• Nem Talált Eredményt

fejezet - Egyéb zenés-táncos mozgásforma: Fitnesz – Fit-Kid

In document Aerobik és fitnesz irányzatok (Pldal 168-171)

képességfelmérés (ritmusérzék-teszt) elméleti háttere

13. fejezet - Egyéb zenés-táncos mozgásforma: Fitnesz – Fit-Kid

(Írta: Rácz Ildikó, Lektorálta: Borsos Anita)

1. 13.1. Előítéletek és tények a fitneszről

Minden ember számára fontos az életmód minőségének javítása, hogy korlátozások, megszorítások nélkül tudja élni az életet.

Az egész életen át alkalmazható egészség- és fitnesz tréninghez nyújt ez a könyv információkat, gyakorlati útmutatásokat. A gyakorlati segítség különösen azért fontos, mert kevesen ismerik az egészségorientált fitnesz tréning eredményes megvalósítását. A tudáshiány azzal magyarázható, hogy átfogó, praktikus egészségoktatással eddig ritkán találkoztunk.

Ellenőrizze ismeretanyagát a fitneszről, mielőtt a következőket elolvasná, s az alapján fogadja el, illetve utasítsa el azokat.

1. A sport a fiataloké is.

IGEN. Saját akaratából ne vonuljon passzivitásba, tétlenségbe, hiszen az fiatalra, idősre egyaránt méregként hat.

2. A kocogás, aerobik, stretching csak üzleti divathullám.

NEM! Minden csodaszer önmagában véve, üzleti szempontból eltúlozva és nem szakszerűen ajánlva, valóban múló divathullám. Ám az aerobik a szív- és vérkeringés teljesítőképességét segíti, a stretching az izomzat rugalmasságát, lazítását, az izomtréning a jó arányú egészséges, erős test kialakulását segíti elő.

3. Az erőgyakorlatok nem nőiesek.

EZ NEM IGAZ! A nők – hormonjaiknak köszönhetően – több mint 90%-a erős izomtréningek esetén is csak kis mértékben növeli izomzatát. Ezek a gyakorlatok a nők optimális alakját, arányos testfelépítését segítik elő.

4. A tréningek okozta szívnagyobbodás káros.

NEM! A tréning a szívet nagyobbá, erősebbé teszi, s így életünk motorjának teljesítményét növeli.

Nyugalomban a nagyobb szív lassabban ver, kímélően működik, energiát takarít meg.

5. Napi öt perc tréning után fitt lesz.

EZ NEM IGAZ! Ne bízzon a szenzációs diétákban, különleges készülékekben hirdetésekben, az izom és vérkeringés teljesítőképességének fokozására csak állandó edzéssel lehet felkészülni. Ez heti 2–4 alkalommal minimum 30 perces tréninge jelent.

6. Hát-, térd-, karpanaszok esetén nem lehet tréningezni.

EZ NEM MINDIG IGAZ! Néhány panasznál valóban káros a tréning. Gyakran a panaszokat éppen az egyoldalúan lazán kialakult izomzat okozza. Ebben az esetbe az egyetlen helyes terápia a jól irányított izomtréning. Ki kell kérni az orvos véleményét!

7. Sportoljon vagy maradjon egészséges – a sport tönkretesz.

NEM! A legtöbb intenzív sport és versenysport egyoldalú terhelést igényel. A sérüléseket, a túlterhelés okozta károsodásokat ritkán publikálják. Ez az egészségorientált fitnesz tréningre nem érvényes. Ez az egyetlen út, mely által egész életen át panaszmentesen lehet a teljesítőképességet megőrizni.

8. Minél több tréning, annál jobb!

CSAK RÉSZBEN IGAZ! A mértéktelen tréningezés kifáradással, esetleg sérüléssel, a sportolási kedv csökkenésével járhat. Hetente 3–4-szer 20–40 perc gyakorlás elegendő az egészség, kondíció (fitnesz) megőrzéséhez. Az ésszerű tréningezéshez szükséges a pihenés.

