• Nem Talált Eredményt

A Hatóság – a fentiek alapján, a Pályázati Bizottság döntési javaslatának megfelelõen – a rendelkezõ részben foglaltak szerint döntött

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatalának közzétételei Határozatok

9. A Hatóság – a fentiek alapján, a Pályázati Bizottság döntési javaslatának megfelelõen – a rendelkezõ részben foglaltak szerint döntött

10. Az Ápszr. 21. § (2) bekezdése alapján a nyertes pályázó a frekvenciahasználati jogosultságot a rendelkezõ részben foglalt díjfizetési kötelezettség teljesítésének napján szerzi meg.

A határozatot a Hatóság az Ápszr. 29. § (3) bekezdése alapján közzéteszi.

Az Eht. 37. § (1) bekezdése értelmében a hatóság elsõfokú határozata ellen a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa el-nökéhez lehet fellebbezni.

A fellebbezésrõl szóló tájékoztatás a Ket. 72. § (1) bekezdésda)pontján és 98. § (1) bekezdésén, a fellebbezés elõter-jesztésének határidejére vonatkozó tájékoztatás a Ket. 99. § (1) bekezdésén, a halasztó hatály a 101. § (1) bekezdésén, a fellebbezés elõterjesztése helyének meghatározása a 102. § (1) bekezdésén alapul.

A fellebbezési illeték mértékét az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény 29. § (2) bekezdése határozza meg.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatalának fõigazgatója mint a Hivatal hatósági ügyeiben kiadmányozásra jogosult vezetõ, bejelentette, hogy a jelen folyamatban lévõ mobil (GSM/UMTS) rádiótávközlési szolgáltatáshoz, 450 MHz-es frekvenciasávon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatáshoz és mikrohullámú rádióátviteli rendszerekhez (26 GHz) kap-csolódó frekvenciahasználati jogosultság tárgyában kiírt 615/2009. iktatószámú eljárásban, vele szemben az Eht. 26. § (1) bekezdésa)pontja alapján kizárási ok áll fenn.

A Hatóság elnöke az ügy érdemi elintézésére és kiadmányozására az Eht. 26. § (5) bekezdésében foglaltaknak megfe-lelõen dr. Karl Károly igazgatót jelölte ki.

Budapest, 2009. április 30.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatalának nevében a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökének kijelölése alapján:

dr. Karl Károlys. k.,

igazgató

Határozatot kapják:

1. Magyar Telekom Nyrt. (1013 Budapest, Krisztina krt. 55.) 2. Irattár

Mellékletek:

1. sz. melléklet:Pályázati dokumentáció

2. sz. melléklet:A nyertes pályázó ajánlata [üzleti titok, nem nyilvános!]

3. sz. melléklet:A Pályázati Bizottság záró jegyzõkönyve 1. sz. melléklet:Pályázati dokumentáció

Tekintettel arra, hogy a határozat címzettjei a pályázati dokumentációt megvásárolták, illetve annak módosításai szá-mukra kézbesítve lettek, a Dokumentáció Pályázók rendelkezésre bocsátása megtörténtnek tekintendõ.

2. sz. melléklet:A nyertes pályázó ajánlata

3. sz. melléklet:A Pályázati Bizottság záró jegyzõkönyve

Iktatószám:HB-615-143/2009.

Tárgy: frekvenciahasználati jogosultságról szóló pályázat eredményének és nyertesének megállapítása,„E” frek-venciablokk

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala a mikrohullámú rádióátviteli rendszerekhez (26 GHz) kapcsolódó frekvencia-használati jogosultság tárgyában folyó pályázati eljárásban meghozta az alábbi

határozatot.

A Pályázati Kiírási Dokumentáció (a továbbiakban: „Dokumentáció”) 1.1.1.3. pontja szerinti mikrohullámú rádióát-viteli rendszerekhez (26 GHz) kapcsolódó, 2x56 MHz sávszélességû frekvenciablokk (a továbbiakban:„E” blokk) ki-zárólagos frekvenciahasználati jogosultsága vonatkozásában lefolytatott pályázati eljárás eredményesen zárult.

