• Nem Talált Eredményt

Ayurveda táplálkozás

2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS

2.3. A magyar lakosság egészségmagatartása

2.3.4. Ayurveda táplálkozás

Az egészség és környezettudatosság értékpár mentén helyezhető el az ayurveda rendszere is. Mivel az ayurveda Magyarországon kevéssé ismert, röviden bemutatjuk a jelentését és történetét, hogy táplálkozásra vonatkozó állításai is érthetőbbé váljanak. Az ayurveda India tradicionális, hozzávetőlegesen 5000 éves gyógyászati rendszere, szó szerinti jelentése az élet tudománya. Alapelvei írott formában az Atharavédában (i.e. 1200) találhatóak, részletes, mai napig változatlan formában alkalmazott leírásai a Susruta Samithaban illetve a Charaka Samithaban olvashatóak (i.e. 600). Már ekkor kialakultak fő gyógyászati ágai, amelyek a belgyógyászat, sebészet, fül-orr-gégészet, szülészet és gyermekgyógyászat, toxikológia, pszichiátria, tisztító és fiatalító gyógymódok, szexológia és szaporodástan (SZALKAI, 2014).

Aktualitását rendszerszemléletű, preventív nézőpontjának köszönheti, amely az egyént az ökoszisztéma részeként kezeli, és az egyensúly fenntartására törekszik a rendszer elemein belül és azok között is. Prevencióra véleményünk szerint kiválóan alkalmazható, mivel terápiás eszköztárában szerepel a táplálkozási

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

41 szokások módosítása, a szervezet tisztítása, gyógynövények alkalmazása, mozgásterápia (jóga), rendterápia és a meditáció, amely az allopátiás orvoslással integrált alkalmazás esetén akár kialakult betegségek esetén is rendkívül hatékony állapot és életminőség javító hatású.

A hagyományos védikus bölcselet alapján az öt őselem alapú fizikai világ létrehozza az érzéki világot, majd kialakulnak az ezeken alapuló működési alapelvek, amelyek a test szintjén a dosa rendszer (vata, pitta, kapha), szöveti szinten a dhatu rendszer és kiválasztási szinten a mala rendszer. Az ayurveda a betegségek kialakulása és a táplálkozási - életrendi tanácsadások szintjén nem a tünetekből, hanem a páciensből indul ki, a páciens alapvető testtípusát (prakriti) diagnosztizálja, és megállapítja az egyensúly zavart (vikriti), azaz a születéskori testtípustól való eltérést. A cél, a születéskori testtípushoz való visszatérés, vagyis az alapvető egyensúly visszaállítása.

A táplálkozási rendszerben a hat alapvető íz (édes, sós, savanyú, keserű, fanyar, csípős) és hat minőség (nehéz-könnyű, olajos-száraz, hideg-meleg) alapján a napi és évszaki ritmust is figyelembe véve alapvetően a vata, pitta és kapha testtípusnak megfelelően különféle étrend kombinációkat ajánl a doshák kiegyensúlyozására. Az ayurveda szerinti kiegyensúlyozott étrendnek minden étkezéskor tartalmaznia kell mind a hat alapvető ízt, hogy teljes lehessen a test ételekre adott válasza, az ayurveda táplálkozás tehát változatos és kiegyensúlyozott étrendre törekszik.

A nyugati táplálkozási szokások esetében az egészségi állapotra gyakorolt hatást laboratóriumi elemzések alapján állapítják meg. Az egészségtudatos fogyasztói döntés a zsír, fehérje, szénhidrát, kalória, vitamin, ásványi anyag tartalom, irányadó napi beviteli érték és számos más információ alapján születik meg. Az ayurvedikus táplálkozás íz alapján különíti el a táplálékokat, azaz közvetlen érzékszervi tapasztalatra alapul az étel táplálkozás-élettani hatásának meghatározása. Az ayurveda segítségével ezekre az információkra és

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

42 ösztöneinkre hagyatkozva, természetes módon, kiegyensúlyozott étrend alakítható ki (LAD, 1985).

Az ayurveda jól illeszkedik az európai táplálkozási trendek rendszerébe, ugyanis hangsúlyozza a mindenkor adott földrajzi viszonyoknak, évszaknak megfelelő friss, helyben termelt alapanyagok használatát. Az étkezések során javasolja a táplálék testtípus alapján meghatározott, személyre szabott összeállítását és a helyes elkészítési módját mesterséges összetevők kerülésével (ARTEYA, 2004).

Egyaránt megfelel az egészség illetve környezet megatrendeknek, így értékrend alapján a LOHAS fogyasztók, vagy alapanyag felhasználás tekintetében a bioélelmiszer fogyasztók válhatnak az ayurveda táplálkozás potenciális célcsoportjává. Az ayurveda hangsúlyozza a természetességet, az autentikus értékeket és megfelel az egyensúlyra törekvés trendjének is.

Kulturális közelség-távolság tekintetében érdekes pozíciót biztosít számára az indiai eredet, és a helyi friss alapanyagok alkalmazására irányuló táplálkozási alapelv. Az ayurveda terjedésében azonban nehézséget jelent, hogy Magyarországon nagyon kevés helyen vehetők igénybe ayurvedikus szolgáltatások, illetve vásárolhatóak ayurvedikus termékek. Az igénybe vehető szolgáltatások szakmai színvonala gyakran kérdéses, az ayurvedikus kezeléseket biztosító magán egészségügyi intézmények kezelései pedig a társadalom nagyon kis szegmense számára megfizethetőek.

Az ayurveda trendjének ebben a korai szakaszában a sikeres bevezetés érdekében véleményünk szerint szükség van az ayurveda iránti alapvető fogyasztói attitűdök meghatározására, a magyar fogyasztók számára előnyös tulajdonságainak feltárására, illetve azon jellemzők összegzésére, amelyek problémát okozhatnak a magyarországi bevezetés során (F2 feladat).

Eredeti elképzelésünk szerint az ayurveda központibb szerepet kapott volna a disszertáció elkészítésében, azonban a fogyasztói vizsgálatok az alacsony ismertség miatt nehézkesnek bizonyultak, és az alacsony elemszám nem tette

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

43 lehetővé a komplex elemzések lebonyolítását. Mivel hazánkban még senki nem folytatott korábban hasonló kutatást, így az ayurvedára irányuló eredményeket a disszertációban közöljük, azonban nem helyezzük az elemzések középpontjába.