• Nem Talált Eredményt

Diszkrét Fourier-transzformáció

In document Véges testek (Pldal 120-144)

Elsıként két új győrőt definiálunk, amelyekre a diszkrét Fourier-transzformáció épül.

7.1. Tétel

Legyen  ‘; H,· győrő, , { ‘, és Í {, Î {. Ekkor az ÍHÎ4 -4H .4, Í ·Î4 -4· .4 szabályokkal, ahol j 2 , Q {; H győrő.

Bizonyítás:

A győrőaxiómák minden komponensre külön-külön teljesülnek, mert ezeket a mőveleteket egy győrőben végezzük, de akkor a teljes vektorra is teljesülnek, hiszen ezekre a mőveletet komponensen-ként alkalmazzuk. A nullvektor minden komponense  nulleleme, míg az ellentett vektor 2-edik kom-ponense az 2-edik komponens ellentettje.

7.2. Definíció

Q ‘; H az  győrő-szeres direkt összege.

7.3. Tétel

Legyen  ‘; H,· győrő, , Q ‘; H, és ‘s ,p̃ ‘| j 2 : p̃4 p1. Ekkor !: p ; p̃ egy ‘ ‘s izomorfizmus, és ha Í ‘, akkor p̃·Í4 p · -4 és Í ·4 -4· p minden j 2 -re.

Bizonyítás:

! az ‘ minden eleméhez ‘s-nek pontosan egy elemét rendeli, ezért !‘-nek ‘s-be való leképezé-se. Ha p Y r, akkor !p Y !r, tehát ! injektív, és bármely ‘s-beli elem képelem, így ! szürjektív.

‘s ‘, és %!p H r&4 p H r %!p&4H %!r&4, %!p · r&4 p · r %!p&4· %!r&4, ami igazolja a mővelettartást, és így a bijektivitással az izomorfizmust, amibıl adódik a mőveleti zártság.

A definíció alapján p̃·Í44· -4 p · -4, és hasonlóan igaz a másik egyenlıség.

7.4. Tétel

 és Q egyszerre (bal oldali) egységelemes illetve kommutatív, és Q pontosan akkor nullosztó-mentes, ha 1 és  nullosztómentes, vagy ha  a nullgyőrő

.

Bizonyítás:

Legyen LS bal oldali egységelem -ben, és áS ‘-ben minden lehetséges 2-re L4S LS. Ekkor az { bármely Í elemére %áS·Í&4 L4S· -4 LS· -4 · -4, áS bal oldali egységelem az Q győrőben. Ha viszont áS bal oldali egységeleme Q-nek, akkor bármely ‘-beli --hoz egy olyan { -beli Í-val, amelyben -M -, LMS· - %áS·Í&M ÍM -, LMS az -ben bal oldali egység-elem.

Vissza a tartalomhoz

Ha  kommutatív, akkor tetszıleges {-beli Í, Î vektorral Í ·Î4 -4· .4 .4· -4 Î ·Í4, az új győrő is kommutatív. Fordítva, ha Q kommutatív, és -, . az ‘ elemei, akkor bármely olyan Í és Î vektorral, ahol -M - és .M ., írhatjuk, hogy - · . Í ·ÎM Î ·ÍM . · -, ami mutatja, hogy az eredeti győrőben is felcserélhetı bármely pár.

Nézzük az utolsó állítást. Ha 1, akkor ‘ és { lényegében azonosak, így  és Q egyszerre nullosztómentes, míg ha ‘-ben egyetlen elem van, akkor ez a nullelem, és most { is egyetlen elembıl áll, Q is nullgyőrő. A többi esetben nagyobb 1-nél, és ‘-ben van nullától különbözı elem, mondjuk 3. Legyen Í az a vektor, amelyben -M 3, az összes többi komponens 0, míg Î olyan, amelyben .M 0, .F 3, és minden más 2-re .4 tetszıleges, ekkor láthatóan sem Í, sem Î nem a nullvektor, vagyis nem nullák Q-ben, viszont a szorzatvektor valamennyi komponense 0, azaz maga Í ·Î is Ô.

7.5. Következmény

Legyen  ‘; H,· győrő, , és Q ‘; H. Az p ¡SÍ p̃·Í, Í ¡lp Í ·

szabállyal, ahol p ‘ és Í ‘, Q kétoldali -modulus, amely pontosan akkor unitér, ha  egység-elemes. Q akkor és csak akkor algebra  fölött, ha  test, és ekkor az algebra rangja n.

Bizonyítás:

Az elıbbiek szerint  és s Q izomorf az p ; p̃ megfeleltetéssel, így az 2.2. Tétel szerint Q kétoldali  modulus a tételben megfogalmazott szabályokkal. Q és  egyszerre egységelemes, és ha  egységeleme L, akkor L̃ egységelem Q-ben, a modulus unitér.

Ha  test, akkor egységelemes, tehát a modulus unitér. A szorzás kommutatív a testben, és a di-rekt összegben is teljesül a szorzás kommutativitása, így algebrát kapunk, ha viszont  csak ferdetest, akkor nem minden elemmel teljesül a felcserélhetıség. Legyen j 2 -re á4 ‘ olyan, hogy Ll4 Æ4,lL, ahol j k . Ekkor Í ‘-nel Í ∑ %KEF4M 4¡Sá4& pontosan akkor teljesül, ha minden j k indexre -l %∑ %KEF4M 4¡Sá4&&lEFÆ4,lK4

4M Kl, vagyis ½á4o j 2 À

‘; H-nak mint R fölötti vektortérnek bázisa, így az algebra rangja .

7.6. Jelölés

Legyen 3 —, 5 —e. Ekkor 3S 3 mod 5 3 D 5O±SP.

∆ Könnyen ellenırizhetı, hogy 0 ±¹S N 1, továbbá ha 2 d és , akkor j 2 , és 2 f 2 , vagyis 2 az 2-nel való osztásakor keletkezı nemnegatív maradéka.

7.7. Definíció

Legyen  győrő, , Í és Î az ‘ elemei, és ¥4EFlM-l.4El‹ a u 2-edik kom-ponense. Ekkor u Í e Î az Í és Î (ciklikus) konvolúciója. Ha és 6 az ‘/ olyan elemei, amelyek legalacsonyabb indexő komponense azonos Í-val illetve Î-vel, és a többi komponensük 0, akkor az és 6 – ‘/-beli – ciklikus konvolúciója az Í és Î (lineáris) konvolúciója, ezt u ÍÎ jelöli.

∆ Látható, hogy a lineáris konvolúció az ‘-beli párokhoz ‘/ egy elemét rendeli.

7.8. Tétel

Az összeadásra teljesülnek a feltételek. e az ‘ bármely két elemére értelmezett, az eredmény is -komponenső, és valamennyi komponens az ‘ egyértelmően meghatározott eleme, hiszen -beli

így e asszociatív, és disztributív az összeadás fölött (a bal oldali disztributivitás bizonyítása hasonló).

Az nyilvánvaló, hogy ‘: ‘, és !: p ; pg bijekció ‘ és ‘: között, másrészt könnyen belátható,

akkor a két vektor egyaránt különbözik \ nullelemétıl, viszont a konvolúciójuk valamennyi kompo-nense 0 lesz, tehát két nem nulla vektor szorzata nulla, az új győrő nem nullosztómentes.

A bizonyításban ÆM,4. .g4 vSe .g4 §MS. biztosan 0, ha j 2 , vagyis 2 Y 0, bár-melyik eleme is legyen . az  győrőnek. Ebbıl azonban nem következik, hogy a nem nulla 2 indexek-re §4S 0. Legyen c -‡F., ahol w és . pozitív egész, míg - egynél nagyobb egész szám, és te-kintsük az d$ győrőt (könnyő ellenırizni, hogy ez valóban győrő). Ha ennek a győrőnek ' egy eleme, akkor ' -pg -p::: és -::::: ·‡. ' -::::: · -p‡. ::: -:::::::: -‡.-p ::::::::: cp‡F.p :::: pc p0: 0:, de -::::: Y 0:‡. , vagyis lehet egy nem zérógyőrőnek olyan nem nulla eleme, amellyel a győrő bármely elemét szorozva a nullát kapjuk. Általában, ha X Y^ ‘, és 5 a győrő olyan eleme, hogy minden p ^-re 5p 0, akkor 5 bal oldali annullátora ^-nek. Hasonlóan definiáljuk a jobb oldali annullátort, és ha a győrő egy 3 eleme egyszerre bal és jobb oldali annullátora az ^ halmaznak, akkor 3 annullátora ^-nek. Az

^ bal oldali annullátorainak halmaza bal oldali ideálja a győrőnek, és ha ^ maga is bal oldali ideál, akkor ideálja -nek. Ha a győrőben van jobb oldali egységelem, akkor az ‘ olyan részhalmazának, amely tartalmaz legalább egy jobb oldali egységelemet, nem lehet a 0-n kívül más bal oldali annulláto-ra, hiszen ha 5 bal oldali annullátor, és Ll egy jobb oldali egységelem, akkor 0 5Ll 5.

Visszatérve a fenti tételhez, ha -ben van bal oldali egységelem, és van a nullától különbözı bal oldali annullátor is, akkor  egy bal oldali egységeleméhez több különbözı bal oldali egységelem tartozik \-ben. Ha viszont  egységelemes, akkor az egyetlen bal oldali annullátor a 0, és így egy és csak egy bal oldali egységelem lesz \-ben, amely egyben egységelem is, nevezetesen L, vagyis az az elem, amelynek a nulla-indexő komponense  egységeleme, és valamennyi további komponense 0.

7.10. Következmény

Legyen  győrő, , és p ¡SÍ pg e Í, Í ¡lp Í e pg, ahol p ‘ és Í ‘. Ekkor \ kétoldali  modulus, amely akkor és csak akkor unitér, ha  egységelemes, és ez a modulus pontosan akkor algebra, ha  test, és ekkor az algebra rangja .

Bizonyítás:

 < : \ a !: p ; pg szabállyal, így az 2.2. Tétel szerint \  D  modulus. \ pontosan ak-kor egységelemes, ha  egységelemes, és ekkor az L egységelemének képe egységelem a \ győrő -ben, a modulus unitér. Ha  ferdetest, és része \ centrumának, akkor  kommutatív, vagyis test, és algebrát kapunk. Legyen j 2 -re á4 ‘ úgy, hogy Ll4 Æ4,lL, ha j k . Ekkor Í ‘ -re Í ∑ %KEF4M 4¡Sá4& pontosan akkor teljesül, ha -l %∑ %KEF4M 4¡Sá4&&lEFÆ4,lK4 Kl

4M

minden j k -re, vagyis ½á4o j 2 À az ‘; H fölötti vektortérnek bázisa, így az algebra rangja .

A továbbiakban H és · helyett H-t és ·-ot írunk (illetve az utóbbit el is hagyhatjuk).

7.11. Tétel

Legyen , š test, továbbá 5,õ a ® fölötti olyan -edrendő kvadratikus mátrix, amelyben az j 2 és j k indexekre 34,lõE4&l, ahol ž f,. 5,õ szimmetrikus, és pontosan akkor van inverze, ha |ž| , és ekkor 5,EFõ LEF5,õýþ a test L egységelemével.

Ha nyilvánvaló, hogy melyik testrıl van szó, és mi az n értéke, akkor 5,õ helyett egyszerően 5õ-t írunk, valamint a továbbiakban 5,õ mindig a fentebb definiált mátrixot jelöli.

Bizonyítás:

34,lõE4&lEl&4, így 5õ, tehát 5õ szimmetrikus.

5õ-ben a 0 indexő sor minden eleme L. Ha w N , és ž w-edik egységgyök, akkor 5õ-ben a w -edik sor megegyezik a 0. sorral, így a mátrix nem reguláris, tehát biztosan nem invertálható.

Legyen most w , azaz ž primitív -edik egységgyök. Ekkor pri-mitív -edik egységgyök, akkor nem osztható a test karakterisztikájával, így L nem a nullelem, te-hát létezik az inverze, és akkor 5õLEF5õýþ b, ami éppen azt jelenti, hogy LEF5õýþ amely-nek ismét minden komponense 0, kivéve most az utolsót, az D 1 indexhez tartozót, amely ezúttal le-gyen a test egységeleme, azaz L. Ebben az esetben 4 ∑ %žEF E4&l-l in-jektív (az elsı tulajdonság közvetlenül leolvasható, míg a másodikhoz legyen például Í egyszer olyan, amelynek csak a 0-indexő komponense nem 0, és másodszor olyan, amelyben csak az c-indexő kom-ponens különbözik nullától, és ez a komkom-ponens azonos az elıbbi vektor 0-indexő komponensével).

7.12. Tétel

Legyen , š test, ž f,, és |šžv. Ekkor Í ;5õÍ egy !: ®; H,e ; H,·

algebra-homomorfizmus, amely pontosan akkor izomorfizmus, ha |ž| és ®.

