• Nem Talált Eredményt

elkövetési helye ellenséges országban a fegyveres erőnek vagy szövetségesének hatalmi körén belül van, vagy elkövetője az e hatalmi körön kívül elkövetett

A törvény hatálya terület és személyek tekintetében

3. elkövetési helye ellenséges országban a fegyveres erőnek vagy szövetségesének hatalmi körén belül van, vagy elkövetője az e hatalmi körön kívül elkövetett

cse-lekmény miatt is katonai büntetőbíráskodás alá tartozik.

1. A Btk. 7. §-a értelmében az ott felsorolt s külföldön95 elkövetett bűncselekmények feltétlenül és kizárólag a Btk. szerint büntetendők. A lex mitior elve tehát nem érvénye-sül, vagyis a hazai törvények alkalmazandók akkor is, ha a cselekmény az elkövetés helyén fennálló törvény szerint nem büntethető vagy enyhébben büntetendő. Ezen-kívül a bűnvádi eljárásnak a non bis in idem elve sem állja útját, mert a felelősségre vonás a szóban forgó törvényhely kifejezett rendelkezése szerint bekövetkezik akkor is,

„ha az illető személy a magyar állam területén kívül ítéltetett el – habár az ellene ott kiszabott büntetést kiállotta is, vagy ha a magyar kir. miniszter ellenjegyzése nélkül kegyelmeztetett meg.” A külföldön kiállott büntetés mindazonáltal a 7. § értelmében a „büntetés megállapításánál a lehetőségig számításba veendő.”

az illető katonai közegek által e munkák vezetésére vonatkozólag kiadott parancsok iránti engedet-lenség miatt (1912:LXVIII. tc. 9. §-ának (3) bekezdése). Az 1912:LXVIII. tc.-nek a szóban forgó rendelkezései azonban az 1922:III. tc. 20. §-ának utolsó előtti bekezdése értelmében jelenleg nem hatályosulhatnak.

95 Az uratlan, tehát idegen állam felségjoga alá nem tartozó terület is külföld.

Törvényünk azáltal, hogy a Btk. most ismertetett rendelkezését a fenti §-ban meg-határozott esetekre is kiterjesztette,96 a külföldön elkövetett bűncselekmények feltét-lenül büntetés alá vonandó körét97 lényegesen tágította. Erre az intézkedésre azonban szükség volt, mert hiszen katonai érdekeinket az idegen államok kellő oltalomban nem részesítik. Így az ily érdekek ellen külföldön intézett támadások megbüntetése a szóban forgó kiterjesztés nélkül a Btk. 11. §-a értelmében mindig attól függött volna, hogy a cselekmény az elkövetés helyének törvényei szerint büntetendő vagy büntethető-e, s igenlő esetben a Btk. 12. §-a alapján a külföldi enyhébb törvényt kellett volna alkal-mazni.98 Egyébként a büntető hatalom gyakorlására vonatkozó általános nemzetközi jogi elvek is elismerik az államok az önvédelem princípiumán alapuló azon jogát, hogy bizonyos speciális érdekeik védelmére (a Btk. 7. §-ban foglalt rendelkezésnek meg-felelő) feltétlenül érvényesülő jogszabályokat alkossanak.99 Több állam e téren tovább is megy, mint mi, mert katonai büntetőtörvényét feltétlenül alkalmazni rendeli a katonai büntetőbíráskodás alá tartozó egyének által külföldön elkövetett minden bűncselekmény tekintetében.100

2. A fenti § 1. pontja az állami érdeksérelmi elvre támaszkodik.

A katonai bűncselekményekben való bűnrészesi közreműködés, valamint a katonai bűncselekményekre való sikertelen rábírás (ld. a Ktbtk. 35. és 36. §-ait) is katonai (nem pedig közönséges) bűncselekmény. Abban az esetben tehát, ha pl. a minisztérium az Élt.

8. §-a alapján a polgári büntetőbíráskodás alá tartozó egyéneket ily cselekmények miatt

96 A jelen törvényhez fűzött miniszteri indokolásban (ld. a 7. lapon) a külföldön kiállott bünte -tés beszámítása tekintetében tévedésből a Btk. 7. §-án kívül a Btk. 13. §-ára is utalás történik, holott a 6. §-ban részletezett esetekben minden vonatkozásban, tehát a beszámítás kérdésében is kizáró-lag a Btk. 7. §-ának rendelkezései nyernek alkalmazást.

97 A közönséges büntetőtörvények értelmében feltétlenül büntetés alá vonandó cselekmények: A Btk.

7. §-ában felsorolt deliktumok, tehát a felségsértés, királysértés (de ez csupán akkor, ha elkövetője ma-gyar honos), hűtlenség, lázadás, a mama-gyar állami pénztáraknál fi zetés gyanánt elfogadott fém- vagy pa-pírpénz vagy a pénzzel egyenlőnek tekintett magyarországi közhitelpapír meghamisítása, továbbá a kábelrongálás (1888:XII. tc. 10. §-a), a kivándorlási törvény megszegése (1909:II. tc. 48. §-a), a had-viselés érdekei ellen elkövetett bűncselekmények (1915:XIX. tc. 14. §-a), az állami és társadalmi rend hatályosabb védelméről szóló törvénybe ütköző bűncselekmények (Átv. 11. §-a), a m. kir. hon-védségről szóló törvényben megállapított bűntettek, vétségek és kihágások (1921:XLIX. tc. 33. §-a és az 1922:III. tc. 15. §-a), a fi zetési eszközökkel elkövetett visszaélések (1922:XXVI. tc. 5. §-a), és vé-gül az állami tejellenőrző jeggyel elkövetett visszaélések (1925:X. tc. 15. §-a).

98 Miniszteri indokolás 6-7.

99 Szondy Viktor: Az idegen állami érdekek és a nemzetközi érdekek védelme a büntetőjogban.

Magyar Jogi Szemle 1929/6. 209–225.

100 Ld. pl. az 1902. évi norvég katonai büntető törvénykönyv 11. §-át, az 1908. évi japán katonai büntető törvénykönyv 3. §-át és az 1927. évi svájci katonai büntető törvénykönyv 9. §-át.

katonai büntetőbíráskodás alá helyezi, a külföldön polgári egyének által kifejtett szóban forgó magatartások is jelen törvény szerint büntetendők.

3. A megbeszélésünk tárgyát képező § 2. pontja a személyiség elvén (princípium per-sonalitatis) alapszik.

Az e pontban foglalt rendelkezés, mely a fegyelem biztosítása érdekében a tényle-ges katonai egyének által elkövetett valamennyi bűncselekmény tekintetében (ideértve a kihágásokat és fegyelmi kihágásokat is) kötelezővé teszi a hazai törvények kizárólagos alkalmazását, az 5. §-ban kifejezésre juttatott területiség elvének a legmesszebbmenő áttörése.

Tényleges katonai egyének: a tisztek (hasonállású egyének), továbbá a legénységi ál-lományú egyének attól a naptól fogva, melyen a tényleges szolgálattételt megkezdték (bemutattattak), a szabadságolt viszonyba való áthelyezésükig, illetőleg elbocsáttatá-sukig. A szabadságolt viszonyban lévők pedig attól a naptól fogva, melyen tényleges szolgálatukat újból megkezdték (bemutattattak), a szabadságolt viszonyba való újabb visszahelyezésük vagy elbocsátásuk időpontjáig (1921:XLIX. tc. 24. §-a). Tényleges ka-tonai egyéneknek tekintendők azok is, akik ideiglenesen ténylegesítve vannak, vagy akik a tényleges szolgálatból ideiglenesen, vagyis meghatározott időre szabadságoltattak (beleértve azokat is, akik várakozási illetménnyel, minden illetmény nélkül, szabad-ságolási díj fi zetése ellenében, vagy bármely más címen élveznek meghatározott időre szóló szabadságot).101

4. A fenti § 3. pontja szerves kapcsolatban van az Élt. 52. §-ával, mely szerint „a leg-főbb parancsnok oly egyéneket, akik egyébként nem állnak katonai büntetőbíráskodás alatt és ellenséges országban a mozgósított csapatok (parancsnokságok) vagy szövetsé-geseik hatalmi körén belül kerülnek kézre, a honvéd büntetőbíráskodás alá helyezhet:

1.) oly bűncselekmények miatt, melyeket e hatalmi körön belül követnek el, 2.) te-kintet nélkül az elkövetés helyére az Élt. 8. §-ában felsorolt bűncselekmények miatt.”

Az Élt. most idézett rendelkezése szükségszerű folyománya annak, hogy az ellenséges országnak csapataink hatalmi körébe eső része (s ez alatt nem csupán a megszállott, hanem a hadműveleti területet is érteni kell) büntetőjogi szempontból magyar terület-nek tekintendő, melyen a ius puniendit – a katonai bíróságok útján – a magyar állam gyakorolja.102 Ennélfogva nem tehető semmi különbség az Élt. 52. §-a alapján katonai büntetőbíráskodás alá helyezett egyének és azok között, akik a magyar állam terüle-tén követik el a bűncselekményt, illetőleg itt kerülnek kézre. Ennek a különbségnek

101 Ld. a Szolg. Szab. I. rész előzetes észrevételeit és az 1930. év október hó 29-én 6332/elnökség 1930. szám alatt kelt honvédelmi miniszteri rendeletetet (Honvédségi Közlöny 1930/29.).

102 Vö. Kohler i. m. 245.

elenyésztetése végett vétetett be törvényünkbe a fenti § 3. pontja is, amely mindazon-által némi disgruenciát teremt a most említett két kategória között annyiban, hogy az Élt. 8. §-ában említett valamennyi bűncselekmény tekintetében a magyar törvények kizárólagos alkalmazását teszi kötelezővé, míg az Élt. 8. §-a alapján katonai büntetőbí-ráskodás alá helyezett, s belföldön kézre került egyének csupán az Élt. 8. §-ának 1–6.

és 9. pontjaiban megjelölt deliktumok miatt lesznek feltétlenül a magyar törvények alapján büntetendők.

5. A külföldön elkövetett cselekmények a 6. §-ban nem említett eseteiben természetesen a közönséges büntetőjog általános rendelkezései irányadók.

6. A hazai jogszabályok szerint büntetendő, de külföldön tartózkodó egyénnek a bel-földi bíróságok által való megbüntetését a kiadatás103 intézménye teszi lehetővé. A ki-adatást nem csupán az az állam kérheti, melynek területén a cselekmény elkövettetett, hanem az is, melynek a bűntettes honosa.104

A katonai bűncselekmények kiadatási vonatkozásban a politikai bűncselekmények-kel esnek egy tekintet alá, így miattuk kiadatásnak nincs helye. Oly katonai bűncselek-mények esetén azonban, melyek egyúttal valamely közönséges bűncselekmény törvé-nyes tényálladékát is kimerítik (ilyen pl. a Ktbtk. 126. §-ába ütköző deliktum) nincs akadálya annak, hogy utóbbi minősítés alapján (tehát pl. testi sértés címén) a kiadatási eljárás folyamatba tétessék. Nem minősülhet azonban kiadatási bűncselekményként (tehát lopás vagy sikkasztásként) a katonának az őt megillető, rajta levő felszerelésével és ruházatával történt szökése.105

Nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a kiadatás részleges engedélyezése eseté-ben is a kiadó állam határozatának a kiadatást bizonyos bűncselekmények miatt megta-gadó része a megkereső állam büntető hatalmát rendszerint nem korlátozza véglegesen.

A kiadott egyén ugyanis, amennyiben a kiadatási engedélyben részletezett cselekmé-nyek miatt ellene folyt bűnvádi eljárás jogerős befejezése, illetve a rá esetleg kiszabott büntetés letöltése vagy megkegyelmeztetése után bizonyos, a vonatkozó kiadatási szer-ződésben megjelölt idő alatt (szerződés hiányában a viszonossági gyakorlat mérvadó) az állam területét el nem hagyja, hanem ott önként visszamarad vagy oda később visszatér, a kiadatási határozatból származtatható jogait elveszti. Így minden, a még kiadatása előtt elkövetett s a kiadatása tárgyául szolgált cselekményeken felül őt terhelő bűn-cselekmény miatt (legyen az akár közönséges, akár politikai vagy katonai deliktum)

103 A kiadatási jogra vonatkozó fejtegetéseinket azért kellett ideilleszteni, mert csupán a Ktbtk. 5. és 6.

§-ai tartalmaznak a nemzetközi büntetőjog körébe tartozó rendelkezéseket.

104 Angyal 1920. i. m. 133–137.

105 Doleschall Alfréd: Kiadatás. In: Magyar jogi lexikon IV. Pallas, Budapest, 1904. 752.

a kiadatást engedélyezett állam utólagos beleegyezése nélküli is üldözhető, illetve bün-tethető.

Addig természetesen, míg a kiadott egyén katonai szolgálati kötelezettségben áll, a felelősségre vonhatásnak az a feltétele, hogy a letartóztatásból való szabadulása után az ország területén önként visszamaradjon, nem valósulhat meg.

Egyes államokkal kötött szerződéseink azonban a kiadott bűntettesek maradásának, illetve visszatérésének imént említett jogi hatályát a politikai, illetőleg katonai bűncse-lekmények tekintetében nem ismerik el, így végleg kizárják annak lehetőségét, hogy a kiadott bűntetteseket a kiadatás előtt elkövetett ily bűncselekményekért felelősségre vonhassuk.106

A kiadatási eljárásra nézve fontos rendelkezéseket tartalmaz az 1927. év augusztus hó 31-én 11.822/eln. 13–1927. szám alatt kelt honvédelmi miniszteri rendelet.

106 Ld. a Franciaországgal 1855. év november hó 13-án kötött szerződés VII. cikkét, a Svédországgal és Norvégiával kötött, s az 1871:XXIV. tc.-be iktatott egyezmény III. cikkét, az Olaszországgal kö-tött, s az 1871:XXVI. tc.-be iktatott szerződés III. cikkét, a Németalfölddel kökö-tött, s az 1881:XVIII.

tc.-be iktatott egyezmény V., ill. VII. cikkeit, az Uruguay-jal kötött, s az 1896:XXX. tc.-be iktatott szerződés IX. cikkét, a Görögországgal kötött, s az 1907:XXII. tc.-be iktatott egyezmény VI. cikkét, a Paraguay-jal kötött, s az 1910:IX. tc.-be iktatott szerződés IX. cikkét, a Bulgáriával kötött, s az 1912:XXIX. tc.-be iktatott szerződés III., ill. X. cikkeit, és végül a Romániával kötött, s az 1925:V.

tc.-be iktatott egyezmény III., ill. IV. cikkeit.

I I I . F E J E Z E T A büntetések

7. § A halálbüntetést agyonlövéssel kell végrehajtani, amennyiben a jelen törvény Második Része így rendelkezik.

Kötéllel kell azonban a halálbüntetést akkor is végrehajtani, ha azt több, ré-szint kötéllel, réré-szint agyonlövéssel végrehajtandó halálbüntetéssel sújtott bűncse-lekmény miatt szabták ki.

Kötéllel végrehajtandó halálbüntetésre ítélés esetében a honvédségből (csend-őrségből) való kicsapást is ki kell mondani.

1. A katonai büntetőjog legfőbb célját, a fegyelem fenntartását sokszor csakis az elret-tentés által érheti el.107 Éppen ezért a halálbüntetést, ami az elrettentés leghatékonyabb eszköze, még azok az államok is fenntartották katonai büntető törvénykönyveikben, melyek egyébként a szóban forgó büntetési nemet büntetési rendszerükből kitörölték és megengedik annak a katonai büntetőjogban való alkalmazását az olyan abolicionisták, mint Mittermaier és Carrara is.108 Nem mondhatott le tehát e büntetésről a Ktbtk.

sem, azt azonban csupán a feltétlenül szükséges esetekre szorította, így a halálbüntetés alkalmazási körének megvonásánál meghajlott a humanizmus követelményei előtt.

2. Törvényünk a hagyománynak megfelelően a halálbüntetés kétféle végrehajtási módját ismeri, úgymint a kötél és agyonlövés általi végrehajtást, melyek közül az agyonlövés általi halálbüntetés az enyhébb jellegű. Ez az enyhébb jelleg egyfelől a halálbüntetésnek kísérlet (Ktbtk. 33. §-a), továbbá enyhítő körülmények (Ktbtk. 52 §-a) esetében sza-badságvesztés-büntetésre leendő átváltoztatásánál megengedett alsó határból, másfelől

107 Az elrettentés eszméje végigvonul az egész katonai jogon (így pl. a Szolg. Szab. I. rész 33. pontja szerint, „aki válságos pillanatokban csüggeteg szavakat ejt, aki fegyvert vagy lőszert elhány, az en-gedelmességet megtagadja, magát az ütközetből önhatalmúlag kivonni igyekszik vagy zsákmányol, az elrettentő példa gyanánt a csapat szeme láttára a csapatparancsnok, illetőleg a közbelépő elöljáró ál-tal személyesen vagy ennek parancsára haladékál-talanul felkoncoltatik”, vagy az Élt. 42. §-a értelmében az e §-ban részletezett cselekmények miatt a rögtönbíráskodás előzetes kihirdetése nélkül van helye rögtönítélő eljárásnak, „ha a megzavart fegyelem helyreállítása elrettentő példaadást tesz szükségessé.”)

108 Ld. Gábor i. m. 170–173. és Finkey Ferenc: A magyar büntetőjog tankönyve. Grill, Budapest, 1914. 274.

abból a körülményből tűnik ki, hogy a honvédségből (csendőrségből) való kicsapás csakis kötél általi halálbüntetésre ítélés esetében mondható ki.

Abból, hogy a kötél és az agyonlövés általi halálbüntetés ugyanazon büntetés kétféle végrehajtási módja, nem pedig két önálló büntetési nem, következik, hogy a büntetések a Btk. 20. §-ában megállapított súly szerinti sorrendje érintetlenül maradt. Az agyon-lövés általi halálbüntetés tehát mindig súlyosabb az életfogytig tartó fegyházbüntetésnél, annak ellenére, hogy az utóbbi büntetés helyett „túlnyomó” enyhítő körülmények ese-tében 15 évi (Btk. 91. §-a), rendkívül enyhítő körülmények eseese-tében pedig tízévi fegy-háznál kisebb büntetés nem állapítható meg (Btk. 92. §-a), míg az agyonlövés általi ha-lálbüntetés helyett a Btk. 91. §-a feltételeinek fennforgása esetében tízévi, a Btk. 92. §-a feltételeinek megléte esetében pedig ötévi szabadságvesztés szabható ki (Ktbtk. 52. §-a).

3. Jelen törvény a 70. § (2) bekezdés, a 73. § (3) bekezdés, a 74. §, a 75. § (1) bekez-dés, a 78., a 86. §, a 94. § (2) és (4) bekezdései, a 96. § (2) bekezbekez-dés, valamint a 103., a 105., a 108. és a 134. § esetében engedi meg a halálbüntetés alkalmazását, ezek közül azonban csupán az ellenséghez való szökésre és az ily célból alakítandó szövetkezésre irányuló felbujtásra (94. § (4) bekezdés és 96. § (2) bekezdés), tehát a katonai felfogás szerinti aljas érzületre visszavezethető bűncselekményekre állapít meg kötél általi halál-büntetést.

Kötél általi halálbüntetés alkalmazásának ezen kívül még helye van az Élt. 59. § utolsó bekezdés, az Élt. 62., illetve 63. §-ai, továbbá a halállal büntetendő bűncselekményekre irányuló nyilvános felhívás esetében, ha a felhívás eredménnyel járt (Btk. 171. §-a és Élt.

72. §-a), a Btk. 126. §-ának 1–4. pontjai (Élt. 85. §-ának 1. pontja), a Btk. 126. §-ának l–4. pontjaiban körülírt felségsértésre irányuló eredményes felhívás (Élt. 85. §-ának 4.

pontja), a Btk. 278. §-a és az 1915:XIX. tc. 2. §-ának 6. pontja esetében.

Végül halállal sújtható minden rögtönítélő eljárás alá tartozó bűncselekmény is (Kbp.

444. §-ának (2) bekezdése). Hogy mely bűncselekmények miatt, s milyen feltételek mellett van helye rögtönítélő eljárásnak, azt az Élt. 42–46. §-ai, továbbá a Kbp. 481.

§-ának (2) bekezdése mondja meg.

4. A Kbp. 416. §-ának utolsó bekezdése értelmében abban az esetben, „ha kötéllel a ha-lálbüntetést amiatt, mivel hóhér kellő időben nem kapható, vagy mert más akadály forog fenn, nem lehet végrehajtani, az illetékes parancsnok fel van hatalmazva, hogy a halál-büntetésnek ezt a nemét agyonlövésre változtassa át.”

Ezzel szemben a polgári büntetőbíróságnak a Ktbtk. alkalmazása esetében az agyon-lövés általi halálbüntetés helyett is kötéllel végrehajtandó halálbüntetést kell kiszabnia.

Az Élt. 72. §-a és 95. §-ának (2) bekezdése ugyanis úgy rendelkezik, hogy a polgári büntetőbíráskodás körében „a Ktbtk.-ban megállapított büntetést a közönséges bünte-tőtörvények szabályai szerint kell kiszabni és végrehajtani.”

5. A halálbüntetés végrehajtásának módozatait a Kbp. 416. §-a, 446. §-ának (3) be-kezdése és 480. §-ának (1) bebe-kezdése, továbbá a Szolg. Szab. I. rész 708. pontja tartal-mazza.

6. Ha kötéllel végrehajtandó halálbüntetésre ítélt egyén a vámőrség, illetőleg folyam-őrség tagja, a vámfolyam-őrségből, illetőleg a folyamfolyam-őrségből való kicsapást kell kimondani.109

8. § Az egy évnél nem hosszabb tartamban meghatározandó börtön- és fogház-büntetést, valamint az elzárásbüntetést az elítélt egyéniségének szem előtt tartása mellett súlyosítások alkalmazásával meg kell rövidíteni.

Súlyosítások: a böjt, a kemény fekvőhely, fogház- és elzárásbüntetés esetében pedig még a magánzárka is.

E súlyosítások közül több is egybekapcsolható.

A böjt napjain az elítélt csak kenyeret és vizet kap.

A kemény fekvőhely abban áll, hogy az elítéltnek csak puszta deszkát adnak fekvőhelyül.

Magánzárkában az elítéltet a fogházi szabályokban megengedett kivételekkel éjjel és nappal másoktól elkülönítve kell őrizni.

A böjt és a kemény fekvőhely legalább egy napi megszakítással hetenként leg-feljebb kétszer, a magánzárka egy-egy havi megszakítással egyhuzamban legfel-jebb egy hónapon át alkalmazható.

Minden egyes súlyosítás minden napja külön egy-egy büntetési napnak számít.

Egyáltalában nem alkalmazható súlyosítás a rendfokozatukban elítéltetésük után is megmaradó tisztekkel (hasonló állásúakkal), valamint azokkal szemben, akiknek egészségét a súlyosítás veszélyeztetné.

1. E § megalkotását egyfelől katonai, másfelől kriminálpolitikai szempontok tették in-dokolttá. A katonai érdek ugyanis azt követeli, hogy azok az elítéltek, akik büntetésük kiállása után további katonai szolgálatra vannak kötelezve, a szolgálattól hosszú időre

109 A hadsereg kötelékéből való kitaszítást, mely a római jogban gyökeredző intézmény (ignominiosa missio), több külföldi katonai kódex is ismeri, s annak kimondását nem csupán a halálbüntetés-sel kapcsolja egybe, hanem súlyosabb szabadságvesztés-büntetésre ítélés esetében is kötelezővé teszi (ld. pl. az 1928. évi angol Army Act 44. §-ának 4. pontját és az 1928. évi francia „loi portant revision du code de justice militaire pour l’armée de terre” 192. §-át).

el ne vonassanak.110 Az igazságszolgáltatás érdeke pedig azt kívánja, hogy a rövid tar -tamú szabadságvesztés-büntetés – a végrehajtás enyhesége folytán előálló – káros ha-tásai elháríttassanak.111 Ennek a kettős célnak elérését legmegfelelőbben a súlyosítások biztosítják, mert alkalmazásuk által a büntetések tartama megrövidül, végrehajtása pe-dig intenzívebbé válik.

Bár a szóban forgó rendelkezés – miként látjuk – egyrészt a katonai szolgálat mi-előbbi folytatásának lehetővé tételét célozza, mégsem szorította törvényünk annak al-kalmazását a katonai egyénekre, illetőleg azokra, akik elítéltetésük után is megmarad-nak a katonai kötelékben, hanem azt a katonai bíráskodás körében az elítélt személyi minőségére és körülményeire való tekintet nélkül kötelezővé tette, s csupán a rend-fokozatukban elítéltetésük után is megmaradó tisztek (hasonállásúak), valamint azon egyének tekintetében tett kivételt, akik egészségét a súlyosítás veszélyeztetné.

2. A súlyosítások alkalmazásának csak abban az esetben lehet helye, ha a súlyosítás nél-küli szabadságvesztés-büntetést egy évnél nem hosszabb tartamban kellene megállapí-tani. Az ítélőbíróságnak tehát az ítélet indokolásában mindig meg kell mondania, mily tartamú (súlyosítás nélküli) szabadságvesztés-büntetést tartott megállapítandónak és mennyiben találta ezt a súlyosítások alkalmazásával megrövidítendőnek.112

3. A fenti § (1) bekezdésében megjelölt büntetések alatt nem a törvényben megállapí-tott, hanem a bíró által a konkrét esetben kiszabandó büntetéseket kell érteni. Ennél-fogva az in thesi fegyházzal (sőt, ha fi atalkorú által elkövetett, s a 49. § (2) bekezdésében vagy az Élt. 87. §-ában megjelölt deliktumok közé nem tartozó közönséges bűncselek-ményről van szó, még a halállal) büntetendő cselekmény fennforgása esetén is alkalma-zandók súlyosítások, ha a bíróság a Btk. 66., 72. vagy 92. §-ai (illetőleg a Ktbtk. 43. §-a) alapján egy évnél nem hosszabb tartamú börtön vagy fogházbüntetést (a fi atalkorúak közönséges bűncselekményeinél csupán az utóbbi büntetési nem jöhet tekintetbe) lát a vádlott bűnösségével arányban állónak.

4. A súlyosítások alkalmazásával a börtön hat hónál rövidebb tartamban is kiszabható.113 5. A súlyosbításoktól a büntetés feltételes felfüggesztése esetében sem lehet eltekinteni.

110 A súlyosabb bűncselekmények elkövetői, tehát a hosszabb tartamú szabadságvesztés-büntetésre ítélt egyének rendszerint – erkölcsi érdemtelenség okából – közigazgatási úton elbocsáttatnak a had-sereg kötelékéből (ld. a l6. §-hoz fűzött 2. jegyzetet is).

111 Vámbéry Rusztem: Büntetőpolitikai követelések. Politzer, Budapest, 1900. 17. és Gábor i. m. 37.

112 Miniszteri indokolás 9.

113 Uo.

6. Ha a vádlottat a bíróság csupán pénzbüntetésre ítéli, úgy – a fenti szakaszban megjelölt korlátok közt és feltételek mellett – a pénzbüntetést (behajthatatlansága esetére) helyet-tesítő szabadságvesztés-büntetést is súlyosítások alkalmazása által meg kell rövidíteni.

Ha a bíróság a pénzbüntetést akár fő-, akár mellékbüntetésül egy évnél nem hosz-szabb tartamú börtön- vagy fogházbüntetés, illetve az elzárásbüntetés mellett állapítja meg, a most említett szabadságvesztés-büntetések még abban az esetben is súlyosítan-dók, ha azok és a pénzbüntetést helyettesítő szabadságvesztés-büntetés együttes tartama az egy évet meghaladja.114 Ellenben a pénzbüntetést helyettesítő szabadságvesztés-bün-tetés csakis akkor rövidíthető meg, ha a súlyosítás nélküli szabadságvesztés-bünszabadságvesztés-bün-tetések együttes tartama az egy évet nem haladja meg.

7. Különböző jogerős ítéletekkel megállapított több szabadságvesztés-büntetés összbün-tetésbe foglalása, illetőleg egyesítése esetében a súlyosítások alkalmazása ki van zárva, ha az összbüntetés, illetőleg egyesített büntetés súlyosítás nélküli tartama az egy évet meghaladja.

Ha az összbüntetés, illetőleg az egyesített büntetés börtönben állapíttatik meg, a ma-gánzárka súlyosításként még akkor sem alkalmazható, ha az összesítendő büntetések

Ha az összbüntetés, illetőleg az egyesített büntetés börtönben állapíttatik meg, a ma-gánzárka súlyosításként még akkor sem alkalmazható, ha az összesítendő büntetések