• Nem Talált Eredményt

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 10/2008. (HÉ 39.) KvVM

utasítása

az Országos Környezeti Kármentesítési Program elõirányzat mûködtetésének és végrehajtásának

szabályairól

Az államháztartásról szóló – többször módosított – 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (9) bekezdése és a 49. §o)pontja, valamint az államháztar-tás mûködési rendjérõl szóló – többször módosított – 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban:

Ámr.) elõírásai alapján, valamint a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetésérõl szóló 2007. évi CLXIX. tör-vény (a továbbiakban: Kvt.) 1. számú mellékletében a XVI. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fejezet-ben meghatározott környezetvédelmi és vízügyi elõirány-zatok közül az Országos Környezeti Kármentesítési Prog-ram (a továbbiakban: OKKP) végrehajtására szolgáló 10. cím, 2. alcím, 39. jogcímcsoport felhasználásának sza-bályait – a fejezeti kezelésû elõirányzatok felhasználási szabályairól szóló 1/2008. (K.V. Ért. 3.) KvVM utasítás (a továbbiakban: Mut.) rendelkezéseivel összhangban – az alábbiak szerint határozom meg.

Általános rendelkezések 1. §Az utasítás hatálya:

a) azOKKP 10. cím, 2. alcím, 39. jogcímcsoport (a to-vábbiakban: 10/2/39) elõirányzatra;

b)a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumra (a to-vábbiakban: Minisztérium), a Vízügyi és Környezetvédel-mi Központi Igazgatóságra (a továbbiakban: VKKI), az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Víz-ügyi Fõfelügyelõségre (a továbbiakban: Fõfelügyelõség), a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságokra (a biakban: KÖVIZIG), a Fejlesztési Igazgatóságra (a továb-biakban: FI), a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelõségekre (a továbbiakban: KÖTEVIFE), valamint a nemzeti park igazgatóságokra (a továbbiakban:

NPI) terjed ki.

Az OKKP-elõirányzat felhasználásának célja 2. §(1) Az OKKP célja a felszín alatti vizek védelmérõl szóló 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet (a továbbiak-ban: Kr.) VI. fejezetében rögzítetteknek megfelelõen a fel-színi és felszín alatti vizek, a földtani közeg, továbbá a ter-mészet veszélyeztetésének, szennyezettségének, károso-dásának megismerése, nyilvántartásba vétele, a

szennye-zettség kockázatának csökkentése vagy megszüntetésének elõsegítése. Az OKKP magában foglalja a felelõsségi kör-tõl független általános és országos feladatokat, továbbá az egyedi kármentesítési beruházásokat, a kormányzati mun-kamegosztás szerinti felelõs miniszterek irányítása alá tartozó alprogramok és az állami felelõsségi körbe tartozó kármentesítési feladatok koordinálását.

(2) Az OKKP (1) bekezdés szerinti feladatai végrehajtá-sának pénzügyi fedezetét a költségvetés fejezeti sora, a rendelkezésre bocsátott uniós források, más tárcák által át-csoportosított pénzeszközök, illetõleg egyéb források biz-tosíthatják.

Az OKKP-elõirányzat felhasználásának általános szabályai

3. § (1) Az OKKP hosszú távú céljainak és az éves szakmai feladatainak ismeretében – a Minisztérium költ-ségvetési tervezési folyamata részeként – a Vízgyûjtõ-gaz-dálkodási és Vízvédelmi Fõosztály (a továbbiakban: VVF) az érintett szervezeti egységek bevonásával költségvetési tervjavaslatot készít elõ.

(2) A Kvt.-ben az adott évre fejezeti kezelésû elõirány-zatban a 10/2/39 jogcímen jóváhagyott keret felhasználá-sára a melléklet szerinti részletes költségvetési feladatter-vet kell készíteni. A feladatterfeladatter-vet a VVF elõkészítésében a vízügyi szakállamtitkár a környezetgazdasági szakállam-titkár egyetértésével terjeszti elõ miniszteri jóváhagyásra a költségvetési év kezdetét követõ egy hónapon belül.

