• Nem Talált Eredményt

Barta Fruzsina: A Debreceni Református Kollégium múzeumának múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai tevékenysége

In document Kultúrandragógiai tanulmányok (Pldal 29-36)

A múzeum története

A Debreceni Református Kollégium az ország egyik legjelentősebb oktatási intézménye, mely 1538-as alapítása óta folyamatosan nyújt oktatást az elemi iskolától az akadémiai szintig. A teológia mellett felsőfokú filozófiai, bölcsészeti, természettudományi és jogi karral is rendelkezett. Ezek szolgáltattak alapot a későbbiekben a Magyar Királyi Tudományegyetem létrehozásához. Ugyanakkor a nagy hagyománnyal bíró Debreceni Református Kollégium egyike volt azoknak az egyházi fenntartású iskoláknak, amelyek a szocializmus évei alatt is működhettek. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a Kollégiumot a Református Nagytemplommal együtt 2013-ban nemzeti emlékhellyé nyilvánította.

A Kollégium könyvtárában mindig is gyűjtötték a tudomány legértékesebb alkotásait, a kollégium feladatai közé tartozott a vidéki és falusi iskolák tanszerekkel, térképekkel, könyvekkel való ellátása. A Nagykönyvtár a könyvek és kéziratok mellett mindig is gyűjtött egyéb tárgyi emlékeket is.

1. ábra: A Kollégium könyvtára

Forrás:

http://www.hotellycium.hu/upload/Image/Csomaghoz/kollegium%20konyvtar.JPG A Kollégium történelmi arcképcsarnokához tartozó festmények gyűjtése 1740-ben kezdődött, ekkor kapta meg ugyanis a Kollégium II. Rákóczi Ferenc és néhány neves debreceni professzor portréját. Az arcképek mellett egyéb képzőművészeti alkotások is

30

gazdagítják a gyűjteményt, melynek darabjai szétszórtan találhatók meg a Kollégium különböző intézményeiben.

A Könyvtár Éremtárának már 1754-től önálló katalógussal rendelkezett, majd 1796-ban egy nagyobb magángyűjtemény átvételével jelentősen gyarapodott. Az Éremtár manapság több mint 3000 érmet őriz, de már csak a református vallással és magával a Kollégiummal kapcsolatos érmeket gyűjti.

1812-től a Kollégium fizika szertára is folytatott gyűjtő tevékenységet, de a tárgyak elhelyezése teljesen ötletszerűen történt. A néprajzi anyag gyűjtése 1841-ben kezdődött, ekkor került a Kollégium birtokába egy ötven darabból álló néprajzi kollekció, amelyet Sárvári Jakab táblabíró, Sárvári Pál professzor fia adott ajándékba volt iskolájának. A régészeti és életrajzi gyűjteményének alapját a Kollégium egykori természetrajzi szertárainak megmaradt anyaga képezi.

Az egységes Kollégiumi múzeum tervét 1877-ben vetette fel Révész Bálint, ez azonban csak majdnem egy évszázaddal később valósult meg. A Déri Múzeum vezetősége 1927-ben a városi tanácson keresztül az egyházkerület elnökségéhez fordult azzal a kéréssel, hogy néhány tárgyat kiállítás céljára, letétként adjanak át a számukra a kollégiumi gyűjteményből. A debreceni alkotmányozó zsinat 400 éves jubileuma alkalmával rendezett ünnepségek keretében 1967-ben nyílt meg Kollégiumi és Egyházművészeti Múzeum néven az első kiállítása. A következő esztendőben már állandó kiállítást nyitott a Múzeum az épület déli szárnyának földszintjén, ahol az iskolatörténeti kiállítás két az egyházművészeti három termet kapott. A Nagykönyvtár gyűjteményeinek jó része ekkor került át a Múzeum tulajdonába.

2. ábra: A Kollégium épülete ma

Forrás: http://debrecen.utisugo.hu

31

A múzeum

A Kollégium Múzeuma jelenleg is a kollégium épületében található. A múzeum hat állandó kiállítással és folyamatosan több időszaki kiállítással is rendelkezik. Ezen kívül az év minden szakában rendeznek múzeumpedagógiai, múzeumandragógiai foglalkozásokat, valamint országos művelődési, múzeumi tevékenységekben is részt vesznek (Múzeumok Éjszakája, Templomok Éjszakája).

A múzeum állandó kiállításai a következők:

- Kálvinista Róma, Keresztyén Respublika, Magyar Genf – Miért éppen Debrecen?

o A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért éppen Debrecen válhatott a magyar reformátusság egyik legfontosabb (egyes korszakokban egyetlen) támaszává.

