• Nem Talált Eredményt

A három nyomtatott Értesítés adatai

1863/64 tanév

»1. A VII. és VlII-dik osztály együttes vizsgája [1864] június 24-én délelőtt tartatik.«

»Tantárgyak VII. osztályban. Vallás 3 ó. egyházi történelem a sopronyi tanító képezdei tankönyv és az előadó tanár füzetei szerint. Latin első félévben 5, 2-dikban 6 ó. Sallust. bell. Catil. s Horat. odái és epistolái, különösen ad Pisones, havi dolgozatok. Hellen nyelv 1-ső félévben 5, 2-dikban 4 ó. Thukyd. II-dik könyvének és Homer II., XIX., XX. énekeinek válogatott szakaszai, Plató Socrat. védelme és Kriton fejtegetve, fordítva, emlékelve. Magyar nyelv 2 ó.1-ső félévben középkori, 2-dikban újkori (XVI —XVII. századbeli) egyetemes s ma-gyar irodalom története, az előadó saját füzetei és Környey s Toldy szerint; havi dolgozatok. Német nyelv 2 ó. újkori irodalom története Lüben szerint, havi dol-gozatok. Tót nyelvtan 2 ó. mint V - V l - b a n Történelem 4 ő. újkor, Hunfalvy sze-rint. Mathesis 3 ó. másodrendű egyenletek, némelly felsőbbrendű és kitevői egyenletek, kamatok kamatja, Newton tantétele a két tagzat hatványozásáról;

háromszögtan és alkalmazása, elemző mértan a síkban, első és másodrendű vonalok egyenletének leszármaztatása és tárgyalása; Moénik-Arnstein szerint.

Bölcsészet 2 ó. lélektan Beck szerint. Tanárok: Egyház történetben, hellen nyelvben, Magyarország s magy. irodalom történetében és magyar irály-gyakor-latokban Breznyik János; latin nyelvben s bölcsészetben Suhayda Lajos; német nyelvben s újkori történetben Scholz Vilmos; tót nyelvben Hrencsik Károly; ter-mészettanban Grezmacher Gyula és Jezsovics Károly, amaz az erőmű, légtünet-és csillagászattant adván elő, emez delejességet, villanyosságot, hang, fény s hő-tant fejtegetvén; Mathesisben egész éven át Grezmacher Gyula.« (I. h. 2.1.)

Ezt követően az »Értesítés« szól a tantestületről, a zeneintézetről, a taneszközökről, a segélyező intézetekről, a segélydíjakról, a pártfogók adományairól, a líceumi gyámoldáról, a tandíjról és végezetül közli »a tanulók névjegyzéké«-t, ebből ideiktatjuk MK osztálytársainak névsorát:

»VII-dik osztály.

1 Bada Vilmos, Ledény, Hont, kilépett 2 Balbach János, Léva, Bars.

3 Bogyó Lajos, Garamszentgyörgy, Bars.

4 Burkovszky Kálmán, Podvilk, Árva.

5 Bosszágh János, Cseh-Brezó, Nógrád.

6 Csepcsányi Béla, Kiskér, Bács.

7 Dérer Gusztáv, Háj, Turócz.

8 Fay Ferenc, Petó, Nógrád.

9 Greguss János, Selmec, Hont.

10 Hanulay János, Szász, Zólyom.

11 Kanka János, Zólyom, Zólyom, kilépett 12 Kiss Dániel, Beszterceb. Zólyom.

13 Kosztolányi Imre, N.Becskerek, Toront.

14 Longauer Béla, A.Bodony, Nógrád, kilépett 15 Mixáth Kálmán, Szklabonya, Nógrád.

16 Mőesz Gejza, Körmöc, Bars.

17 Murányi Ödön, Palást, Hont.

18 Oremusz Samu, Selmec, Hont.

19 Paulinyi Dániel, Tugár, Nógrád.

20 Salamon Károly, Bécs, A-Ausztria.

21 Sohányi Andor, Sz.-Miklós, Liptó.

22 Ticze Ottó, Selmec, Hont.

23 Teutschl Károly, Selmec, Hont.

24 Wagner Lajos, Beszterceb. Zolyom.

25 Zselló Lajos, Kis-Körös, Pest.« (I. h. 3.1.)

1864/65. tanév

»2. A VII. VlII-dik osztályé [ti. vizsgája] [1865] Junius 22-ikén délelőtt tartatik.«

Tantárgyak »VII-dik osztályban. Vallás 3 ó. ker. hit- s erkölcstudomány az előadó tanár füzetei szerint. Latin 5 ó. Tacitus Germán, s Agricolaja és Ho-ratius satyrái s ódái emlékelve, fejtegetve, havi dolgozatok. Hellen 4 ó. De-mosth. 3-ik olynthusi, s Fülöp elleni 2-ik és 3-ik beszéde, Horn. II. XXI XXII.

