-lésen királlyá választott Bethlennek) minden pénze, aranya itt vagyon s ami legfőbb, asszonyunk élete is. Ha meges-küsznek, életét, pénzét; aranyát nem szánja kegyelmetekkel elkölteni. Ellenkező esetben elmegy mnen. De gondoliák meg, hogy mint jártak a szomszéd országokban lévő váro-sok, amelyek hitre, esküre bebocsátották az ellenséget, mi-képen vágták le őket.

A tanács egyhangúlag kimondotta: méltó, hogy megküdjünk asszonyunknak, de azzal a feltétellel,' hogy ő is es-küdjék meg nekünk és mindennemű fejedelmi tisztviselők is hittel kötelezzék magukat.

A város megvédésére is energikusan gondolt a fejede-lemasszony. Azt kívánta, hogy a város mustrát tartson, va-gyis, hogy a fegyveres polgárságot teljes fölszerelésével együtt szemlére kiállítsa. Amit a tanács helyesléssel foga-dott, mondván, hogy ilyen hadas, háborús időben nekünk is tudnunk kell, hogyan állunk, ezért ha valaki saját jó szerszá-mával (felszereléssel) meg nem jelenik a mustrán, 10 írttal büntetik meg.3)

Széchy György és híveinek árulása és támadása a csá-szári hadakat is mozgásba hozta (1620 végén). Ügy látszott, hogy most sikeresebben léphetnek fel Bethlen ellen, mmt nem-régen Homonnay György. Bethlent azonban a veszély még-inkább arra bíita, hogy hadvezéri és diplomáciai képességeit fokozotabban kifejtse.

Kassa is, mint a Felvidék legfontosabb városa, szintén veszélybe kerülhetett volna. Itt tartózkodó feleségét figyel-meztette is, hogy vigyázzon magára. A vármegyék lovasait, gyalogit éjjel-nappal siettessék, hogy Kassára gyülekezzenek.

Írja, hogy Bornemissza . János (kassai vicegenerális), Abaffy

J) Kassa v. jk. 1621 ápr. 13. és 15.

Miklós (tokaji főkapitány, jelentős seregekkel Bethlennek egyik legbuzgóbb hadvezére) mutassák meg hűségüket. Fel-hatamazza feleségét, hogy az áruló Heiencseni jószágát ígérje Bornemisszának, Abaffy is kap jószágot, csak mutassa meg emberségét. Miatta ne aggódjék, az Isten vele van. Be-küldi a bécsi udvar bákepontjait. Lássák, hogy mi formán akarja a császár, de készebbek egy lábig elveszni szabadsá-guk mellett. Hívassa be Péter (Alvinczy) kassai prédikátort, Beizeviczy és Palatics (kamarai tanácsos) uramékat, továbbá a kassai bírót harmadmagával és rajtok kívül még, ha 2—3 olyan ember vagyon. Olvastasd el velők — fejerf be leve-4ét — de igen szorgalmasan olvassák s az írásban való illet-len és igen gyalázatos szókra vigyázzanak, meglátják és el-hihetik, hogy a német milyen békét akar.4)

Azonban mindenféle ijesztő hírek jutottak a fejedelem-asszonyhoz, amiről urát is aggodalommal értesítette. Bethlen bosszankodását a város rémüldözése feletti humorba öltöztette s így ír: Ama tökéletlen porkoláb (kassai várnagy), kit any-nyira commendált kegyelmed (Alvinczy) minekünk táborunkból visszatérve oly hamis hírköltéssel, melyben semmi sem volt, annyira elrémítette a várost s ezt a darab földet, hogy a feje-.delemasszonyt nagy obstestatiókkal, könyörgésekkel maguk

kényszerítették onnan nagy hirtelen kiindulni, kiről , sírva pa-naszkodik. levelében minekünk. Bezzeg, ha a kassaiak oly fé-lelmesek, bár idején vegyenek a kőfaltól búcsút. Holott mi vagyunk az ellenség orra előtt, mégis ők félnek ott a hátunk megett. Azért méltó volna az rossz poikolábnak afféle ha-mis hír költéséért illendő prémiumot, jutalmat adni. De nem hogy megbüntették volna őtet az kassai uramék, hanem a magunk levelénél, kit ő maga hozott a porkoláb és az atyánk-fia (a fejedelemasszony) oda küldte olvasni a tanácsnak, mé-gis nagyobb hitélt adtanak neki.