Az„E” blokkfrekvenciahasználati jogosultsága tárgyában kiírtpályázat nyertese az Antenna Hungária Mûsor-szóró és Rádióhírközlési Zrt. (székhely: 1119 Budapest, Petzval J. u. 31–33., Cg. 01-10042190)(a továbbiakban:

„nyertes pályázó”).

A nyertes pályázó köteles az „E” blokk használati jogosultságának megszerzéséért az ajánlatában foglaltaknak megfe-lelõ összeget, 220 000 000 Ft (kétszázhúszmillió forint) + áfa összegû teljes pályázati díjat megfizetni az alábbiak szerint:

a)nyertes pályázó köteles a pályázati díj elsõ részletét, melynek összege 50 000 000 Ft (ötvenmillió forint) + áfa, a je-len határozat jogerõre emelkedését követõ három napon belül a Dokumentáció 5.2.1., valamint 5.2.2. pontjában rögzített feltételekkel befizetni,

b)nyertes pályázó köteles a teljesítési biztosítékot a Dokumentáció 5.2.4. pontjának megfelelõen benyújtani, c)nyertes pályázó köteles a pályázati díj második részletét, melynek összege 170 000 000 Ft (százhetvenmillió forint) + áfa, a Dokumentáció 5.2.3. pontjában foglaltakra tekintettel az elsõ részlet esedékességét 12 hónappal követõ idõpontban befizetni.

A nyertes pályázó a frekvenciahasználati jogosultságot a fentia)ésb)pont szerinti kötelezettségek teljesítésének nap-ján szerzi meg.

A frekvenciahasználati jogosultság megszerzésének napján a pályázat nyertesének kizárólagos joga nyílik arra, hogy a frekvenciahasználathoz szükséges frekvenciakijelölés és rádióengedély kiadása érdekében eljárást kezdeményezzen a frekvenciahasználati jogosultság teljes idõtartama alatt.

A frekvenciahasználati jogosultság idõtartama a jelen határozat jogerõre emelkedésétõl számított tíz (10) év, amely egy alkalommal a Dokumentáció 1.1.3. pontjában foglaltaknak megfelelõen újabb pályázat kiírása nélkül további öt (5) évvel meghosszabbítható, az alábbiak szerint:

a)Amennyiben a jogosult meg kívánja hosszabbítani a jogosultság idõtartamát, úgy köteles a Hatóságnál a jogosult-ság idõtartamának lejártát 18 (tizennyolc) hónappal megelõzõen erre irányuló kérelmet elõterjeszteni. A Hatójogosult-ság a frek-venciahasználati jogosultságért a meghosszabbított idõtartam vonatkozásában fizetendõ díj elõzetesen javasolt mértékét

és minden más, a döntése alapjául szolgáló követelményt a frekvenciahasználati jogosultsággal rendelkezõ vállalkozás-sal a kérelem kézhezvételét követõ 3 (három) hónapon belül közöl. A frekvenciahasználati jogosultsággal rendelkezõ vállalkozás a Hatóság válaszának közlését követõ 3 (három) hónapon belül köteles nyilatkozni arról, ha az idõtartam meghosszabbítására vonatkozó feltételeket elfogadja. Amennyiben a frekvenciahasználati jogosultsággal rendelkezõ vállalkozás a Hatóság által megjelölt díj összegét nem fogadja el, nyilatkozatában jogosult a Hatóság által megjelölt díjra viszontajánlatot tenni. A nyilatkozatnak továbbá tartalmaznia kell minden olyan adatot, amelyet a Hatóság döntése alap-jául megjelöl. Ha a vállalkozás a fenti határidõ lejártáig nem nyilatkozik, azt úgy kell tekinteni, hogy a vállalkozás le-mondott a jogosultság idõtartamának meghosszabbításáról.

