• Nem Talált Eredményt

Az ISO 14001-es szabvány bemutatása

VISELKEDÉSES KOMPONENS

III. KÖRNYEZETI MENDZSMENT RENDSZEREK 1. A fenntartható fejlődés

4. A vállalati környezeti mendzsment eszközei

4.1. A Környezetközpontú Irányítási Rendszer (KIR)

4.1.7. Az ISO 14001-es szabvány bemutatása

Az ISO 14001 az ISO 14000 környezeti menedzsment eszközökre vonatkozó szabványsorozat a KIR követelményeit és alkalmazási irányelveit tartalmazó eleme.

Az ISO 14001 az egyetlen a szabványsorozat elemei közül, melyet tanúsíttatni lehet, de nem kötelező.

Az ISO 14001 az egész világon ismert és elfogadott szabvány. Elterjedésében nagy szerepet játszik, hogy az USA vállalatai a rendszer bevezetését feltétellé teszik a beszállítóik számára.

Az ISO 14001 szabvány széleskörű elfogadottságát és elterjedését elősegítette az is, hogy kellően rugalmas alapokat biztosít a rendszer kiépítésére, működtetésére.

A szervezet méretétől, tevékenységétől, kulturális és társadalmi környezetétől függetlenül bármely szervezet bevezetheti, de sikeres alkalmazásának előfeltétele, hogy

 legyen konkrét elképzelése az adott cégnek a rendszer bevezetéséből származó előnyökről;

 legyen elkötelezett a legfelső vállalatvezetés;

 és legyenek biztosítottak a rendszer kiépítéséhez és működtetéséhez szükséges erőforrások.

Az ISO 14001 a gazdaság bármely szektorában – az iparban, mezőgazdaságban, szolgáltatóiparban, sőt még az állami szektorban is – és bármely szervezeti szinten – telephelyen, vállalati központban, vagy egész szervezetre – alkalmazható.

Az ISO 14001 megköveteli a jogszabályi megfelelés melletti elkötelezettséget, a vállalat környezeti teljesítményének folyamatos javítását, valamint ennek deklarálását. Ugyanakkor nem követeli meg –csak javasolja- a teljesítményszint számszerű meghatározását. A műszaki eszközök megválasztásához sem ad útmutatást, azok kötelező alkalmazását nem írja elő. A rendszer kiépítése, működtetése, tanúsíttatása csupán azt jelenti, hogy a vállalat megfelelő környezeti menedzsment rendszert működtet, környezeti teljesítményét ellenőrzi, értékeli és vállalja a folyamatos fejlesztést.

A folyamatos fejlesztés a környezeti menedzsment rendszer továbbfejlesztésének folyamata, melynek célja a környezetvédelmi teljesítmény javítása, melynek nem feltétlen kell minden tevékenységi területen egyidejűleg zajlania, de amelynek mindig összhangban kell lennie a szervezet környezetvédelmi politikájával. Ezt a fejlesztést olyan intézkedésekkel lehet elérni, mint a termékek, szolgáltatások, folyamatok és berendezések továbbfejlesztése vagy a termékek minőségének javítása, a működés hatékonyságának növelése és az erőforrások jobb hasznosítása.

Az ISO 14001 összesen 17 alapvető követelményt tartalmaz, amelyeket 5 fejezetben foglaltak össze. Ezek a következők:

 környezeti politika;

 tervezés;

 végrehajtás, működtetés;

 ellenőrző és helyesbítő intézkedések;

 vezetőségi átvizsgálás.

Az ISO alapján kialakítandó rendszer elemeit, illetve fejlődési spirálját mutatja be a 11. ábra.

Az ábra jól érzékelteti az elemek összekapcsolódását és az állandó fejlődés, változás szükségességét. A KIR kiépítését célul tűző vállalatok elkötelezték magukat a menedzsment rendszer folyamatos fejlesztése mellett. Ezt a folyamatos fejlődést példázza a Deming-kör (tervezés-végrehajtás-ellenőrzés-beavatkozás), melyben az egyes elemek körkörösen, felfelé ívelő spirális formában követik egymást. A kitűzött célok teljesítését felülvizsgálva folyamatosan, újabb és újabb, egyre magasabb fokú célokat kell kitűzni.