- „Az ország iskolája” – Iskolatörténeti kiállítás

o Az 1538 óta protestáns szellemben működő, az évszázadokon át az ország egyik legjelentősebb oktatási intézménye történetének bemutatása.

- Nemzeti emlékhely – Oratórium

o Az imaterem elsősorban az 1848/49-es szabadságharcnak állít emléket, itt található kiállítva többek között a diákság két nemzetőrzászlaja, Kossuth beszédének eredeti példánya, A Függetlenségi nyilatkozat egy lapja és számos más történelmi ereklye.

- Csokonai emlékszoba

o A Kollégium egyik legismertebb diákjának emléket állító kiállítás.

- Nagykönyvtár

o A hatszázezer kötetes Nagykönyvtár termeiben folyamatosan láthatóak művelődéstörténeti kiállítások, valamint megtekinthetők az európai és hazai nyomdásztörténet kiemelkedő darabjai.

- Egyházművészeti kiállítás

o A kiállítás a református vallás hagyományait és a vallási ünnepeket, hagyományokat mutatja be.

A múzeumban jelenleg 3 időszaki kiállítás tekinthető meg:

- Bethlen Gábor emlékezete

- Mesterség és művészet: a debreceni grafika első századai - A „nagy háború” és a református kollégium.

32

3. ábra: Az Iskolatörténeti Kiállítás és az Egyházművészeti Kiállítás terme

Forrás: http://reformatuskollegium.ttre.hu/index2.php A múzeumban a kiállítások megtekintéséhez kapcsolódóan több fajta szolgáltatás is igénybe vehető. Az állandó és az ideiglenes kiállítások esetében is kérni lehet idegenvezetést magyar, valamint idegen nyelven (angol, német, francia) is. Ezen kívül audioguide bérlésére, valamint ún. múzeumi vezető füzet vásárlására is lehetőség van.

A múzeumot ingyenesen látogathatják a 6. életévüket be nem töltött gyermekek, a 70. életévüket betöltött személyek, a csoportokat/osztályokat kísérő pedagógusok és idegenvezetők valamint a fogyatékos személyek és kísérőik (legfeljebb 1 fő).

Múzeumpedagógiai foglalkozások

A múzeumban állandó jelleggel több múzeumpedagógiai foglalkozás is elérhető csoportok részére. Jelenleg 3 múzeumpedagógia foglalkozás érhető el, ezek jellemzően városi séták során mutatják be

- Ady Endre nyomában

o a séta során felelevenítik a költő debreceni éveit, a program 90 perces és 12 év feletti korosztály számára ajánlott.

o „A múzeumi sétán izgalmas történetekkel elevenítjük meg Ady Endre debreceni éveit. Nemcsak a városi épületek kapualjaiban állunk meg, hanem versek, tárcák és fotók segítségével nyomozunk a

"Maradandóság városának" újságírója után. Magunkra öltjük a sorsfordító három esztendő (1896-1899) elvesztett köpönyegét, amelyben egykoron a szenvedélyes, debreceni múzsával megsegített, a

33

tisztes jogi pálya lehetőségét feladó, s olykor-olykor párbajba is keveredő ifjú rótta az alföldi város utcáit.”

- Petőfi-séta barátkozott, színjátszással próbálkozott, s családi boldogságát megélte és remélte a költő. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc néhány helyszínén versekkel és levélrészletekkel idézzük fel a nyakravaló perbe keveredett katona alakját.”

- Bolond Istók utazása

o a színháztörténeti sétán a debreceni színjátszás történetét mutatják be, versekkel és történetekkel illusztrálva a történéseket. A program 90 perces és 14 éve feletti korosztály számára ajánlott.

o „A színháztörténeti sétán az alkalmi színjátszóhelyektől a kőszínházig azt az utat járjuk be, amelynek számos pontján korábban irodalmárok is megfordultak. Petőfi Sándor, Arany János, Jókai Mór és Ady Endre debreceni múltját is reflektálva, versekkel és meghökkentő történekkel tesszük maradandó élménnyé a programot.”

A foglalkozások leírása a múzeum honlapján megtalálható, és a honlapon keresztül a pedagógusok be is tudják jelenteni igényüket a foglalkozások igénybe vételére.

