• Nem Talált Eredményt

Az egészségügyi miniszter 4/2008. (HÉ 39.) EüM

utasítása

az Egészségügyi Minisztérium, valamint az egészségügyi miniszter irányítása, ellenõrzése

és felügyelete alá tartozó közigazgatási szervek köztisztviselõi teljesítménykövetelményeinek alapját

képezõ 2008. évi kiemelt célokról

A köztisztviselõk jogállásáról szóló 1992. évi XXIII.

törvény 34. § (2) bekezdésében foglaltak végrehajtására az egészségügyi ágazatban a köztisztviselõk 2008. évi telje-sítménykövetelményeinek alapját képezõ kiemelt célok meghatározásáról a következõ utasítást adom ki:

1. §

Az utasítás hatálya kiterjed az Egészségügyi Minisztéri-um, az Egészségbiztosítási Felügyelet, az Országos Egész-ségbiztosítási Pénztár, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az Egészségügyi Engedé-lyezési és Közigazgatási Hivatal köztisztviselõire.

2. §

Az egészségügyi ágazat kiemelt céljait az utasítás mel-léklete tartalmazza.

3. §

Az utasításban foglalt kötelezettségek végrehajtásáért az egészségügyi miniszter, az Egészségbiztosítási Fel-ügyelet elnöke, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fõigazgatója, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat országos tiszti fõorvosa, valamint az Egészség-ügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal elnöke a fe-lelõs. A melléklet tartalmáról a köztisztviselõk a munkál-tatói jogkört gyakorló vezetõ útján értesülnek.

4. §

Ez az utasítás a kihirdetése napján lép hatályba.

Dr. Székely Tamáss. k.,

egészségügyi miniszter

Az Egészségügyi Minisztérium, valamint az egészségügyi miniszter irányítása, ellenõrzése

és felügyelete alá tartozó közigazgatási szervek köztisztviselõi teljesítménykövetelményeinek alapját

képezõ 2008. évi kiemelt ágazati célok 1. Az európai uniós tagságból adódó alapfeladatok 1.1. Közösségi jogszabály- és döntés-elõkészítési fel-adatok:

A Tanács napirendjén szereplõ jelentõs ügyekben a koordináció biztosítása

1.1.1. A lakosság egészségi állapotának javítása, vala-mint a betegségek kezelésével összefüggõ kiadások csök-kentése érdekében az egészséges életmód elõmozdítását, valamint a megelõzést elõsegítõ közösségi kezdeményezé-sekben való közremûködés, az ezzel kapcsolatos tanácsi következtetések elõkészítésében való magyar álláspont képviselete (így különösen a 2008–2013. évi Népegész-ségügyi Akció Programba való bekapcsolódás).

1.1.2. A járványügyi, közegészségügyi betegségek megelõzésére és leküzdésére irányuló közösségi kezdemé-nyezésekben való részvétel.

1.1.3. A betegek mobilitása, a más tagállamban igénybe vett egészségügyi szolgáltatások közösségi kereteinek megteremtésében való közremûködés.

1.1.4. Gyógyszerek és orvostechnikai eszközök, emberi szövetek, sejtek biztonságával, továbbá a kozmetikumok-kal kapcsolatos közösségi jogszabályalkotásban a kor-mányzati álláspont kialakítása és képviselete.

1.2. Stratégiai politikai döntéshozatallal összefüggõ fel-adatok:

A felülvizsgált Lisszaboni Stratégia ágazatunkat érintõ megvalósításának koordinálása

1.2.1. A szociális kohézió, az egészséges társadalom és az egészséges munkaerõ prioritásként való megjelenítése a közösségi politikaképzésben.

1.2.2. A 2010. január 1.–2011. június 30. idõszakra esõ EU spanyol–belga–magyar közös elnökségi periódus elõ-készítésével kapcsolatos stratégiai tervezés, döntés-elõké-szítés, felkészülési feladatok tervezése és idõarányos vég-rehajtása.

