• Nem Talált Eredményt

Az egészségszegmensek jellemzése életmód alapján

5. EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

5.3. Az egészségmagatartás modellezése, piaci szegmentáció

5.3.3. Az egészségszegmensek jellemzése életmód alapján

Az Integrált Viselkedési Modell módosított faktorstruktúrájának érvényességét alátámasztja a klaszterek közti különbségek feltárása egészségmagatartás alapján. A klaszterek egészségmagatartásának vizsgálatánál a nominális és ordinális skálák összevetésére kereszttáblás elemzést illetve chi-négyzet próbát végeztünk. A Transzteoretikus modell három kategóriájával (TTM3: Pearson Chi-Square=158,972; p=0,000) illetve a fizikai aktivitás mértékével történő összevetést (fizikai aktivitás: Pearson Chi-Square=77,359;

p=0,000) követően megállapítható, hogy a klaszterbe tartozás összefügg az egészségmagatartással (22. táblázat).

A Transzteoretikus modell kategóriáit szemlélve szembetűnő, hogy a 4.

klaszter tagjai jutottak el legnagyobb arányban (46,4%) a Cselekvés és Fenntartás szakaszáig. Az 1. klaszter is kimondottan aktívnak mondható, bár az

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

117 ő jelenlétük a Szemlélődés és Felkészülés szakaszában kiemelkedő. A 2. és 3.

klaszter tagjait egyértelműen a Bezárkózás jellemzi (69,8% illetve 68,1%), ők azok, akik érdektelennek mutatkoznak az egészség iránt, illetve nem képesek hatékonyan megvalósítani céljaikat.

22. táblázat A klaszterek jellemzése egészségmagatartás alapján, %

Egészségmagatartás

klaszter tagjai a legpasszívabbak, míg az 1. és 4. klaszter jelentősen aktívabb, a fizikai aktivitás tekintetében talán kisebb a 4. Egészségorientált klaszter előnye a Vágyakozókhoz képest, és a 2. és 3. klaszter lemaradása is kisebb. Úgy tűnik tehát, hogy a fizikai aktivitás területén könnyebb megtenni az első lépéseket, mint a táplálkozásmód váltásban. Árnyalja az értelmezést, hogy fizikai aktivitás alatt nem csak sporttevékenység értendő, hanem a kérdésfeltevés szerint minden napi tevékenységen túl végzett testmozgás, séta, házimunka vagy kertészkedés.

Az egyéb tevékenység megnevezésénél többen írták, hogy nehéz fizikai munkát végeznek, tehát éppen a kevéssé egészségtudatos 2. és 3. klaszter tagjai, ahol többségében vannak az aktív fizikai dolgozók úgy vélhették, hogy a fizikai munka kiváltja a célzottan egészségmegőrző céllal végzett testmozgást, a

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

118 konkrét sporttevékenységek (torna, testépítés, aerobik stb.) százalékainak összértéke sem támasztja alá ugyanis a 22. táblázatban megjelenő kedvező számadatokat.

A bemutatott eredmények alapján tehát a H8 hipotézisünket elfogadjuk.

H8: Az Integrált Viselkedési modell alkalmazásával meghatározható olyan egészségorientált fogyasztói csoport, amely egészségmagatartása alapján elkülönül más fogyasztói csoportoktól.

Ezt követően variancia-analízissel megvizsgáltuk, hogy van-e szignifikáns különbség aszerint, hogy milyen erőforrásra lenne leginkább szüksége az egyes klaszterbe tartozó személyeknek. A korábban vizsgált hat tényező szórásértékeinek homogenitását először Levene teszttel vizsgáltuk, majd megállapítottuk, hogy a szórásértékek nem homogének (23. táblázat), ezért Dunnett T3 post hoc tesztet végeztünk.