Múzeumandragógiai foglalkozások

Kifejezetten múzeumandragógiai foglalkozások nincsenek a múzeumban, azonban sok felnőtteknek szóló program is megrendezésre kerül. Ilyenek például a kollégiumban megtartott könyvbemutatók, különböző komolyzenei és világzenei koncertek is. Az olyan országok programok keretében is, mint a Múzeumok Éjszakája és Templomok Éjszakája (melyben a múzeum minden évben részt vesz) biztosítanak a felnőtt korosztály számára is érdekes programokat. Ezen kívül a múzeum az egyházi ünnepekhez kapcsolódóan (húsvét, pünkösd, advent) a múzeum ún. családi délelőttöket rendez, amelyek keretében a gyerekek különböző, az ünnepkörhöz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt, miközben a felnőtt korosztály a múzeum kiállításait tekintheti meg idegenvezetés kíséretében. A legutóbbi ilyen programra, a Pünkösdi Családi Délelőttre 2015. május 16.-án szombaton került sor, a pünkösdi ünnepkör és a csalás nemzetközi napja alkalmából.

A múzeum minden hónapban megnevezi a „Hónap műtárgy”-át, melyről a múzeum honlapján részletes ismertető olvasható, valamint a tárlatvezetések alkalmával

34

is kiemelten foglalkoznak az adott tárggyal. Május hónapban a „cégénydányádi úrasztali terítő” áprilisban pedig „Arany János karosszéke” volt a hónap műtárgya.

Különböző emléknapokhoz és világnapokhoz kapcsolódóan is szervez a múzeum ad-hoc programokat, ilyen volt legutóbb a költészet napja alkalmából megrendezett

„Irodalmi karikázó”, melynek során egy muzeológus vezetésével, biciklivel járhatták végig a város irodalmi emlékhelyeit az érdeklődők.

Szervezeti kommunikáció

A Múzeum honlapja a http://reformatuskollegium.ttre.hu/ címen érhető el. A letisztult stílusú honlapon az összes olyan információ elérhető, ami egy látogatást tervező múzeumlátogató számára fontos lehet. A Látogatói információk menüpont alatt megtalálható a múzeum nyitva tartása, a belépődíjak árai, a nyújtott szolgáltatások listája, a múzeumpedagógiai foglalkozásokra való bejelentkezés módja, a múzeum munkatársainak elérhetőségei, a múzeum megközelíthetősége, valamint a kiállítások javasolt látogatási sorrendje és a szintek tervrajza.

4. ábra: A Múzeum honlapjának kezdőoldala

Forrás: http://reformatuskollegium.ttre.hu/index2.php A honlapon részletes leírás található a múzeum állandó kiállításairól és időszaki kiállításairól egyaránt. A múzeumpedagógiai foglalkozások ismertetése, valamint a foglalkozásokra jelentkezni is lehet a weboldalon keresztül. A Hírek, aktualitások menüpont alatt elérhetők a legfrissebb hírek a múzeummal kapcsolatban és az aktuális programok bemutatása is ebben a menüpontban történik. A Multimédia, videók menüpont alatt a honlap látogatója bemutatkozó kisfilmeket tekinthet meg a múzeumról és a különböző szolgáltatásokról.

35

A honlap oldalmenüjében szintén megtalálható a múzeum megközelíthetősége, a nyitva tartási rend, a látogatói információk menüpont, a Középkori Templomok Útja nevű weboldalra átvezető link, valamint egy „Tudta-e” rovat, melyben jellemzően Debrecenre, a múzeumra és a múzeumban megtekinthető műtárgyakra vonatkozó érdekességek olvashatók (például „Tudta-e, hogy a reformáció idején nemcsak a templomok használata volt folytonos a felekezetek között, hanem a kegytárgyaké is? - Nézze meg a középkori Szent András templom kegytárgyait Egyháztörténeti kiállításunkban.”).

A múzeum saját Facebook oldalt is üzemeltet

(https://www.facebook.com/pages/Debreceni-Reform%C3%A1tus-Koll%C3%A9gium-M%C3%BAzeuma/119497104861423?fref=ts). A Facebook oldalon is megjelennek az aktuális programajánlatok, a „Hónap műtárgya”, valamint a programokról készült képes beszámolók is ide kerülnek fel.

A Debreceni Református Kollégium Múzeuma Debrecen városának egyik kiemelkedő jelentőségű intézménye, mely színes programokkal várja az érdeklődőket.

Az oktatási téma miatt inkább a gyermek és fiatalkorú korosztályokat célozza a múzeum legtöbb programja (múzeumpedagógiai foglalkozások, csalási délelőttök játszóházai), de a felnőtt korosztály számára is kínál érdekes programokat.

Felhasznált irodalom:

Kocsis Elemér (szerk.) (1988): A Debreceni reformázus Kollégium története. A Magyarországi Református Egyház Zsinati Irodájának Sajtóosztálya. Budapest.

Debreceni Református Kollégium Múzeumának honlapja.

http://reformatuskollegium.ttre.hu/index2.php.

36

In document Kultúrandragógiai tanulmányok (Pldal 29-36)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK