• Nem Talált Eredményt

HAGYOMÁNYOS JÓSZOLGÁLATI TEVÉKENYSÉG

GAZDÁLKODÁSI (VISSZAMÉRÉSI) RENDSZER

8.1. HAGYOMÁNYOS JÓSZOLGÁLATI TEVÉKENYSÉG

8.1.1. Az MNB alapítványai

2001-ben a Magyar Nemzeti Bank 14 alapítvány vonatko-zásában volt érintett, vagy úgy, hogy maga hozott létre ala-pítványt, vagy úgy, hogy nyílt alapítványokhoz az alapítást követõen csatlakozott. Egy olyan alapítvány ma is létezik, melyben sem nem alapító, sem nem csatlakozott tag az MNB, hanem egy speciális nemzetközi megállapodás alapján az alapítvány kuratóriumába tagot delegál, és az alapítvány számára számlát vezet. Egy 2002-ben megszü-letett igazgatósági határozat úgy rendelkezett, hogy a Ma-gyar Nemzeti Bank ne vállaljon aktív szerepet egyetlen ala-pítvány vonatkozásában sem, és ahol csak jogilag ez le-hetséges, ajánlja föl alapítói jogainak átadását a társalapí-tók vagy az alapítványokban más módon részt vevõ tagok számára. Ezt a feladatot a jogi szakterület folyamatosan teljesíti, bár a jogi szabályozási háttér és a bírói gyakorlat ennek a megoldásnak nem kedvez, 5 esetben már ered-ményes volt az erre vonatkozó próbálkozás, s a többi ala-pítvány esetében is folyamatosan törekszünk ugyanerre.

Ez alól egy, a bank által alapított alapítvány, a Közjóért Ala-pítvány képez kivételt, amelyen keresztül nyugdíjasaink ré-szesülnek támogatásban.

8.1.2. Támogatási tevékenység

Az MNB támogatási tevékenysége 3 nagy csoportra bont-ható: karitatív tevékenység, szakmai támogató tevékeny-ség és kulturális támogatás.

2003-tól a támogatási tevékenység jelentõs átalakuláson ment keresztül.

A bankban bizottság dönt a beérkezett kérelmekrõl, a tá-mogatottakkal a bank szerzõdést köt: záros határidõn be-lüli felhasználást és beszámolót ír elõ, valamint visszafize-tési kötelezettséget a nem teljesülés esetére. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a bank a támogatottól semmi-lyen ellenszolgáltatást nem kér.

2005-tõl az addigi éves keret 35 millió Ft-ról 50 millióra nö-vekedett (növekedtek a szakmai támogatások, megjelen-tek az utazási támogatások), majd 2006-tól 100 millióra (az MNB nyugdíjasainak támogatása miatt). A keret felhaszná-lásáról a keretet kezelõ kommunikációs szervezeti egység az igazgatóságnak évente beszámol.

8.2. A TÁRSADALMI

FELELÕSSÉGVÁLLALÁS ÚJ FORMÁI 8.2.1. Látogatóközpont

A Látogatóközpont kommunikációban betöltött szerepérõl az Elért eredmények c. fejezetben külön részletesebben szóltunk, itt csak megjegyezzük, hogy az MNB tevékeny-sége társadalmi kihatásainak megismertetésében a Láto-gatóközpont megnyitása a társadalmi felelõsségvállalás szempontjából is jelentõs mérföldkõ volt.

8.2.2. Pénzügyi kultúra fejlesztése

Az MNB Jbtv.-ben is rögzített alapvetõ feladata a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartása. A háztartások kocká-zatoknak való kitettsége jelentõsen csökkenthetõ a lakos-ság pénzügyi kultúrájának növelésén keresztül. A pénz-ügyi kultúra fejlesztése éppen ezért a 2006. év kiemelt

cél-54Társadalmi felelõsségvállalás (Corporate Social Resposibility, CSR) az Institute of Bussines Etics definíciója szerint a vállalat által végrehajtott önkéntes cselekvés, amelynek célja, hogy reagáljon az üzleti tevékenysége erkölcsi, szociális és környezeti hatásaira, valamint megfeleljen a fõ vállalati érintettek (stakeholderek) érdekeinek.

jai között szerepelt. A témát az alapfeladatunkhoz való szo-ros illeszkedés miatt az Elért eredmények c. fejezetben tár-gyaltuk részletesen, de itt megjegyezzük, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztése a pénzügyi stabilitáson túlmutató, széles értelemben vett társadalmi felelõsségvállalás kérdésköré-be is illeszkedik.