Bizonyítás:

Azt már a tétel kimondása elıtt beláttuk, hogy Im! %®ž&, és az is nyilván igaz, hogy

® minden elemére 5õÍ egyértelmően meghatározott, így ! valóban ®-nek -be való leképezése.

Nézzük elıször a mővelettartást. 5õ3Í H 5Î 35õÍ H 55õÎ, ahol 3 és 5®, Í és ή elemei, így ! modulus-homomorfizmus. Speciális esetként ! összegtartó, és

%5õÍ e Î&4 %žE4&lÍ e Îl EF

lM

‚%žE4&l -V.lEV‹ EF

VM EF

lM

…

  %žE4&V-V€ %žE4&lEV‹.lEV‹Ž

EF

lM EF

VM

%žE4&V-V

EF

VM

‚%žE4&l.l

EF

lM

… 5õÍ45õÎ4 %5õÍ · 5õÎ&4,

így ! szorzattartó is, tehát a ! leképezés valóban algebra-homomorfizmus.

Legyen |ž| c. Izomorfizmushoz szükséges a bijekció, így nem lehet bıvebb ®ž ®$ -nél. Ha c N , akkor láttuk, hogy a leképezés nem szürjektív, és így nem is izomorfizmus. A további-akban legyen c . Ekkor létezik 5õ inverze, és 5õÍF5õÍ/ csak úgy lehetséges, ha ÍF Í/, vagyis a leképezés biztosan injektív. Ha ? ® olyan, hogy 4 Æ4,lL, akkor 5EFõ ?4 ž4, és ha a leképezés szürjektív, akkor az elıbbi ? is eleme a képhalmaznak, ami csak úgy lehetséges, ha

ž ®. Ez mutatja, hogy izomorfizmushoz szükséges az ®ž ® feltétel. Végül legyen u a š feletti tér egy eleme. Ekkor 5EFõ u LEF5õýþu is benne van ®-ben, és így u5õ5EFõ u, a hozzárendelés szürjektív is, és akkor ! bijektív, és a mővelettartással együtt izomorfizmus.

7.13. Kiegészítés

Ha ž ® primitív -edik egységgyök, akkor 5EFõ ?·e 5EFõ ? e 5EFõ e.

Bizonyítás:

Ha ž primitív -edik egységgyök, akkor létezik 5EFõ , és a tételben megadott leképezés bijektív és mővelettartó, így a képelemek szorzatának egyértelmőıse a szintén egyértelmőısök konvolúciója.

A továbbiakban általában 5õÍ-t ?, és ha 5õ-nek van inverze, akkor 5EFõ ?-t Í jelöli, továbbá ha a ®-beli Í vektorra -> -M, … , -E/, -EF, akkor Í az -> -EF, -M, … , -E/ által meghatá-rozott vektor, ? 5õÍ, és ha ž primitív -edik egységgyök, akkor Í 5EFõ ?. Kiterjesztve tet-szıleges egész U-ra, -4

wx

> -MEV‹, … , -EFEV‹€, és ennek transzformáltja ?4wx. Könnyen látha-tó, hogy Í4wx4ýþwyyyx€

. Az elıbbihez hasonlóan definiáljuk ?4wx-t és Í4wx-t.

7.14. Tétel

A másik összefüggés igazolása hasonló, figyelembe véve, hogy a megadott feltétellel L Y 0.

A fenti eredménybıl U 1 esetén ?4 žE4 4, és, ha létezik, akkor Í4 ž4-4.

Kérdés, hogyan változik 5õÍ, ha ž helyett egy másik egységgyököt alkalmazunk. Absztrakt testben az azonos rendő egységgyökök között nincs különbség, így elvárható, hogy a transzformáció lényegében véve azonos marad, ha ž-t egy vele azonos rendő egységgyökkel helyettesítjük.

7.15. Jelölés

Ha |ž| , akkor minden -edik egységgyök ž egy -nél kisebb nemnegatív egész kitevıs hatványa, így valamilyen nemnegatív egész U-val ¬ žV, és a fentiekbıl következik a második állítás.

7.17. Kiegészítés

Legyen és U az -hez relatív prím egész. Ekkor 5õÍV 5õÍ%V„&, ahol UUƒ f 1 .

Bizonyítás:

Ha U és relatív prím, akkor a U f 1 kongruencia megoldható, tehát Uƒ létezik, és

%5õÍV&4 %žE4&l-Vl‹

EF

lM

%žE4&%V„l&‹-l EF

lM

 žE%V„4&‹Žl-l EF

lM

5õÍ%V„4&‹ %5õÍ%V„&&4.