23. táblázat

A Levene teszt és variancia-analízis eredményei

Változó L p F p

Pénz, anyagi forrás 18,140 0,000 15,528 0,000

Kiegyensúlyozottság, jó lelkiállapot 3,499 0,015 6,047 0,000

Motiváció, akaraterő 4,170 0,006 2,965 0,031

Család és barátok támogatása 3,097 0,026 8,793 0,000

Több szabadidő 7,267 0,000 14,158 0,000

Szervezőkészség, jobb tervezés 4,651 0,003 22,170 0,000 Forrás: Saját szerkesztés, 2015

A variancia-analízis eredményei alapján van szignifikáns különbség a klaszterek között. A Dunnett T3 post hoc vizsgálat nem mutatott különbséget a pénz, anyagi forrás változó esetében, tehát további anyagi forrásra minden klaszternek szüksége lenne. A többi változó esetében minden kivétel nélkül azonos a klaszterek átlagának sorrendje, azaz a Sodródó csoport érzi legkevésbé szükségét bármely erőforrásnak, őket követik a Határozott ellenzők, majd a Vágyakozók, és leginkább szükségesnek tekintik a különböző erőforrásokat az Egészségorientált csoport tagjai. A Sodródó és a Határozott ellenző csoport

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

119 szignifikánsan elkülönül a Vágyakozó és Egészségorientált csoporttól a Szabadidő illetve Szervezőkészség tekintetében, az Egészségorientált csoport és Sodródó csoport között szignifikáns a különbség a kiegyensúlyozottság, jó lelkiállapot illetve motiváció tényezők esetében, az Egészségorientált csoport minden más szegmensnél jobban igényli a társas támogatást. Összességében megállapítható az az összefüggés, hogy az egészségorientáció mértékével szignifikánsan növekszik az egészségtudatosabb életmód megvalósításához szükséges erőforrásokra való igény. Az igényt tehát a szociodemográfiai változóknál erőteljesebb mértékben befolyásolja az egészségorientáció, ugyanis ellenkező esetben az anyagi és jogi helyzetét tekintve leginkább hátrányos helyzetben lévő Sodródó csoport tagjai fejeznék ki erőforrásigényüket.

Végezetül az egészségi állapot már ismert szubjektív (Pearson Chi-Square=90,632; p=0,000), illetve objektív (Pearson Chi-Square=15,752;

p=0,001) tényezőit vettük górcső alá (24. táblázat).

24. táblázat A klaszterek jellemzése egészségi állapot alapján, %

Egészségi állapot

állapot Felsorolt betegségek közül egyik sem érinti

120 Az egészségi állapot tekintetében látható leginkább az Egészségorientált klaszter előnye, mivel alig jellemző, hogy rossz vagy nagyon rossznak ítélnék az egészségi állapotukat, azonban 57,1%-uk jónak, és kiemelkedő 17,5%-uk kiválónak ítéli. Ez a mutató tükröződik az objektív egészségi állapotukon is, mivel magasan a mintaátlag felett 63%-uk állítja, hogy a felsorolt betegségek közül egyik sem érinti. Az 1. Vágyakozó klaszter eredményei alacsonyabb százalékértékekkel hasonló mintázatot követnek, azonban itt ütköznek ki leginkább a 2. és 3. klaszterek jellemzői. A 3. Sodródó klaszter szubjektív egészségi állapota kifejezetten negatív képet mutat, 14,8%-uk rossznak minősíti saját egészségi állapotát, 36,2%-uk közepesnek, és csupán 3,3% tartozik a kiváló kategóriába. Az objektív egészségi állapot tekintetében csupán 48,6%-ukat nem érintik a felsorolt betegségek. A második, Határozott ellenző csoport esetében érdekes disszonanciát figyelhetünk meg, míg az Egészségorientált csoport is meghaladó mértékben (58,1%) jónak ítélik az egészségi állapotukat, az objektív tényezők tekintetében a Sodródó klaszterrel azonos értéket vesznek fel (48,3%). Úgy véljük tehát, hogy az egészség iránti negatív attitűdjük azt a megküzdési módot tükrözi, hogy csökkentik az általuk el nem ért cél szubjektív fontosságát, azaz a jelen állapot és a kívánt állapot közti különbségből fakadó negatív érzeteket. Rendkívül erős személyes hatóerejüket tehát nem az adekvát megküzdésre, hanem hárításra használják fel, így jöhet létre az az állapot, hogy az objektív egészségi állapotuk kedvezőtlen, azonban mégis kedvezően ítélik meg helyzetüket, és nem áll szándékukban változtatni jelenlegi szokásaikon, bár anyagi helyzetük és Személyes hatóerejük lehetővé tenné azt.

A bemutatott eredmények alapján tehát a H9 hipotézisünket elfogadjuk.

H9: Az egészségorientált szegmens objektív illetve szubjektív egészségi állapota legkedvezőbb a vizsgált szegmensek közül.

