• Nem Talált Eredményt

FEJEZET ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

In document tör vény (Pldal 99-103)

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter

XVI. FEJEZET ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

44. cikk

Átmeneti rendelkezések

(1) Amíg ezen függelék szükséges módosításai az ezen függelék hatálya alá még nem tartozó jármĦvekre történĘ kiterjesztés, vagy a nem M1-es, kis sorozatban gyártottjármĦvek típusjóváhagyásával kapcsolatos adminisztra-tív és mĦszaki rendelkezések teljessé tétele, és az egyedi jóváhagyási eljá-rásra vonatkozó összehangolt adminisztratív és mĦszaki rendelkezések meghatározása érdekében nem történnek meg, valamint amíg a 45. cikk-ben meghatározott átmeneti idĘszakok le nem járnak, a jóváhagyó hatóság ezen jármĦvekre továbbra is a nemzeti jóváhagyási rendszert alkalmazza, feltéve hogy az ilyen jóváhagyások az ezen függelékben meghatározott összehangolt mĦszaki követelményeken alapulnak.

(2) A jóváhagyó hatóság a gyártó vagy egyedi jóváhagyás esetén a jármĦ tu-lajdonosa kérésére és a megkövetelt információk beterjesztése után kitölti és kibocsátja a típusbizonyítványt vagy az egyedi jóváhagyást. A bizonyít-ványt a kérelmezĘ számára kell kibocsátani.

Azonos típusú jármĦvekre vonatkozóan a többi tagállam a hitelesített má-solatot elismeri annak bizonyításaként, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezték.

(3) Ahol egy egyedi jóváhagyás alá esĘ jármĦvet másik tagállamban kell nyil-vántartásba venni, az a tagállam megkövetelhet az egyedi jóváhagyást ki-bocsátó jóváhagyó hatóságtól bármilyen kiegészítĘ tájékoztatást, mely részletesen leírja az adott jármĦ által teljesített mĦszaki követelményeket.

(4) Mindaddig, amíg a tagállamokban az ezen függelék által szabályozott jár-mĦvekkel kapcsolatos nyilvántartásba vételi és adóztatási rendszerek har-monizálása nem történik meg, a jóváhagyó hatóság használhat nemzeti kódokat a nyilvántartásba vétel és az adóztatás megkönnyítése céljából.

E célból a jóváhagyó hatóság feloszthatja az A/3. számú melléklet II. ré-szében szereplĘ változatokat, feltéve hogy a felosztáshoz használt jellem-zĘk az információs csomagban kifejezetten fel vannak tüntetve vagy abból egy egyszerĦ számítással levezethetĘk.

45. cikk

Az EK-típusjóváhagyás alkalmazási idĘpontjai

(1) Az EK-típusjóváhagyást illetĘen a tagállamok az A/19. számú mellékletben meghatározott idĘponttól kezdve adják meg az új típusú jármĦvek számára az EK-jóváhagyást.

(2) A jóváhagyó hatóság az új típusú jármĦvekre a gyártó kérésére adhatja ki az EK-jóváhagyást.

(3) Az A/19. számú melléklet táblázatának negyedik oszlopában meghatáro-zott idĘpontokig a 26. cikk (1) bekezdése nem alkalmazandó olyan új jár-mĦvekre, melyekre a harmadik oszlopban meghatározott idĘpontok elĘtt nemzeti jóváhagyást adtak ki, vagy amelyekre nem volt jóváhagyás.

(4) A gyártó kérelmére az A/19. számú mellékletben szereplĘ táblázat 6. és 9.

sorának 3. oszlopában meghatározott idĘpontokig a jóváhagyó hatóság azzal a feltétellel folytatja a nemzeti típusjóváhagyások kiadását a jármĦ-vek közösségi típusjóváhagyásának alternatívájaként az M2 vagy M3 kate-góriájú jármĦvekre, hogy e jármĦvek és rendszereik, alkatrészeik és önálló mĦszaki egységeik típusjóváhagyása az ezen függelék A/4. számú mellék-letének I. részében felsorolt jogi szabályozásoknak megfelelĘen megtör-tént.

(5) (6)

(7) A jóváhagyó hatóság 2010. május 1. napjától kezdĘdĘen csak e függelék A/9. melléklete szerinti megfelelĘségi nyilatkozatot fogad el, míg ezen idĘ-pont elĘtt megengedett és elfogadandó a 2007/46/EK irányelv IX. mellékle-tében meghatározott minta szerinti megfelelĘségi nyilatkozat is.