Ez a transzformált vektor minden komponensére igaz, tehát 5õÍV 5õÍ%V„&.

Ha U relatív prím -hez, akkor j 2 -re az 2 ; U2 szabály az indexek permutációja, így a tétel azt jelenti, hogy különbözı primitív -edik egységgyökökkel végezve a leképezést, csupán a kép komponenseinek sorrendje más. Az alábbi következményre jutunk.

7.18. Következmény

Legyen , és olyan test, hogy , ´ az automorfizmusa, és š az legbıvebb részteste, amelyen ´ az identikus leképezés, { a ´ -re való komponensenkénti kiterjesztése, és

ž primitív -edik egységgyök. Ekkor van olyan, az -hez relatív prím j U , hogy -beli Í-ra {5õÍ 5õ4{Í, és Í ® akkor és csak akkor, ha {? {5õÍ 5õÍV?V.

Bizonyítás:

Automorfizmusnál -edik egységgyök képe -edik egységgyök, primitív -edik egységgyöké primitív -edik egységgyök, így van olyan j U , hogy ´ž žV és U, 1. Ekkor

%{5õÍ&4 ´5õÍ4 ´ ‚%žE4&l-l EF

lM

…  %´ž&E4€l´%-l&

EF

lM

 %žV&E4€l´%-l&

EF

lM

5õ4{̀4,

és az elızı tételbıl kapjuk az elsı állítást.

5õ4{Í {5õÍ 5õÍV5õ4Í akkor és akkor teljesül, ha {Í {Í , mert žV primitív -edik egységgyök, tehát 5õ4 invertálható. Ekkor Í minden komponensére ´-4 -4, ami

® maximalitásával csak úgy lehetséges, ha -4 ®, de akkor Í ®.

Legyen elıször ˜ (a komplex számok teste) és ´: 3 ; 3: (3: szokásos módon az 3 konju-gáltja). Ekkor š — (ahol — a valós számok teste), és az Í — feltételhez szükséges és elégséges a {? ?EF egyenlıség. Valóban, ž ; žg bijektív és mővelettartó ˜-n, tehát automorfizmus, és — a

˜ legbıvebb olyan részteste, amelyben a konjugálás az identikus leképezés. ž most -edik komplex egységgyök, tehát žg žEF žEF, ezért U D 1, és 5õÍEF 5õÍEF.

A második esetként legyen , ahol c , ´: 3 ; 3: a pozitív egész u-lel, és legyen C c, u. E }-vel, c@ $}-vel és u|}t-vel E}, ´: 3 ; 3E:| és %c@, u|& C| 1, így a továb-biakban feltesszük, hogy c és u relatív prímek. Ekkor š , és Í ® akkor és csak akkor telje-sül, ha {5õÍ 5õÍ%:& ?%:&. Ez azért igaz, mert -elemő test bármely bıvítésén 3 ; 3: automorfizmus, és ez ž-t ž:-be viszi, továbbá ez a leképezés elemei közül pontosan ® elemeit hagy-ja helyben (mert 0 Y - -re -EF L, - -: pontosan akkor igaz, ha -:EF L, és a két egyen-lıség együtt akkor és csak akkor teljesül, ha L -%EF,:EF& -,:EF -EF, azaz ha - -), vagyis š az -ben foglalt maximális olyan résztest, amelyen a transzformáció megszorítása az identi-kus leképezés.

A speciális esetek jelentését közelebbrıl is megnézzük.

Ha Í valós vektor, akkor 5:::::::::: 5õÍV õÍEV‹. Ebbıl következik, hogy 5õÍM valós, és 0 -nál nagyobb U-ra 5:::::::::: 5õÍV õÍEV (tehát ha páros, mondjuk 2c, akkor az c-edik kompo-nens is valós), ami azt jelenti, hogy csupán ~F/  komponens lehet független (esetleg még ennyi sem).

Ez visszafelé is igaz, vagyis ha az Í komplex vektor ? transzformáltjának konjugáltja azonos ?EF -gyel, akkor Í valós.

