• Nem Talált Eredményt

FEJEZET VÉDZÁRADÉKOK

In document tör vény (Pldal 90-95)

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter

XII. FEJEZET VÉDZÁRADÉKOK

29. cikk

Az ezen függeléknek megfelelĘ jármĦvek, rendszerek, alkatrészek vagy önálló mĦszaki egységek

(1) Ha a jóváhagyó hatóság azt állapítja meg, hogy egyes új jármĦvek, rend-szerek, alkatrészek vagy önálló mĦszaki egységek – bár az alkalmazandó követelményeknek megfelelnek, vagy megfelelĘ jelöléssel vannak ellátva – a közúti közlekedést súlyosan veszélyeztetik, a környezetet vagy a közeg-észséget súlyosan károsítják, akkor a jóváhagyó hatóság legfeljebb hat hónapra megtagadhatja az ilyen jármĦvek nyilvántartásba vételét vagy az ilyen jármĦvek, alkatrészek vagy önálló mĦszaki egységek értékesítésének vagy forgalomba helyezésének engedélyezését.

Ilyen esetekben a jóváhagyó hatóság errĘl haladéktalanul értesíti a gyártót, a többi tagállam jóváhagyó hatóságait és a Bizottságot, tájékoztatva azokat döntése okairól, különösen arról, hogy a döntés:

– a vonatkozó jogi szabályozások hiányosságainak, vagy

– a vonatkozó követelmények helytelen alkalmazásának eredménye-e.

30. cikk

A jóváhagyott típusnak meg nem felelĘ jármĦvek, rendszerek, alkatrészek vagy önálló mĦszaki egységek

(1) Ha az EK-típusjóváhagyást kiadó jóváhagyó hatóság megállapítja, hogy azok az új jármĦvek, rendszerek, alkatrészek vagy önálló mĦszaki egysé-gek, amelyek megfelelĘségi nyilatkozattal vagy jóváhagyási jellel vannak ellátva, nem felelnek meg az általa jóváhagyott típusnak, akkor megteszi a szükséges intézkedéseket, beleértve, szükség esetén, a típusjóváhagyás visszavonását is, annak biztosítására, hogy a legyártott jármĦvek,

rendsze-rek, alkatrészek vagy önálló mĦszaki egységek minden esetben megfelel-jenek a jóváhagyott típusnak. Ez a jóváhagyó hatóság a megtett intézkedé-sekrĘl értesíti a többi tagállam jóváhagyó hatóságait.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában az EK-típusbizonyítványban vagy az adatközlĘ lapon szereplĘ adatoktól való eltérés a jóváhagyott típusnak való megfelelés hiányának minĘsül.

A jármĦ nem tekintendĘ a jóváhagyott típustól eltérĘnek, amennyiben a jármĦ meghatározott mĦszaki jellemzĘjére vonatkozó követelményt a jogi szabályozás tĦréshatárral állapítja meg, és a jármĦ mĦszaki jellemzĘje a tĦréshatárt nem haladja meg.

(3) Ha a jóváhagyó hatóság bebizonyítja, hogy olyan új jármĦvek, alkatrészek vagy önálló mĦszaki egységek, amelyek megfelelĘségi nyilatkozattal vagy jóváhagyási jellel vannak ellátva, nem felelnek meg a jóváhagyott típusnak, attól a jóváhagyó hatóságtól, amely az EK-típusjóváhagyást megadta, kér-heti annak ellenĘrzését, hogy a legyártott jármĦvek, rendszerek, alkatré-szek vagy önálló mĦszaki egységek továbbra is megfelelnek-e a jóváha-gyott típusnak. Ilyen kérelem esetén az érintett jóváhagyó hatóság a lehetĘ leghamarabb, de minden esetben a kérelem keltétĘl számított hat hónapos határidĘn belül meghozza a szükséges intézkedéseket.

(4) Az alábbi esetekben a jóváhagyó hatóság, attól a jóváhagyó hatóságtól, amely a rendszerre, alkatrészre, önálló mĦszaki egységre vagy a nem tel-jes jármĦre a típusjóváhagyást megadta, kérheti a szükséges intézkedések megtételét annak biztosítására, hogy a legyártott jármĦvek ismét megfelel-jenek a jóváhagyott típusnak:

a) EK-jármĦ-típusjóváhagyás, amennyiben a jármĦ megfelelésének hiá-nyát kizárólag valamely rendszer, alkatrész vagy önálló mĦszaki egy-ség megfelelésének hiánya okozza;

b) többlépcsĘs típusjóváhagyás, amennyiben a befejezett jármĦ megfe-lelésének hiányát kizárólag a nem teljes jármĦ részét képezĘ rend-szer, alkatrész vagy önálló mĦszaki egység, vagy maga a nem teljes jármĦ megfelelésének a hiánya okozza.

