• Nem Talált Eredményt

Egy vallásos szemléletű intézmény bemutatása

AZ ÁLLAMI INTÉZMÉNYEKKEL SZEMBEN

II. 2. Egy vallásos szemléletű intézmény bemutatása

Nézzük meg példaként az orosházi evangélikus intézmény működését. (Az állami intézményekre működését mindenki ismeri, ezért ezekről csak érintőlegesen szólok a továbbiakban.)

Szerencsére meg tudtam és meg tudom figyelni az evangélikus egyházi intéz-mények növendékeinek viselkedését, neveltségi szintjét, mert az orosházi Evangé-likus Intézmény bármikor rendelkezésre bocsátja észrevételeit, tapasztalatait, va-lamint az ottani kapcsolataim lehetővé teszik az egyéni fejődés vizsgálatát is. Ezzel szemben pedig több állami intézmény diákjait is meg tudom vizsgálni, mert a munkám lehetővé teszi ezt a fajta vizsgálódást.

A politikai viszonyok nagyban átformálják napjainkban is az oktatást. Azonban, ha 1945 utánra nyúlnánk vissza, láthatjuk, hogy az oktatás, ezen belül a valláspe-dagógia mindig is nehéz helyzetben volt, van és lesz. 1945 után megkezdték az elemi iskolák 8 osztályos iskolákká szervezését, a gimnázium pedig 8 osztályos he-lyett 4 osztályos lett. 1948-ban államosították az iskolákat, és az akkori egyházi nevelőket állami státuszba helyezték. Az oktatásügy befolyásolta az akkori nézete-ket és a vallási nevelést, bár engedélyezte a fakultatív hitoktatást, de túlnyomórészt a természettudományos nevelést helyezték előtérbe. Az egyházi nevelés így háttér-be szorult.

Változásra pozitív értelemben 1992 szeptemberében került sor, az ökumenikus nyitottságú egyházi osztályok kezdték meg munkájukat az orosházi 2. számú Álta-lános Iskolában. Az 1991–92-es tanév végén új igazgató lett az egyház javaslatára:

Jantos Istvánné Keresztes Ilona (jelenleg is ő az intézmény vezetője). Ez a város el-ső és egyetlen egyházi általános iskolája és gimnáziuma. Az intézmény vallásos szemléletével egyet nem értő pedagógusok más iskolákban helyezkedtek el.

Az egyházi tagozaton iskolaotthonos formában tanulnak a gyerekek. Óráikat délelőttre és délutánra teszik. Délelőtt a közismereti, délután a készségtantárgyakat tanulják. Ezekben az osztályokban a hittanórák beépültek az órarendbe. 1–7 osztá-lyig heti 2 órájuk van, a felsőbb évfolyamokban már papok tartják szintén heti rendszerességgel a hittant.

Az azonos évfolyamra járó gyerekek felekezetek szerint vesznek részt a hittan-órán, de nem okoz problémát számukra a különböző vallásba tartozás. Szívesen ta-nulnak egymástól, meghallgatják a másik véleményét. (1. melléklet)

II. 2. 1. Kiemelt nevelési feladatai az intézménynek

az érzelmi élet kiteljesítésével a pozitív személyiségjegyek erősítése

érték- és információközvetítés a Biblia alapján, ennek megfelelő szokás-rendszer kialakítása

a gyermekek lelki szükségleteinek kielégítése a hitélet lehetőségeinek segí-tésével

a gyermekek életkorának megfelelő vallási, egyházi ismeretek átadása (az Intézmény pedagógiai programjában)

Fontos célkitűzésük, hogy növendékeik képesek legyenek a társadalomban megállni a helyüket, önállóan döntést hozni, vállalni a véleményüket, megfelelő módon kezelni konfliktusaikat, lehetőség szerint szeretetben élni. Ennek az intéz-ménynek a gondolkodása tükrözi az összes magyar egyházi intézmény gondolat-menetét.

Az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a művészeti és testi nevelésre, va-lamint több szakkör is indul fakultatív módon, pl. matematika, magyar. A minden-napi áhítat, étkezés előtti és utáni imádság is természetes módon jelenik meg az ok-tatás során.

A régi hagyományt követve a gyerekeknek lehetőségük van vasárnaponként gyermek istentiszteleten való részvételre.

Az ünnepekre felkészülés mindig díszbe önti az iskola falait. A kapun belépve egyházi jelképek és gyerekek munkái köszöntik a belépőt.

1996-tól már nem mint egyházi tagozat, hanem mint egyházi általános iskola működhet az épület.

III. Záró gondolatok

A valláspedagógia a vallási intézményeken keresztül mindenképpen felelni akar az ifjúság alapkérdéseire, az élet értelmére, a szenvedés, halál, boldogság, egziszten-ciák, ki vagyok én kérdésekre.

A vallási nevelés mai kavalkádja eredményezi a gyerekekben a bizonytalansá-got. A mai modern kor elfogadásának hiánya is okozza, hogy az egyház befolyása lassan terjed.

Előadásom célját véleményem szerint teljesítettem: bemutattam a hallgatóság-nak azt a lehetőséget, hogy a vallás nem csupán a hittérítésről szól, hanem az er-kölcsösségre nevelés egyik fontos eleme. Valamint azt sikerül még a hallgatóság elé tárni, hogy az oktatás színtereibe belevonható az egyház, és nem csak az erre szakosodott intézményekben, hanem akár egy állami intézményben is.

Sajnos a politikai zűrzavar a nemzethez tartozást és a vallást hangsúlyosan szét-választotta, a pénzbeli juttatások, anyagi javak felhalmozása gyakran sokkal jobban előtérbe kerül, de sajnos a gyermek, az utókor látja a kárát ezeknek a különválasz-tásoknak és elhatárolódásoknak.

Mivel a mai fiatal, főleg a kisgyermek a média veszélyeinek ki van téve nap mint nap, ezért fontos, hogy a nyughatatlan világban megtalálja a saját lelki béké-jét, és erkölcsös, másokkal szemben toleráns, szeretettel teli felnőtt váljék belőle.

1. melléklet

A nevelők komolyan veszik nevelési célkitűzéseiket. Ezek pedig a következők:

– a másság elfogadása, felebaráti szeretet gyakorlása az ökumenikus nyitottságú légkörben

– belső motivációból táplálkozó tanulásra, önképzésre nevelés, a munkaer-kölcs alakítása

– a családdal együttműködve, az életkori sajátosságokra alapozva hazaszere-tetre nevelés

– a szülők tiszteletére, családi életre való nevelés

– a gyengék, elesettek segítése, az ilyen irányú érzelmek alakítása

(forrás: Orosházi Ev Á. I. és G. pedagógiai programja)

Felhasznált irodalom:

1.) Báthory Zoltán, Falus Iván: Pedagógiai Lexikon. Bp., 1997.

3.) Fabiny Tibor: A magyarországi evangélikus egyház rövid története. 2. kiad. Bp., 1997.

4.) Gergely Jenő: A keresztényszocializmus Magyarországon, 1924–1944. Bp., 1993.

5.) Voigt, Gottfried: Bevezetés az egyház tanításába (www.lutheran.hu/konyvek/voigt/voigt00.htm) 6.) Kollega Tarsoly István: Magyarország a XX. században, II. kötet, VI. Fejezet: Egyházak és

felekezetek, Babits Kiadó, Szekszárd, 1996–2000.

7.) Orosházi Evangélikus Egyházi Általános Iskola és Gimnázium pedagógiai programja 2006.

9.) Ránki György: Magyarország története 8. kötet, Bp., 1976.