2. Nemzetközi együttmûködésbõl eredõ feladatok 2.1. Kétoldalú szociális biztonsági egyezményekkel kapcsolatos tárgyalások, kormány-elõterjesztések, egyéb feladatok koordinációja.

2.2. Az Egyesült Nemzetek Szervezete és más nemzet-közi szervezetek ágazatunk felelõsségi körébe tartozó jogi normáinak elfogadásából, kihirdetésébõl fakadó

nemzet-közi feladatok koordinációja (pl.: WHO Dohányzás ellen-õrzési keretegyezmény, Európa Tanács: Európai Szociális Karta).

2.3. Az Egészségügyi Világszervezet munkájában aktív részvétel, különös tekintettel a Végrehajtó Tanácsba Ma-gyarország által delegált képviselõ munkájának elõsegíté-se és szakmai támogatásának biztosítása.

3. Egészségbiztosítás

Az egészségbiztosítás fejlesztése

3.1. A biztosítási jogviszony ellenõrzése, ennek kere-tében:

3.1.1. A jogviszony-igazolást megalapozó, ágazaton kí-vüli adatbázisok naprakészségének javítása; a háttér-adat-bázisok és az OEP adatháttér-adat-bázisok kapcsolatának javítása.

3.2. A kötelezõ egészségbiztosítás biztosítói szerepének megerõsítése, ennek elõfeltételeként:

3.2.1. Az egészségbiztosítási forrásokkal való gazdál-kodás és szolgáltatás-vásárlás felelõsségének és szabadsá-gának kiterjesztése; az egészségbiztosító szervezetének decentralizálása, regionális szervezeti egységek kialakítá-sa a hatékony, ügyfélközpontú mûködés érdekében.

3.2.2. Az egészségbiztosítás fejlesztését szolgáló infor-matikai háttér megalapozása – a jogviszony-igazolás és el-lenõrzés naprakésszé tétele; a finanszírozási, beszámolási rendszerek kialakítása, illetve ezek megerõsítése; elektro-nikus alkalmazások fejlesztése, bevezetésük elõkészítése a közszolgálat elektronikus azonosítási rendszerének kiépí-tésével kapcsolatos kormányzati döntésekkel összhangban (e-recept, EU-kártya).

3.2.3. A kötelezõ biztosítás tartalmának pontosítása – a finanszírozási protokollok kidolgozásának felgyorsítása;

az egészségügyi technológiabefogadás egységes és transz-parens szabályainak kidolgozása az ellátási csomag kor-szerû meghatározása érdekében.

3.3. Az öngondoskodás szervezett intézményrendszere-inek hatékonyabbá tétele a kötelezõ egészségbiztosítási rendszeren kívüli egészségügyi finanszírozásban – a lako-sok ösztönzése a szûréseken való részvételre.

4. Egészségbiztosítási Felügyelet

4.1. A betegek tájékoztatásának javítása, a tájékoztatást szolgáló eszközök és kapacitások fejlesztése annak érde-kében, hogy az érintettek minél pontosabb ismeretekkel rendelkezzenek betegjogaikról, valamint az igénybe vehe-tõ ellátásokról.

4.2. Minõségi indikátorrendszer kiterjesztése és tovább-fejlesztése.

4.3. Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlõ hozzáférés biztosítása érdekében a várólisták, intézményi

befogadási listák fokozott ellenõrzése, annak vizsgálata, hogy a várólista alapján teljesített ellátások sorrendisége a szakmai szabályoknak megfelel-e (PET/CT-piac és az IVF-szolgáltatások monitorozása, értékelés készítése, transzparencia elõsegítése).

4.4. Az egészségügyi szolgáltatások minõségének ja-vítása érdekében a hatósági tevékenység magas szintû el-látása.

5. Országos Egészségbiztosítási Pénztár

5.1. Részvétel az egyén szabadságát tiszteletben tartó és biztonságos ellátást garantáló egészségbiztosítási rendszer fenntartásában.

