• Nem Talált Eredményt

MILYEN FORRÁSOKAT, SEGÉDANYAGOKAT HASZNÁLHATUNK FEL A FEJLESZTŐ MUNKA SORÁN?

TANTERV- ÉS TANTÁRGYFEJLESZTÉS AZ ÚJ KKK-K ALAPJÁN

2. lépés: Tanterv kialakítása

4.4. MILYEN FORRÁSOKAT, SEGÉDANYAGOKAT HASZNÁLHATUNK FEL A FEJLESZTŐ MUNKA SORÁN?

A tanterv- és tantárgyfejlesztő munkához az alábbi forrásokat, segédanyagokat érdemes előkészíteni és felhasználni:

> MKKR táblázat (1. számú melléklet)

Az MKKR tanulási eredményei az egyes kimeneti szintek (5. szint felsőoktatási szakképzés, 6. szint alapképzés és a 7. szint mesterképzés/osztatlan képzés) közötti különbségek és az egyes szintek kimeneti jellemzőinek értelmezéséhez adnak segítséget. Tisztán és pontosan kell látni és érteni az adott szint kimeneti jellemzőit. A vertikális elkülönülés érdekében szükséges áttanulmányozni az adott szint bemeneti szintjének (felsőoktatási szakképzés, alapképzés, osztatlan képzés esetében az érettségi, MKKR 4. szint) jellemzőit. Mesterképzés esetében az alapképzési szint elemzése szükséges. Az alapképzés kimeneti szintleírása által képet kapunk arról, hogy az alapképzés elvégzése után mi várható el egy hallgatótól. Ezen a szinten jóval komolyabb követelményeknek szükséges megfelelni, mint a korábbi szinteken. A hallgatónak szükséges ismerni a saját szakterületének tárgykörét, legfontosabb összefüggéseit. Képesnek kell lennie többek között rutin szakmai problémák felismerésére, azok megoldására. A képesítési rendszer az attitűdök és az autonómia, illetve a felelősségvállalás területén is magasabb elvárást támaszt, mint az alsóbb szinteken. Az MKKR 7. szintjén elhelyezkedő mesterképzésben

végzett hallgatóknak képesnek kell lenniük speciális szakmai problémák azonosítására, és az ezekhez szükséges részletes elvi és gyakorlati háttér feltárására. Elvárás továbbá magyar és idegen nyelvű szakmai forrásanyagok felhasználása, értelmezése. Mesterképzés esetén célszerű átnézni a doktori fokozat megszerzésével elérhető MKKR 8. szint jellemzőit is. A legmagasabb képesítési szint lévén itt elvárható egy adott téma megállapodott és vitatott összefüggéseinek kutatási szintű ismerete, a képzésben résztvevőnek rendelkeznie kell az önálló kutatáshoz szükséges kutatásmódszertani ismeretekkel. Ezen a szinten a szakmai készségek és az önállóság, valamint a szakmával kapcsolatos attitűdök legmagasabb, legkiterjedtebb kompetenciájával kell rendelkezni61.

> Képzési területtől független, általános kompetenciák képzési szintenként (2. számú melléklet)

Egy képesítés/modul/gyakorlati képzési rész/tantárgy tanulási eredményei elsősorban a szakmai kompetenciák meghatározására irányulnak, ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szak-mai kompetenciák megalapozását és fejlesztését támogató általános kompetenciák formálását sem, mint pl. anyanyelvi és idegen nyelvi kommunikáció, infokommunikációs kompetenciák, társas kompetenciák. Ugyancsak nem mondhatunk le a szakmai kompetenciák működtetésében részt vevő személyes kompetenciák alakításáról, hiszen az oktatás során nem csak a szakmai ismeretek, de a szakma kultúrájának, etikájának a közvetítése is feladatunk, csakúgy mint a szakmai szocializáció és a szakmai identitás formálása.