(3) Az OKKP részletes költségvetési feladattervének végrehajtását a miniszteri jóváhagyás után lehet megkez-deni.

(4) Az OKKP elõirányzat feladatai alapján éves felhasz-nálási tervet kell készíteni, s annak teljesülését folyamato-san figyelemmel kell kísérni. A felhasználási terv tartal-mazza a tárgyévi kötelezettségvállalások terhére történõ tárgyévi kiadásokat, az elõzõ években a tárgyévi elõirány-zat terhére történt kötelezettségvállalásokat, a melléklet szerint.

(5) A VVF március 31-ig éven belül ütemezi a projektek megvalósítását.

(6) Az OKKP pénzügyi tervezés egyes szakaszainak szakmai elõkészítését, továbbá a keretfelhasználást a víz-ügyi szakállamtitkár felügyeli.

(7) Az OKKP-elõirányzat költségvetési tervezését, el-lenõrzését és a felhasználás pénzügyi lebonyolítását a Költségvetési és Beruházási Fõosztály illetékes osztálya végzi.

4. §Az OKKP-elõirányzat felhasználása során:

a) a szakmai feladatok végrehajtásáról, illetõleg azok ellenõrzésérõl a VVF gondoskodik;

b)az elõirányzatból történõ kifizetés feltétele a teljesí-tés megtörténte és a szakmai teljesíteljesí-tés igazolása.

5. §Az OKKP-elõirányzat szakmai teljesítésének elszá-molási kötelezettségérõl a VVF gondoskodik. Az éves el-számolást a költségvetési beszámoló keretében a VVF ké-szíti el.

Az OKKP-elõirányzat felhasználásának végrehajtásával összefüggõ részletes szakmai feladatok

6. §A Minisztérium OKKP-val kapcsolatos feladatai a Kr. 20. §-ában rögzítetteknek megfelelõen

a)általános feladatok:

aa)irányítás,

ab)szakmai koordináció, ac)ellenõrzés,

ad)OKKP mûködtetése,

ae)kutatási és mûszaki fejlesztési feladatok, af)PR-feladatok ellátása,

ag)hazai és nemzetközi kapcsolattartás, ah)szabályozás,

ai)EU-támogatásokkal kapcsolatos feladatok;

b)országos feladatok:

ba)a Felszín Alatti Víz és Földtani Közeg Környezetvé-delmi Nyilvántartási Rendszere (a továbbiakban: FAVI) és annak részét képezõ alrendszerek a FAVI-ENG, a FA-VI-KÁRINFO és a FAVI-MIR fejlesztése és mûködtetése, bb)szennyezõ források, szennyezett területek számba-vétele, a szennyezéscsökkentési program folytatása,

bc)a Nemzeti Kármentesítési Prioritási Listák (a továb-biakban: NKPL) készítése, továbbá a hazai és nemzetközi adatszolgáltatás ellátása,

bd)alprogramok koordinálása;

c)egyedi feladatok:

ca)a Minisztérium felelõsségi körébe tartozó beruházá-sok elõkészítése, tényfeltárás,

cb)a Minisztérium felelõsségi körébe tartozó beruházá-sok, mûszaki beavatkozás,

cc)egyedi nagyprojektek,

cd)a Minisztérium felelõsségi körébe tartozó beruházá-sok monitoring feladatai,

ce)egyedi projektek projektekkel kapcsolatos lebonyo-lítási, területkezelési, mûszaki ellenõrzési és pályázat elõ-készítési feladatok ellátása;

d) kormányhatározat szerint a Minisztérium, illetve szervezetei beruházásában végrehajtott kármentesítési be-ruházási projekt lebonyolítása.

Az OKKP általános feladatai

7. §(1) Az OKKP általános feladatain belül a program irányítása keretében kell gondoskodni a Kr. 20. §-ában foglaltak szerint a Minisztériumra háruló kormányzati fel-adatok ellátásáról és a tárcaközi kapcsolattartásról.