E levele elején megnyugtatásul hadisikereiről ír s még-inkább a feleségéhez intézett levelében: a kassai porkoláb hazudozásait el nem szenvedem,. mert nem hogy 6000, de 6 német sem jött, egyéb, hanem Pálffi Miklóssal 3 cornet (zász-lóalj) elegybelegy német és horvát lovas vagyon, de 300-an sincsenek. A lengyelektől is keveset, vagy semmit sem kell tartani. Megértem — folytatta — Kassáiéi" való oly hirtelen indulásodat, de bár ne siettél volna oly igen. Azonban ha már megvagyon, az Úristen minden utadat sok szerencsével megáldja,* édes szívem. Adja meg elébbeni jó egészségedet s engedje egymást jó egészségben láthatnunk, Amen. Te is beljebb mégy Erdélybe, ritkábban hallhatunk egymás felől.

4 Szabó Károly: Bethlen G. fejed, és nejének, Károlyi Zs.-nak leve-lezése, Tört. Tár 1879. B. G. levele nejéhez. Nagyszombat 1621 jan. 27. és ápr. 14.

Mindazonáltal én ígéretem szerint nem 2 hétben, hanem min-den hétben is, ha kétszer nem, egyszer levelemmel, Isten egészségemet adván, minden állapotunk felől tudósítlak.5)

De a fejedelemasszonynak a távoli Erdélyben nem igen volt nyugta, ezért írja neki Bethlen már a következő hónap-ban: Ha Váradra kijösz, gyakrabban veheted levelemet. Én azonban inkább javallom Kassát, hogy oda jöjj. Semmitől sem kell itt félni. Amikor akarsz, eljöhetsz, de legyen a magad akaratja.6)

S valóban csakhamar helyre is állott a közelebbi kassai tartózkodás biztonsága, meit Bethlen nagy energiával s a maga pénze hadiköltségre fordításával a maga javára kény-szerítette a hadiszerencsét. Kassára is azért hozta magával pénzét, aranyát, kincseit, hogy hadviselését rendben tartsa.

Annyival is inkább szüksége volt a saját erejére, mert az urak és vármegyék általában máris vonakodtak az áldozatoktól.

Sőt akadtak bőven, akik sikeresen csináltak hangulatot a há-ború beszüntetése mellett.

Midőn a fejedelemasszony még ez év végén elhatározta, hogy csakugyan Kassára jön, a közvéleménynek e változása jut kifejezésre a városi tanácsnak a fogadtatására vonatkozó határozata e mondatának árnyalatában: ím asszonyunk őfel-sége bejön, azért „akárhogy szóljunk, de minekünk őfelőfel-sége kegyelmes asszonyunk". Tehát kegyelmetek lássa — mondja Varannai András bíró ianácsuraiméknak — mint fogadjuk és mit adjunk ajándékon. Az akkori kor szokásai szerint adnak asztalára vendéglátásul 1 hordó bort, 1 vágó ökröt, 2 borjút.

A lovak számára 10 köböl zabot. Kiküldik eléje a tanács és a communitás, vagyis a 100 tagú választott község nevében Gombkötő Pál és Paludnik uramat. Kirendelik az ünnepélyes fogadtatására a város 4 fertályát is.7)

íme; amikor annyian meginogtak Bethlen körül, a sok történetírótól gyakran felülről kezelt, ide-oda ingadozónak, csak hasznát keresőnek hirdetett városi polgárság a fejede-lem távollétében is változatlanul kitart felesége mellett.

