• Nem Talált Eredményt

A disszertációban használt fogalmak

1. Bevezetés

1.2. A disszertációban használt fogalmak

Az értekezésemben használt szakszavak jelentős részének többféle meghatározása ismeretes. Az alapvető fogalmakkal részletesen foglalkozom az adott téma feldolgozása kapcsán. Az alábbiakban azoknak a szakkifejezéseknek a definícióit adom meg, amelyek ugyancsak előfordulnak dolgozatomban, és szükségesnek tartom elhatárolni őket a hasonló kifejezésektől. A továbbiakban ezeket a terminusokat a megjelölt fogalommeghatározás értelmében használom.

Attitűd

Az attitűdök pozitív és negatív viszonyulások, azaz tárgyak, személyek, helyzetek, illetve a világ bármely azonosítható mozzanata iránt mutatott vonzalmak vagy tőlük való idegenkedések, beleértve az elvont gondolatokat és társadalmi megnyilvánulásokat is.” (Atkinson et al, 2005, 699.)

Differenciálás

A gyerekek, ifjak egyéni sajátosságaira tekintettel lévő fejlődés, fejlesztés lehetőségeinek és feltételeinek biztosítása az oktatás által” (M. Nádasi Mária, 1997a, 287.).

Edzés

„Az edzés a teljesítményfokozás tudományosan irányított folyamata, amelynek során tervszerűen alakítjuk a sportoló teljesítőképességét (az egyén fizikai, pszichikai energiáját) és teljesítőkészségét (az energiák mozgósítási készsége), hogy ezzel a sportágában, versenyszámában eredményt érjen el” (Nádori, 1991, 17.).

9

„Az edzés, a sportoló magasabb (sport)teljesítmény célok eléréséért folytatott tevékenységének szervezett, a célok által meghatározott testgyakorlatokból, elméleti képzésből és környezeti hatásokból álló tevékenysége” (Dubecz, 2009, 15.).

Elméleti tudás

„Az elméleti tudásra, amelyet elméleti fejtegetések, empirikus kutatási eredmények alkotnak, a pedagógusok tankönyvekből, szakirodalomból, előadásokból tesznek szert” (Falus, 2003, 91.).

Érték

Egyének vagy csoportok által vallott eszmék arról, hogy mi a kívánatos, a megfelelő, a jó és a rossz. Olyan szimbolikusan értelmezhető javak, amely valamely speciális közösség és annak tagjai számára értékkel és jelentőséggel rendelkeznek, tehát a nyílt vagy rejtett közmegegyezés alapján a közösség minden tagja számára érvényesek. Az érték tehát „ideálként” „reprezentálódik” a közösség tagjainak „fejében”, vagyis konkrét formában, a normák, szabályok felett elhelyezkedve társadalmi és cselekvési relevanciával rendelkezik” (Friedrich, 2000, 500.).

Értékelő rendszer

„Egy olyan átfogó kategória, amely magában foglalja a gyakorlati szakember elméleteit, értékeit, tudását, amelyeket felhasznál tapasztalatainak értékeléséhez”

(Falus, 2001b, 23.).

Gyakorlati tudás

„Azt a tudást nevezik gyakorlati tudásnak, amelyik a gyakorlatot irányítja, abban közvetlenül érvényesül” (Falus, 2003, 92.).

Gyermekfelfogás

„Ez a kategória azoknak a gyermekre vonatkozó elméleteknek, vélekedéseknek, gondolati konstrukcióknak a gyűjtőfogalma, amelyek a köznapi tudat szintjén jelennek meg, és deskriptív jellegüknél fogva nélkülözik az idealizálás, mitizálás mozzanatát. A

10

gyermekfelfogás tapasztalati anyaga az emberek közötti közvetlen kapcsolatokból, a családi és az iskolai nevelőmunka praxisából származik” (Pukánszky, 2005, 4.).

Gyermekkép

Gyermekkép alatt a gyermekről és a gyermek világáról való ismereteket, és az ahhoz kapcsolódó hozzáállást érthetjük” (Nóbik, 2000, 374.).

Interakció

„Kölcsönös viszony, kölcsönös ráhatás. A szubjektumok általi és közötti szociális cselekvést, illetve közösen végzett cselekvést jelent, amely a másik szubjektivitása révén tudatosul, ami által lehetségessé válik önmagunk szubjektumként történő identifikálása, és a saját cselekedetek közös világként, értékként vagy normákként történő értelmezése” (Friedrich, 2000, 512.).