(2) Az OKKP általános irányítása magában foglalja az OKKP mûködtetéséhez szükséges koordináló szervezetek létrehozását és mûködtetését, az OKKP szakmai fejlõdése és az ellenõrzés eredményei alapján az OKKP mûködésé-nek fejlesztését, az OKKP-val kapcsolatosan az Ország-gyûlés, illetve a Kormány részére készítendõ elõterjeszté-sek, jelentések elõkészítésének irányítását, különös tekin-tettel az állami felelõsségi körbe tartozó hátrahagyott kör-nyezetkárosodások kármentesítésérõl szóló 2205/1996.

(VII. 24.) Korm. határozat (a továbbiakban: Korm. határo-zat) 5. pontja szerinti kötelezettségekre.

(3) Az OKKP irányításáért a vízügyi szakállamtitkár fe-lelõs.

8. § (1) Az OKKP szakmai koordináció kiterjed az OKKP valamennyi elemére.

(2) A szakmai irányítást a vízügyi szakállamtitkár lát-ja el.

(3) A vízügyi szakállamtitkár:

a)szakmai koordinációt a VVF, illetve az irányítása alá tartozó további szervezeti egységek útján látja el,

b) a feladat végrehajtása során együttmûködik a jogi, környezetgazdasági és a természet- és környezetmegõrzési szakállamtitkárokkal,

c) bevonja továbbá a Költségvetési Fõosztályt, a Kör-nyezetkutatási, Oktatási és Informatikai Koordinációs Fõ-osztályt, a Közigazgatási és Jogi FõFõ-osztályt, a Fejlesztési Igazgatóságot (a továbbiakban: FI), a KÖTEVIFE-eket, a KÖVIZIG-eket, az NPI-okat, továbbá a VKKI-t.

d)külsõ szakértõk (szakértõ cégek) segítségét is igény-be veheti.

(4) A szakmai irányítás végrehajtását, állandó munka-csoportok, a Kármentesítési Programcsoport (a továbbiak-ban: Programcsoport) és az Alprogramok Tárcaközi Koor-dináló Munkacsoportja (a továbbiakban: Tárcaközi Mun-kacsoport) segítik.

(5) A munkacsoportok tagjai rendszeresen tájékoztatják a Minisztériumot az általuk ellátott feladatokról.

(6) A munkacsoportok mûködéséhez kapcsolódó szer-vezési, lebonyolítási feladatait a VVF látja el a VKKI be-vonásával.

9. §(1) A Programcsoport közremûködik – kármentesí-tés területén – a Minisztérium felelõsségi körébe tartozó szakmai feladatok tervezésében, koordinációjában és le-bonyolításában.

(2) A Programcsoport elnöke a vízügyi szakállamtitkár vagy az általa megbízott személy.

(3) A Programcsoport tagjai: az OKKP Vízügyi és Ter-mészetvédelmi Alprogramjainak végrehajtásában érintett minisztériumi egységek és szervezetek, a Fõfelügyelõség, a KÖTEVIFE-k kijelölt képviselõi, a Minisztérium beru-házásába tartozó projektek kötelezettjei a KÖVIZIG-ek és NPI-k, illetve a VKKI delegált tagjai. Az ülésre meghívást kapnak a napirend szerint érintett minisztériumi szervezeti egységek vezetõi, illetve szükség szerint külsõ szakér-tõk is.

(4) A Programcsoport figyelemmel kíséri és összehan-golja az OKKP Minisztériumot érintõ feladatainak végre-hajtását, illetõleg folyamatosan informálja a résztvevõket.

(5) A Programcsoport alkalomszerûen ülésezik.

10. §(1) A Kr. 20. § (3) bekezdése szerinti feladatok el-látását, az alprogramok koordinálását Tárcaközi Munka-csoport segíti.

(2) A Tárcaközi Munkacsoport áttekinti a különbözõ tárcák felelõsségi körébe tartozó OKKP-alprogramok ke-retében végzett kármentesítések elõrehaladását, egyezteti az OKKP tárgyévet megelõzõ tevékenységérõl szóló, Kor-mány részére készülõ jelentést.