11. ábra. A környezeti menedzsment elemek az ISO 14001-ben (Forrás: Kerekes-Kindler, 1997)

Az ISO 14001-es szabvány követelményei a környezetközpontú irányítási rendszerre vonatkozóan az alábbiak szerint foglalhatók össze:

Környezeti politika

A politikának fel kell vázolnia a szervezet környezetvédelmi céljait és tükröznie kell a felső cégvezetés támogatását. Tartalmaznia kell továbbá az összes lényeges környezetvédelmi jogszabálynak való megfelelés és a folyamatos javítás melletti elkötelezettséget valamint a környezetszennyezés megelőzésére irányuló törekvést. Keretet kell teremteni a környezetvédelmi feladatok és célok kitűzéséhez, valamint azok rendszeres felülvizsgálatához. Az írott környezeti politikának el kell jutnia a szervezet alkalmazottaihoz és nyilvánosság számára is hozzáférhetővé kell tenni.

Tervezés

A szervezetnek ismernie kell tevékenysége környezeti hatásait, környezeti menedzsment rendszerének határait és területeit, a jogszabályi követelményeket és ezek vonatkozásait a mindennapi tevékenységekre. Célokat és előirányzatokat kell kitűzni a jövőbeni környezetvédelmi teljesítményét illetően, valamint ezekhez rendelt cselekvési terveket kell meghatározni.

Végrehajtás és működés

Ez a területet a következőket érinti:

 feladatok és felelősök meghatározása;

 az alkalmazottak környezettudatosságának erősítése a környezetvédelmi kérdések fontosságát és azok napi vonatkozásait illetően;

 az alkalmazottak képzése;

 a szervezeti környezeti teljesítményét esetlegesen befolyásoló tevékenységek ellenőrzése/szabályozása (ideértve az alvállalkozók és esetleg a beszállítók tevékenységeit is);

 haváriatervek kidolgozása balesetek esetére;

 tájékoztatási rendszer kialakítása és működtetése környezetvédelmi kérdésekben;

 mechanizmusok kidolgozása a rendszer dokumentáció és a nyilvántartások ellenőrzésére.

A vállalatnak a beszállítóit és partnereit is tájékoztatnia kell a rájuk vonatkozó előírásokról.

Ellenőrzés és helyesbítő intézkedések

Az ellenőrző és helyesbítő intézkedések a környezetvédelmi teljesítmény rendszeres nyomon követésének és a nem-megfelelőségek kijavításának szükségességére összpontosítanak. A legfontosabb követelmények a következők:

 a jogszabályoknak, valamint a kitűzött céloknak, előirányzatoknak való megfelelés ellenőrzése;

 a belső eljárások ellenőrzése;

 auditálással kapcsolatos rendelkezések;

 helyesbítő és megelőző tevékenységek.

Vezetőségi átvizsgálás

A vezetés rendszeresen értékeli a szervezet környezeti teljesítményében elért eredményeket (például Megfelelünk-e a jogszabályoknak? Teljesítettük-e a kitűzött célokat? Betartják-e az alkalmazottak az előírásokat?), és ezek tükrében a szervezet környezetvédelmi politikájának folytatásához szükséges változtatásokat kérdésében intézkedik.

Létre kell hozni és fenn kell tartani az ISO 14001 szabványnak a megfelelő elemeit, az elemek működését biztosító eljárások rendszerét. A szabvány előírja, hogy mely elem/tevékenység működtetésére szükséges eljárást meghatározni, melyről szükséges feljegyzést készíteni. A rendszer működését, a tevékenységek szabályozását a hierarchia alsóbb szintjein munkautasításokkal kell szabályozni. Be kell tartani a vonatkozó környezetvédelmi törvények és hatósági előírások, határozatok, a vállalat egyéb szabályozások követelményeit. További követelmény az ISO 14001 szerint kiépített rendszertől a környezetvédelmi teljesítmény folyamatos javítása, illetve a szervezet tevékenységét a KIR követelményeinek megfelelően kell végezni.

A hatékony működés, a rendszer ellenőrizhetőségének és a külső fél számára vonatkozó hitelességének a feltétele az eljárások, munkautasítások, feljegyzések dokumentálása. A dokumentumok összességéről a KIR kézikönyv ad útmutatást. A rendszer fenntartását hivatott biztosítani egyrészt a rendszer eljárásokban való rögzítése, másrészt a meghatározott időnként történő belső audit és vezetőségi ellenőrzés.

4.1.8. AZ ISO 14000-ES SZABVÁNYSOROZAT ISMERTETÉSE