Ilyen kérelem esetén a megkeresett jóváhagyó hatóság – szükség esetén a kérelmet benyújtó jóváhagyó hatósággal együttmĦködve – a lehetĘ legha-marabb, de minden esetben a kérelem keltétĘl számított hat hónapos határidĘn belül meghozza a szükséges intézkedéseket. Amennyiben meg-állapítják a megfelelés hiányát, akkor a rendszerre, alkatrészre, önálló mĦ-szaki egységre vagy a nem teljes jármĦre vonatkozó típusjóváhagyást ki-adó jóváhagyó hatóság megteszi az (1) bekezdésben elĘírt intézkedéseket.

(5) A jóváhagyó hatóság az EK-típusjóváhagyás visszavonásáról és a vissza-vonás okairól 20 munkanapon belül értesíti az EGT tagállamok jóváhagyó hatóságait.

(6) Ha az EK-típusjóváhagyást megadó jóváhagyó hatóság vitatja a megfele-lés hiányát, amelyrĘl értesítést kapott, az érintett jóváhagyó hatóságok igyekeznek a vitás esetet rendezni. A Bizottságot folyamatosan tájékoztatni kell, hogy szükség esetén megfelelĘ konzultációkat tarthasson a vita ren-dezése érdekében.

31. cikk

Az alapvetĘen fontos rendszerek megfelelĘ mĦködésének jelentĘs mértékĦ veszé-lyeztetésére alkalmas alkatrészek vagy berendezések értékesítése

és üzembe helyezése

(1) A jóváhagyó hatóságok csak abban az esetben engedélyezik a jármĦ biz-tonsága vagy környezetvédelmi tulajdonságai szempontjából alapvetĘen fontos rendszerek megfelelĘ mĦködését jelentĘs mértékben veszélyeztetĘ alkatrészek vagy berendezések értékesítését, értékesítésre kínálását vagy üzembe helyezését, ha ezen alkatrészeket vagy berendezéseket az (4)–

(8) bekezdéssel összhangban jóváhagyó hatóság engedélyezte.

(2) Az (1) bekezdésnek megfelelĘen engedélyezendĘ alkatrészeket és beren-dezéseket fel kell venni az A/13. számú mellékletben meghatározott jegy-zékbe. Az ilyen határozat értékelésen alapul, és méltányos egyensúlyra törekszik a következĘ elemek között:

a) a kérdéses alkatrészekkel vagy berendezésekkel felszerelt jármĦvek biztonságára vagy környezetvédelmi tulajdonságaira nézve komoly veszély fennállása; és

b) a kérdéses alkatrészekre vagy berendezésekre egy e cikk szerinti engedélyeztetési kötelezettség esetleges elĘírásának hatása az érté-kesítés utáni piacon jelen lévĘ fogyasztókra és gyártókra.

(3) Az (1) bekezdést nem kell alkalmazni a jármĦre vonatkozóan elvégzett rendszer-típusjóváhagyás alá tartozó eredeti alkatrészekre vagy berende-zésekre, valamint az A/4. számú mellékletben felsorolt jogi szabályozások valamelyikének elĘírásaival összhangban típusjóváhagyással ellátott alkat-részekre és berendezésekre, kivéve abban az esetben, ha a jóváhagyások az (1) bekezdésben említettektĘl eltérĘ szempontokat érintenek. Az (1) be-kezdés nem alkalmazandó a kizárólag versenyjármĦvekhez gyártott, nem közúti forgalomban történĘ használatra szánt alkatrészekre vagy berende-zésekre. Ha az A/13. számú mellékletben található alkatrészeket vagy be-rendezéseket versenyzési és közúti célból egyaránt használják, ezeket az alkatrészeket vagy berendezéseket csak akkor szabad értékesítésre kínál-ni a lakosság számára közúti jármĦvekben való felhasználás céljából, ha megfelelnek e cikk követelményeinek.