énekei fejtegetve, szakaszonként emlékelve. Magyarnyelv 2 ó. Újkori egyetemes (angol, francia) s magyar irodalom története, az előadónak füzetei s Környey és Toldy szerint, havi dolgozatok. Német nyelv 2 ó. újkori irodalom története Lüben és Necke szerint, havi dolgozatok. Tót nyelv 2 ó. mint V—Vl-ikban.

Történelem 4 ó. újkori történelem Hunfalvy sz. Mathesis másodrendű egyen-letek, némely felsőbbrendű és kitevői egyenegyen-letek, kamatok kamatja, sík és

gömbháromszögtan és alkalmazása Mocnik-Arnstein sz. Bölcsészet 4 ó. lélek s észtan Beck-Greguss szerint... Tanárok: Vallás, latin s észtanban Suhajda La-jos; német irodalomban s újkori történelemben Scholcz Vilmos; hellen nyelvben, magyar irodalom s Magyarország és magyarhoni prot. egyház történetében Breznyik János; mathezis s természettanban Jezsovics Károly;

lélektanban Hándel Vilmos; szláv irodalom történetében Hrencsik Károly«.

Ezt követően az »Értesítés« röviden szól a tanárokról, a zeneintézetről, a taneszközökről, a segélyző intézetekről, a segélydíjakról, a »bibliai társulatról«, a tandíj összegéről. Ezután közlik a tanulók létszámát:

»IX. A tanulók összes száma: 296, a gymnasium 8 osztályában 260. Ezek közt helybeli 57; vidéki 239. Ágost, hitvallású 255, helv. hitv. 27, róm. kath. 10, izraelita 4.«

A következő pontban az azévi érettségi jelentkezők nevét adják meg, közlik, hogy a »jövő tanév sept. 1-sején veendi kezdetét«, majd »a tanulók név-jegyzéke« zárja az »Értesítés« négy lapból álló anyagát. Mikszáth osztálytársai az 1864/65-ik tanévben a kővetkezők voltak:

»1 Borsiczky Gejza, Selmecz, Hont 2 Bothár Ede, Besztercze, Zólyom 3 Bothár Samu, Besztercze, Zólyom 4 Brandenburg Károly, Vihnye, Bars 5 Dubraviczky László, Tapio-Szele, Pest 6 Folkusházy Sándor, Folkusháza, Thurócz 7 Haller Béla, Losoncz-Tugár, Nógrád 8 Heincz Hugó, Selmec, Hont

9 Keviczky Lajos, Bakabánya, Hont 10 Kunczl Nándor, Szélakna, Hont 11 Lehoczky Vilmos, Bisztricska, Thurócz 12 Maróthy János, Cseh-Brézó, Nógrád 13 Mixáth Kálmán, Szklabonya, Nógrád 14 Murányi Miklós, Palást, Hont

15 Polner Rudolf, Rákos-Keresztúr, Pest 16 Richter Gábor, Szomolnok, Szepes 17 Riesz Károly, Podluzsán, Trencsin 18 Vágner Vibald, Selmecz, Hont 19 Valach Mihály, Selmecz, Hont 20 Zsivora Samu, Bakabánya, Hont«

1865/66 tanév

»2. A VII. VlII-ik osztályé [ti. vizsgája] [1866] Június 25-én délelőtt.«

»Tantárgyak VlII-ik osztályban Vallás, Latin, hellen, magyar, német, tót nyelv, aesthetica mind VH-ben, mely tárgyakat a két osztály együttesen tanul, de hel-lenben az 1-ső félévben Plató Socratés védelmét olvasta. Külön tantárgyak:

Magyarország s a magyarhoni prot. egyház története het. 4 ó., természettan Subicz szerint het. 6 órában. (Az észtant ez osztály múlt évben hallgatta.) Tanárok: Vallás, latin s lélektanban Suhajda Lajos; német irodalomban s újkori történelemben Scholz Vilmos; hellen nyelvben, magyar irodalom s Ma-gyarország és magyarhoni prot. egyház történetében Breznyik János; mathesis s természettanban Jezsovics Károly; aesthetikában, s 1-ső félévben a VII. oszt.

Xen Anab. fejtegetésében Handel Vilmos; szláv irodalom történetében Hrencsik Károly.«

Ezt követően az »Értesítő« röviden szól a tantestületről, a zeneintézetről, a taneszközökről és könyvtárról, a segélyező intézetekről, a pártfogókról, a bib-liai egyletről, a tandíjról, majd a tanulók számáról és az érettségi vizsgára jelentkezettekről. E pontot az iskola anyagi helyzetének erőteljes és indulatos fordulatokkal való érzékeltetése miatt teljes egészében idézzük:

» I X . A tanulók száma: 295, a gymn. 8 osztályában 256. A 295 közt helybeli 58, vidéki 237, miből kitetszik, hogy az oskola nem annyira helybeli, mint inkább vidéki — és mivel a tanulók legnagyobb része ágost. hitvallásúak, 263 (helv. hit. 21, róm. kat. 9, izraelita 2), ág. hitv. evang. érdekeket szolgál. Hont megyei 64, kik közül 16 tanító és papfi. A honti esperesség (t.i. lelkészek 3 ftonkint, tanítók 60 — 120 kronkint, az egyes egyházak minden 100 lélek után 1 ftkint) a selmeci oskolát évenkint össz. 384 ftal segíti, vagyis kellene segítenie.