b)A Hatóság a jogosultság idõtartamának meghosszabbítására vonatkozó döntését legkésõbb a jogosultság eredeti idõtartamának lejártát 9 (kilenc) hónappal megelõzõen köteles meghozni. A jogosultság idõtartamának meghosszabbítá-sa tárgyában hozott döntés során a Hatóság figyelembe veszi többek között(i)azt, hogy a jogosult által a kérelem benyúj-tását megelõzõ napig nyújtott szolgáltatás minõsége, az elért lefedettség és a szolgáltatás egyéb jellemzõi megfeleltek-e a jelen dokumentációban, a Hatóság határozatában és a jogszabályban foglalt követelményeknek,(ii)a mobiltávközlési piacon a frekvenciahasználati jogosultságról szóló határozat jogerõre emelkedésének napját követõen bekövetkezett változásokat (ideértve az alkalmazott technológiát) és a jogosult ezek alkalmazására vonatkozó képességét, valamint (iii)a Magyar Köztársaságnak és a Hatóságnak a frekvenciahasználati jogosultságról szóló határozat jogerõre emelkedé-sének napját követõen keletkezett nemzetközi kötelezettségeit és – amennyiben alkalmazandó – a jogosult ezen új köte-lezettségekhez való alkalmazkodásának képességét és(iv)azt, hogy a jogosult javaslatában vállalta-e a javasolt új díj megfizetését.

c)A frekvenciahasználatra jogosult vállalkozás a frekvenciahasználatra jogosultságra tekintettel kifizetett díj semmi-nemû visszatérítésére vagy csökkentésére nem tarthat igényt, amennyiben a jogosultság idõtartama nem kerül meg-hosszabbításra.

A nyertes pályázó köteles a frekvenciahasználati jogosultság teljes tartama alatt betartani az alábbi, gazdasági össze-fonódással kapcsolatos rendelkezéseket:

a)Nem állhat fenn az „E” blokkra frekvenciahasználati jogosultsággal rendelkezõ gazdasági társaságok, egyéb szer-vezetek, illetve egyéni vállalkozók vagy ezekkel egy vállalkozáscsoportba tartozó vállalkozások között a Dokumentáció 3.2.2. pontja szerinti tulajdonosi összefonódás.

b)Az „E” blokkra vonatkozó pályázat nyertese – kivéve, ha a jogszabály ellentétesen rendelkezik – sem közvetlen, sem közvetett módon semmilyen jogcímen – így különösen jogutódlás (kiválás, beolvadás) útján – nem engedheti át a „D”, „F” és „G” blokkokra frekvenciahasználati jogosultsággal rendelkezõ gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, illetve egyéni vállalkozók vagy ezekkel egy vállalkozáscsoportba tartozó vállalkozások részére az elnyert frekvencia-használati jogosultságot, illetve az annak alapján szerzett frekvenciafrekvencia-használati jogot.

c)A „E” blokkra vonatkozó pályázat nyertese sem közvetlenül, sem közvetve semmilyen jogcímen nem engedheti át a „D”, „F” és „G” blokkokra frekvenciahasználati jogosultsággal rendelkezõ gazdasági társaságok, egyéb szervezetek, illetve egyéni vállalkozók vagy ezekkel egy vállalkozáscsoportba tartozó vállalkozások részére a frekvenciahasználati jogosultsággal érintett frekvenciák felhasználásával üzemeltetett rádiótávközlési hálózat egésze vagy jelentõs része feletti használati vagy egyéb rendelkezési jogot.

d)A „E” blokkra vonatkozó pályázat nyertese a frekvenciahasználati jogosultsággal érintett frekvenciák felhasználá-sával üzemeltetett rádió-távközlési hálózaton elektronikus hírközlési szolgáltatást sem közvetve, sem közvetlenül nem nyújthat a „D”, „F” és „G” blokkokra frekvenciahasználati jogosultsággal rendelkezõ gazdasági társaságok, egyéb szer-vezetek, illetve egyéni vállalkozók vagy ezekkel egy vállalkozáscsoportba tartozó vállalkozások részére, ha az a hálóza-ton hozzáférhetõ adatátviteli kapacitás jelentõs részének átengedéséhez vezet.