> A 12 képzési terület szintenkénti (5. szint, 6. szint, 7. szint, 8. szint) tanulási eredmény alapú, szintleíró kimeneti jellemezői (http://www.mrk.hu/kkk-atalakitas/)

A képzési területi leírások szintenként jelenítik meg az adott szakterület sajátosságait.

A szintleíró jellemzők tartalmazzák a képzési területre vonatkozó sajátos tanulási eredmények tematikus egységekre bontott, valamint az általános kompetenciák területi sajátosságainak leírását. A szakterület-specifikus kompetenciákat leíró tanulási eredmények az MKKR szerkezeti struktúrájában vannak tagolva. A képzési területi leírások segítséget nyújtanak a szakterület-specifikus kompetenciák és a szakterületre jellemző tanulási eredmény terminológia azonosításában, és az egyes szintek közötti különbségek meghatározásában.

A képzési terület szintleíró jellemzőinek kidolgozásakor érvényesült az az elv, hogy a magasabb szint leírása már tartalmazza az alacsonyabb szinten megfogalmazott tartalmakat. Így például az 5. szint leírása az MKKR 4. szintjét jellemző tanulási eredményeket is tartalmazza, a 6. szint tartalmazza az MKKR 5. szintjén, a 7. szint pedig az MKKR 6. szintjén jellemző tanulási eredményeket. Az egyes dimenziókban szereplő tanulási eredmények a magasabb szinteken egyre komplexebb, magasabb szinten szervezett tanulási eredményeket írnak le, mint az alacsonyabb szinteken. Ugyanakkor a leírások kumulatív természete miatt az alacsonyabb szinten szereplő tanulási eredmények nem jelennek meg ismét a magasabb szinten: azok beleértendők a magasabb szint leírásaiba (Derényi–Vámos 2015).

61 A témáról bővebben a 4.1.3 projekt honlapján lehet olvasni: http://413.hu/index.php/hu/home

> Az adott szak illetve az adott szakba belépési követelményként meghatározott szak(ok), illetve a továbbtanulást biztosító szak(ok) KKK-i (18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet)

> Módszertani segédletek a tanulási eredmények írásához62

> Szervezett műhelymunkák63

> Saját egyetem által szervezett műhelymunkák, képzések, továbbképzések

> Gyakorlottabb kollégák tapasztalatai, szakmai, kritikai támogatása

> Jelen módszertani útmutató

Kedves Olvasó!

Gondolja át és írja le, hogy milyen ismeretek voltak az Ön számára a legfon-tosabbak a tanterv- és tantárgyfejlesztés témaköréből, illetve milyen kérdései merültek fel!

Gondolja végig, hogy - tanult-e új ismereteket?

- bővültek-e a témában már meglévő ismeretei?

- a már meglévő ismeretei struktúráltabbak, rendszerezettebbek lettek-e?

Feljegyzéseim, gondolataim, megállapításaim, kérdéseim az új KKK szerinti tanterv- és tantárgyfejlesztéssel kapcsolatban:

62 Például Tót Éva (2017): Segédlet a tanulási eredmények írásához a felsőoktatási szektor számára. Oktatási Hivatal, Budapest. https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/LLL/ekkr/Tanulasieredmenyek_HE.pdf

Farkas Éva (2017): Segédlet a tanulási eredmények írásához a szakképzési és felnőttképzési szektor számára. Oktatási Hivatal. Budapest. https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/LLL/ekkr/Tanulasieredmenyek_VET.pdf

Kennedy (2007): Tanulási eredmények megfogalmazása és azok használata. Gyakorlati útmutató. Quality Promotion Unit, University College Cork. http://413.hu/files/lo_handbook_declan_kennedy.pdf

63Jellemzően a Tempus Közalapítvány, illetve az Oktatási Hivatal szervez műhelymunkákat a tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés témájában.

5

A TANULÁSI EREDMÉNYEK ALKALMAZÁSÁNAK