Tehát a fejedelemasszony 1621 decemberének második felében ismét Kassán volt. Ez év karácsonyára vonatkozólag írta Bethlen kassai emberének, Palaticz kamarái tanácsosnak, hogy szeretné Kassán tölteni. Bizonyára azért jött a téli idő-ben felesége Erdélyből ide közelebb, meit a nikolsburgi béke-tárgyalások miatt ura nem mehetett hozzá a messze Gyular fejérvárra. De amint láttuk, nagyon óhajtották az egymáshoz

Alvinczyhez Rimaszombat 1621 júl. 2. Feleségéhez Rimaszécs i. m.

1621 jún. 30. és Szécheny 1621 júl. 10.

•) Pozsonyi mezőben 1621. aug. 22; Dr. Gergely: Bethlen G. levele' feleségéhez, Károlyi Zsuzsannához. Tört. Tár 1882.

') Kassa v. jk. 1621 dec. 17.

37

közelebb létet levelezésök élénkebb fenntartása végett is.

Szinte bámulatos, hogy Bethlen viszontagságos, nagy'szellemi és testi erőfeszítéssel, fáradsággal járó hadi útjában, harcai közepette is folyton írogat nejének. Így hogy csak hevenyén kiragadjuk néhány fennmaradt levelét, írt neki 1621 június folyamán füleki, szikszói és rimaszécsi táborából. Július fo-lyamán szécsényi táborából s mindjárt a következő napon

(11-én) gyarmati táborából esti 10 órakor. Július 26-án a Vág melletti Tarnócz falu határán Jatto mezején két levelet is, augusztusban Szentgyörgy melletti táborából jó reggel, to-vábbá a pozsonyi mezőben igen hosszú levelet stb.

Egymás iránti gyöngédségük emlékét őrzi e levelezésük.

Bethlen így szólítja feleségét: én édes asszonykám, édes Suskám, szerelmes szivem, áldjon meg az Isten hosszú élet-tel, szerelmes szívem, az Úristen minden jókkal megáld-jon. Tartson meg az Úristen szerelmes atyámfia jó egészség-ben. Befejezések: igaz szerelmesed, igen igaz szerelmesed, tartson meg az Úristen jó egészségben szerelmes szívem és engedje őfelsége, láthassalak kedves állapotban.

Rendszerint Gábrielnek, vagy röviden G-nek írja alá ma-gát. Kéri, hogy gyakran írjon magáról és mindenről: Nem ke-vés panaszom van rád, szerelmes asszonykám, hogy nekem ily ritkán íratsz magadról. Magam semmit sem akarok késni, édes szívem, mert ha lehetne, szárnyon Tepülnék hozzád, ha-nem itt a hadakat megmustrálom és akiknek lehet, fizetek.

Szerdán, vagy csütörtökön Kassára megyek. A koronát el-hoztam (Pozsony elfoglalásával), Alaghyt, Rákóczit rendeltem mellé, de az én gyalogim vannak körülötte.8)' *

Viszont felesége én édes szerelmes uramnak szólítja. Be feiezésül így ír: teljes életemig való hű és igaz szerétettel való szolgálatomat ajánlom kegyelmednek, mint szerelmes uramnak. Aláírásai: az kegyelmed szolgáló leánya, az felsé-ges Bethlen Gáborné, Károlyi Zsuzsanna m. p. E levélben töb-bek között ezt írja: Kegyelmedet az istenért is kérem, hogy ezekre a levelekre mentől hamarább lehet, választ adjon, írjon a maga egészséges állapota felől, édes uram.9)

Bethlen e leveleiben hűségesen értesíti feleségét hadi útjairól, a hadi- és politikai eseménvekről, seregeinek ellátá-sáról, embereinek magatartásáról. Gvakran kéri segítségét különféle ügyei elintézésében s gazdálkodási dolgokban ad utasításokat. Megírja pl. hogy a császárpárti vezért Pálffy grófot elfogták. A másik vezér pedig Buquoi elesett. Élve el-fogták Bosnyák generálist is. Herencsényi Fülek várában 160

8) Losonc, 1621 ápr. 29. Dr. Gergely Bethlen G. levelei feleségéhez.

Károlyi Zsuzsannához. Tört. Tár. 1882. 124. 1.

') Kassa 1620 aug. 18. Szabó Károly: Bethlen Gábornak és nejének.

Károlyi Zsuzsannának levelezése. Tört. Tár 1879. 202. 1.

gyaloggal és 50—60 lovassal ha maradt, a többi elfutott. Gya korlati üzleti dolgok elintézését is rábízza. A hadviselésre sok pénzre van szüksége. Szikszói táborából írja, hogy Berzeviczy kassai kamarai tanácsos, ha a rezet eltukmálhatta (elkínálta, eladta), az árát küldjék utána s „te is édes szívem a lovak árát". Kéri őt, hogy köntösire s marháira viseltessen gondot, ne vesszenek el, bélésiben kár ne legyen.

A Pozsony melletti Szentgyörgy városi táborából kéri:

a fejérvári, kisfaludi kerteket, szeielmes asszonykám, paran-csold meg, csináljanak igen szép kerteket belőlük. Radnótra is elmenj. Ott is hagyj mindent jó állapotban, mert az lehetne legkedvesebb lakóhelyünk, ha élhetnénk. (Ö háborút jár, fe-lesége beteges, a ' halál gondolatával foglalkozik.) Radnóton dicsír Haller István egy fő sütőt, küldd ki édes szívem, mert elnyomorodom az szegény kenyér miatt. Látja Isten, oly ke-nyeret adnak néha ennem, hogy Fejérváratt az kocsisink szebbet esznek néha (1621).

De viszont e kérelmeivel szemben ő is igyekszik pl. ru-ruházkodása tekintetében is kedveskedni feleségének, aki egyébként arról értesíti, hogy új ruhát varrat. Megírja neki Bethlen, hogy Velencéből oly vég fekete vontarany felemelt, varrott, töltött virágú szövetet is hoztak, „akinél szebbet soha-sem láttak". Máskor meg a dunaparti királyhalmi mezőben arról értesíti, hogy oly férfi fővaíró mestert fogadott szá-mára, kinél jobbat Németoiszában nem tartanak, ki bársonyon, atlacon, szokott drága varrásokat varrni. Bársonyt, atlacot oly szépen tud metélni virágokra, hogy jobb nem lehet.

A legnagyobb, buzgalommal teljesítette felesége minden óhaját. Kassai kamarai adminisztrátorához intézett rendelke-zéséhez külön papíron sajátkezüleg írja: a fejedelemasszony narancsot és citromot kér innét, de itt hirtelen semmikép szerét nem ejthetjük. Elküldtünk este Bécsbe, hogy onnan hozzanak, de oda igen „foglyos" az út. Azért postán küldje be mindjárt az egyik harmincadost s vitessen elég narancsot, citromot, pomagránátot (gránátalmát) a fejedelemasszonynak.

Legyen igen nagy gondja erre. A pénz összeírására és felkül désére nézve előbbeni írásunk szerint járjon el. Másszor is írja a kassai kamarának: Atyánkfiának (feleségemnek) kül-dünk leveleket s valami egynehány olasz gyümölcsöt. Küldje

meg kegyelmetek sietve. ) Levelezésük gyakori tárgya a fejedelemasszony

egész-ségi állapota. Bizonyára ez is egyik oka, hogy Bethlen had-járatai alkalmával a kassai tartózkodással mindketten egymás közelében akartak lenni. S bizonyára Bethlen fokozott gyön-gédséggel, figyelemmel és kedveskedéssel igyekezett felesége beteges állapotát elviselhetővé tenni, őt megörvendeztetni.

Alig van levele a fejedelémasszonynak, melyben

egészségé-ről ne tenne említést. Kassáról írja: én Istennek hála, tűrhető állapotban vagyok. És ez a legjobb, amit magáról írhatott, mert különben a legtöbbször panaszkodik. E panaszokra írja neki Bethlen: Leveledből megértettem nyavalyádnak ujulását.

Máskor meg: nyavalyádnak ujulásán búsulok, az Űristen minden nyavalyától gyógyítson meg. Ismét máskor: Felette igen kérlek, édes szívem, nekem irass magad betegeskedésed és minden állapotodról, viselj gondot magadra és ha orvost találsz, gyógyíttasd magadat, én édes asszonykám, talán az úr isten könyörül rajtad.

Többször gondoskodott felesége számára gyógyszerekről.

A nikolsburgi béke után több levelet váltott Pázmánynyal az őt eláruló Széchy György birtokának visszaadása felől. Midőn e tárgyban írott levelével ifjú legény szolgáját Kassáról pos-tán Bécsbe küldötte Pázmányhoz, szeretettel megkérte őt, hogyha kívántatik, adjon neki útlevelet, mivel felesége igen beteges és embere orvosságokat is fog vásárolni.10)

Bethlen vásárlási könyvében találjuk e tételeket: 1 pa-tikácska (gyógyszeresláda) hebenum (ében) fából 75 frt. Egy patikáriusnak (bizonyosan gyógyszerekért) 214 frt (1620 jan.

29—aug. 30.). Az Augusztában (Augsburgban) csinált pati-kácskáért 650 frt (a kiadás), a patikáriusnak 410 frt. Bethlen maga írta e tételhez: Az 1 patika láda az orvosságokkal .együtt 1166 frt 63 dénár. Úgy látszik, drágának találta.

De hiábavaló volt a szép patikaláda, a sók drága orvos-ság, a sok jó kívánság: a tragikus végzet, amely a házastár-sak fölött lebegett, mégis cházastár-sak bekövetkezett. 1622 április ele-jén indult el Kassáról a mult év decemberétől itt tartózkodó feleségével együtt Erdélybe, honnan már több, mint két és fél éve távol volt, Nagy lelkesedéssel várták és fogadták. De az öröm csakhamar szomorúsággá változott. Felesége már hosz-szabb idő óta gyöngélkedett. Kassáról elindulva állapota ja-vulni látszott, azonban Bánfihunyadon aggasztóra fordult.

Ügy hogy május 6-án Kolozsvárra érve az ünneplések elma-radtak. Itt is halt meg egy hét múlva, május 13-án a fejede-lem nagy bánatára. Jótékonyságáért, nemes szívéért közsze-retetben állott. Az udvarban,' mint édesanyjokat gyászolták.

A fejedelemasszony haláláról még aznap értesítette Vá-nyai Illés secretárius Kolozsvárról Kassát azzal, hogy éjjel 2 órakor történt s hogy reggel 8-tól 9-ig és d. u. 1-től 2-ig a városban lévő harangokkal harangoztasson. A fejedelem pedig tudatta a kassai prédikátorral, Alvinczyvel, hogy idve-zült szerelmes atyjafia (felesége) testamentumában a kassai ispotálynak is hagyott 100 frtot. Megparancsolta a kassai

ka-w) Kassa 1620 aug. 18. és 1622 febr. 27.

marai igazgatónak, hogy adja azt kezébe és ossza szét a sze-gények közt.11)

A gyászpompa, melyben az akkor éppen együttülő erdé-lyi országgyűlés is résztvett, már Kolzsvárott kezdődött, hon-nan díszes gyászmenetben Gyulafehérvárra kísérték, hogy tetemét az itteni öreg templomban helyezzék örök nyugalomra.

Az ünnepélyes szertartás 5 napig tartott az országos rendek, a nagy népsokaság, nagyszámú papság, a császár, a lengyel király, az oláh vajdák követei részvételével. Három énekkar, a kassai, a kolozsvári és a szászoké emelte a szertartások ün-nepélyességét. Az egyházi beszédet Alvinczy Péter, Kassa

evangélikus főpapja tartotta. Tehát hűséges városa kivette részét fejedelme gyászában, ki hozzá ragaszkodó élet- és mun-katársát veszítette el s ki mélyen lesújtva németországi buj-dosó vendégeivel töltött néhány hetet Fejérvárott.

") Ványai Kassához: Kolozsvár, 1622 máj. 13. Bethlen Alvinczynek:

Fogaras, 1622 jul. 29.