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

121 5.3.4. Az egészségorientált szegmens további vizsgálatai

A szegmentáció során meghatározott 33,8% Egészségorientált klaszter mérete alapján indokoltnak tartottuk a klaszter további, részletes vizsgálatát. A Feltárt összefüggésrendszer megerősítése, illetve a szegmentáció pontosítása érdekében az Egészségorientált klasztert újabb K-közép klaszterezéssel négy szegmensre bontottuk, majd a kapott szegmenseket ismét teszteltük egészségmagatartás illetve egészségi állapot szempontjából (25. és 26.

táblázat). Erre a vizsgálati fázisra nem irányult hipotézis, mivel a klaszter tényleges méretének megismerése tette indokolttá a további elemzést.

A klaszteranalízis eredménye alapján négy alszegmens különíthető el az Egészségorientált fogyasztói csoporton belül. Az alszegmensek egészségmagatartásának vizsgálatánál táplálkozásmód váltás (Pearson Chi-Square=24,098; p=0,001) illetve a fizikai aktivitás tekintetében is releváns összefüggést kaptunk (Pearson Chi-Square=18,734; p=0,028).

25. táblázat

122 A Chi-négyzet próba szignifikáns értéket mutatott a szubjektív egészségi állapot tekintetében is (Pearson Chi-Square=27,453; p=0,007), azonban az objektív egészségi állapot független a klaszterbesorolástól (Pearson Chi-Square=1,558; p=0,669).

26. táblázat

Alszegmensek jellemzése egészségi állapot alapján

Egészségi állapot

állapot Felsorolt betegségek közül

egyik sem érinti 60,50% 60,00% 68,10% 65,30% 63,00%

Forrás: Saját szerkesztés, 2015

A feltárt összefüggések alapján egészségmagatartás és szubjektív egészségi állapot tekintetében legkedvezőbbnek tekinthető a 4.3 alszegmens, majd a 4.4 alszegmens, míg a 4.2. alszegmens értékei már kevésbé kedvezőek, és az Egészségorientált klaszteren belül legkedvezőtlenebbek a 4.1. alszegmens értékei. (A klaszterek sorrendjét variancia-analízissel is ellenőriztük, azonban mivel ordinális skálán nem hajtható végre variancia-analízis, részletes eredményeit nem mutatjuk be.) A kapott eredmények alapján tehát az Egészségorientált szegmensen belül megállapíthatjuk, hogy leginkább egészségtudatosnak tekinthető a 4.3. alszegmens, azaz a lakosság 7,2%-a.

Amennyiben tovább tágítjuk a kört, úgy 14,4% fogyasztóról beszélhetünk (4.3. és 4.4. alszegmensek együttesen), majd a 4.2. alszegmens bevonásával 22,4%

fogyasztóról beszélhetünk az összesen 33,4% Egészségorientált fogyasztón belül (31. ábra).

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

123 33,4%

22,4%

14,4%

7,2%

31. ábra: Az Egészségorientált szegmens lehetséges méretei mérési kritériumtól függően

Forrás: Saját szerkesztés, 2015

Az Egészségorientált alszegmensek klaszterközép értékeinek ábrázolásával (32. ábra) megállapítható, hogy az egészségtudatosságot az jelzi elő, ha mindhárom dimenzió mentén pozitív érték mérhető.

A Személyes hatóerő szükséges, de nem elégséges feltétele a cselekvésnek, ugyanis ha nem párosul pozitív Attitűddel, (Határozott ellenzők) akkor a hatóerő elhárító mechanizmusok motorjává válik. A pozitív Attitűd és viszonylag magas Személyes hatóerő már jobb kombinációnak bizonyul, azonban megfelelő társas támogatás nélkül nem kellően hatékony. A pozitív környezeti hatás, azaz a Leíró normák magas értéke gyenge hatóerővel és negatív Attitűddel rossz közérzetre és gyenge egészségi állapotra utal.

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

124 32. ábra: Az egészségorientált szegmens alszegmenseinek klaszterközép értékei Forrás: Saját szerkesztés, 2015

Az Egészségorientált szegmens alszegmensei jól láthatóan támasztják alá ugyanezt a mintázatot. A leghatékonyabbnak bizonyult a 4.3. alszegmens, amely mindhárom dimenzióban egyenletesen magas értéket mutat, azt követi a 4.4.

alszegmens, amely a háromból két dimenzió mentén (Attitűd és Észlelt normák) vett fel magas értéket. Kevésbé hatékony a 4.2. alszegmens, amely csak az Észlelt normák tekintetében határozottan pozitív, és legkevésbé hatékony a 4.1.

alszegmens egészségmagatartása, amely minden vizsgált dimenzió mentén mérsékelt értéket mutatott.