(4) E követelmények körébe tartoznak a biztonsági és a környezetvédelmi elĘ-írások, és szükség szerint a vizsgálati szabványokra vonatkozó elĘírások is. Azok az A/4. mellékletben felsorolt jogi szabályozásokon alapulhatnak, vagy a vonatkozó biztonsági, környezetvédelmi és vizsgálati technológia alapján alakíthatóak ki, vagy ha ez a megkívánt biztonsági vagy környezet-védelmi cél elérését megfelelĘen segíti, a résznek vagy berendezésnek az eredeti jármĦ – vagy adott esetben annak valamely része – környezetvé-delmi és biztonsági tulajdonságaival való összehasonlításából állhatnak.

(5) Az (1) bekezdés alkalmazásában az alkatrészek vagy berendezések gyár-tója a kijelölt vizsgáló intézmény által készített vizsgálati jegyzĘkönyvet nyújt be a jóváhagyó hatóságnak, amely tanúsítja, hogy az engedélyeztetni kívánt alkatrészek vagy berendezések megfelelnek a (4) bekezdésben meghatározott követelményeknek. A gyártó típusonként csak egy jóváha-gyó hatósághoz, és csak egy kérelmet nyújthat be.

A kérelem tartalmazza az alkatrészek vagy berendezések gyártójára vonatkozó adatokat, az engedélyeztetni kívánt alkatrészek vagy berende-zések típusát, azonosítóját és számjelét, valamint azon jármĦ tekintetében, amelybe az adott alkatrészeket vagy berendezéseket be kívánják szerelni, a gyártó nevét, a jármĦ típusát és adott esetben a gyártási évét vagy más, az azonosítását lehetĘvé tévĘ információt.

Amennyiben a vizsgálati jegyzĘkönyvet és egyéb bizonyítékokat figyelem-be véve a jóváhagyó hatóság meggyĘzĘdik arról, hogy a kérdéses alkatré-szek vagy berendezések megfelelnek a (4) bekezdésben foglalt követel-ményeknek, késedelem nélkül bizonyítványt ad ki a gyártónak. Ez a bizo-nyítvány – a (9) bekezdés második bekezdésére is figyelemmel – feljogosít az alkatrészeknek vagy berendezéseknek az EGT tagállamban történĘ értékesítésére, értékesítésre kínálására vagy jármĦbe szerelésére.

(6) Az ezen cikk alkalmazásával engedélyezett összes alkatrészt vagy beren-dezést megfelelĘen jelölni kell.

(7)

(8) A gyártó haladéktalanul értesíti a bizonyítványt kiadó jóváhagyó hatóságot bármely olyan változásról, amely hatással van azokra a feltételekre, ame-lyekkel a bizonyítványt kiadták. Az adott jóváhagyó hatóság határoz arról, hogy felül kell-e vizsgálni a bizonyítványt, vagy új bizonyítványt kell-e kiad-ni, valamint arról, hogy szükség van-e új vizsgálatokra.

A gyártó felel annak biztosításáért, hogy az alkatrészeket és berendezése-ket azoknak a feltételeknek megfelelĘen gyártsák az adott idĘpontban és a továbbiakban is, amelyekkel a bizonyítványt kiadták.

(9) A jóváhagyó hatóság az engedélyezést megelĘzĘen megbizonyosodik a gyártás-megfelelĘség hatékony ellenĘrzését biztosító, kielégítĘ intézkedé-sek és eljárások meglétérĘl.

Amennyiben a jóváhagyó hatóság azt állapítja meg, hogy az engedély ki-adásának feltételei már nem teljesülnek, felkéri a gyártót, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket annak biztosítására, hogy az alkatrészek és berendezések ismét megfeleljenek a feltételeknek. Amennyiben szüksé-ges, az engedélyt visszavonja.

(10) A tagállamok közötti, a (4) bekezdésben említett bizonyítványokkal kapcso-latos bármely nézeteltérést a Bizottság tudomására kell hozni. A Bizottság a tagállamokkal folytatott konzultációt követĘen meghozza a szükséges in-tézkedéseket, beleértve – amennyiben szükséges – az engedély visszavo-násának elrendelését.

(11) Ez a cikk nem alkalmazandó alkatrészre vagy berendezésre addig, amíg az A/13. számú mellékletben nem szerepel. Minden újabb alkatrésznek vagy berendezésnek, vagy azok csoportjának az A/13. számú mellékletbe történĘ felvétele esetén ésszerĦ átmeneti idĘszak kerül megállapításra an-nak érdekében, hogy az alkatrész vagy berendezés gyártója engedélyezés iránti kérelmet adhasson be, és engedélyt kaphasson. Ugyanakkor – adott esetben – idĘpont határozható meg, amely idĘpontot megelĘzĘen típusjó-váhagyásban részesült jármĦvekhez tervezett alkatrészek és berendezé-sek mentesülnek e cikk alkalmazása alól.

