• Nem Talált Eredményt

FEJEZET NEMZETKÖZI ELėÍRÁSOK

In document tör vény (Pldal 95-99)

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter

XIII. FEJEZET NEMZETKÖZI ELėÍRÁSOK

34. cikk

Az EK-típusjóváhagyáshoz szükséges ENSZ-EGB elĘírások

(1) Azok az ENSZ-EGB elĘírások, amelyekhez a Közösség csatlakozott, és amelyeket az A/4. számú melléklet I. része és az A/11. számú melléklet so-rol fel, részét képezik az EK jármĦ-típusjóváhagyásnak, ugyanolyan feltéte-lek mellett, mint a külön mellékletek vagy rendeletek. Ezeket az elĘírásokat az A/4. számú melléklet I. részében és az A/11. számú mellékletben talál-ható táblázat vonatkozó oszlopaiban felsorolt jármĦkategóriákra kell alkal-mazni.

35. cikk

Az ENSZ-EGB elĘírások mellékletekkel vagy rendeletekkel való egyenértékĦsége Az A/4. számú melléklet II. részében felsorolt ENSZ-EGB elĘírások a közúti

jármĦvek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának mĦszaki feltételeirĘl szóló külön jogszabály mellékleteivel implementált közösségi irányelvvekkel vagy rendeletekkel egyenértékĦnek tekintendĘk annyiban, amennyiben hatályuk és tárgyuk azonos.

A jóváhagyó hatóság elfogadja az ezen ENSZ-EGB elĘírásokkal össz-hangban megadott jóváhagyásokat, és adott esetben az ezekhez tartozó jóváhagyási jeleket a közúti jármĦvek forgalomba helyezésének és forga-lomban tartásának mĦszaki feltételeirĘl szóló külön jogszabály

mellékletei-vel implementált közösségi irányelvek vagy rendeletek alapján megadott megfelelĘ jóváhagyások és/vagy jóváhagyási jelek helyett.

XIV. FEJEZET

MĥSZAKI INFORMÁCIÓ BIZTOSÍTÁSA

37. cikk

A felhasználóknak szánt információ

(1) A gyártó nem szolgáltathat ki olyan, az ebben a függelékben vagy az A/4. számú mellékletben felsorolt jogi szabályozásokban elĘírt adatokhoz kapcsolódó mĦszaki információt, amely eltér a jóváhagyó hatóság által jó-váhagyott adatoktól.

(2) Külön jogi szabályozás rendelkezése alapján a gyártó a felhasználók ren-delkezésére bocsát minden olyan vonatkozó információt és szükséges út-mutatást, amely valamely jármĦ, alkatrész vagy önálló mĦszaki egység használatához kapcsolódó különleges feltételeket vagy korlátozásokat ír le.

Ezt az információt az EGT tagállamok hivatalos nyelvein kell rendelkezésre bocsátani. Ezt – a jóváhagyó hatósággal egyetértésben – megfelelĘ hasz-nálatot támogató dokumentumban, mint például a használati útmutatóban vagy a karbantartási útmutatóban kell közzétenni.

38. cikk

Az alkatrészek vagy önálló mĦszaki egységek gyártóinak szánt információ (1) A jármĦ gyártója az alkatrészek vagy önálló mĦszaki egységek gyártóinak

rendelkezésére bocsátja mindazon adatokat – beleértve, adott esetben, a jogi szabályozás mellékletében vagy függelékében külön felsorolt rajzokat is –, amelyek az alkatrészek vagy önálló mĦszaki egységek EK-típusjóváhagyásához vagy a 31. cikk szerinti engedély megszerzéséhez szükségesek.

A jármĦ gyártója az alkatrészek vagy önálló mĦszaki egységek gyártóira nézve kötelezĘ érvényĦ megállapodást köthet, minden nem nyilvános – többek között a szellemi tulajdonjogokhoz kapcsolódó – információ bizal-mas kezelése érdekében.

(2) Az alkatrészek vagy önálló mĦszaki egységek gyártója a 10. cikk (4) be-kezdésével összhangban a használatra vagy a beszerelés egyedi feltételei-re vagy mindkettĘfeltételei-re vonatkozóan korlátozásokat magában foglaló EK-típusbizonyítvány tulajdonosaként az említettekrĘl minden részletes infor-mációt a jármĦ gyártójának rendelkezésére bocsát.

Amennyiben egy jogi szabályozás rendelkezik róla, az alkatrészek vagy önálló mĦszaki egységek gyártója a legyártott alkatrészekhez vagy önálló mĦszaki egységekhez a használatra vagy a beszerelés egyedi feltételeire vagy mindkettĘre vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatban útmutatót mellé-kel.

XV. FEJEZET

VIZSGÁLÓ INTÉZMÉNYEK KIJELÖLÉSE ÉS BEJELENTÉSE

41. cikk

A vizsgáló intézmények kijelölése

(1) A kijelölt vizsgáló intézmény köteles megfelelni ezen függelék rendelkezé-seinek.

(2) A vizsgáló intézmények az ezen függelékben, vagy valamely, az A/4. szá-mú mellékletben felsorolt jogi szabályozásban meghatározott, jóváhagyás-hoz vagy ellenĘrzéshez szükséges vizsgálatokat vagy maguk végzik el, vagy felügyelik, kivéve, ahol alternatív eljárások külön engedélyezettek.