46. cikk Szankciók

A jóváhagyó hatóság megtesz minden szükséges intézkedést az ezen függelék rendelkezései és különösen a 31. cikkben szereplĘ vagy a 31. cikkbĘl adódó tilal-mak, valamint az A/4. számú melléklet I. részében felsorolt jogi szabályozások vég-rehajtásának biztosítása érdekében, valamint külön jogszabályban meghatározott bírságot szab ki ezek megszegése esetén.

47. cikk

A jóváhagyó hatóság a típus-jóváhagyási eljárások alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatairól 2011. április 29-ig tájékozatja az Európai Bizottságot, különös tekin-tettel a többlépcsĘs típusjóváhagyási eljárás alkalmazására.

A MELLÉKLETEK JEGYZÉKE

A/1. melléklet A jármĦvek EK-típusjóváhagyásához szükséges információk tel-jes jegyzéke

A/2. melléklet A jármĦkategóriákra és jármĦtípusokra vonatkozó fogalom-meghatározások

A/3. melléklet AdatközlĘ lap a jármĦvek EK-típusjóváhagyásához

A/4. melléklet A jármĦvek EK-típusjóváhagyásához szükséges követelmények jegyzéke

Kiegészítés: M1 kategóriás, kis sorozatban gyártott jármĦ-vek EK-típusjóváhagyására vonatkozó köve-telmények felsorolása

A/5. melléklet A jármĦvek EK-típusjóváhagyása során követendĘ eljárások 1. kiegészítés: Szabványok, melyeknek a 41. cikkben

emlí-tett jogalanyoknak meg kell felelniük

2. kiegészítés: A vizsgáló intézmények értékelésére vonat-kozó eljárás

A/6. melléklet EK-típusbizonyítvány

Kiegészítés: Azon jogi szabályozások felsorolása, ame-lyeknek a jármĦtípus megfelel

A/7. melléklet Az EK-típusbizonyítványok számozási rendszere

Kiegészítés: Alkatrészek és önálló mĦszaki egységek EK-típus-jóváhagyási jele

A/8. melléklet Vizsgálati eredmények A/9. melléklet EK-megfelelĘségi nyilatkozat A/10. melléklet Gyártási eljárások megfelelĘsége

A/11. melléklet Különleges rendeltetésĦ jármĦvek tulajdonságai és az ilyen jár-mĦvekre vonatkozó követelmények

1. kiegészítés: Lakóautók, mentĘjármĦvek és halottszállító kocsik

2. kiegészítés: Páncélozott jármĦvek

3. kiegészítés: Kerekes székkel használható jármĦvek

4. kiegészítés: Egyéb különleges rendeltetésĦ jármĦvek (be-leértve a lakókocsikat)

5. kiegészítés: Önjáró daruk

A/12. melléklet A kis sorozatokra és kifutó sorozatokra vonatkozó legnagyobb darabszámok

A/13. melléklet A jármĦ biztonsága vagy környezetvédelmi tulajdonságai szem-pontjából alapvetĘen fontos rendszerek megfelelĘ mĦködését je-lentĘs mértékben veszélyeztetĘ részek és berendezések jegy-zéke, mĦködési követelmények, megfelelĘ vizsgálati eljárások, jelölési és csomagolási elĘírások

A/14. melléklet A jogi szabályozások értelmében kiadott EK-típusjóváhagyások jegyzéke

A/15. melléklet Azon jogi szabályozások jegyzéke, amelyek vonatkozásában gyártó jelölhetĘ ki vizsgáló intézményként

A/16. melléklet Azon jogi szabályozások jegyzéke, amelyek vonatkozásában gyártó vagy vizsgáló intézmény virtuális vizsgálati módszereket használhat

1. kiegészítés: A virtuális vizsgálati módszerek tekintetében elĘírt általános feltételek

2. kiegészítés: A virtuális vizsgálati módszerekre vonatkozó egyedi feltételek

A/17. melléklet A többlépcsĘs EK-típus-jóváhagyási eljárások

Kiegészítés: A gyártó kiegészítĘ táblájának mintája

A/18. melléklet A jármĦ származási bizonyítványa – A gyártó nyilatkozata a nem az M1 kategóriába tartozó alapjármĦrĘl/nem teljes jármĦrĘl A/19. melléklet Ezen függelék végrehajtásának menetrendje a típusjóváhagyás

tekintetében

A/20. melléklet A hatályon kívül helyezett irányelv nemzeti jogba való átültetésé-re vonatkozó határidĘk

A/21. melléklet Megfelelési táblázat

A/1. melléklet

In document tör vény (Pldal 99-103)