• Nem Talált Eredményt

5.1. „Hatósági engedélyezési eljárások, szakhatósági állásfoglalások jogszerűsége, szakszerűsége” teljesítménymutató (Rendelet 8. melléklet VII. rész 5. pont 5.1. alpont) értékelésének javasolt szempontjai:

a) a közigazgatási hatósági eljárási alapelvek és szabályok betartásának és betartatásának színvonala (pl. a joghatóságra, hatáskörre, illetékességre, az illetékekre, igazgatási szolgáltatási díjakra, az ügyintézési határidőre, a jogerőre emelkedésre, a végrehajtásra vonatkozó szabályok és az iratkezelés szabályainak érvényesülése);

b) az elektronikus adatszolgáltatás végrehajtásának színvonala;

c) a lefolytatott eljárások során az ügyfelekkel és a társhatóságokkal való kapcsolattartás hatékonysága, színvonala;

d) a szakmai szabályok követelményeinek érvényesítésének szintje az eljárásokban.

5.2. „Tervezett és végrehajtott ellenőrzések szervezettsége, színvonala” teljesítménymutató (Rendelet 8. melléklet VII. rész 5. pont 5.2. alpont) értékelésének javasolt szempontjai:

a) a közigazgatási hatósági eljárási szabályok betartásának és betartatásának színvonala a hatósági ellenőrzésekkel kapcsolatos feladatok során;

b) a hatósági ellenőrzési tervek elkészítésének szakszerűsége, a jogszabályoknak és belső szabályozóknak való megfelelősége;

c) az ellenőrzési tervek végrehajtása előkészítésének és végrehajtásának színvonala;

d) a hatósági ellenőrzések során bevont állomány felkészítésének és számonkérésének hatékonysága;

e) a hatósági ellenőrzéseken készített iratok alaki és tartalmi megfelelősége;

f) a lefolytatott eljárások során az ügyfelekkel és a társhatóságokkal való kapcsolattartás hatékonysága, színvonala;

g) a szakmai szabályok követelményeinek érvényesítésének szintje az eljárásokban.

5.3. „Ideiglenes intézkedések, felhívások, kötelezések, bírságok szakszerűsége, jogszerűsége” teljesítménymutató (Rendelet 8. melléklet VII. rész 5. pont 5.3. alpont) értékelésének javasolt szempontjai:

a) a közigazgatási hatósági eljárási szabályok, valamint a szakmai szabályok betartásának és betartatásának színvonala a hatósági ügyek során;

b) a hatósági döntések előkészítésének és kiadmányozásának jogszerűsége, belső szabályozóknak való megfelelősége;

c) a szakmai szabályok követelményeinek érvényesítésének szintje az eljárásokban;

d) a katasztrófák elleni védekezés megelőzési feladatainak biztosítása érdekében tett eljárási cselekmények színvonala: a hatósági eljárások szakszerűsége és azoknak a megelőzés hatékonyságára gyakorolt hatása;

e) a hatósági eljárások eredményeként kibocsátott döntések alaki és tartalmi megfelelősége;

f) a lefolytatott eljárások eredményessége: a végrehajtás, a másodfokú és a bírósági eljárások eredményessége.

A belügyminiszter 37/2013. (XII. 21.) BM utasítása miniszteri biztos kinevezéséről

A központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 38. § (1) bekezdésében biztosított jogkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. § (1) A központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ksztv.) 38. § (2) bekezdés b) pontja szerint Horváth András ny. r. dandártábornokot miniszteri biztossá nevezem ki.

(2) A miniszteri biztos feladata az Országos Rendőr-főkapitányság nyomozó szervezeti egységeinél a szervezett bűnözői körök által az 1990-es években elkövetett élet elleni bűncselekmények, illetve az úgynevezett „olajos” ügyekkel összefüggő élet és testi épség elleni, vagyon elleni bűncselekmények hatékony felderítésének és nyomozásának irányítása, koordinálása.