A vizsgáló intézmények nem végezhetnek olyan vizsgálatokat vagy ellen-Ęrzéseket, melyekre megfelelĘ módon nem lettek kijelölve.

(3) A vizsgáló intézmények hatáskörüktĘl függĘen a következĘ négy tevékeny-ségi kategória közül egybe vagy többe tartoznak:

a) A kategória: azon vizsgáló intézmények, amelyek saját létesítménye-ikben végzik el az ezen függelékben és az A/4. számú mellékletében felsorolt jogi szabályozásokban említett vizsgálatokat;

b) B kategória: azon vizsgáló intézmények, amelyek felügyelik az ezen függelékben és az A/4. számú mellékletében felsorolt jogi szabályo-zásokban említett, a gyártó vagy egy harmadik fél létesítményeiben végzett vizsgálatokat;

c) C kategória: azon vizsgáló intézmények, amelyek a gyártó gyártás-megfelelĘséget biztosító eljárásainak kezdeti vizsgálatát és nyomon követését végzik;

d) D kategória: azon vizsgáló intézmények, amelyek a gyártás-megfelelĘség felügyeletének keretében vizsgálatokat vagy ellenĘrzé-seket felügyelnek vagy végeznek.

(4) A vizsgáló intézmények igazolják, hogy az ezen függelék és az A/4. számú mellékletben felsorolt jogi szabályozások alá tartozó konkrét területeken megfelelĘ szakértelemmel, konkrét szakismeretekkel és bizonyított szak-mai tapasztalattal rendelkeznek.

Továbbá a vizsgáló intézmények kötelesek megfelelni az A/5. számú mel-léklet 1. függelékében felsorolt, az általuk végzett tevékenységekre vonat-kozó elĘírásoknak. Ez a követelmény azonban nem vonatkozik a 25. cikk (1) bekezdése szerinti többlépcsĘs típus-jóváhagyási eljárás utolsó lépcsĘ-jének alkalmazására.

(5) A jóváhagyó hatóság vizsgáló intézményként járhat el a (3) bekezdésben említett tevékenységek közül egy vagy több esetén.

(6) Az A kategóriájú tevékenységekhez a gyártó vagy a nevében eljáró alvál-lalkozó is kijelölhetĘ vizsgáló intézményként az A/15. számú mellékletben felsorolt jogi szabályozások vonatkozásában.

(7) Az (5) és (6) bekezdésben említett jogalanyok kötelesek megfelelni e cikk rendelkezéseinek.

(8) A nem a (6) bekezdés értelmében kijelölt, harmadik országbeli vizsgáló in-tézményeket csak a Közösség és a kérdéses harmadik ország közötti két-oldalú egyezmény keretében lehet bejelenteni a 43. cikkel összhangban.

42. cikk

A vizsgáló intézmények szakértelmének elbírálása

(1) A 41. cikkben említett szakértelmet egy illetékes hatóság által kiállított érté-kelĘ jelentéssel kell igazolni. Ez egy akkreditációs testület által kiállított akkreditációs bizonyítványt is magában foglalhat.

(2) Az (1) bekezdésben említett jelentés alapját képezĘ értékelést az A/5. számú melléklet 2. függelékének rendelkezései szerint folytatják le.

Az értékelĘ jelentést legalább hároméves idĘszakonként felül kell vizsgálni.

(3) Az értékelĘ jelentést kérésre közölni kell a Bizottsággal.

(4) A vizsgáló intézményként eljáró jóváhagyó hatóság a megfelelést köteles dokumentumokkal igazolni.

Ebbe beletartozik egy olyan értékelés, melyet az értékelt tevékenységtĘl független auditorok végeznek. Az ilyen auditorok tartozhatnak ugyanahhoz a szervezethez, feltéve hogy Ęket az értékelt tevékenységet végzĘ személyzettĘl autonóm módon elválasztva irányítják.

(5) A vizsgáló intézményként kijelölt gyártónak vagy a nevében eljáró alvállal-kozónak, be kell tartania e cikk vonatkozó elĘírásait.

43. cikk Bejelentési eljárások

(1) A tagállamok közlik a Bizottsággal minden egyes kijelölt vizsgáló intézmény nevét, címét – beleértve az elektronikus címet – a felelĘs személyeket és a tevékenységi kategóriákat. Értesítik továbbá a Bizottságot ezek minden utólagos módosításáról.

A bejelentésben szerepel, hogy mely elĘírások szerinti vizsgálatokra jelöl-ték ki a vizsgáló intézményeket.

(2) A vizsgáló intézmény a 41. cikkben szereplĘ tevékenységeket csak akkor folytathatja típus-jóváhagyási célra, ha ezt elĘzetesen bejelentették a Bizottságnak.

(3) Több tagállam ugyanazt a vizsgáló intézményt is kijelölheti és bejelentheti, függetlenül az általa folytatott tevékenységek kategóriájától.

(4) Amennyiben egy jogi szabályozás alkalmazásakor egy olyan szervezetet vagy hatáskörrel rendelkezĘ szervet szükséges kijelölni, melynek tevé-kenysége nem szerepel a 41. cikkben említettek között, a bejelentést e cikk rendelkezéseivel összhangban kell megtenni.

(5) A jóváhagyó hatóságok és a vizsgáló intézmények jegyzéke és adatai az Európai Bizottság honlapján kerülnek közzétételre.

XVI.FEJEZET

In document tör vény (Pldal 95-99)