• Nem Talált Eredményt

és I évfolyam együttesen

In document TÖRTÉNETE. ÁLLAMI FŐREÁLISKOLA (Pldal 35-39)

az alreáliskola mellett létezett tanitóképezdóről

I. és I évfolyam együttesen

Törekvés szép és folyékony kézírásra. Német és angol folyó- és tört-írás, a mennyiben arra a tanítónak a betűk megismeréséhez és előírásához szüksége van. Az írástanítás módszere.

Hetenkint 1 óra.

(i. Rajzolás és Mértan.

I. és II. évfolyam együttesen.

a) Rajzolás. Az első évfolyam növendékei az 1-ső félévben geometriai alakokat rajzoltak szabad kézből irónnal, vagy krétával a táblán. A vonalak különböző fekvései, párhuzamos, összehajló és szétfutó vonalak. Vonalak és szögek osztása. Háromszögek, négyszögek. Görbe vonalak. Az ív, annak domború és homorú oldala. Többszörösen görbülő vonalak. Kör. Tojásdad idom.

A 2. félévben. Különböző, kevés vonallal ábrázolható tárgyak rajzolása, nagy, a tanító által a táblán készített vázlatok vagy természet után. Tehát az iskolában, a házban, az udvaron, a kertben található bútorok, eszközök, hangszerek s a t. ábrái.

A második évfolyam növendékei a szabadkézi rajzot mintalapok után gyakorolták az 1-ső félévben. A 2. félévben vázlatokat s terveket rajzoltak krétával a táblán, még pedig emlékezetből részint oly tárgyakról, melyeket az első évfolyamban másoltak, részint olyanokról, melyekre a tanítónak szüksége van, midőn tanítás közben a szóban levő tárgyat szemléltetni kívánja.

b) A geometriai oktatás részint a számtan, részint a rajz és írás taní-tásával volt összekapcsolva.

Hetenkint 2 óra.

7. Honismeret.

A földrajz és történelem mindkét évfolyamon át mint speczialis tan-tárgyak kezelendők, annyival inkább, mert az iskolai tankönyvek föltételezik, hogy a tanitó azokat alaposan és teljesen ismeri, és mert a hazalias érzület fölkeltése a tanítónak egyik főkötelessége.

I. Évfolyam.

A föld egész fölületének áttekintése történeti adatok fölemlítése mellett.

Hetenkint 1 óra.

II. Évfolyam.

Az osztrák császárság és Magyarország részletesen.

Hetenkint 1 óra.

Tankönyvek: Uebersicht der Erdoberflache von Wenzig; Geographe von llauke; Vaterlandskunde von Becker.

8. Zene.

I. és II. évfolyam együttesen.

A tanítójelöltek magán- és négyszólamú karénekben gyakoroltattak.

Begyakorolták a helyes latin olvasást is. Az orgonálás tanításánál főleg az volt a czél, hogy a jelöltek az isteni tisztelet alkalmával az éneket helyesen kisérhessék.

Hetenkint 10 óra.

9. Gazdaságtan.

I. és II. évfolyam együttesen.

A gyümölcsfa-, selyemhernyó- és méhtenyésztés a Bánátot tekintve nagy fontosságú, a gazdálkodás ezen ágainak emelésére sokat tehet a tanító, azért is külön figyelemben részesültek.

A téli időszakban elméletileg oktatták a jelölteket; nyáron át ezek maguk dolgoztak a faiskolában. Tavaszszal selyemhernyókat is tenyésztettek a jelöltek s megtekintették a helybeli tenyésztők helyiségeit is. A méh-tenyésztés ez ideig csak az elméleti oktatásra szorítkozott.

(Óraszám nincs kitéve.)

10. Gyakorlati képzés.

Az egyes tantárgyaknál már nagy figyelem fordíttatott a gyakorlati képzésre, ezenfelül meglátogatták mindkét évfolyam jelöltjei a helybeli

»minta-népiskola« külömböző osztályait is, hol az illető tanitó előadását meg-hallgatták, s azokról jegyzeteket készítettek füzeteikben.

Hetenkint 4 óra.

A második évfolyam jelöltjei külön előadásokat tartottak külömböző tantárgyakból az intézet tantermeiben, melyekre a minta-népiskolából hívott tanulók jelentek meg. A képezdei tanár ily alkalmakkor mindig jelen volt.

megfigyelte a tanárjelöltet, és a tanulók elbocsájtása után közölte vele ta-nítása feletti ítéletét és megjegyzéseit. Némelykor maga mutatta meg az illetőnek, mint kelljen valamely nehezebb tárgyat kezelni.

Hetenkint 4 óra.

Kötelességük volt ezeken felül a jelölteknek bizonyos napokon a nép-iskolák növendékeit a templomi énekben gyakorolni.

* *

Idáig a tanterv; látható, hogy a verseczi kath. tanítóképezde a magyar nyelvet 1861-ig nem ismerte. Hirdette azonban az igazgató, hogy: » mennyi-ben Bonnaz Sándor csanád egy házi negyei püspök ő méltósága 1861. évi már-czius hó 26-án 42 Sehol, szám alatt kelt rendeletében meghagyta, hogy a németnyelvű kath. népiskolákban a magyar nyelvre több gondot fordítsanak s tanításának több órát szenteljenek, szükségesnek találta a képezdei igaz-gató is, a magyar nyelvet már a nyári félévben behozni, hogy a

tanitó-jelöltek e tantárgyból is még ez évfolyam alatt a legszükségesebbeket el-sajátíthassák.

Behozták tehát a verseczi képezdébe is a magyar nyelvet, tanították is; hogy minő eredménynyel, mutatja a tantestület főlebb idézett névsora, mutatja az 1879. évi a magyar nyelv tanítását más ajkú népiskolákban kö-telezőleg elrendelő törvényczikk azon rendelkezése, hogy az 1871. év előtt praeparandiát végezett tanítóktól nem lehet követelni a magyar nyelv tudá-sát; mutatják a temes-, torontál-, krassó-szörénymegyei kir. tanfelügyelőknek a 80-as években s legújabb időkben felhangzott panaszai, s az azok folytán bekövetkezett nyugdíjazások. — Nekünk, kik e megyék régi tanítóinak nagy-részét személyesen ismertük és ismerjük, midőn e képezde magyar nyelv-tanításáról volt szó, sokszor eszünkbe jutott a székely emberről szóló adoma, ki vásárra vitt tehenét, mikor azt kérdezték: » Ad-e sok tejet?« — így di-csérte: »Adna bizony szegényke jó szívvel, de ha magának sincs!« —

*

* *

Hogy valaki a képezdébe felvétessék, ki kellett mutatnia:

1-ször hogy az alreáliskola harmadik, vagy második osztályát, esetleg valamely algymnasium osztályait jó sikerrel végezte.

Ennek bizonyítása alól fel voltak mentve a katonaság kötelékébe tar-tozó azon tanítójelöltek, kik valamely ezred iskoláinál voltak alkalmazandók, nekik elégséges volt annyi előismeret, hogy a képezdei tanfolyamot sikerrel látogathassák.

2-szor ki kellett mutatni, hogy a felveendő élete lö-ik évét már meg-haladta.

A ki fiatalabb korban óhajtott belépni, annak a püspökség útján kellett korengedélyért a szerb-bánáti cs. kir. helytartósághoz folyamodnia; ez fon-tosabb esetekben, s ha csak három hónap hiánya forgott szóban, megad-hatta maga is az engedélyt; ha ennél is tiatalabb volt a fölveendő a cs. kir.

ministerium engedélye volt kikérendő.

3-szor szükséges volt erkölcsi magaviseletről szóló bizonyítvány.

4-szer orvosi bizonyítvány a felveendő ép egészségéről s hogy nem fogyatkozik a tanítói tiszt betöltéséhez szükségelt fizikai kellékekben.

5-ször követelték annak kimutatását, hogy a felveendő az éneket s orgonajátékot tekintve bizonyos előismeretekkel bír.

Mindaddig mig az új koronatartományban más hitfelekezetű tanitó-képezdék fel nem állíttatnak, joga volt a verseczinek más hitfelekezetüek befogadására.

*

* *

Hiányos adataink folytán a tanítványok létszámát csak négy évről tudjuk kimutatni. Azonban ennyi is elég, hogy fölötte elandaloghassunk.

Volt ugyanis ez 1858/9. iskolai évben a képezdének 30 tanítojelöltje.

A 11-ik évfolyamban 10, az 1-sőben 20, — összesen 30.

y

-Összevetve ezeket az alreáliskola anyakönyvével kitűnik, hogy:

a ll-ik évfolyam 16 növendéke közül csak 2 volt, ki az alreáliskola mind a három osztályát végezte, 13 csak két osztályt végzett vala; 1 más-honnan származott.

Az I. évfolyam 20 növendéke közül a harmadik alreál-osztályt csupán 3 végezte, — 13. a második osztályból vétetett át, és 4 máshonnan jött.

*

Az 1859/60. évben 43 volt a tanitó jelöltek száma, és pedig:

a 11. évfolyamban: 19 föllépő, 2 ismétlő; összesen 21;

az I. évfolyamban: 6, ki az alreáliskola harmadik — 12, ki csupán a második osztályt végezte vala, és 4 ki máshonnan jött; összesen 22.

*

Az 1860/61. évben 27-en voltak a tanitó jelöltek és pedig:

a II. évfolyamban: 15; valamennyi föllépő.

az I. évfolyamban: 3, ki az alreáliskola három osztályát végezte; 5, ki csupán két osztályt végzett; kívülről jött 4; összesen 12.

*

Az 1861/2. évben 23-ra apadt a képezdei növendékek száma; voltak pedig:

a II. évfolyamban: 12-en, mindnyájan fellépők,

az 1. évfolyamban: 1, ki három alreáliskolai osztályt végzett; 5, ki csak kettőt és ismét 5, kiknek mert máshonnan jöttek, előtanulmányai meg nem állapíthatók. Összesen 11.

Más hitfelekezetű növendék ez években nem volt.

A hatvanas években újra gyarapodott a verseczi tanitó-képezde, évről évre több és több iskola nyilt meg melyeknek tanítóra volt szükségük: és ezen a hazára nézve oly nagy fontosságú pálya, melynek befutásához az, ki az akkori népiskolákban az irás olvasás mesterségét s az egyszer-egyet megtanulta vala, négy röpke év alatt elkészülhetett, mind vonzóbbá lett:

hiába mondták a régiek: Quem dii odere, paedagogum fecere! . . .

In document TÖRTÉNETE. ÁLLAMI FŐREÁLISKOLA (Pldal 35-39)