Internalizáció

A vélekedések, attitűdök és viselkedések megváltoztatása azért, mert az egyén valóban sajátjának érzi azokat: beépítette őket saját értékrendszerébe” (Atkinson, 2003, 583.).

Nevelés

„A nevelés a társadalmilag értékes, de egyénileg is eredményes magatartás- és tevékenységformák kialakítására irányuló folyamat. Törekvés a gyerekek szociálisan értékes, tehát közösségfejlesztő, valamint önfejlesztő magatartás- és tevékenységformáinak ösztönzésére, megerősítésére, ezzel párhuzamosan pedig destruktív megnyilvánulásaik leépítésére” (Bábosik, 1999, 13.).

Nézet

„(…) a nézetek a mentális személyes konstrukciók egy csoportját alkotják, olyan feltételezések, feltevések, propozíciók a világról, amelyeket igaznak vélünk, s amelyek befolyásolják ítéleteinket, mások megítélését, s amelyeket felhasználunk döntéseink során” (Richardson, 1996, 103.).

11 Oktatási folyamat

„Az oktatási folyamat mint komplex interaktív folyamat magában foglalja nemcsak a tanítás és tanulás folyamatát, de a kognitív önszabályozás, illetve a motivációs önszabályozás kiépítésének, kialakításának folyamatát is. E folyamatban a tanár és tanuló együttes tevékenysége során nem csupán a tananyag (művelődési javak) aktív feldolgozása, hatékony elsajátítása kell, hogy megvalósuljon, hanem a tanuló autonóm tanulásra való képessége, kognitív önszabályozása, valamint tanulási motivációinak magas szinten szerveződő önszabályozása is. Mindez csak abban az esetben következik be, ha az oktatási folyamatban a tanítási anyag pedagógiailag indokolt differenciált adagolásban és a tanulási törvényszerűségek figyelembevételével, folyamatos visszacsatolás, motiválás biztosításával, a tanulók aktív részvételével közvetítődik, s ha egyben figyelembe veszi a tanár az adott osztály, csoport összetételét, a tanulók egyéni sajátosságait, fejlettségi szintjét, előzetes ismereteit, tapasztalatait, a tananyag jellegét s saját metodikai lehetőségeit” (Réthy, 2003, 222.).

Reflektív tanítás

„A reflektív tanításon olyan, a pedagógiai tevékenységet folyamatosan és tudatosan elemző gondolkodást és gyakorlatot, kognitív stratégiát értünk, mely biztosítja az oktató-nevelő tevékenység folyamatos önellenőrzését és ezen alapuló fejlesztését” (Szivák, 2014, 13.)

„A tanári gondolkodás és gyakorlat elemző formája, olyan stratégia, mely biztosítja az oktató-nevelő tevékenység folyamatos önellenőrzését és ezen alapuló fejlesztését” (Szivák, 1997b, 247.).

Reflexió

„(…) a reflexió nem más, mint a problémás szituációkra adott, előre megfontolt, célorientált válaszok, melyek a gondolkodás gyakorlati megnyilvánulásai” (Goodman, 1984, idézi: Szivák, 2014, 14.).

12 Séma

(…) a sztereotip jellegű tevékenységek megoldására alkalmazható tudásrendszer, amely a tevékenység ismételt elvégzése során alakul ki” (Falus, 2001b, 18.).

Labdarúgó akadémia

Olyan élsportutánpótlás-nevelési sportszervezet, amelynek elsődleges feladata, hogy a megfelelő korosztály- és sportágspecifikus, képzési, tudományos és infrastrukturális feltételek biztosításával támogassa az utánpótláskorú sportolók legmagasabb szintű sportszakmai felkészülését, versenyeztetését.

Szerep

„Adott társadalmi pozícióhoz, státushoz tartozó elvárások összessége” (N. Kollár &

Szabó, szerk. 2004, 605.).

Tanítási-tanulási folyamat

(…) a bemeneti (input), a folyamat és a kimeneti (output) tényezőket, a környezetet és mindezen tényezők közötti információáramlást, visszacsatolást és kölcsönhatásokat foglalja egy rendszerbe” (Báthory, 1992, 19.).

Tanulás

A tanulás egy rendszerben bekövetkező, hosszabb távon ható, adaptív változás” (Nahalka, 2006, 9.).