5.2. A valós szükségleteknek megfelelõ egészségügyi ellátórendszer finanszírozása.

5.3. Az egészségügyi technológiák, gyógyszerek, gyó-gyászati segédeszközök alkalmazásának, valamint az egészségügyi ellátások eredményesebbé és költséghatéko-nyabbá tétele.

5.4. Az egészségbiztosítási tevékenység, mint szolgál-tatás általános szakmai feltételeinek meghatározásában való részvétel.

5.5. Az egészségbiztosítás új rendszerének kialakítása – részvétel az egészségbiztosítás új rendszerének alapjául szolgáló törvény végrehajtásában, részvétel az országos egységes egészségügyi adattörzsek összeállításában, az át-meneti idõszak kezelése a finanszírozás folyamatossága érdekében, a pénzbeli ellátások jogosultsági szabályainak felülvizsgálata.

5.6. Részvétel a Népegészségügyi Program végrehajtá-sában.

5.7. Az E. Alap költségvetésének tervezése, zárszám-adás elkészítése, Mûködési Költségvetésének tervezése és végrehajtása, az E. Alap kezelése, felhasználásának ellen-õrzése (belsõ ellenõrzés, felügyeleti és hatósági ellenõrzé-sek, orvos szakértõi és szakmai ellenõrzés).

5.8. Szervezeti hatékonyságnövelés, informatikai fej-lesztések.

6. Egészségügyi intézmények irányítása, ellenõrzése 6.1. Az ágazat felügyelete alá tartozó intézmények szer-vezetének, mûködésének, valamint a fejezeti kezelésû elõ-irányzatok felhasználásának racionalizálása, különöskép-pen a tárca felügyelete alá tartozó intézmények szervezeté-nek, gazdálkodásának, költségvetési tervezésének korsze-rûsítése; a fejezeti kezelésû elõirányzatok szabályozottabb környezetben történõ felhasználása, a nyilvántartási rend-szer korrend-szerûsítése; az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény keretei közötti intézményi vagyongazdálko-dás új alapokra helyezése, a fejezeti érdekek érvényre jut-tatása.

7. A gyógyszer-gyógyászati segédeszköz- és gyógyfür-dõ-ellátás szakterületét érintõ intézkedések

7.1. A gyógyászati ellátások körének bõvítése.

7.2. A minõségi és hatékony gyógyszerrendelést ösz-tönzõ szabályozás elõkészítése.

7.3. A gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazás részletszabályainak módosítása az elmúlt egy év tapaszta-latai tükrében.

7.4. A gyógyszertárak mûködésével kapcsolatos rész-letszabályok kidolgozása, úgymint: gyógyszertári ügyelet, patikai ösztönzõrendszer, gyógyszerészi gondozás.

7.5. A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök tár-sadalombiztosítási támogatásba történõ befogadási rend-szerének folyamatos mûködéséhez kapcsolódó jogsza-bály-módosítások elõkészítése.

7.6. A gyógyszerek indikáción túli rendelésének szabá-lyozása.

7.7. A gyógyszerek forgalomba hozataláról szóló mi-niszteri rendelet módosítása a gyakorlati alkalmazás során tapasztaltak alapján.

7.8. Az otthonápolási eszközök gyógyászati segédesz-köz-kölcsönzési rendszerhez történõ bevonásának kidol-gozása.

8. Egészségpolitika

8.1. A Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokkal kapcsolatos jogi szabályozás kiadásának függvényében a képességkialakítás menetrendjének elkészítése a WHO és az EU útmutatásai alapján.

8.2. Népegészségügyi Program koordinálása és megfe-lelõ végrehajtásának ellenõrzése.

8.3. A szenvedélybetegségekkel kapcsolatos tárcaszintû feladatok koordinálása és megvalósítása.

8.4. Az egészségügyi szakdolgozók munkaerõ-mobili-tását segítõ szakképzési támogató rendszerek létrehozása (jogszabályalkotás, pályázati feltételek meghatározása, kutatási projektek befejezése).