A véges testre vonatkozó eset azt jelenti, hogy ha a vektor komponensei a -elemő testbıl van-nak, akkor a transzformált vektor % t2&-indexő komponense az eredeti vektor 2 indexéhez tartozó komponensének t-edik hatványa. Legyen p4 a legkisebb pozitív egész, amelyre 2% t&q’ f 2 . és relatív prím, mert a test karakterisztikája nem osztója -nek, így van ilyen p4 kitevı, nevezetesen p4 W€‹&4% t& €‹&’

‹&’,t€ W€

‹&’

u, és ha u 1, akkor egyszerőbben p4 W€‹&4 . Most p4j U -re 4 meghatározza ?% t&V % tV2&-indexő komponenseit. Ekkor

%:&g’‹ 4%:&g’ ‚%žE4&l-l EF

lM

…

%:&g’

 %žE4&l€%:&

g’

-l EF

lM

 žE4%:&g’€l-l EF

lM

%žE4&l-l EF

lM

4,

amint annak lennie is kell, hiszen % t&q’ 2. 4%:&g’ 4 azt jelenti, hogy 4 eleme a % t&q’ -elemő testnek, és mivel eleme a $-elemő testnek, ezért a két test metszetének is. Ennek mérete s, ahol r c, up4 c, p4 (mert c, u 1).

Fordítva, ha ?-ban minden j 2 indexre teljesül, hogy a % t2& indexő komponens meg-egyezik 4 t-edik hatványával, akkor Í a -elemőš test -szeres direkt összegéhez tartozó vektor.

Lássunk egy példát. Legyen 3, c 3, u 2 és 13. Ekkor $27 és c, u 3,2 1, vagyis š " és . 13|26v 27D 1, így az is teljesül, hogy . Most

t 3/9, azaz ´. .ƒ az elemeire, és ha . ®, akkor ´. .ƒ .. Nézzük 13 j 2 -re % t2& 92F"-at:

2 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 92F" 0 9 5 1 10 6 2 11 7 3 12 8 4 A táblázat alapján öt diszjunkt ciklus van:

0 0

1 9 3 1

2 5 6 2

4 10 12 4 7 11 8 7

és ennek megfelelıen kapjuk – az egyelemő osztályt elhagyva – a transzformált vektor komponenseit:

F ƒ Fƒ " ƒƒ

F„F F" F "ƒ F F

/ … /ƒ …ƒ /„F /" / ƒ / /

, FM ,ƒ F/ FMƒ ,„F ," , F/ƒ , ,

‚ FF ‚ƒ „ FFƒ ‚„F ‚" ‚ „ƒ

‚ ‚

A táblázat mutatja, hogy 0 kivételével minden 2-re p4 3. Valóban: W2 WF"2 F",4F" 13 va-lamennyi 2-re, hiszen 13 prímszám. Ekkor mindegyik 2-re p4 értéke azonos, elegendı2 1-re megha-tározni. WF"9 osztója !13 12-nek, ezért csak 1, 2, 3, 4, 6 és 12 lehet a rend. 1 csupán 1-nek a rendje. 9/81 f 3Z1 13, tehát még 2 sem a keresett rend, ám 9"f9· 3 27f 1 13, így megkaptuk pF 3-at, és akkor minden más, a 13-nál kisebb pozitív egész 2-re p4 3-at. Ez egyben azt is jelenti, hogy M kivételével a transzformált vektor mindegyik eleme a 27-elemő test bármely eleme lehet (míg M szükségszerően ®-beli). Az, hogy minden ciklus (a 0-t tartalmazó kivételével) azonos hosszúságú, és a transzformált vektor minden eleme a teljes test bármely eleme lehet, nem álta-lánosan igaz, csupán ennek a példának egy sajátsága.

Lineáris térben definiálják vektorok skalárszorzatát. Mi ennek legegyszerőbb formáját adjuk meg, majd röviden megvizsgáljuk, hogy az eddigiek hogyan illeszkednek ehhez a skalárszorzathoz.

7.19. Definíció

Legyen š test, Í és Î a ® két eleme, ahol . Ekkor Í és Î belsı szorzata vagy skalár-szorzata Í, Î ∑EF-4.4

4M .

7.20. Tétel

Legyen š test, pozitív egész szám, žš feletti primitív -edik egységgyök, Í és Î a ® két eleme, u ÍÎ, U az -hez relatív prím egész, és Uƒ olyan egész, amelyre UUƒf 1 . Ekkor

a) %Í e ÎEF&M Í, Î qM; b) %ÍVe Î& %Í, Î%V„&&;

c) ?, Î 5õÍ, Î Í,5õÎ Í,e.