(12) Amíg nem születik döntés arról, hogy egy alkatrészt vagy berendezést fel kell-e venni az (1) bekezdésben említett jegyzékbe, a jóváhagyó hatóság a jármĦ biztonsága vagy környezetvédelmi tulajdonságai szempontjából alapvetĘen fontos rendszerek megfelelĘ mĦködésének jelentĘs veszélyez-tetésére alkalmas alkatrészekkel vagy berendezésekkel kapcsolatos nem-zeti rendelkezéseket tarthat fenn.

A kérdéses alkatrészekkel vagy berendezésekkel kapcsolatos nemzeti rendelkezések hatályukat vesztik, amint e döntés megszületik.

32. cikk

JármĦvek visszahívása

(1) Az EK-típusjóváhagyással rendelkezĘ gyártónak – a fogyasztóvédelemrĘl szóló 1997. évi CLV törvény vagy annak végrehajtására kiadott jogszabály rendelkezéseivel összhangban – haladéktalanul értesítenie kell a jármĦ típusjóváhagyását megadó jóváhagyó hatóságot, ha a már értékesített, nyilvántartásba vett vagy üzembe helyezett jármĦveket - a jármĦbe szerelt egy vagy több rendszernek, alkatrésznek vagy önálló mĦszaki egységnek a közúti közlekedés biztonságára, a közegészségre vagy a környezetvéde-lemre gyakorolt komoly kockázata miatt vissza kell hívnia, függetlenül attól, hogy azt ezzel a függelékkel összhangban jóváhagyták-e vagy sem.

(2) A gyártó a jóváhagyó hatóságnak az (1) bekezdésben említett kockázat semlegesítésére megfelelĘ orvoslási lehetĘségeket javasol. A jóváhagyó hatóság a javasolt intézkedésekrĘl késedelem nélkül tájékoztatja a többi tagállam hatóságait annak érdekében, hogy az illetékes hatóságok saját területükön biztosíthassák az intézkedések hatékony végrehajtását.

(3) Amennyiben az intézkedéseket az érintett hatóságok elégtelennek ítélik, vagy azok végrehajtása késedelmes, haladéktalanul értesítik azt a jóváha-gyó hatóságot, amely az EK jármĦ-típusjóváhagyást kiadta.

A jóváhagyó hatóság ezt követĘen tájékoztatja a gyártót. Ha az EK jármĦ-típusjóváhagyást kiadó hatóság maga sem elégedett a gyártó intézkedése-ivel, akkor meghozza a szükséges intézkedéseket, beleértve az EK jármĦ-típusjóváhagyás visszavonását is, amennyiben a gyártó nem javasol és nem hajt végre hatásos korrekciós intézkedéseket. Az EK jármĦ-típusjóváhagyás visszavonása esetén az érintett jóváhagyó hatóság 20 munkanapon belül, ajánlott levél vagy azzal egyenértékĦ elektronikus eszköz útján értesíti a gyártót, a többi tagállam jóváhagyó hatóságait, valamint a Bizottságot.

(4) E cikket azokra az alkatrészekre is alkalmazni kell, amelyekre nem vonat-kozik jogi szabályozásban elĘírt követelmény.

33. cikk

A meghozott határozatokról és a rendelkezésre álló jogorvoslati lehetĘségekrĘl szóló értesítés

Valamennyi határozatot, amelyet az ezen függelék végrehajtása során elfogadott rendelkezések értelmében hoznak, és valamennyi határozatot, amellyel egy típus-jóváhagyást megtagadnak vagy visszavonnak, amellyel a nyilvántartásba vételt megtagadják, vagy amellyel értékesítési tilalmat mondanak ki, részletes indokolás-sal kell ellátni.

Az érintett felet értesíteni kell minden ilyen határozatról, és ugyanakkor a hatályos jogi szabályozások szerint számára rendelkezésre álló jogorvoslati lehetĘségekrĘl, valamint az ezen jogorvoslati lehetĘségek igénybevételére engedélyezett határ-idĘkrĘl is.

XIII. FEJEZET

In document tör vény (Pldal 90-95)