8.5. A moduláris egészségügyi szakképzés bevezetésé-nek monitorozása új jogintézmények létrehozásával (szak-tanácsadói rendszer kialakítása, szakmai vizsgák ellenõr-zése, tanárfelkészítõ programok lebonyolítása.).

8.6. A szakmai kollégiumok közremûködésével szak-mai irányelvek, szakszak-mai protokollok készítése, megjelen-tetése.

8.7. Az egészségügyben dolgozó nem egészségügyi diplomások továbbképzésrõl szóló jogszabály elkészítése.

8.8. Az egészségügyi tárgyú adatgyûjtések felülvizsgá-lata, javaslattétel a szükségessé váló jogszabály-módosí-tásra.

8.9. Az influenza pandémia elleni ágazati felkészülés folytatása, a pandémiás terv átdolgozása, az interszektori-ális tervezés koordinálása.

8.10. Az egészségügyi ágazat honvédelmi feladatairól szóló miniszteri rendelet elõkészítése.

8.11. Az Állami Egészségügyi Tartalék átstrukturálásá-nak szakmai elõkészítése, koordinálása.

8.12. Az Országos Mentõszolgálat irányításával és fel-ügyeletével, továbbá költségvetésével kapcsolatos ügyin-tézés, részvétel a stratégiai fejlesztési tervek elkészíté-sében.

8.13. A mentéssel és betegszállítással, elsõsegélynyúj-tással kapcsolatos jogszabályok módosításának szakmai elõkészítése.

9. Népegészségügy, közegészségügy

9.1. A közegészségügyi és a járványügyi bírságok rend-szerének felülvizsgálata, a bírságok kiszabásának részle-tes szabályozása.

9.2. Az „Akcióellenõrzések” rendszerének kidolgozása, a még hatékonyabb ellenõrzések feltételeinek megterem-tése.

9.3. A precedensértékû döntések széles körû nyilvános-ságra hozatala.

9.4. A szûrésekre fordított pénzek felhasználásának át-láthatóbbá tétele.

9.5. Az ügyfélbarát ügyintézés tárgyi és személyi felté-teleinek kialakítása, a jogszabályi háttér megteremtése.

9.6. „E-közigazgatás 2007–2010. Stratégia” és a „Köz-igazgatás-fejlesztési Program” intézkedési tervek készíté-se az ágazatban használt eljárások elektronizálására és a fejlesztésekre vonatkozóan.

9.7. A közigazgatási szervek honlapjainak felülvizsgá-latáról és a közigazgatási eljárásban leggyakrabban hasz-nált nyomtatványok elektronizálásáról szóló jogszabályok elkészítéséhez a feltételek ágazati szintû megteremtése.

9.8. A Közös Értékelési Keretrendszer (Common Assessment Framework – CAF) modell fokozatos beveze-tése.

9.9. Az elõirányzat-gazdálkodás teljes körû mûködte-tése.

9.10. A kötelezettségvállalók költségérzékenységének kialakítása.

9.11. A nemzetközi megjelenés és a nemzetközi tevé-kenység stratégiájának és taktikájának kialakítása.

10. Kiemelt jogalkotási feladatok

10.1. Az egészségbiztosítás szervezeti átalakítása.

10.2. Az egészségbiztosítási szervezet biztosítói szere-pének megerõsítése.

10.3. A biztosítási csomag tartalmának pontosítása, az egészségügyi technológiák egészségbiztosítási finanszíro-zásba történõ befogadására vonatkozó jogszabály megal-kotása.

10.4. A tényleges költségeken alapuló finanszírozási díjparaméterek átfogó és rendszeres karbantartása az igaz-ságos, az elismerten szükséges ráfordításokkal arányos finanszírozási díjak meghatározása.