Bizonyítás::::

a) A definíciókból közvetlenül kapjuk.

b) %ÍVe Î& ∑EF-V4‹.4

4MEF-4.%V„4&‹

4M %Í, Î%V„&&, hiszen ha U relatív prím az -hez, akkor mialatt 2 végigfut 0-tól D 1-ig a nemnegatív egész számokon, azalatt U2 is egyszer és

csak egyszer egyenlı lesz az elıbbi elemek egyikével és csak egyikével, és hasonló igaz Uƒ2-re, továb-bá 2 UUƒ2 mod .

c) 5õÍ, Î Í,5>õÎ, és 5>õ 5õ, tehát ?, Î Í,e.

7.21. Következmény

Legyen š test, pozitív egész szám, žš feletti primitív -edik egységgyök, és Í és Î a ® két eleme. Ekkor ?,e %Í, ÎEF&

.

Bizonyítás:

?,e ?,5õÎ %Í,5õ5õÎ& Í,5õ%5õýþÎEF&€ %Í, ÎEF& %Í, ÎEF&.

Az elıbbi következménybıl speciális esetként kapjuk, hogy ?,? %Í, ÍEF&. Legyen Î Lg. Ekkor e L̃, és ?,e ∑EF 4

4M , míg %Í, ÎEF& -M, vagyis ∑EF4M 4 -M

a fenti következményt alkalmazva. Ugyanezt az eredményt kaptuk korábban a 123. oldalon.

Test fölötti legfeljebb D 1-edfokú polinomok -dimenziós vektorteret alkotnak az összeadás-sal és a test elemeivel való szorzásösszeadás-sal. A továbbiakban ezt a tényt alkalmazzuk.

7.22. Jelölés

Legyen ,  tetszıleges győrő, és Í ‘. Ekkor † ∑EF4M -44.

7.23. Tétel

Legyen , š test és Í ®. Ekkor 4 †%žE4&, és -4 LEF‡%ž4&, ha |ž| .

Bizonyítás:

4 ∑ %žEFlM E4&l-lEFlM-lE4&l †%žE4&. Ha ž primitív -edik egységgyök, akkor léte-zik 5õ inverze, és az elıbbihez hasonlóan kapjuk, hogy -4 LEF‡%ž4&.

A tételbıl közvetlenül kapjuk az alábbi eredményt.

7.24. Következmény

Legyen . 4 0 pontosan akkor igaz, ha †%žE4& 0, és |ž| esetén -4 0 ekviva-lens ‡%ž4& 0-val.

∆ 7.24. azt az igen fontos tényt mutatja, hogy a transzformált 2-edik komponense pontosan akkor 0, ha a vektorhoz tartozó polinomnak gyöke žE4, illetve, ha létezik az inverz transzformáció, úgy az eredeti vektor 2-indexő tagja akkor és csak akkor 0, ha a transzformált vektor polinomjának gyöke ž4.

7.25. Tétel

és ha F- Y 0 Y F-, úgy - akkor és csak akkor gyöke -nek, ha /- 0. Legyen például š a -elemő test, F V és F t, továbbá r EFD L. Ekkor r-nek nullától különbözı elemei, és csak ezek a gyökei, és ezek egyike sem gyöke F-nek és F-nek, így minden 0 Y - -ra - akkor és csak akkor gyöke -nek, ha gyöke /-nek

7.27. Tétel (K ı nig-Rados)

Legyen ìí, 0 Y mod EFD L p V, ahol 0 Y 0, ∑E/4M 44, és  olyan mátrix, amelyben T4,l lE4-ýþ a D 1 j 2 és D 1 j k indexekre. Ekkor -beli, páronként különbözı nem nulla gyökeinek száma D 1 D p, ahol p a  mátrix rangja.

Bizonyítás::::

A tétel elıtt látottak alapján és e-beli gyökei azonosak. Legyen ž primitív eleme. Ek-kor a D 1-edrendő5õ mátrix reguláris, így  és Ž5õ rangja azonos. Erre a Ž-ra

Z4,V 5õ4,l E/

lM

Tl,V %žE4&l

E/

lM

VEl-ýþ %žE4&VEl

E/

lM

l4& · %žE4&V,

vagyis Ž-t úgy kapjuk 5õ-bıl, hogy ez utóbbi 2-edik sorának minden elemét megszorozzuk %ž4&-vel.