A feltárt összefüggéseket az áttekinthetőség érdekében a 33. ábrán mutatjuk be. Eszerint az egészségmagatartás pszichológiai tényezői, azaz az Attitűdök, Személyes hatóerő, illetve az Észlelt normák összessége adja a preventív egészségmagatartáshoz szükséges belső erőforrásokat, továbbá meghatározzák a további erőforrások iránti igényt, amelyek kielégítése pozitívan hat az egészségmagatartásra. Az új szokások megszilárdulva, huzamosabb idő alatt hozzájárulnak a szubjektív és objektív egészségi állapot javulásához.

0,10

125

É szl el t n orm ák

Leíró normák

A tt it űd

Tapasztalati attitűd Instrumentális attitűd Viselkedéses szándék

Szem él yes h at óerő

Észlelt kontrol

Énhatékonyság

Egészségmagatartás

E rő fo rrás ok ir án ti ig én y

Szubjektív és objektív Egészségi állapot

33. ábra: A feltárt összefüggések rendszere

Forrás: Saját szerkesztés, 2015

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

126 5.4. A táplálkozásmód váltást támogató program eredményei

34. ábra: Az 5.4. alfejezet felépítése Forrás: Saját szerkesztés, 2015

Az 5.4. alfejezetben a kiscsoportos táplálkozásmód váltást támogató pszichológiai program pilot változatának eredményeit ismertetjük (34. ábra).

Az interaktivitás és személyes légkör megtartása érdekében a résztvevők maximális számát nyolc főben állapítottuk meg. Mivel hirdetéseinkre kizárólag nők jelentkeztek, a csoport nemi összetételét nem tudtuk befolyásolni. A nyolc főből hatan fejezték be a programot (egy fő családi okok miatt, egy fő külföldi kiküldetés miatt hagyta abba a programot), további egy fő pedig nem töltötte ki a program zárását követően kiküldött helyzetfelmérő kérdőívet, (5. sz.

melléklet) tehát összehasonlítható adatokkal öt fő esetében számolhatunk be (27. táblázat). A résztvevőket az anonimitás biztosítása érdekében betűvel jelöltük.

Fejezet Módszer

Hipotézisek Feladat

Táplálkozás-mód váltást támogató

program

H10 Kísérlet 5.4.

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

127 27. táblázat A vizsgálat résztvevőinek részletes eredményei

Változó A személy B személy C személy D személy E személy

„A” személy eredményeiről elmondható, hogy az öt hetes intervallum alatt jelentős csökkenést ért el BMI indexében, ami különösen előnyös az esetében, mert a 29,04-es BMI érték már nagyon közel esik az elhízáshoz. A program kezdete előtt több héttel már változtatott táplálkozási szokásain, paleolit diétát folytatott, amit a rendkívül kedvező konyhakörképe igazol. Testméretével nem volt elégedett, ami esetében reális értékelés, azonban az elégedetlenség a program végére jelentősen csökkent, és bár az érzelmi evés továbbra is jellemző rá, kognitív korlátozással eredményesen tartja a táplálkozástudományi szakértő javaslatai alapján módosított diétáját.

„B” személy BMI indexe normál kategóriába sorolható, a program alatt enyhe csökkenést mutatott. A program alatt jelentősen változtak táplálkozási szokásai, amit a konyhakörkép, kognitív korlátozás és jóllét mutatói tükröznek.

B személynek impulzusevés illetve érzelmi evés értéke egyaránt nőtt a program során, ennek feltételezett oka, amit B személy is megerősített az eredmények kiértékelését követően, hogy a program során elvégzett feladatok (pl.

táplálkozási napló) szembesítették nassolási szokásaival, amelynek mértéke korábban nem volt tudatos. Az értékek emelkedése tehát B személy esetében

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

128 pozitív, mivel nem nagyobb mértékű impulzusevést, hanem tudatosabb táplálkozást és reálisabb önértékelést is jelent.