10.5. Az egészségügyi szolgáltatók hatékony ellenõrzé-se feltételeinek megteremtéellenõrzé-se.

11. Koordinációs feladatok ellátása

11.1. A saját elõterjesztések tárcaegyeztetése; a más szervek elõterjesztéseinek véleményezése során, valamint tárcaegyeztetõ értekezleteken a minisztériumi képviselet biztosítása.

11.2. A tárcák közötti, illetve az érdek-képviseleti szer-vezetek bevonását célzó bizottságok, illetve tanácsok munkájában a tárca képviseletének ellátása.

11.3. Koordinációs feladatok ellátása a saját elõterjesz-tések tárcaegyeztetése, a más szervek elõterjesztéseinek véleményezése során, valamint tárcaegyeztetõ értekezle-teken, az Országgyûlés bizottsági ülésein a minisztériumi képviselet biztosítása érdekében.

11.4. A sajtó képviselõinek pontos, hiteles informálása a tárca feladatkörébe tartozó aktuális, nagy érdeklõdésre számot tartó eseményekrõl.

12. Egészségügyi engedélyezési rendszer, mûködési nyilvántartás

12.1. A piacfelügyeleti tevékenység hatékonyságának növelése.

12.2. A kábítószerek és pszichotrop anyagok gyógyá-szati célú felhasználásával kapcsolatos engedélyezés so-rán – a rendelkezésre álló szabad kapacitás függvényé-ben – helyszíni ellenõrzések foganatosítása.

12.3. A mûködési nyilvántartás adatainak naprakésszé tétele.

12.4. A külföldön szerzett egészségügyi diplomák, szakképesítések, felsõfokú szakirányú szakképesítések el-ismerését tanúsító okiratok, valamint a Magyarországon szerzett oklevelek, bizonyítványok és egyéb tanúsítvá-nyok külföldi elismeréséhez szükséges igazolások kiadá-sának felülvizsgálata és racionalizálása, a nemzetközi társ-szervezetekkel való kapcsolattartás és együttmûködés hatékonyságának növelése.

12.5. Az Egészségügyi humánerõforrás-monitoring ki-emelt projekt keretében az egységes egészségügyi humán-erõforrás-monitoring rendszer kialakítása feltételeinek megteremtése, a projektgazda feladatainak ellátása.

13. Tudományos tevékenység, kutatások

13.1. A tárcakutatás-fejlesztési koncepció kialakítása, a 2009. évi költségvetésben az ágazati kutatásfejlesztés összegének felemelése.

13.2. Tárgyalások folytatása a kutatás-fejlesztésért fele-lõs tárcával az innovációs alapban az egészségügyi kutatá-sok hányadának emelésérõl, illetve az elosztásban történõ tárcaszempontok érvényesítésérõl.

13.3. A 2009–2011. közötti periódus tárcaszintû kutatá-si pályázatának kiírása.

13.4. Az uniós kutatásokra vonatkozó rendelkezések fo-lyamatos figyelemmel kísérése, és a hazai jogszabályokba történõ beépítése.

14. Egyéb, kormányhatározatokból adódó feladatok 14.1. 1035/2008. (V. 30.) Korm. határozat a társadalmi bûnmegelõzés nemzeti stratégiája céljainak végrehajtásá-ból származó 2008-ban megvalósítandó feladatokról.

14.2. 1033/2007. (V. 23.) Korm. határozat a III. közép-távú fogyasztóvédelmi politika megvalósítására irányuló, 2007–2010. közötti idõszakra szóló cselekvési program végrehajtásához szükséges kormányzati intézkedésekrõl.

14.3. 1034/2007. (V. 31.) Korm. határozat a hajléktalan ellátórendszer 2007–2013. közötti fejlesztésérõl.

14.4. 1037/2007. (VI. 18.) Korm. határozat a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos feladatokról.

14.5. 1062/2007. (VIII. 7.) Korm. határozat az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2007–2010. évekre vonatkozó középtávú intézkedési ter-vérõl.