(3) A miniszteri biztos tevékenységét 2013. december 16-tól látja el.

2. § A miniszteri biztos tevékenységét a Ksztv. 38. § (4) bekezdésére figyelemmel a belügyminiszter irányítja.

3. § (1) A miniszteri biztos a feladatainak végrehajtása érdekében valamennyi érintett nyomozó szervezeti egységgel folyamatos és közvetlen kapcsolattartásra, egyeztetésre, továbbá adat, információ, illetve irat bekérésére jogosult.

(2) A miniszteri biztos megkeresését az érintett nyomozó szervezeti egységek feladat- és hatáskörükben eljárva, határidőre teljesítik.

4. § A miniszteri biztos feladatainak ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, így különösen a titkársági teendőket az Országos Rendőr-főkapitányság biztosítja.

5. § A miniszteri biztos a feladatát az országos rendőrfőkapitánnyal együttműködve látja el.

6. § A miniszteri biztos feladatainak ellátásáról havonta jelentést tesz a belügyminiszternek.

7. § A miniszteri biztost a Ksztv. 38. § (7) bekezdése szerinti díjazás és juttatások illetik meg.

8. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a miniszteri biztos kinevezéséről szóló 19/2013. (VI. 25.) BM utasítás.

Dr. Pintér Sándor s. k.,

belügyminiszter

Az emberi erőforrások minisztere 50/2013. (XII. 21.) EMMI utasítása

az Erasmus+ Program ifjúsági és sport alprogramjainak magyarországi végrehajtásához szükséges többletlétszám biztosításáról

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23.  § (4)  bekezdés c)  pontjára figyelemmel, az  egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 66. § (1) bekezdés b) pont bc) alpontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. § A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet részére 2014. január 1-jétől 2017. december 31-éig terjedő időtartamra engedélyezem

a) az Erasmus+ Program (2014–2020) ifjúsági alprogramjának végrehajtása,

b) az Erasmus+ Program (2014–2020) sport alprogramja kommunikációs feladatainak ellátása, továbbá c) a Cselekvő Ifjúság Program (2007–2013) lezárásával kapcsolatos feladatok ellátása

érdekében az engedélyezett létszámkeretén felül – a Fiatalok Lendületben Program Nemzeti Irodán – az Európai Unió által nyújtott támogatásból származó többletbevétel függvényében legfeljebb 10 fő közalkalmazott határozott időre történő foglalkoztatását.

2. § A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet az Erasmus+ Programmal kapcsolatos tevékenységéről évente beszámol az emberi erőforrások miniszterének.

3. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

Balog Zoltán s. k.,

emberi erőforrások minisztere

A honvédelmi miniszter 79/2013. (XII. 21.) HM utasítása

a honvédelmi miniszter éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezlete előkészítésének és végrehajtásának feladatairól

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdés a) pontja alapján a következő utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, valamint közvetlen irányítása alá tartozó szervezetek, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezetei feladatellátásban érintett állományára terjed ki.

2. § (1) A honvédelmi miniszter 2014. február 4-én a HM II. objektumban végrehajtásra kerülő éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezlete (a továbbiakban: értekezlet) előkészítésére munkacsoportot jelölök ki.

(2) A munkacsoport feladata, hogy az utasítás hatálya alá tartozó szervek, szervezetek között koordinálja az értekezlet zökkenőmentes lebonyolítását, biztosítsa annak megtartáshoz szükséges – előkészítő és a nyilvánosságnak szánt – dokumentumok meglétét, háttéranyagok kidolgozását. 

3. § (1) A munkacsoport vezetője a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője, helyettese a Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) Vezérkari Iroda irodavezetője.

(2) A munkacsoport tagjai a) a HM sajtófőnöke,

b) a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke, c) az MH Egészségügyi Központ parancsnoka,

d) az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, e) a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója

által kijelölt személyek.