(3) A Tárcaközi Munkacsoport elnöke a vízügyi szakál-lamtitkár vagy az általa megbízott személy.

(4) A Tárcaközi Munkacsoport a)titkári feladatait a VKKI látja el;

b)külsõ tagjai: a Pénzügyminisztérium és ezen belül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. (a továbbiakban:

MNV Zrt.), az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium, a Földmûvelésügyi és Vi-dékfejlesztési Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, a Közle-kedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, az Egész-ségügyi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Miniszté-rium, továbbá a tárcaalprogramok irányítóinak kijelölt képviselõi;

c)belsõ tagjai: a VVF, a Minisztérium témában érintett fõosztályainak képviselõi; a VKKI delegált tagjai;

d)tanácskozási jogú tagok: az érintett (külsõ) szakértõk.

(5) A Tárcaközi Munkacsoport alkalomszerûen ülése-zik, de évente legalább egyszer.

11. §(1) Az ellenõrzési feladat kiterjed az OKKP kere-tében folyó, a Minisztérium felelõsségi körébe tartozó te-vékenységek átfogó, illetõleg részletes pénzügyi és szak-mai ellenõrzésére.

(2) Az ellenõrzést az Ellenõrzési Fõosztály a Belsõ El-lenõrzési Kézikönyv vonatkozó irányelvei alapján a jóvá-hagyott éves ellenõrzési terv szerint végzi.

(3) A szakmai ellenõrzést a vízügyi szakállamtitkár ko-ordinálja, az irányítása alá tartozó szervezeti egységek, il-letve külsõ szakértõk bevonásával.

12. §(1) Az OKKP-t a vízügyi szakállamtitkár mûköd-teti a fejezeti kezelésû elõirányzatok felhasználási szabá-lyainak és a szakmai követelményeknek megfelelõen.

(2) Az OKKP mûködtetési feladatait a VKKI, a KÖVI-ZIG-ek, illetõleg a NPI-k a feladatközlõ levélben, megha-tározottak alapján végzik.

(3) A Minisztérium felelõsségi körébe tartozó környe-zeti kármentesítési beruházások kötelezettje és kedvez-ményezettje a VKKI vagy a KÖVIZIG, vagy a vagyonke-zelésében lévõ területeken az érintett NPI.

(4) A mûködtetési feladatok közé tartoznak továbbá a nyilvántartási feladatok, a beszámolók, jelentések elõké-szítése, az OKKP-t érintõ EU-támogatások fogadása.

13. §(1) A Kr. 20. §-ának (4) bekezdésben foglalt fel-adat ellátásához kapcsolódóan a Minisztérium irányítási jogkörébe tartozó kármentesítések háttérintézményi fel-adatait a VKKI látja el.

(2) A kármentesítésre kötelezett által megküldött tény-feltárási, mûszaki beavatkozási és utómonitoring-doku-mentációk szakszerû tárolását és az adatszolgáltatást a Kr. 31. §-ának (5) bekezdése szerint kijelölt szervezet biz-tosítja.

14. § A kutatási és mûszaki fejlesztési feladatok az OKKP szakmai megalapozásával, pontosításával kapcso-latos K+F feladatok jelentik, a feladatok végrehajtását a vízügyi szakállamtitkár felügyeli a VVF a közremûködé-sével.

15. §A PR-feladatok – a Minisztérium kommunikációs tevékenységével összehangoltan – az OKKP-t érintõ kom-munikációs tevékenység ellátását, az OKKP jelentõsebb eredményeinek közreadását (így például: kiadványok ké-szítése szerkesztõbizottság mûködtetésével, az informá-ciók interneten, intraneten, CD-lemezen történõ megjelen-tetése) jelentik, a feladatok végrehajtását a Kommunikáci-ós és KoordináciKommunikáci-ós Fõosztály bevonásával a vízügyi szak-államtitkár felügyeli.

16. §A hazai és nemzetközi kapcsolattartás feladat ma-gában foglalja az OKKP-val összefüggõ nemzetközi együttmûködések, adatszolgáltatások tárcaszintû feladata-inak ellátását, illetve az OKKP-hoz tartozó továbbképzési, oktatási feladatok szakmai irányítását. A végrehajtásáért az illetékes szakállamtitkárok a felelõsek.