14.6. 1092/2007. (XI. 29.) Korm. határozat a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégiáról, 2007–2032.

szóló 47/2007. (V. 31.) OGY határozat végrehajtásával kapcsolatos kormányzati feladatokról (2007–2010.)

14.7. 1094/2007. (XII. 5.) Korm. határozat a kábító-szer-probléma visszaszorításáról szóló nemzeti stratégiai program céljainak végrehajtásával kapcsolatos kormány-zati feladatokról.

14.8. 1105/2007. (XII. 27.) Korm. határozat a Roma In-tegráció Évtizede Program Stratégiai Tervhez kapcsolódó, 2008–2009. évekre szóló kormányzati intézkedési tervrõl.

15. A köztisztviselõk továbbképzése

A köztisztviselõk rendszeres továbbképzése

15.1. A vezetõk munkájának segítése a számukra szer-vezett továbbképzési programokban való részvétel támo-gatásával.

15.2. A köztisztviselõk továbbképzésének biztosítása az errõl szóló Korm. határozatban foglaltak szerint [2020/2008. (II. 23.) Korm. határozat a közigazgatási to-vábbképzés és vezetõképzés a 2008–2010. évekre szóló középtávú tervérõl].

15.3. A köztisztviselõk kompetenciáinak fejlesztése.

II. Az ágazat köztisztviselõivel szemben támasztott ál-talános követelményeket a függelék tartalmazza.

Függelék

Az ágazat köztisztviselõivel szemben támasztott általá-nos követelmények:

1. Valamennyi köztisztviselõre vonatkozó követel-mények

1.1. A közigazgatási szerv (minisztérium, Egészségbiz-tosítási Felügyelet, Országos EgészségbizEgészségbiz-tosítási Pénztár, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Egész-ségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal) Szerve-zeti és Mûködési Szabályzatában foglaltaknak megfelelõ-en, a munkaköri leírás szerinti feladatteljesítés.

1.2. Önálló tevékenység, együttmûködés, és aktív rész-vétel a továbbképzéseken.

1.3. A köztisztviselõi eskü maradéktalan betartása, kü-lönös tekintettel az etikai követelmények betartására.

1.4. A munkatársakkal, illetve az ágazat köztisztviselõi-vel jó munkakapcsolat kialakítása, fenntartása; nyílt, sza-batos kommunikáció.

2. A vezetõi megbízással rendelkezõ köztisztviselõkre vonatkozó követelmények

2.1. A rövid, közép- és hosszú távú feladatok pontos meghatározása a beosztott köztisztviselõk és a szerzõdés-sel foglalkoztatott munkatársak számára, a munkaterv

készítése és személyre szabott lebontása; a feladatok el-végzésének megszervezése, a munka irányítása és fel-ügyelete, a teljesítményértékeléssel kapcsolatos feladatok ellátása.

2.2. Tárcaközi és intézményközi kapcsolatok tartása, közremûködés biztosítása a partnerek felé.

2.3. A jogszabályok szakmai elõkészítése és felterjesz-tése a felügyeletet gyakorló állami vezetõi, illetve szakmai vezetõi értekezlet számára.

2.4. A pénzügyi elõirányzatok megtervezése, felhaszná-lásuk belsõ szabályainak kidolgozása, betartása és betarta-tása.

2.5. A miniszteri döntések végrehajtása, a végrehajtás ellenõrzése.

3. A vezetõi megbízással nem rendelkezõ köztisztvise-lõkre vonatkozó követelmények

3.1. A vezetõktõl kapott feladatok végrehajtása a jogi szabályozásnak, illetve a belsõ szabályzatoknak megfele-lõen; hatékony együttmûködés a munkacsoportokon belül és azok között.

3.2. A vezetõk tájékoztatása a felmerülõ problémákról, a végrehajtás esetleges akadályairól, illetve visszajelzés a megoldott feladatokról.

3.3. A feladatok végrehajtása során a megvalósítás min-den lépésének dokumentálása az iratkezelési szabályzat rendelkezéseinek betartásával.