„C” személy BMI indexe ideálisnak mondható, nem volt elégedetlen testméretével, így ő tartotta a súlyát a program során. A bemutatkozásnál elmondta, hogy évek óta egészségtudatosan táplálkozik, azért jelentkezett a csoportba, hogy szakértői értékelést kapjon a jelenlegi szokásairól, és iránymutatást a további változtatáshoz. Az ő eredmény mintázata is figyelemre méltó, ugyanis normál testtömeggel rendelkezik, egészségtudatosan táplálkozik, nem jellemző rá sem az impulzusevés, sem az érzelmi evés, elégedett a testméretével, azonban pszichológiai jólléte rendkívül alacsony a csoportátlaghoz, de az országos átlaghoz viszonyítva is. A program végére jelentősen jobban érzi magát a bőrében, a kognitív korlátozása másfélszeresére, impulzusevés mutatója majdnem kétszeresére nő.

A változás magyarázata, hogy „C” személy esetében pont fordított volt a helyzet, mint „B” személy esetében. Míg „B” személy úgy gondolta, hogy általában egészségesen táplálkozik, miközben nem volt tisztában nassolási szokásaival, „C” személy rendszeresen lelkiismeret furdalásról számolt be, hogy hány szempontot nem vett figyelembe az étrendjében, és mi mindenen kellene még változtatnia, míg ha konkrét étkezésről vagy bevásárlásról kérdezték a csoportvezetők, az derült ki, hogy rendkívül tudatosan táplálkozik, azaz túlkontrolálta táplálkozását anélkül, hogy ezt észrevette volna. A csoportvezetők célzott, és a csoporttagok spontán visszajelzései alapján „C” személy felismerte, hogy valójában mennyit tesz az egészségéért, nincs szükség ennél többre (kognitív kontroll növekedés), sőt az étkezések nem csak egészségesek, de élvezetesek is lehetnek (impulzusevés növekedés), ezáltal csökkent az egészséges életmód miatti szorongása és lelkiismeret furdalása, azaz jelentősen növekedett a pszichológiai jóllét érzete.

„D” személy statisztikai mutatói nem tekinthetők kedvezőnek, és a program során sem mutatott jelentős változást. „D” személy a program kezdetén

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

129 egyáltalán nem táplálkozott egészségtudatosan, és ezzel tisztában volt, nem okozott meglepetést számára szokásainak részletes feltárása. Elsősorban abban kért segítséget, hogy hogyan kezdheti el a változást jelenlegi élethelyzetében, ugyanis munkája nagyfokú mobilitást követel tőle, és munkaidejét is a munka mennyisége határozza meg. A program során kapott véleményeket és ötleteket elmondása alapján elkezdte beépíteni napi rutinjába, ez látható a konyhakörkép pozitívabb utóteszt értékében, illetve az enyhe testtömeg csökkenésben. „D”

személyről tehát az mondható el, hogy a Transzteoretikus modell szerint a Szemlélődés szakaszából a Cselekvés szakaszába jutott el a program során, ami rendkívül nagy teljesítmény, arra azonban nem volt elegendő, hogy jelentős változást okozzon a kérdőíves mérés során.

„E” személy BMI indexe enyhén csökkent, sajnos a konyhakörképre és szociális támogató hálóra vonatkozó kérdéseket nem töltötte ki. E személy Egészségügyi okból kifolyólag hosszabb ideje speciális diétát folytat, így gyakorlatilag már a Fenntartás szakaszában van, azonban deréktáji elhízás miatt elégedetlen volt testméretével, így ezen a területen szeretett volna nagyobb mértékű fogyást elérni. Ahogy az eredményeiből látjuk, kismértékű fogyás valóban tapasztalható volt nála, azonban a pszichológiai gyakorlatok közül elmondása alapján különösen megérintették a saját test elfogadására irányulók, ami a diéta és torna objektív eredményességfokozó hatása mellett segítették a szubjektív jóllét érzésének illetve testméretével való elégedettség kialakulását.

Az adatok értékelésére nagy adatbázis esetén mindenképpen célszerű valamilyen statisztikai programot alkalmazni, azonban szem előtt kell tartani, és ez a pilot változat eredményeinek leírásának egyértelmű tanulsága, hogy az egyes skálák értékei önmagukban nem, csak mintázatban értékelhetők, amelyet árnyalnak a gyakorlatok során elhangzott kérdések, válaszok, vélemények.