17. §A szabályozási feladat magában foglalja az OKKP mûködtetéséhez szükséges jogi, mûszaki és gazdasági sza-bályozás szakmai elõkészítését, kidolgozását és

elõterjesz-tését. A szabályozási feladatok végrehajtásáért a vízügyi, valamint a jogi szakállamtitkár a felelõs.

18. § (1) Az OKKP vonatkozásában az EU- és egyéb nemzetközi támogatások elõkészítésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok ellátását a környezetgazdasági szak-államtitkár irányítja.

(2) Az OKKP-t érintõ 2007–2013. év közötti EU-támo-gatások (a továbbiakban KEOP) felhasználásának és ter-vezésének szakmai elõkészítését az FI és a VVF irányítá-sával a VKKI végzi, a KÖTEVIFE-k, a KÖVIZIG-ek és az NPI-k javaslatának figyelembevételével.

(3) A KEOP környezeti kármentesítési feladatok végre-hajtásával összefüggõ adatszolgáltatási feladatokat a VVF koordinációjával a VKKI végzi.

(4) A (3)–(4) bekezdések szerinti szakmai feladatok ko-ordinációjáért és irányításáért a vízügyi szakállamtitkár felelõs.

(5) A Minisztérium felelõsségi körébe tartozó környe-zeti kármentesítési beruházásokat a kötelezettek a minisz-térium feladatközlése alapján, az OKKP éves költségveté-sében biztosított, vagy EU-támogatási pályázaton elnyert keret terhére hajtják végre.

Az OKKP-ba tartozó országos feladatok 19. §FAVI és annak alrendszerei (ENG, FAVI-KÁRINFO, FAVI-MIR) fejlesztése, mûködtetése során:

a)a Kr. IX. fejezete szerinti FAVI és ennek részét képe-zõ (FAVI-ENG, FAVI-KÁRINFO, FAVI-MIR) alrend-szerek fejlesztése, mûködtetése feladat a FAVI-n túl kiter-jed az intraneten futó Országos Számbavételi Lekérdezõ Rendszer adatbázis folyamatos feltöltésére és aktualizálá-sára, továbbá a kapcsolódó eszközbeszerzések és informa-tikai oktatási programok végrehajtására;

b)a FAVI-ENG, FAVI-MIR és a FAVI-KÁRINFO tér-informatikai alrendszerek fejlesztéséért a vízügyi szakál-lamtitkár a felelõs, a Környezetkutatási, Oktatási és Infor-matikai Koordinációs Fõosztály bevonásával;

c)a FAVI és ennek részét képezõ KÁRINFO térinfor-matikai rendszer mûködtetésével kapcsolatos feladatokat a vízügyi szakállamtitkár, a Környezetkutatási, Oktatási és Informatikai Koordinációs Fõosztály vezetõje az irányítá-suk alá tartozó szervezeti egységek útján, továbbá a szak-mai rendszergazdai feladatokat ellátó VKKI-val együtt látják el.

20. §Szennyezõ források, szennyezett területek szám-bavétele, a szennyezéscsökkentési program végrehajtása keretében:

a)a szennyezõ források, szennyezett területek országos számbavétele keretében a felelõsségi körtõl függetlenül minden felszín alatti vizet, illetve földtani közeget

veszé-lyeztetõ pontszerû potenciális és ténylegesen ható szennyezõ forrást figyelembe kell venni;

b)az adatokat a környezeti elemekre vonatkozó egysé-ges adatszolgáltatási és nyilvántartási követelményekre fi-gyelemmel, a FAVI-KÁRINFO információs alrendszer-ben kell rögzíteni;

c) a szennyezés-csökkentési program célja, hogy a FAVI információs alrendszerekre támaszkodóan az enge-délyköteles tevékenységeket nyilvántartsa és megalapoz-za az egyes esetekben szükséges hatósági intézkedéseket;

d) aza)–c) pontok szerinti feladatok ellátásáért a víz-ügyi szakállamtitkár a felelõs. Aza)–c) pontok szakmai feladatait a VVF szakmai irányításával a KÖTEVIFE-k és a KÖVIZIG-ek bevonásával a VKKI végzi.