A Hatóság jogosult a frekvenciahasználati jogosultságra vonatkozó határozatot módosítani, így különösen a frekven-ciahasználati jogosultság tárgyát képezõ frekvenciasávok sávhatárait, a frekvenciasávban képzett blokkok méretét és el-rendezését, továbbá a sávhasználat feltételeit felülvizsgálni, a frekvenciahasználati jogosultságot részben visszavonni, módosítani, az Eht. 84. § (8) bekezdésének figyelembevétele és megfelelõ idõben adott elõzetes tájékoztatás mellett, a nyertes résztvevõ érdekeinek jelentõs sérelme nélkül, a mindenkor hatályos jogszabályi elõírásokra, nemzetközi és Ma-gyarország európai uniós tagságából eredõ kötelezettségekre figyelemmel, kizárólag különösen indokolt esetben, a hatékony sávfelhasználás érdekében, az alábbi indokok alapján:

a)a magyarországi elektronikus hírközlési piacon kialakult olyan helyzet, amely akadályozza a fogyasztók széles kö-rét érintõ, az információs társadalom fejlõdését elõsegítõ, szélesebb körû hozzáférést, nagyobb választékot és/vagy jobb elérési és minõségi lehetõségeket versenyképes áron biztosító technológia vagy szolgáltatások megjelenését, fejlõdését, és amely a fentiekben foglalt intézkedések megtétele nélkül ésszerû feltételek mellett nem szüntethetõ meg;

b)nemzetközi kötelezettségvállalásból eredõ, spektrumszabályozásra vonatkozó rendelkezésre tekintettel; vagy

c)európai uniós, spektrumszabályozásra vonatkozó elsõdleges vagy másodlagos jogforrásokra tekintettel, ha az ezen jogforrásokban elõirányzottak a fenti intézkedések megtétele nélkül ésszerû feltételek mellett nem valósíthatók meg.

Amennyibena)megállapítást nyer, hogy a frekvenciahasználati jogosultság elnyerésére a tisztességtelen piaci maga-tartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 11. §-a szerinti jogellenes megállapodás (kartell-megállapodás) alapján került sor, vagyb)a pályázat eredményes lezárását követõ öt (5) éven belül jogerõs megállapítást nyer, hogy a pályázó olyan kartellmegállapodást kötött, amely a jelen pályázaton való részvételét is befolyásolta, az NHH a Dokumentáció 1.5.12. pontjában meghatározott jogkövetkezmények alkalmazásán túl – az eset körülményeinek mérlegelését követõen – a kartellmegállapodással érintett frekvenciahasználati jogosultságot visszavonhatja.

A jelen határozatban foglaltak megtartását a Hatóság az Eht. 67. §-ának megfelelõen piacfelügyeleti tevékenysége so-rán ellenõrzi, és azok megsértése vagy nem teljesülése esetén az Eht. 68. §-ának megfelelõ jogkövetkezményeket alkalmazza.

Jelen határozatot a Hatóság közzéteszi.

E határozat ellen az ügyfél a határozat közlését követõ 15 napon belül a Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatalához (1133 Budapest, Visegrádi utca 106.) benyújtott, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának elnökéhez címzett halasztó hatályú fellebbezéssel élhet. A fellebbezési illeték mértéke a fellebbezéssel érintett, vagy vitatott összeg minden meg-kezdett 10 000 forintja után 400 Ft, de legalább 5000 Ft, legfeljebb 500 000 Ft. Ha a fellebbezési eljárás tárgyának értéke pénzben nem állapítható meg, a fellebbezés illetéke 5000 Ft.

Indokolás

A Polgári törvénykönyvrõl szóló 1959. évi IV. törvény 17. §e)pontja alapján kizárólag az állam tulajdonában vannak a távközlésre felhasználható frekvenciák. Az elektronikus hírközlésrõl szóló 2003. évi C. törvény (a továbbiakban:

„Eht.”) 10. §k)ésm)pontja, valamint a 17. § (2) bekezdése alapján a Nemzeti Hírközlési Hatóság (a továbbiakban:

„NHH”vagy„Hatóság”) gyakorolja a gazdálkodás körében a rádiófrekvenciákra vonatkozó állami tulajdonosi jogo-kat, valamint polgári célú gazdálkodást folytat a rádiófrekvenciák vonatkozásában, továbbá eljár a polgári célú frek-venciagazdálkodással, a jogszabályban elõírt nyilvántartások vezetésével és a piacfelügyelettel kapcsolatos hatósági ügyekben.

A frekvenciahasználati jogosultság megszerzését szolgáló árverés és pályázat szabályairól szóló 78/2006. (IV. 4.) Korm. rendelet(„Ápszr.”)alapján a Hatóság végzi a polgári célú frekvenciahasználati jogosultság pályázat útján törté-nõ elnyerésére vonatkozó eljárás lebonyolításával kapcsolatos feladatokat, továbbá határozatban állapítja meg a pályá-zat eredményes vagy eredménytelen voltát, és eredményesség esetén a pályápályá-zat nyertesét. [Ápszr. 1. § b)pont, 3. § (1)–(2) bekezdés és 20. § (1) bekezdés]

A Hatóság eljárására elsõsorban az Eht., illetve a pályázattal kapcsolatos ügyekben az Ápszr., illetve amennyiben az Eht. eltérést nem állapít meg, általánosana közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény(„Ket.”)alkalmazandó. A pályázattal kapcsolatos érdemi döntésekrõl szóló elsõfokú határoza-tokat az Eht. 17. § (2) bekezdése alapján az NHH Hivatala hozza meg.

Az Eht. 67–68. §-a felhatalmazza az NHH-t, hogy hatósági jogkörében piacfelügyeleti tevékenységet végezzen és a piacfelügyeleti eljárás keretében feltárt jogsértés esetén szankciót alkalmazzon. Az Ápszr. 22. §-a felhatalmazza az NHH-t, hogy az Eht.-ban meghatározott jogkövetkezményt alkalmazza, amennyiben a nyertes pályázó nem felel meg a frekvenciahasználati jogosultság megszerzése feltételeinek a jogosultság teljes ideje alatt.

1. A Hatóság mikrohullámú rádióátviteli rendszerekhez (26 GHz) kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultság tár-gyában 2008. október 22-én pályázati felhívást tett közzé, illetve a 2008. október 22-i keltû, a KHEM-miniszter által az Ápszr. 4. § (1) bekezdése szerint jóváhagyott, az Ápszr. 4. §-ának megfelelõ Dokumentációban határozta meg a pályázat részletes feltételeit. A Dokumentáció 2008. november 12-én az 1. sz., majd 2008. november 26-án a 2. sz. módosítással módosult, amelyrõl az érdekelteket a Hatóság az Ápszr. 6. § (3) bekezdésének a)pontja szerint értesítette.

2. A mikrohullámú rádióátviteli rendszerekhez (26 GHz) kapcsolódó „E” blokk leírása: 2×56 MHz sávszélességû blokk.

A pályázat tárgyát képezõ frekvenciasávok részletes leírását és használatának feltételeit a jelen határozat mellékletét képezõ Dokumentáció – beleértve annak 1C sz. mellékletét (mûszaki melléklet) – tartalmazza.