4. § (1) A munkacsoport vezetője az előkészítésbe bevont szervezetek vonatkozásában jogosult az értekezlet szervezésével kapcsolatos részfeladatok meghatározására, ütemezésére.

(2) A munkacsoport vezetője az utasítás hatálybalépését követő 10. munkanapig a HM közigazgatási államtitkára (a továbbiakban: HM KÁT) részére felterjeszti az értekezlet levezetési tervét, melyet a HM KÁT a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) egyetértésével jóváhagyásra felterjeszt a miniszternek.

(3) A munkacsoport vezetője 2014. január 20. napjáig felterjeszti az értekezlet biztosítási tervét, melyet a HM KÁT a HVKF egyetértésével hagy jóvá.

(4) Az értekezleten részt vevők névjegyzékét a munkacsoport vezetőjének előterjesztésére a HM KÁT hagyja jóvá.

5. § A munkacsoport az értekezlet szervezését olyan számvetéssel végzi, hogy az előkészítési feladatokat 2014. január 30-án a HVKF helyettese főpróba keretében ellenőrzi.

6. § Ez az utasítás a közzétételét követő harmadik napon lép hatályba és 2014. március 31-én a hatályát veszti.

Dr. Hende Csaba s. k.,

honvédelmi miniszter

A honvédelmi miniszter 80/2013. (XII. 21.) HM utasítása

a honvédelmi szervezetek 2014. évi fő célkitűzéseinek és fő feladatainak meghatározásáról

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011.  évi CXIII.  törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen, valamint fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2) A honvédelmi szervezetek tevékenységüket a 2. §-ban meghatározott fő célkitűzésekre figyelemmel végzik.

(3) A 3. § nem tartalmazza azokat a 2014. évi feladatokat, amelyek folyamatos és jogszerű végrehajtásáért a honvédelmi szervezetek alaprendeltetésüknek megfelelően, jogszabályban, közjogi szervezetszabályozó eszközben, alapító okiratban vagy szervezeti és működési szabályzatban meghatározott feladat- és hatáskörükben eljárva felelősek.

2. § A honvédelmi szervezetek 2014. évi fő célkitűzései:

1. a rendelkezésre álló erőforrások optimális felhasználásával a honvédelem rendszere megújításának folytatása, az elért eredmények megőrzése, a nemzeti és szövetségi követelményeknek egyaránt megfelelő képesség- és hálózat alapú hadviseléshez igazodó haderő fejlesztésének folytatása, a stabilizált haderőstruktúra és az irányítási-vezetési rendszer hatékonyságának további növelése,

2. a nemzetközi válságkezelésben, a nemzetközi béke és biztonság fenntartásában, a terrorizmus és az új típusú fenyegetések elleni tevékenység katonai feladataiban, a fegyverzetellenőrzésben, valamint a katasztrófavédelmi közreműködésben elért szint fenntartása,

3. az MH működőképességének, harcértékének szinten tartása,

4. a korábban felszámolt, de szükséges katonai képességek visszanyerésének, a meglévők további fejlesztésének folytatása,

5. a tervezési és az ellenőrzési rendszerek minőségbiztosításának, valamint hatékonyságának növelése, a közpénzek és az állami vagyon felhasználása átláthatóságának további biztosítása, integritás építése, a korrupció megelőzése és feltárása,

6. a honvédelmi felkészülés érdekében a honvédelemben közreműködő külső szervekkel az együttműködés további fejlesztése és megszilárdítása,

7. az „Átfogó megközelítés” koncepció jegyében szélesíteni és erősíteni a civil, katonai és rendvédelmi szervezetek közötti együttműködést, kiemelt figyelemmel a különleges jogrendben történő együttes, koordinált alkalmazásra történő felkészülésre,

8. a Honvédelmi Tanács és a Kormány speciális működési feltételeinek biztosítása a kormányzati védett vezetési rendszerről szóló 3012/2013. Korm. határozatban foglalt követelmények megvalósítása érdekében,