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

130 Az eredményesség után vizsgáljuk meg a programmal való elégedettséget is.

A kérdőívben (5. sz. melléklet) vizsgált 12 szempont alapján (ötfokú intervallum skálán) a résztvevők a következő értékeléseket adták: 5,00; 5,00;

4,67; 4,42; 4,92. A kapott értékelések alapján megállapítjuk, hogy a programmal való általános elégedettség magas. Egyöntetűen úgy vélték, hogy hatékonyabb lenne, ha a program teljes hosszát 5 hétről 8 hétre növelnénk, az egyes alkalmak hosszára azonban megfelelő a két óra időtartam (1 fő írt ettől eltérő 1,5 óra időtartamot). Amennyiben a program térítés ellenében lenne elérhető, az öt alkalomra vonatkozó árat 15.000 és 25.000 Ft közötti összegben állapítanák meg a résztvevők. Arra a kérdésre, hogy „Szívesen fogadnád, ha a MyTaste programot egy élelmiszeripari gyártó szponzorálná?” szinte egyöntetűen nem volt a válasz, mivel véleményük szerint a függetlenség illetve egyetemi háttér biztosítja a program tudományos megalapozottságát. Amikor azonban konkrét termékkategóriákat soroltunk fel, amelyek meglátásunk szerint illeszkednének a program arculatához, sokkal kedvezőbb volt a fogadtatás. A többválasztásos kérdésre minden válaszadó bejelölt legalább egy kategóriát, és volt, aki többet is bejelölt, végül mind a négy termékkategória 3-3 szavazatot kapott, azaz egyaránt elfogadnák az organikus, természetes alapanyagokból készült, hazai alapanyagokból készült, illetve egészségvédő hatású termékek gyártói által nyújtott támogatást, illetve szívesen megkóstolnák a termékeiket is a program keretein belül. Végül megkértük a résztvevőket, hogy személyesítsék, a MyTaste programot szponzoráló, általuk elfogadottnak tartott élelmiszeripari gyártót, és írják le, hogy milyen külső illetve belső tulajdonságokkal rendelkezne. Mivel nagyon frappáns válaszokat kaptunk, szó szerint idézzük:

"Magabiztos, határozott, jó kommunikációs készséggel rendelkező, érdeklődő, közvetlen. Magas, sportos, egészséges arcbőr, egészséges körmök és haj."

"40 év körüli, hosszú, dús hajú, sportos alkatú nő. Hitelességet sugároz a

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

131 megjelenése, nem kelt MLM-érzést (nem rábeszélős, nyomulós) a viselkedése, szakmai tudással is rendelkezik az általa gyártott élelmiszerekkel kapcsolatosan (összetevők, hatásuk, stb.)"

„Hiteles, őszinte, kiegyensúlyozott, egyenes, meggyőző; ápolt, jól öltözött, tiszta”

„Jó megjelenésű, egészséget és harmóniát sugárzó hölgy vagy úr, aki jó kommunikációs és meggyőzési készséggel rendelkezik, hiteles abban, amit képvisel, ő is egészségesen él és ez látszik rajta.”

A program ismeretével megfogalmazott pozitív tulajdonságok arra engednek következtetni, hogy eredményesnek és hitelesnek tartották a résztvevők a programot, amely az azt szponzoráló vállalat imázsát is hasonló irányba befolyásolná. Megállapítjuk tehát, hogy a program beillesztése a vállalati marketingstratégiába hiteles, társadalmi értékek iránt felelős gyártó benyomását kelti a vállalatról.

A bemutatott eredmények alapján tehát a H10 hipotézisünket elfogadjuk.

H10: Az F1 és F3 vizsgálatok eredményei alapján kialakított pszichológiai és táplálkozástudományi program hatékonyan alkalmazható a táplálkozásmód váltás elősegítésére, és jól illeszkedik a vállalati marketing stratégiába.

Természetesen öt fő eredményei statisztikailag nem értékelhetőek, illetve egy pilot program eredményessége nem elégséges feltétele az eredményesség vizsgálatnak. A résztvevők egyéni eredményessége és a programmal való egyöntetű elégedettség egyértelműen azt jelzi számunkra, hogy a program fejlesztése és további vizsgálatok folytatása szükséges ezen a területen.

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

132

6. KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK

A kvalitatív vizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy a magyar egészségtudatos fogyasztók egészség értelmezése egyértelműen túlmutat a

A kvalitatív vizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy a magyar egészségtudatos fogyasztók egészség értelmezése egyértelműen túlmutat a