8.2.3. Hátrányos helyzetû csoportok

A Magyar Nemzeti Bank elkötelezett aziránt, hogy elõsegít-se tehetséges roma származású fiatalok esélyegyenlõsé-gét a tanulás és az elhelyezkedés terén. E cél elérését egy olyan ösztöndíjprogrammal segíti elõ, amely keretében, a bank tevékenységéhez illeszkedõen, pénzügyi, illetve gaz-dasági közép- és felsõoktatási intézményekben tanuló ro-ma szárro-mazású fiatalokat támogat tanulmányaik elvégzé-sében. A program azon hátrányos helyzetû, nehéz anyagi körülmények között élõ fiatalok részére elérhetõ, akik e ne-hézségek ellenére sem adják fel a célt, hogy fejlõdjenek, tanuljanak, illetve olyan társadalmi szerepet vállalnak a ro-ma közösségben, amellyel társaiknak példát mutatnak, ösztönzik környezetüket a fejlõdésre. Az ösztöndíj mértéke tanulmányi átlag szerint differenciált, amellyel a bank a ki-váló teljesítményre törekvést kívánja elõsegíteni. A tanul-mányok anyagi támogatása mellett arra is lehetõséget biz-tosít az ösztöndíjprogram, hogy a diákok kötelezõ vagy ön-szorgalomból vállalt szakmai gyakorlatukat a Magyar Nem-zeti Banknál tölthessék el, amivel a bank a nehéz helyzet-ben lévõ, frissen végzett egyetemisták, fõiskolások pálya-kezdési nehézségeit igyekszik csökkenteni.

8.2.4. Munkavállalókhoz kapcsolódó tevékenység

Az MNB 2002 óta külön kismamaprogram keretében fordít fokozott figyelmet a gyermeket vállaló, majd azt követõen munkába visszatérni kívánó kollégákra. Ennek során a gyermekvállalás miatt ideiglenesen távozó munkatársak he-lyét határozott idõs szerzõdéssel tölti be, az otthon maradó kollégákkal folyamatosan kapcsolatot tart: tájékoztatáskép-pen a belsõ terjesztésû újságot eljuttatja részükre, szakmai tudásuk, személyes készségeik fejlesztését pedig képzé-sekkel támogatja. A képzések tekintetében azok számára, akiknek visszatéréséig kevesebb mint 1 év van hátra, a bank biztosítja a munkakörükhöz illeszkedõ külsõ és belsõ képzéseken való részvétel lehetõségét, ugyanúgy, ahogy a hasonló munkakörben dolgozó aktív kollégák részére.

Abban az esetben, ha a kismama visszatérési szándékának idõpontjában eredeti pozícióját nem tudja biztosítani a bank a szervezeti egység, munkakör átszervezése vagy megszû-nése miatt, illetve képzettségének, tapasztalatának megfele-lõ álláslehetõséget sem tud ajánlani, a kismama-program ke-retein belül biztosítja további 3 hónapra az Emberi erõforrás-ok állományába tartozást. Ezen idõszak alatt a bank speciá-lis tanácsadással, ideiglenes foglalkoztatással, átképzési, to-vábbképzési lehetõségek biztosításával támogatja a munka-vállalókat a munkaerõ-piaci reintegrációban, valamint tudá-suk, ismereteik, készségeik fejlesztésében, ezáltal munka-erõ-piaci értékük növelésében, illetve továbbvizsgálja a más szervezeti egységekben történõ elhelyezés lehetõségeit.

A Magyar Nemzeti Bank mindenkor meghatározó szerep-lõje volt a hazai pénzügyi, közgazdasági tudományos élet-nek.

Az elmúlt hat évben a bank törekedett arra, hogy e megha-tározó szerepét belföldön megõrizze, és a külföldi szakmai körökben is elismerést szerezzen.

Ennek érdekében számos szakmai és nemzetközi tudomá-nyos konferenciát szervezett, amelyek kapcsán nemcsak a magas szakmai színvonal fenntartására, hanem a konfe-renciák logisztikájára, szervezettségére is nagy hangsúlyt fektetett.

Az európai uniós tagságunkból eredõen bizonyos szakmai rendvények megtartása kötelezettségünk is, az Európai

Központi Bank szakmai bizottságai, albizottságai üléseit rendre más és más tagállamban tartják, így Budapest is többször volt helyszíne EKB bizottsági üléseknek.

Az MNB új kommunikációs és társadalmi felelõsségi sze-repfelfogásából eredõen a bank számos olyan rendez-vényt, emlékülést is tartott, amelyek kevésbé a közgazda-ságtudomány, sokkal inkább a társadalomtudomány, illet-ve az ismeretterjesztés körébe tartozik. E rendezvények célja az MNB, illetve a jegybanki tevékenység ismertségé-nek növelése volt.

Az elmúlt hat évben a bank összesen 51 konferenciát szer-vezett, amelybõl 14 tudományos, 18 szakmai, 14 az EKB-tagságunkhoz kapcsolódó és 5 társadalomtudományi-tájé-koztató jellegû volt.

Nyomda: D-Plus

H–1037 Budapest, Csillaghegyi út 19–21.