Legyen e-beli, páronként különbözı gyökeinek száma D 1 j w , és tegyük fel, hogy a gyö-kök a 0 2MN û N 2‡EFN D 1 kitevıkhöz tartoznak. Ekkor Ž ugyanezen indexő, és csak ezekhez az indexekhez tartozó sorai a nullvektorok. A többi sornak vegyük az elsı D 1 D w elemét. Ezek együttesen Ž-nak egy D 1 D w-edrendő részmátrixát alkotják. Ha ennek a mátrixnak a determinán-sa, és ennek --adik sora az eredeti mátrixban az 2h indexő sor kezdı szakasza, akkor pontosan akkor 0, ha ƒ is 0, ahol ƒ-t úgy kapjuk -bıl, hogy az --adik sorából kiemeljük a nem nulla %ž4&-t. A kiemelés után viszont az --adik sor .-edik eleme %žE4I&i, azaz ƒ Vandermonde-típusú, és mivel ž primitív D 1-edik egységgyök, és az 2h-k páronként különbözı, D 1-nél kisebb, nemnegatív egé-szek, ezért ƒY 0. Ám ez pontosan azt jelenti, hogy a Ž mátrix rangja D 1 D w, és D 1 D p w, megegyezésben a gyökök számával.

A tételben az p Y 0 feltétel nem jelent lényeges megszorítást. Ez a kikötés azt jelenti, hogy nem osztható EFD L-vel. Ellenkezı esetben e valamennyi eleme gyöke -nek, és ekkor természe-tesen más e-beli gyöke nem lehet, vagyis eleve ismerjük összes e-beli gyökét.

Az alábbiakban definiáljuk a diszkrét Fourier-transzformációt.

7.28. Definíció

Legyen , és š olyan test, hogy ® ®, Í és ? ® elemei, továbbá ž egy š fölötti primitív -edik egységgyök. Ekkor ›õÍ 5õÍ az Í (ž-vel vett) diszkrét Fourier-transzformáltja, míg ›õEF? 5EFõ ? az ? (ž-vel vett) inverz diszkrét Fourier-transzformáltja. Magát a transzfor-mációt és inverzét diszkrét Fourier-transzformációnak és inverz diszkrét Fourier-transzformáció-nak mondjuk, és általában DFT-nek és IDFT-nek rövidítjük.

Ha ? ›õÍ, akkor ‡ az † polinomhoz tartozó Mattson-Solomon polinom.

∆ A diszkrét Fourier-transzformáció speciális esete az eddig tárgyalt problémáknak. A korábbi té-telek alapján összefoglaljuk a legfontosabb tulajdonságait.

1. ›õEFõÍ& Í és ›õõEF?& ?; 2. ›õ3Í H 5Î 3›õÍ H 5›õÎ;

3. ›õÍ e Î ›õÍ · ›õÎ és ›õÍ · Î LEFõÍ e ›õÎ&.

A felsorolt összefüggések közül csupán az elsı új, ez viszont nyilvánvaló tényt fejez ki, hiszen a definíció alapján ›õEFõÍ& 5EFõ 5õÍ 5EFõ 5õÍ Í, és a másik kifejezés ehhez hasonló.

7.29. Megjegyzés

A diszkrét Fourier-transzformáció többek között azt a kapcsolatot fejezi ki, amely szerint egy test feletti legfeljebb D 1-edfokú polinomot egyrészt megadhatjuk együtthatójával, másrészt pá-ronként különbözı helyen felvett helyettesítési értékével.

Ha megadunk egy polinomot a š test fölött, az egyértelmően meghatározza ® bármely pont-jában a helyettesítési értéket. Legyen , Ì és â®, 3 és 5® elemei, a 3Ì H 5â és u Ì e â, továbbá ˆ. Ekkor a š feletti bármely ž-edik egységgyökkel és j 2 egésszel

%5õ3Ì H 5â&4 5õa4 ‘%žE4& 3%žE4& H 5ˆ%žE4& 35õÌ4H 55õâ4,

%5õÌ e â&4 5õu4 Š%žE4& %žE4& %žE4&ˆ%žE4& 5õÌ4· 5õâ4.

Ha ž egy -nél kisebb c-re primitív c-edik egységgyök, akkor az j 2 -re vett žE4 hatványok száma csak c, és c helyettesítési érték nem határozza meg az eredeti polinom együtthatóját. Ha

Ha ž egy -nél kisebb c-re primitív c-edik egységgyök, akkor az j 2 -re vett žE4 hatványok száma csak c, és c helyettesítési érték nem határozza meg az eredeti polinom együtthatóját. Ha

In document Véges testek (Pldal 120-144)