9. az MH személyi állomány megtartó-képességének javítása,

10. az MH Önkéntes Tartalékos Rendszer feltöltésének folytatása, az önkéntes tartalékos létszám biztosítása az Országgyűlés által meghatározott kereteken belül, az önkéntes tartalékos, szerződéses állomány toborzási eredményességének fokozása, a tiszti- és az altiszti utánpótlás további fejlesztése,

11. a tiszti és altiszti oktatás eredményességének, színvonalának emelése,

12. az MH katonai beosztásai feltöltöttségének növelése a meghatározott költségvetési keretek között, 13. a közszolgálati életpályák összehangolásával kapcsolatos feladatok folytatása,

14. a munkakör alapú rendszerre való áttéréssel összefüggő feladatok folytatása, 15. az ágazati szabályozás további egyszerűsítése,

16. a személyügyi intézményrendszer optimalizálása, a humánszolgálati, a szociális gondoskodási és a kegyeleti ügyfélszolgálati és szolgáltatási tevékenység minőségének fenntartása, a rekreációs rendszer további fejlesztése,

17. a katonai igazgatási, hadkiegészítési rendszer hatékonyságának erősítése,

18. a különleges jogrend időszakaiban fennálló hadkötelezettség bevezetéséhez szükséges béke-időszaki képesség fenntartása,

19. az MH eszközei, illetve a katonák egyéni felszerelése modernizálásának folytatása,

20. a magyar hadiipar újjáélesztésének folytatása, ennek keretében a hadiipari fejlesztések megvalósítása, 21. az ingatlangazdálkodás hatékonyságának és gazdaságosságának fokozása, a természetvédelmi oltalom alatt

álló területek állapotának megőrzése,

22. a tárcát is érintő pályázati lehetőségek kihasználása, különös figyelemmel az európai uniós források felhasználására,

23. az inkurrens ingóvagyon hasznosításának, értékesítésének folytatása,

24. az MH átalakított logisztikai rendszere hatékonyságának további javítása, ezáltal gazdaságosabb és hatékonyabb gazdálkodás elérése,

25. az MH Egészségügyi Központ alap-, járó- és fekvőbeteg-ellátása színvonalának megőrzése, a katonai egészségügyi képességek megtartása és az egészségügyi feladatok ellátása,

26. az MH személyi állomány egészségének, hadrafoghatóságának fenntartása, növelése,

27. a védelem-egészségügyi kutatások támogatása, egészségügyi vegyi, biológiai, radiológiai, nukleáris (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear – a továbbiakban: CBRN) fegyverek elleni védelmi képességek fejlesztése, 28. az MH társadalmi támogatottságának további növelése, társadalmi kapcsolatainak fejlesztése, az elért

eredmények, célkitűzések hatékony kommunikációja, 29. a Honvédelmi Kötelék program folytatása,

30. a hitélet gyakorlásához szükséges feltételek további biztosítása,

31. a hagyományőrzés, hagyományápolás további erősítése a határon innen és határon túl.

3. § A honvédelmi szervezetek 2014. évi fő feladatai:

1. a HM Közigazgatási Döntés-előkészítő Rendszerének és az MH Műveleti Vezetési Rendszer koncepciójának pontosítása az „ACTIVE GUARDIAN 2013” gyakorlat során szerzett tapasztalatokra alapozva,

2. felkészülés a NATO 2014. szeptemberi csúcstalálkozójára, részvétel a csúcs védelmi aspektusaihoz kapcsolódó magyar álláspont kialakításában,

3. a NATO Magas Szintű Csoport (High Level Group - HLG) budapesti ülésének, továbbá a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDEC) védelmi miniszteri találkozójának megszervezése,

4. a Visegrádi Négyek együttműködése keretében Magyarország elnöki feladatainak ellátása, védelempolitikai igazgató és védelmi miniszteri értekezlet megszervezése, a 2016-ra tervezett V4 EU Harccsoport felállításának előkészítése,

5. a 2017-re tervezett MLF alapú DECI EU Harccsoport felállításának előkészítése,

6. az együttműködés folytatása Szlovéniával a 2015-től felállítandó NATO Hegyi Hadviselési Kiválósági Központtal összefüggésben,

7. felkészülés az „Operation Resolute Support” NATO művelethez történő különböző képességekkel való hozzájárulásra,

8. az afganisztáni hadszíntéren felszabaduló létszám más művelet(ek)ben történő alkalmazása lehetőségének vizsgálata, tervezése, a nyugat-balkáni NATO és EU műveletekben való részvétel, továbbá az ENSZ és MFO missziókban való szerepvállalás fenntartása, illetve az ENSZ által irányított missziókba felajánlott létszámmal kapcsolatos tervezőmunka megkezdése,

9. felkészülés a NATO Balti Légtérrendészeti Művelet (Baltic Air Policing - BAP) keretében a légtérrendészeti feladatok ellátására,

10. az MH nemzetközi kötelezettségvállalásában szereplő készenléti szolgálatok, felajánlott erők (harcászati repülő, légi vezetés-irányítás, légvédelmi rakéta és helikopter) felkészítése, azoknak az érvényben lévő NATO előírás szerinti ellenőrzése,

11. a katonák és kötelékek alaprendeltetés szerinti feladatokra történő felkészítése, kiképzése, a műveleti tapasztalatok hatékony érvényre juttatása a felkészítésben és kiképzésben,

12. a Szlovéniában megrendezendő „CLEVER FERRET 2014” multinacionális együttműködési gyakorlat előkészítése és végrehajtása,

13. a hagyományos fegyverzetellenőrzési megállapodásokból hazánkra háruló feladatok végrehajtása, 14. a katonadiplomáciai képviseleti rendszer felülvizsgálata és átalakítása,

15. a védelmi tárcák közötti tárcaszintű katonai együttműködési megállapodások kidolgozása Kazahsztánnal, Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal,

16. az Oroszországi Föderáció és Magyarország Kormánya közötti nemzetközi szerződés előkészítése a kétoldalú haditechnikai együttműködés során végzett szellemi tevékenység eredményeihez fűződő jogok kölcsönös védelméről,

17. a mobilitást biztosító, fenntartható integrált katonai felkészítési, oktatás-képzési rendszer kialakítása, az át- és továbbképzési rendszer korszerűsítése, az egyintézményes katonai szakképzés személyi és tárgyi feltételeinek fejlesztése, a bevezetésre került katonai szakképzési szakmai tartalom átvizsgálása és szükség esetén korszerűsítése, korrekciója,

18. a katonai életpályát támogató komplex humánszolgálati program alprogramjainak bevezetése,

19. a személyügyi eljárási rend egyszerűsítése, a központi személyügyi szakigazgatás normatív szabályainak kidolgozása, a civil munkaerőpiacra történő visszaillesztés rendszerének hatékony működtetése,

20. az új Katonai Etikai Kódex kidolgozása,

21. a Tárca Védelmi Tervező Rendszer felülvizsgálata és szabályozása a Kormányzati Stratégiai Irányítási Rendszer követelményeinek megfelelően,

22. a tárca Miniszteri Programjának kidolgozása, valamint a 2015. évi tervdokumentumok előkészítése a kormányzati stratégiai irányítási rendszer követelményei szerint,

23. az európai uniós pályázatokkal elnyerhető források volumenének növelése a tárca feladatainak végrehajtása érdekében,

24. a Hadfelszerelési- és Iparkorszerűsítési Terv keretében a magyar hadiipar korszerűsítése és fejlesztése a hazai munkaerő bevonásával a fejlesztésekbe és a gyártásba,