21. § (1) Nemzeti Kármentesítési Prioritási Lista (NKPL) készítése, a hazai és nemzetközi adatszolgáltatás ellátása az alábbi feladatokat foglalja magába:

a)az NKPL, a Kr. 20. §-a szerinti különbözõ kármente-sítési szakaszokra vonatkozó, kockázatbecslésre támasz-kodó prioritási számok alapján összeállított prioritási listákat jelenti;

b) a prioritási szám kifejezi a szennyezett terület kör-nyezeti kockázatát, a kármentesítés sürgõsségét;

c)Az NKPL-lel kapcsolatos feladatok:

ca) listák összeállítása, prioritási számok meghatáro-zása,

cb)módszertan fejlesztése,

cc)a FAVI információs alrendszereinek bõvítése, aktu-alizálása.

(2) Az NKPL feladatainak végrehajtásáért a VVF, a VKKI és a KÖTEVIFE-k bevonásával vízügyi szakállam-titkár a felelõs.

(3) A hazai és a nemzetközi adatszolgáltatás ellátása ér-dekében a pontszerû szennyezõforrások és a szennyezett területek a FAVI-KÁRINFO adatbázisban való rögzítése a KÖTEVIFE-k, KÖVIZIG-ek felelõsségébe tartozik, a fel-dolgozást a VKKI végzi a VVF szakmai irányításával.

22. §(1) A kormányzati munkamegosztás szerinti tárca-alprogramok koordinációja a Minisztérium feladata, ame-lyet a Kr. 20. §-ának (2) és (3) bekezdései, a Korm. határo-zat 3. és 4. pontja, illetõleg az állami felelõsségi körbe tar-tozó tartós környezetkárosodások elhárítását szolgáló kár-mentesítési program középtávú szakaszáról szóló 2304/1997. (X. 8.) Korm. határozat 2. és 3. pontjai alapján lát el.

(2) A Kr. 20. § (2) és (3) bekezdései alapján, állami fele-lõsségi körbe sorolt feladatok esetén a különbözõ tárcaal-programokkal kapcsolatos koordinációért, valamint a Mi-nisztérium különbözõ alprogramjaihoz tartozó feladatok elõkészítéséért a vízügyi szakállamtitkár a felelõs.

(3) A Minisztérium felelõsségi körébe tartozó alprogra-mok:

a)Vízügyi Alprogram, melynél a kármentesítés kötele-zettje a területileg illetékes KÖVIZIG,

b)a Természetvédelmi Alprogramhoz tartoznak azok az NPI vagyonkezelésében lévõ területen végzendõ környe-zeti kármentesítési feladatok, melynél a kármentesítés kö-telezettje a területileg érintett NPI.

(4) Az alprogram-koordinációt a VKKI a VVF irányítá-sával látja el.

23. §(1) A Korm. határozat 5. pontja alapján az éves je-lentés elkészítéséért a vízügyi szakállamtitkár a felelõs, a jogi szakállamtitkár bevonásával.

(2) A beszámoló, illetõleg a jelentés szakmai elõkészíté-sét a VKKI közremûködésével a VVF végzi.

Az OKKP- ba tartozó egyedi feladatok 24. §Az OKKP egyedi feladatai körébe tartoznak:

a) a Minisztérium egyedi kármentesítési beruházási projektjei (tényfeltárás, mûszaki beavatkozás, monitor-ing), illetve nem a Minisztérium projektjei, de kormányha-tározat szerint a Minisztérium, illetve szervezetei beruhá-zásában folyó kármentesítési beruházási projektek végre-hajtása;

b)aza)pont szerinti kötelezettség megállapítása a jogi szakállamtitkár állásfoglalása alapján;

c)aza)pont szerinti egyedi feladatnak minõsül:

ca)ha a Kr. 21. § (2) bekezdése szerint a Minisztérium, illetve területi szervei (KÖVIZIG-ek, NPI-k) a felelõsek kötelezettként a kármentesítési feladatok végrehajtásáért,

cb)amennyiben a kármentesítés állami felelõsségi kör-be tartozik és a kormányzati munkamegosztás szerint nincs más felelõs,

cc)aca)éscb)pontokhoz tartozó kármentesítési moni-toring kialakítása, üzemeltetése, területkezelés, területvá-sárlás, továbbá aca)éscb)pontokhoz tartozó kármentesí-tési beruházások EU-támogatásának elõkészítése;

cd)A KÖTEVIFE-k aza)ésb)pontok szerinti kármen-tesítésre vonatkozó határozatának kiadása elõtt a Kr.

20. §-ának (6) bekezdése szerint, minden esetben egyeztet a Kr. 20. §-ának (4) bekezdése szerinti kijelölt szerveze-tekkel.

d)Minisztérium felelõsségi körébe tartozó egyedi kár-mentesítési beruházási projektekkel kapcsolatos felada-tok:

da)finanszírozási döntés elõkészítése, db)a pénzügyi kötelezettségvállalás, dc)az egyedi projekt végrehajtása.

e)ada)pont végrehajtása:

ea)a VKKI tárgyév május 15-ig a KÖVIZIG-ek, NPI-k és a KÖTEVIFE-k javaslatai alapján felülvizsgálja – szük-ség esetén külsõ szakértõ bevonásával – a Minisztérium

egyedi projektjei körébe tartozást, összeállítást készít a ha-tósági határozattal már rendelkezõ, a Minisztérium beru-házásában indítandó tárgyévet követõ évben finanszíro-zandó egyedi projektekrõl;

eb)a VKKI tárgyév június 1-jéig kiegészíti a javaslatot, aktualizálja a projektek korábbi prioritási számait, illetve azokat prioritási számmal látja el, véglegesíti az egyedi projektek listáját, megbecsüli a kármentesítési feladatok várható költségeit, javaslatot tesz a feladatok végrehajtá-sának várható idõtartamára vonatkozóan, az összeállítást megküldi a VVF-nek;

ec) A VKKI tárgyév június 1-jéig a KÖVIZIG-k, és NPI-k közremûködésével a Minisztériumi feladatkörben folyó monitorozási feladatokra vonatkozóan költségterv-vel együtt összeállítást készít tárgyévet követõ évben vég-zendõ monitorozási feladatokról, az összeállítást megküldi a VVF-nek;

ed)a tárgyévi költségvetés ismeretében, a fejezeti keze-lésû elõirányzatok felhasználási szabályairól szóló minisz-teri utasítás elfogadását követõ egy héten belül a VVF összeállítja a tárgyévben finanszírozásra kerülõ, a Minisz-térium egyedi feladatai közé tartozó kármentesítési pro-jektek tervét, és azt a vízügyi szakállamtitkár hagyja jóvá;

f)adb)pont végrehajtása:

fa)szakmai irányítója a vízügyi szakállamtitkár;

fb)végrehajtója a VKKI vagy a KÖVIZIG, illetõleg az NPI vezetõje, aki feladatait a központilag biztosított forrá-sok felhasználásával végzi;

fc)feladatátadásról a vízügyi szakállamtitkár a VKKI-t, a KÖVIZIG-et, illetõleg az NPI-t szakmai feladatközlõ le-vélben értesíti, meghatározva az elszámolás és beszámo-lás, valamint a szakmai feladat teljesítésének kötelezettsé-geit;

g)adc)pont végrehajtása során a kármentesítés kötele-zettje, egyben projektfelelõs:

ga) elõkészíti és lebonyolítja az adott kármentesítési szakasz végrehajtásához szükséges közbeszerzési eljárá-sokat az intézmény saját gazdálkodási szabályzata szerint,

ga) elõkészíti és lebonyolítja az adott kármentesítési szakasz végrehajtásához szükséges közbeszerzési eljárá-sokat az intézmény saját gazdálkodási szabályzata szerint,