• Nem Talált Eredményt

1650., HAMAR 3., REK [4.]

In document RÁDAY PÁL (1677-1733) KÖNYVTÁRA (Pldal 160-164)

A címoldalon Ráday Pál tulajdonosi bejegyzésével „Ex libris Pau li Ráday m[anu] p[ropria]". A kötetet Ráday örökölte apjától, akit maga a szerző ajándékozott meg vele (SEGESVÁRY 52.). Debreceni Ember Pál ajánló sorai Ráday Gáspárnak a könyv előtáblája tükrén olvashatók: „Nemzetes Rádai Gaspár Uram[na]k Titul. cum o[mn]i honori bizodalmas nagy joakaro Uram[na]k ő k[e]g[ye]lm[e]n[e]k küldöm be[csülé]sül.... D[ebreceni] E[mber]

P[ál]." Ráday Gáspár ajándékozó bejegyzése is szerepel ugyanitt: „Perillustris ac Generosus d[omiln[u]s Paulus Ráday eti am.usurpabit". Debreceni Ember Pál Ráday Pálnak jó barátja volt, de a kötetet mégsem neki küldte, mint ahogy Makkai László állítja (MAKKAI 118.), hanem a bejegyzés tanúsága szerint édesapjának. Segesváry munkájában egy helyen (SEGESVARY 61.) a Garizim és Ébal tulajdonosaként — tévesen — Ráday András szerepel. Az idősebb Ráday András Pál nagyapja, az ifjabb nagybátyja volt (NAGY Iván 9.

550-551.). Ezt Segesváry is emliti (SEGESVARY 25.), és azt is, hogy Debre-ceni Ember Pál műve Ráday Pál édesapjáé volt (SEGESVARY 52.), tehát a kötet kézbevétele után írt róla. Ráday András tulajdonosi bejegyzés nem ol-vasható a könyvben, a téves adat elirás következménye lehet. Debreceni Em-ber Pal munkája szerepel Hamar István professzor egyik katalógusában és Ráday Eszter könyvjegyzékében is. Feltehetőleg Teleki Lászlóné saját gyújté-séröl van szó. A Garizim és Ebal még két példányban megtalálható a gyűjte-mény anyagában az RMK 1, 158-2, és az RMK 1,158-3 jelzeteken, a könyv-tár későbbi beszerzéseként.

(125) 6. Pápai Pánt Ferenci• Pax aulae, Koloztváratt 1696.

PÁPAI PARIZ Ferenc

Pax aulae az-az: Bölts Salomon egynéhány válogatott regulainak röviden való elö-adása,... Rész szerint francziai nyelven való irásból, rész szerint pedig másunnan szedegettettek és magyar nyelven ki-adattattak Pápai Pariz Ferencz... által. Kolozsvár, 1696, Misztótfalusi Kis Miklós, in 12°. - Jelzet:

RMK 1,133; RMK L 1488., HAMAR 10., REK [10.]

A címoldalon Ráday Pál possessor-bejegyzésével: „Ex libris P[auli]

Ráday m[anu] p[ropr]i[a]". Hamar István professzor egyik könyvjegyzékében is olvasható Pápai Páriz e munkája, ugyan a kiadási év — nyomdahiba követ-keztében — 1669. A mű szerepel a Ráday Eszter könyveiről írott katalógus-ban is (REK). Nem kizárt, hogy Pálnak két példánykatalógus-ban is megvolt ez a mun-ka, amelyek közül az egyik Eszteré lett, de lehet, hogy Telekiné nem édesapja kötetét vitte magával Erdélybe más magyar könyvekhez hasonlóan (Ráday cs.lt. C/64. Általános gazdasági iratok. Pécel, 196. sz.), hanem Ráday Eszter

saját gyűjtéséről van szó. A Pax aulae még két példányban megtalálható a könyvtár régi könyvanyagában (RMK 1,133-2 és az RMK 1,133-3 jelzete-ken).

7. Papai Páriz Ferencz• Pax sepukri, Koloz[sjváratt, 1698.

PÁPAI PARIZ Ferenc

Pax sepulcri Az-az: Idvességes és igen szükséges elmélkedés arról, miképen kellessék embernek mind keresztyénül élni, mind pedig idvességesen meghal-ni. Német irásból szedegettetett és...hordozható formába szorítta-tott,...magyar keresztyének számára Papai Pariz Ferencz,...által. Kolozsvár, 1698, Misztótfalusi Kis Miklós, in 12°. - Jelzet: RMK 1,139; RMK I. 1526., HAMAR 10., REK [10.], MK 31.

A kötet címoldalán Ráday Pál possessor-bejegyzésével: „Ex libris • Pauli Ráday m[anu] p[ropri]a". Pápai Páriz munkája szerepel Ráday magyar könyvekről írott lajstromában (lásd még a III. rész 31. tételét) és Hamar Ist-ván professzor emlí ti egyik katalógusában. Ráday Eszter könyvjegyzéke is tartalmazza ezt a tételt. Könyve vagy saját gyűjtés, vagy édesapja könyvtárá-nak duplumpéldánya lehetett. A Pax Sepulcri 3. kiadása, amely nyolcadrét alakban jelent meg (Kolozsvár, 1776., PETRIK III. 45.), két példányban is megtalálható a könyvtár anyagában a 0, 5179 és az 1-19113 RMK jelzeteken.

8. Petzc{i Kata Szydonia: Ja illattal igaz Szív, 1708. h. n.

PETROCZI Kata Szidónia (Petróczi)

Jó illattal füstölgő igaz sziv, mellyet a' világ szeretetiben szunnyadozó szívek-nek fel-serkentésekre, Arnd Jánosnak... az igaz keresztyénségről német nyel-ven ki-adott könyvéből válogatott-ki, és tizenkét részekbe foglalván, azokban való imádságokkal együtt magyar nyelvre fordított,... maga költségével ki-is nyomtattatottgróf Petróczi Kata Szydonia. [Lőcse], 1708, [Brewer örökösök], in 8°. - Jelzet: RMK 1,174; RMK I. 1747., HAMAR 11.

A címoldalon Ráday Pál possessor-bejegyzésével: „Ex libr[is] Pau li Ráday". A kötéstáblán aranyozott betűkkel: „PETROTZI KATA.

SZYDONIA. JO ILLATU. IGAZ SZIV." A munka Hamar István profesz-szor egyik nyomtatott katalógusában is szerepel. A kötet, hasonlóan Kajali Klára könyvéhez, az Ébresztő kakasszóhoz, a löcsei nyomdában készült, a két kiadvány tipográfiai díszei azonosak (BELICZAY ÉK 151.). Ez utóbbi kötet leírását lásd a VI. részben.

9. Tolnai István: Lelki Kalaut Kolozsvaratt 1679.

TOLNAI F. István

Igaz keresztyéni és apostoli tudomány s' va llás utára vezető és az el-tévelyedésről jó utban hozó kalauz... Tolnai F. István... által. Kolozsvár, 1679, Veresegyházi Szentyel Mihály, in 8°. - Jelzet: RMK 1,108; RMK I.

1236., HAMAR 13., REK [13.], MK 15.

A címoldalon Ráday Pál possessor-bejegyzésével: „Ex libris P[auli]

Ráday m[anu] p[ropria]". Valószínűleg ez az a példány, amely Ráday magyar könyvekről készült lajstromában is szerepel (lásd még a III. rész 15. tételét).

Ráday Eszter könyvjegyzékében is szerepel Tolnai F. István műve. A munka még megtalálható a Ráday Könyvtárban az RMK 1,108-2, RMK 1,108-3, és az RMK 1,108-4 jelzeteken. A Kalauzt említi Hamar István professzor egyik nyomtatott katalógusában.

Végre sógorának Darvas Jánosnak a kéz%egyével.

10. A' megh-tert bűnösnek a' Lelki-harttban vala baivivasaml irt könyvnek első resze, Cassa 1659.

CZEGLÉDI István

A' megh-tert bűnösnek a' lelki-hartzban valo bai-vivasarol irt könyvnek elsö resze, mely vagyon az idvességnek fundamentuma, s' annak eszközei felöl. A.

C. K. H. G. L. T. C. I. A. Kassa, 1659, Severinus Marcus, in 8°. - Jelzet: RMK 1,78; RMK L 942., HAMAR 2.

A címoldalon Ráday nagybátyjának, Darvas Jánosnak possessor-bejegyzése olvasható: „]oannis Darvas". Az ugyanitt található többi bejegy-zést vastagon áthúzták, olvashatatlan. Segesváry munkája alapján (SEGESVARY 43., 61.) már utaltam arra hogy Ráday Pál könyvei között vannak olyan kötetek, amelyeket apjától, apósától és nagybátyjától, Darvas Jánostól örökölt, ilyen a leírt mű is. A kötet szerepel Hamar István professzor egyik nyomtatott katalógusában, amelyet a Ráday Könyvtár magyar könyvei-ről készített. Czeglédi munkájából található még egy példány az RMK 1,78-2 jelzeten.

III.

In document RÁDAY PÁL (1677-1733) KÖNYVTÁRA (Pldal 160-164)