3. A Hatóság a pályázatok értékelésére az Ápszr. 15–16. §-a szerint mûködõ pályázati bizottságot (a továbbiakban:

„Pályázati Bizottság”) hozott létre.

A pre-bid konzultáción elhangzott kérdésekre adott válaszok 3.9. sz. válasz alapján a pályázati nyertesek blokkjainál a pozíció meghatározása az alábbiak szerint történik:

A „D”, „E” és „F” blokkok pozíciói a kiosztandó sáv alsó részén, egymás mellett helyezendõk el, ahol a „D” képezi a legalsó blokkot.

1. lépés: A nyertes résztvevõk közlik, hogy mely pozícióba kívánnak kerülni.

1. Amennyiben valamennyien különbözõ pozíciót választanak, úgy a választásuknak megfelelõ lesz az odaítélés (a korlátozás figyelembevételével).

2. Amennyiben valamely pozíciót többen is választják, úgy sorsolás dönt a pozicionálásról.

2. lépés: Tárgyalási eljárás a pályázati résztvevõk között.

Az 1. lépésben kialakított pozicionálást a résztvevõk egymással folytatott megbeszélés során kívánságuknak megfele-lõen megváltoztathatják. A tárgyalásokra 1 hét idõtartam áll rendelkezésre. Amennyiben két résztvevõ egymással el akarja cserélni pozícióját, erre lehetõség van.

4. 2008. november 28-án – a pályázatok benyújtására rendelkezésre álló határidõben – a Dokumentáció 1.1.1.3. pontja szerinti „E” frekvenciablokk vonatkozásában az Antenna Hungária Mûsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. (1119 Budapest, Petzval J. u. 31–33., Cg. 01-10-042190), valamint a GTS-Datanet Kft. (2040 Budaörs, Ipartelep u. 13–15., Cg.

13-09-100567) (a továbbiakban: Pályázók vagy Résztvevõk) nyújtott be részvételi jelentkezést és ajánlatot.

5. Az „E” blokk tárgyában folyó eljárásban a Hatóság a Pályázati Bizottság Ápszr. 16. § (2) bekezdésa)pont szerinti és a Dokumentáció 3.2. pont alapján tett megállapításával összhangban, az Ápszr. 13. § (3) bekezdése szerint a Ket. ren-delkezéseinek megfelelõen 2008. december 16-án a Pályázókat résztvevõként nyilvántartásba vette, amelyrõl a nyilván-tartásba vett résztvevõket írásban értesítette, és a nyilvánnyilván-tartásba vett résztvevõk nevét a honlapján közzétette.

6. A Hatóság a Résztvevõkkel 2008. december 18-án a Dokumentáció 4.3. pontja szerinti tárgyalást folytatott, ame-lyet követõen 2008. december 22-én a Résztvevõk viszontajánlatot tettek.

7. A Pályázati Bizottság az Ápszr. 16. § (2) bekezdésb)pontjának, valamint 29. §-ának megfelelõen elvégezte az aján-lat és viszontajánaján-lat Dokumentáció szerinti részletes értékelését, majd az Ápszr. 16. § (2) bekezdésénekd)pontja szerint 2009. április 15-i keltû 995-65/2009. iktatószámú Zárójegyzõkönyvében indokolással alátámasztott döntési javaslatot tett a Hatóság részére a pályázat eredményessé nyilvánításáról, és javasolta, hogy a Hatóság az Antenna Hungária Mûsorszóró és Rádióhírközlési Zrt.-t nyilvánítsa nyertessé.

8. A Hatóság megvizsgálta a Pályázati Bizottság döntési javaslatát, az azt alátámasztó indokolással együtt, azzal egyetért és attól eltérni nem kíván. A Hatóság egyetért a Pályázati Bizottság azon megállapításával is, hogy a frekvenciahasználati jogosultság kiadása a Dokumentációban foglalt célok megvalósítására alkalmas. A Hatóság az Ápszr. 16. § (7) bekezdésé-nek megfelelõen a jelen határozat indoklásában foglaltakon túl további részletes indokolást nem fûz a jelen határozathoz.