9. A tréning unalmas

IGEN IS, NEM IS! Aki a tréningezőt kívülállóként figyeli, az valóban úgy látja, mintha csak kötelességtudatból végezné a gyakorlatokat. Ezzel szemben az a tréningező életének részévé válik, mely pozitív hatásával örömet szerez. Erős belső motivációval sohasem válnak a gyakorlatok unalmassá.

2. 13.2. Fitnesz faktorok

„Igazán akkor értékeljük egészségünket, amikor azt már elveszítettük.” Találó az a kifejezés is, mely szerint

„addig nem tudod valójában, hogyan érzed magad, ameddig szisztematikusan és folyamatosan fitnesz tréningbe nem kezdtél”. A kocogás, bioétkezés, izomtréning értékes aspektusa az egészségorientált életmódnak.

Alakunk, testünk formálását, ízületeink védelmét, erőnlétünk javítását, növelését ezzel szemben csak irányítottan érhetjük el.

Tekintse át és vizsgálja meg a következő két táblázatot.

a. Az egészség és fitnesz pozitív hatásai

b. Az egészség és fitnesz rizikófaktorai

13. Egyéb zenés-táncos mozgásforma: Fitnesz – Fit-Kid

A táblázatok alapján vizsgálja meg, hogy az Ön életében a pozitív vagy a negatív tényezők vannak túlsúlyban.

Ha a pozitív faktorok uralkodnak, akkor Önnek nem okoz gondot a fitnesz tréning megvalósítása, s előnyös hatását hamarosan érezni fogja. Ha nagyobb számban az egészséget fenyegető faktorok jellemzik az Ön életét, akkor ezt az egészségorientált fitnesz tréning elkezdésével meg kell változtatni.

Néhány érdekességet tárgyaljunk meg közösen!

Az elfogadott vérnyomás értéke 140/90 körül mozog. A vérnyomás változásával a szívverés, mint pulzus a csuklón, mellkason, nyaki verőéren kitapintható. A 120/75 optimális vérnyomás esetén a szívbetegség kialakulásának veszélye általában csekély. Már a vérnyomás kismértékű növekedésével 131–138/85–94 esetén a szívbetegség kialakulásának rizikója 1,7-szeresére emelkedik (LAMB 1985.).

Az erősebb izomzat védi és tehermentesíti az ízületet, a térd- és derékfájás elkerülhető, illetve mérsékelhető lesz. A stressz leküzdésére a legjobb megoldás a mozgás, a testedzés. Az USA volt elnökeit, Cartert és Reagant a legelfoglaltabb és legsikeresebb emberek közé sorotják, számukra mégis természetes volt a rendszeres tréningezés. „Aki a fontos testedzés mellett dönt, az az egészsége, élete mellett döntött – amelyből csak egy van!” – vallották Ők.

Sok ember a tudatlanságát, elfogultságát bizonyítja a következő kijelentéssel: „minél nagyobb a bicepsz, annál kisebb az ész. Az izomtréning csak az ostoba érvényesülési vágyban szenvedő izomembereknek való.”

Ugye érzi Ön is a kijelentés rosszindulatúságát?

A szisztematikus, megfelelő izomtréning ezzel szemben mindenkinek számtalan előnyt nyújt. A kemény, feszes izomzat hatásosan védi az ízületeket. Sérülés esetén a rehabilitációs tréning gyorsítja a felépülést.

A vitalitás, attraktivitás pozitív hatása következtében csökken a frontérzékenység, javul a hőszabályozás, csökken a betegség iránti érzékenység. Az egészség és fitnesz pozitív tényezői együttesen a jó közérzethez és magasabb életminőséghez vezetnek.

Minden tréning az egész emberre hat, megváltozunk, és jobban érezzük magunkat. Bár ez a változás lassú, szinte alig észrevehetően játszódik le, de átjárja a test minden sejtjét, minden szervet, még a lelket is. A tréning intenzitásától, időtartamától függően minden egyes gyakorlat hatást fejt ki, amelynek eredménye végül is láthatóvá, tapinthatóvá válik.

14. fejezet - 14. A fitnesz szervezeti

In document Aerobik és fitnesz irányzatok (Pldal 168-171)