Sokan ez önként elvállalt oskolai adót nagy tehernek tartják, s tőle mindenkép szeretnének megmenekedni, s már is halljuk, hogy a legközelebbi honti espe-rességi gyűlésen indítványoztatni fog, miszerint a „honti segély" a kerületi but-getbe vétessék fel, az az, hogy a kerület a 384 ftnak fizetését is magára vállalja.

(Vájjon miből fogja fizetni ha az egyes esperességek nagyobb cathedraticumot nem fizetendnek? Holott már a múlt évben számunkra meghatározott s 700 ftal leszállított összeget sem képes megadni!) Kik e teher ellen zúgolódnak, ha egyebet nem, méltóztassanak tekintetbe venni, hogy a selm. oskola a honti es-perességnek azt, a mivel őt évenkint segíti, kamatostul visszaszolgáltatja.

Számok szóljanak. Az osk. tanács ez évben a honti ifjaknak a tápdíjból 392 ftot engedett el, csak tanító- s papfiknak 177-et. Ezenkívül 5 tanítónak fia zenein-tézetben ingyen taníttatott, amiért 75 ftnyi tandíj járna. Két tanító árva a

Bánóczy féle ösztöndíjat húzza (nógrádi 1, zólyomi 1). Mi mindössze 500 ftnál többet tesz. Vájjon igazságos lenne e segélyt elvonni az oskolától, de az árvákat s szegény fiúkat ide küldeni s azt kívánni, hogy ingyen tartassanak! Miből? Ha az oskola, nem lévén alapítványai, nem fog kellőleg gyámolíttatni! Ha neki nemcsak nagyobb segély nem fog nyújtatni, de tőle még az eddigi is el fog vonatni? Ha a selmeci oskola megbuknék, pedig ha a fennállására megkívántató esperességi s kerületi segély elmarad, elóbb utóbb okvetlenül buknia kellend, azt, úgy hisszük, a honti esperesség fogná leginkább megsínleni.

Azért talán jó lesz azzal a szándéklott indítvánnyal fel nem lépni, hanem inkább azon lenni, hogy ez oskolai adó lélekismeretesen befizettessék és beszolgáltassák. Avagy némellyeket az bánt, hogy nálunk a tannyelv magyar?

-X. Az érettségi vizsgára jelentkeztek: Borsiczky Gejza, Bothár Samu, Bothar Ede, Eisert Gyula (magántanuló), Dubraviczky László, Folkusházy Sándor, Heincz Hugó, Klement Dani, Kunczl Nándor, Maróthy János, Riesz Károly, Richter Gábor, Stur Gyula, Mikszáth [sic!] Kálmán, Tessényi Albert, Ticze Ottó, Zsivora Samu.«

Végül az osztálynévsor:

VlII-dik osztály

1 Borsiczky Gejza, Selmec, Hont megyei 2 Bothar Ede, Besztercebánya, Zólyom m.

3 Bothar Samu, Besztercebánya, Zólyom m.

4 Brandenburg Károly, Vihnye, Bars m.

5 Dubraviczky László, Tápió-Szele, Pest m.

6 Eisert Gejza, Beszterceb, Zólyom m. magántanuló 7 Folkusházy Sándor, Folkusháza, Turóc m.

8 Haller Béla, Losonc-Tugár, Nógrád m. elküldetett 9 Heincz Hugó, Selmec, Hont m.

10 Klement Dani, Selmec, Hont m.

11 Kunczl Nándor, Szélakna, Hont m.

12 Maróthy János, Cseh-Brezó, Nógrád m.

13 Mixáth Kálmán, Szklabonya, Nógrád m.

14 Riesz Károly, Podluzsán, Trencsin m.

15 Richter Gábor, Szomolnok, Szepes m.

16 Stur Gyula, Modor, Pozsony m.

17 Tessényi Albert, Lality, Bács m.

18 Ticze Ottó, Selmec, Hont m.

19 Vágner Villibald, Selmec, Hont m.

20 Valach Mihály, Selmec, Hont m.

21 Zsivora Samu, Bakabánya, Hont m.« (I. h. 3.1.)

III. A selmeci líceum önképzőköri tevékenységének a Banska Stiavnicai lelkészi