9. A Hatóság – a fentiek alapján, a Pályázati Bizottság döntési javaslatának megfelelõen – a rendelkezõ részben foglaltak szerint döntött.

10. Az Ápszr. 21. § (2) bekezdése alapján a nyertes pályázó a frekvenciahasználati jogosultságot a rendelkezõ részben foglalt díjfizetési kötelezettség teljesítésének napján szerzi meg.

A határozatot a Hatóság az Ápszr. 29. § (3) bekezdése alapján közzéteszi.

Az Eht. 37. § (1) bekezdése értelmében a hatóság elsõfokú határozata ellen a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa el-nökéhez lehet fellebbezni.

A fellebbezésrõl szóló tájékoztatás a Ket. 72. § (1) bekezdésda)pontján és 98. § (1) bekezdésén, a fellebbezés elõter-jesztésének határidejére vonatkozó tájékoztatás a Ket. 99. § (1) bekezdésén, a halasztó hatály a 101. § (1) bekezdésén, a fellebbezés elõterjesztése helyének meghatározása a 102. § (1) bekezdésén alapul.

A fellebbezési illeték mértékét az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény 29. § (2) bekezdése határozza meg.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatalának fõigazgatója mint a Hivatal hatósági ügyeiben kiadmányozásra jogosult vezetõ, bejelentette, hogy a jelen folyamatban lévõ mobil (GSM/UMTS) rádiótávközlési szolgáltatáshoz, 450 MHz-es frekvenciasávon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatáshoz és mikrohullámú rádióátviteli rendszerekhez (26 GHz) kap-csolódó frekvenciahasználati jogosultság tárgyában kiírt 615/2009. iktatószámú eljárásban, vele szemben az Eht. 26. § (1) bekezdésa)pontja alapján kizárási ok áll fenn.

A Hatóság elnöke az ügy érdemi elintézésére és kiadmányozására az Eht. 26. § (5) bekezdésében foglaltaknak megfe-lelõen dr. Karl Károly igazgatót jelölte ki.

Budapest, 2009. április 30.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatalának nevében a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökének kijelölése alapján:

dr. Karl Károlys. k.,

igazgató

A határozatot kapják:

1. Antenna Hungária Mûsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. (1119 Budapest, Petzval J. u. 31–33.) 2. GTS-Datanet Kft. (2040 Budaörs, Ipartelep u. 13–15.)

3. Irattár Mellékletek:

1. sz. melléklet:Pályázati dokumentáció

2. sz. melléklet:A nyertes pályázó ajánlata [üzleti titok, nem nyilvános!]

3. sz. melléklet:A pályázati bizottság záró jegyzõkönyve 1. sz. melléklet:Pályázati dokumentáció

Tekintettel arra, hogy a határozat címzettjei a pályázati dokumentációt megvásárolták, illetve annak módosításai szá-mukra kézbesítve lettek, a dokumentáció pályázók rendelkezésre bocsátása megtörténtnek tekintendõ.

2. sz. melléklet:A nyertes pályázó ajánlata

3. sz. melléklet:A pályázati bizottság záró jegyzõkönyve

Iktatószám:HB-615-144/2009

Tárgy: frekvenciahasználati jogosultságról szóló pályázat eredményének és nyertesének megállapítása,„E” frek-venciablokk

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala a mikrohullámú rádióátviteli rendszerekhez (26 GHz) kapcsolódó frekvencia-használati jogosultság tárgyában folyó pályázati eljárásban meghozta az alábbi

határozatot.

A pályázati kiírási dokumentáció (a továbbiakban: „Dokumentáció”) 1.1.1.3 pontja szerinti mikrohullámú rádióátvi-teli rendszerekhez (26 GHz) kapcsolódó, 2×56 MHz sávszélességû frekvenciablokk (a továbbiakban:„E” blokk) kizá-rólagos frekvenciahasználati jogosultsága vonatkozásában lefolytatott pályázati eljárás eredményesen zárult.