25. a NATO-vállalásokkal összefüggő fejlesztési feladatok végrehajtása, a NATO Biztonság Beruházási Programokkal kapcsolatos feladatok végrehajtása, a medinai 3D radar rendszerbe állítása,

26. az USA Védelmi Együttműködési Iroda magyarországi képviseletével való együttműködés erősítése,

27. a honvédelmi szervezetek minősített adat kezelése érdekében szükséges, fizikai biztonsági területek kialakításának folytatása, a biztonsági területek akkreditációjának kezdeményezése,

28. az MH új logisztikai struktúrája hatékonyságának növelése,

29. az MH Egészségügyi Központ működésének, új vezetési struktúrájának stabilizálása, 30. a Semmelweis Tervben foglalt nagytérségi ellátással kapcsolatos feladatok végrehajtása, 31. a katona-egészségügyi életpályamodell kidolgozása és bevezetésének előkészítése,

32. egységes, racionalizált szűrő és alkalmasság-vizsgálati rendszerrel kapcsolatos feladatok végrehajtása, az MH új Drogprevenciós Akciótervének és Stratégiájának kidolgozása,

33. CBRN védelmi feladatok egészségügyi képességeinek fejlesztése, 34. a hadfelszerelési együttműködés fejlesztése Németországgal, 35. az együttműködés fejlesztése Indiával,

36. az MH központi portál szolgáltatások kiterjesztése, szervezeti és projekt oldalak kialakítása, 37. a Többnemzeti Térinformatika Együttműködési Program folytatása,

38. új Digitiális Topográfiai Adatbázis (DITAB-50) kialakítása,

39. az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából, 2014-ben megrendezendő – 2018-ig tartó – közép-európai megemlékezés-sorozat szakmai előkészítése, végrehajtása az európai magyar katonai képviseletekkel együttműködésben,

40. a hadiipari fejlesztések, programok megvalósításának folytatása, kiemelt figyelemmel a Gripen-programra, az elektronikai programokra, a kibervédelmi alapképesség kialakítására, az irányítást, vezetést támogató fejlesztésekre, a Gépjármű Beszerzési Programra, az MH anyagmozgatási rendszerének korszerűsítésére, az MH helikopter-képességéhez kapcsolódó beszerzésekre,

41. az állomány pszichológiai biztosításának egységesítése, pszichológiai szakmai protokoll kidolgozása,

42. az MH Összhaderőnemi Logisztikai Doktrína, valamint a Befogadó Nemzeti Támogatás Doktrína és szabályozóinak kidolgozása és kiadása,

43. az MH készenléte fokozása és minősített időszaki feladatai, készültségi és készenléti erői alkalmazása, valamint a katasztrófavédelmi feladatai logisztikai támogatásának tervezése, végrehajtása,

44. a lövész 2020 program fejlesztésének folytatása,

45. az MH Balatonkenesei Rekreációs Központ működésének stabilizálása.

4. § (1) A HM részfeladatait és azok végrehajtásának ütemezését a Honvédelmi Minisztérium 2014. évre vonatkozó Intézményi Munkaterve (a továbbiakban: Intézményi Munkaterv) határozza meg.

(2) A honvédelmi szervezetek vezetői a 2. § szerinti célkitűzések elérése, feladat- és hatáskörükbe tartozó tevékenységek végrehajtása érdekében, az Intézményi Munkatervben foglalt ütemezés figyelembevételével határozzák meg szervezetük, alárendeltjeik 2014. évi részletes feladatait, készítik el saját terveiket.

5. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, és 2015. március 31-én hatályát veszti.

Dr. Hende Csaba s. k.,

honvédelmi miniszter

A honvédelmi miniszter 81/2013. (XII. 21.) HM utasítása

a fegyvernemi, csapat- vagy intézettörténeti emlékek megőrzésének feladatairól

A honvédelemről és a  Magyar Honvédségről, valamint a  különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011.  évi CXIII.  törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2.  § (5)  bekezdése alapján a következő utasítást adom ki: