• Nem Talált Eredményt

„Time present and time past Are both perhaps present in time future, And time future contained in time past.”

Thomas Stearns Eliot: Burnt Norton Ahogy a fenti idézet is megfogalmazta, a jövő feltárásában igen fontos szerepet játszhat a múlt. A brit autógyártás tapasztalatai, múltbeli tendenciái meghatározhatják a jövőbeli fejlődési pályát. Ezen gondolatmenethez kapcsolódik a technikai kivetítés (projection) fogalma. A módszer a múltban fennálló körülmények (például meglévő gazdaságpolitika, gazdasági környezet, ipari struktúra) változatlansága mellett jelzi előre a jövőbeli tendenciákat. Így előre vetíti, hogy pályabeavatkozás nélkül (Brexit nélkül), hogyan alakulhatna az Egyesült Királyság és az Európai Unió személygépjármű külkereskedelme.

83 A technikai kivetítés elkészítésekor felételeztem, hogy minden befolyásoló tényező változatlan marad,

egyedül az évek száma változhat. A technikai kivetítés hátránya a túlzott egyszerűsítés, másfelől pontos képet adhat arról, hogy az átalakuló autóipari struktúra, és gazdasági feltételek nélkül, hogyan is változhatna az autókereskedelem az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. A múltbeli tendenciák alapján kirajzolódhat a két partner személygépjármű exportja és importja 2025-ig.

A modell a trendvonal egyenletéből indult ki, vagyis megvizsgáltam a kapcsolatot az évek száma és az import alakulása között. Több trendvonal egyenletét felírtam az adathalmaz segítségével, közöttük a legmagasabb magyarázó erővel (R2) rendelkezőt választottam, míg a többi ismertetésétől eltekintettem.

Import esetében a trendvonal egyenlete az alábbi formában írható le:

IM=930 765 494,04*t+5 424 554 094,03, ahol t=1,2,3,…n

Az évek számának egy egységnyi növelésével az Egyesült Királyságba beáramló uniós autóimport 930 765 494,04 euróval bővült. A lineáris trendvonal egyenletesen emelkedő személygépjármű behozatalt vetít előre. A modell magas magyarázó erejű, mivel az unióból beáramló autóimport összvarianciájának nyolcvannégy százaléka magyarázható az idő változásának segítségével.

A meghatározott trendvonallal – az 1988 – 2018 közötti időszak alapján – előre jelezhető az Európai Unió autóimportja a szigetországba. A kapott eredmény a 14. ábrán látható. A jövőbeli trendet a 2018-tól induló sötétkék vonal szemlélteti.

14. ábra: Az Egyesült Királyság autóimportjának értéke az Európai Unióból 1988 és 2025 között

Forrás: Eurostat adatbázisa alapján saját számítású és szerkesztésű ábra (Eurostat, 2019)

A trendvonal leírja, hogy az Egyesült Királyság európai uniós személygépjármű importja növekvő tendenciát követett a vizsgált harminc évben. Ez az irányvonal középtávon (2019 és 2025 között) is

84 jellemezhetné az Egyesült Királyság uniós autóimportját minden egyéb tényező változatlansága mellett

(kivétel idő). A kapott előrejelzés azonban konkrét értékeket becsült meg. Pontosabb eredményt mutathat egy intervallumokat tartalmazó technikai kivetítés, mivel a múltbeli adatokat is trendtől való eltérések jellemezték.

Így a trendvonal előrejelzését legyeződiagrammal egészítettem ki, amely ötletét az amerikai Kongresszusi Költségvetési Hivatal 2009-ben készített GDP előrejelzése adta (Congressional Budget Office, 2009). A dokumentum készítői két éves GDP kivetítést mutattak be. Az előrejelzés során számos bizonytalanság merült fel, amelyek szemléltetésére a legyezőábrát választották a tanulmány készítői.

Ezáltal a múltbeli trend mellett vizualizálták az egyéb tényezők (például kedvezőtlen gazdasági környezet) hatásait is.

A 14. ábrán azokat a pontokat gyűjtöttem össze, amelyek bekövetkezésére hetven-száz százalék esély van 2019 és 2025 között. A valószínűségi sávok meghatározásakor figyelembe vettem, hogy az 1988 és 2018 közötti adatsor valós értékei és a trendvonal által becsült adatok között általában nem volt magasabb az eltérés harminc százaléknál. Így a megadott intervallumok lefedik az Egyesült Királyság uniós személygépjármű importját akkor is, ha például megváltozik a gazdasági környezet.

A legyezőábrán a sötétkék vonaltól kifelé haladva csökkent a valószínűség. A legvilágosabb színű tartomány, a kilencven-száz százalékos tartalmazza azt az adathalmazt, amely megvalósulhatna abban az esetben, ha a múltbeli feltételek (például kereskedelmi kapcsolatok) nem változnának meg a közeljövőben. A középső terület már a nyolcvan-kilencven százalékos valószínűséggel rendelkező értékeket tartalmazta, míg legsötétebb sáv a hetven-nyolcvan százalékos valószínűséggel bekövetkező pontokat csoportosította. Az utóbbi két kategória jelölte azokat a ritkán bekövetkező jövőbeli eseményeket, amelyek jelentős hatást gyakorolhatnának az Egyesült Királyság uniós autóimportjára.

Például ilyen faktor lehet egy gazdasági válság.

Felmerülhet a gondolat, hogy célszerűbb lehetett volna a Brexit folyamat elindítása előtti időszak alapján végezni a technikai kivetítést. Megvizsgáltam, mi jellemzi az adatsort, ha 2015 / 2016 vagy 2017-től indítom az elemzést. A 2015-ös modell determinációs együttható értéke hetvenkilenc százalék, 2016-osnál nyolcvanegy százalék, 2017-esnél nyolcvanhárom százalék volt, vagyis a legmagasabb magyarázó erőt akkor érte el a modell, ha az 1988 és a 2018-as időintervallum adatai alapján készítettem a trendvonalat52.

52 Megjegyzendő, hogy valószínűleg az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti autókereskedelem technikai kivetítésének nincs egyértelmű indítási időpontja.

85 15. ábra: Az Egyesült Királyságban gyártott autók európai uniós exportjának értéke 1988 és 2025

között

Eurostat adatbázisa alapján saját számítású és szerkesztésű ábra (Eurostat, 2019)

Az Egyesült Királyság Európai Unióba irányuló exportjának technikai kivetítését a 15. ábra mutatja. A pontosabb eredmény érdekében szintén legyeződiagramot alkalmaztam. Az előrejelzés elkészítéséhez a legmagasabb magyarázó erővel rendelkező trendvonalat választottam. Ebben az esetben a hatványkitevős trendvonal R2 értéke volt a legmagasabb. Számszerűen kifejezve az idő az export varianciájának kilencvenkét százalékát magyarázta a vizsgált időszakban. A kapott hatványkitevős egyenlet az alábbi:

EX = 1 541 817 083,12*t0,64, ahol t = 1,2,3,…n.

A függvény dinamikus növekedést jelenít meg. Ha egy egységgel emelkedett az évek száma, akkor 0,64 százalékkal lett magasabb az export értéke. A kapott trendvonal előrevetíti középtávon (2019 és 2025 között) a növekvő tendencia folytatása az Egyesült Királyság uniós személygépjármű kivitelében.

A trendvonal előrejelzését intervallumokkal egészítettem ki. Ahogy az importnál, ebben az esetben sem volt magasabb az átlagos különbség a becsült és a valódi adatok között harminc százaléknál, ebből kifolyólag a becsült intervallumok valószínűsíthetően lefedi a jövőbeli értékeket.

A legyezőábrán a 2018-tól kezdődő sárga vonaltól kifelé haladva egyre csökkent az adott pont bekövetkezésének valószínűsége. A trendvonal melletti, világos sárga intervallum jelöli azt az adathalmazt, amely tartalmazza az Egyesült Királyság jövőbeli uniós autóexportját, abban az esetben,

86 ha az időn kívül minden egyéb tényező (például kereskedelmi feltételek, az iparág struktúrája)

változatlan marad.

A következő két intervallum az évek múlásán kívül más faktorokat is figyelembe vett. Olyan szélsőségesebb eseményeket jelenítenek meg, mint például egy gazdasági visszaesés hatása a szigetország uniós exportjára.

A technikai kivetítés abból a feltételezésből indult ki, hogy a jövőben a múlthoz hasonló tendencia jellemezheti az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti személygépjármű kereskedelmet. A trendvonal függvényei alapján látható, hogy 2018 és 2025 között továbbra is emelkedhetne az autókereskedelem a két vizsgált partner között. Vajon a mechanizmus előrevetítése magyarázható-e a vizsgált folyamat közgazdasági tartalmával (Besenyei et al., 1977)? Ennek feltárása érdekében a következő alfejezetben összegyűjtöttem a brit autóipar versenyképességét befolyásolható tényezőket.

Az alfejezet összefoglalója

A brit autóipar jövőjét elemezve fontosnak véltem egy technikai kivetítés elkészítését. A módszer bemutatta, hogy a múlt adatai alapján, az időn kívül, minden egyéb tényező változatlansága mellett hogyan alakulhatott volna a brit autóipar külkereskedelmi kapcsolata a legfőbb import és export partnerével, az Európai Unióval. A trendvonalak alapján a brit autókereskedelem az Európai Unióval erősödő tendenciát követhetne 2025-ig. A technikai kivetítés feltételezte, hogy a múltban realizált változások és tendenciák jellemzik a jövőt is. Ez azonban nem feltétlenül teljesül, így a következő alfejezetben összegyűjtöttem azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják a brit autógyártás jövőképét.