Az„E” blokkfrekvenciahasználati jogosultsága tárgyában kiírtpályázat nyertese az Antenna Hungária Mûsor-szóró és Rádióhírközlési Zrt. (székhely: 1119 Budapest, Petzval J. u. 31–33., Cg. 01-10042190)(a továbbiakban:

„nyertes pályázó”).

A nyertes pályázó köteles az „E” blokk használati jogosultságának megszerzéséért az ajánlatában foglaltaknak megfe-lelõ összeget, 220 000 000 Ft (kétszázhúszmillió forint) + áfa összegû teljes pályázati díjat megfizetni az alábbiak szerint:

a)a nyertes pályázó köteles a pályázati díj elsõ részletét, melynek összege 50 000 000 Ft (ötvenmillió forint) + áfa, a jelen határozat jogerõre emelkedését követõ három napon belül a Dokumentáció 5.2.1., valamint 5.2.2. pontjában rögzített feltételekkel befizetni,

b)a nyertes pályázó köteles a teljesítési biztosítékot a Dokumentáció 5.2.4. pontjának megfelelõen benyújtani.

c)a nyertes pályázó köteles a pályázati díj második részletét, melynek összege 170 000 000 Ft (százhetvenmillió fo-rint) + áfa, a Dokumentáció 5.2.3. pontjában foglaltakra tekintettel az elsõ részlet esedékességét 12 hónappal követõ idõ-pontban befizetni.

A nyertes pályázó a frekvenciahasználati jogosultságot a fentia)ésb)pont szerinti kötelezettségek teljesítésének nap-ján szerzi meg.

A frekvenciahasználati jogosultság megszerzésének napján a pályázat nyertesének kizárólagos joga nyílik arra, hogy a frekvenciahasználathoz szükséges frekvenciakijelölés és rádióengedély kiadása érdekében eljárást kezdeményezzen a frekvenciahasználati jogosultság teljes idõtartama alatt.

A frekvenciahasználati jogosultság idõtartama a jelen határozat jogerõre emelkedésétõl számított tíz (10) év, amely egy alkalommal a Dokumentáció 1.1.3. pontjában foglaltaknak megfelelõen újabb pályázat kiírása nélkül további öt (5) évvel meghosszabbítható, az alábbiak szerint:

a)Amennyiben a jogosult meg kívánja hosszabbítani a jogosultság idõtartamát, úgy köteles a Hatóságnál a jogosult-ság idõtartamának lejártát 18 (tizennyolc) hónappal megelõzõen erre irányuló kérelmet elõterjeszteni. A Hatójogosult-ság a frek-venciahasználati jogosultságért a meghosszabbított idõtartam vonatkozásában fizetendõ díj elõzetesen javasolt mértékét és minden más, a döntése alapjául szolgáló követelményt a frekvenciahasználati jogosultsággal rendelkezõ vállalkozás-sal a kérelem kézhezvételét követõ 3 (három) hónapon belül közöl. A frekvenciahasználati jogosultsággal rendelkezõ

a)Amennyiben a jogosult meg kívánja hosszabbítani a jogosultság idõtartamát, úgy köteles a Hatóságnál a jogosult-ság idõtartamának lejártát 18 (tizennyolc) hónappal megelõzõen erre irányuló kérelmet elõterjeszteni. A Hatójogosult-ság a frek-venciahasználati jogosultságért a meghosszabbított idõtartam vonatkozásában fizetendõ díj elõzetesen javasolt mértékét és minden más, a döntése alapjául szolgáló követelményt a frekvenciahasználati jogosultsággal rendelkezõ vállalkozás-sal a kérelem kézhezvételét követõ 3 (három) hónapon belül közöl. A frekvenciahasználati jogosultsággal rendelkezõ