• Nem Talált Eredményt

DELAFRIKAI UTAZÁSAI

L

Miután az Argentini szövetségnek hajóhada, melyben mint tengeri hadnagy szolgáltam, a Banda orientál d'Uruguay köztársaság ellen folytatott há-borúban, idegen hatalmasságok beavatkozása követ-keztén, a La-platai vizeken megsemmisíttetett vala, s a dühös politikai felekezetektől alapjaiban meg-rendített és szüntelen forradalmaktól hányatott or-szág ügyei mind roszabbra fordultak: további ott-rnulatásomnak semmi jót, jövendőmnek semmi dicső-séget vagy hasznot többé nem ígérhetek, azért szol-gálatomról lemondva, véget vetek tengeri hadi pá-lyámnak s Braziliába költözködém. Itt csaknem esztendeig tartózkodám kitűzött cél nélkül: végre az ismét felébredt tett- és újságvágytól ösztönöz-tetve, Afrika nyugati partjaira hajózok. Két évig azok hosszában a parti hajózással foglalatoskodám, s ezalatt némely ismereteket szerzek magamnak a part*

vidékek fekvéséről, természeti viszonyairól, s az azo-kat lakó népekről. De a mostoha éghajlat egészsége-met annyira megrongáiá, hogy csak más égalj alatt remélhetem" helyreállíthatni, miért is 15 fokot délre hajózván, 1848 dec. 9-dikén a Bcnguelai öbölben vetek horgonyt.

A nagy vendégszeretetnél fogva, mellyel itt ál-talában az idegenek fogadtatnak, csakhamar

mégis-Magyar László utazása.

vet és szokásokat tudván és ismervén, könnyen sze-rezhetek magamnak elegendő tudomást az ügyek környülállásairól. A nyilt szellemű társalkodási kö-rökben elég alkalmam volt arról értesülni, hogy az Afrika belsejében levő Bihéország népei, noha füg-getlen pogányok, a többi belnépekkel való nagyon kiterjedt közlekedésök folytán némileg kosmopoli-ták lettek, s az idegen jövevényt könnyen kebelükbe fogadják.

Természeti hajlandóságból eredt vágytól kész-tetve, már régóta nagy óhajtásom volt: Afrika bel-sejét kikutatni; de a gondolat, hogy e .cél kivitelére vagyonomat sokkal meghaladó, tetemes költségek és áldozatok kivántatnak, lekötötte vala ebbéli vá-gyamat. Most azonban tapasztalt egyénektől haliam, hogy Bihébe az onnan rendes időközökben ide érkező karavánok társaságában nemcsak meglehetős bátor-sággal, de vagyonomhoz könnyen mérsékelhető költ-séggel is eljuthatnék, s liogy azután ott a magammal vitt európai árukkal cserekéresködést űzve szert te-hetnék tetemes nyereségre, s ekkép az odább járó karavánok kiséretében a beljebb levő tartományokat is bejárhatnám. Mindez nagyon Ínyemre volt, s meggyőzödéin, hogy anyagi akadály meg nem akaszt-hatja szándékom végrehajtását; de most másféle ne-hézségek gördültek utamba s késleltetek eltökélé-semet.

Mit használhatok ez áldozatommal a mivelt vi-lágnak ? Nem birok a kellő ismeretekkel és tudo-mányos készültséggel, hogy a tapasztalt dolgokat,

eshetik, hogy fáradságaimnak semmi gyümölcsét se fogom látni! Azonban másfelöl ismét azt gondolám magamban, jó szándékom: valami hasznos munkát tenni, olvasóimat majd részvétre és méltánylásra bírja, s az emiitett hiány t foldirati tapasztalásaimnak hű följegyzései némileg ki fogják pótolni; s végre készítendő munkám bármily hiányos és csekély ér-tékű lesz is, mindazáltal közérdekű tárgyánál fogva teljesen hiábavaló mégse lesz, s az ország- és nép-rajzot némileg mégis gyarapítani fogja. A veszélyek, melyeknek utazásom alatt személyemet majd kite-szem, elhatározásomra döntő befolyást nem gyako-rolhattak ; sokszor és huzamosan veszélyeztettem volt már életemet csekély haszon, vagy múlandó dicsvágy miatt, mennyivel inkább tehetem azt ily nemes célért. Eltökéltem tehát magamban, hogy az első előfordulandó alkalommal Afrika belsejébe, Bilié-országba fölmegyek, ott azután letelepedem s elébb a feketék között leginkább uralkodó nyelveket ta-núlom és szokásaikkal ismerködöm meg, azután pe-dig további terveim végrehajtásához fogok. — Régi vágyamat ekkép sokkal nagyobb mértékben teljesí-tettem, mint magam is reméllettem vala.

Kilenc esztendei ittlétem alatt csaknem folyto-nosan utazgattam, részint rendes karavánok, részint ide-oda költöző elefánt-vadászok és számos cselé-dem kíséretében, s igy Dél-Afrikát több irányban bejártam, különbféle belvidékein huzamosabban mu-latva. A bejártam és kikutattam tartományok a déli szélesség 3-dik és 20-dik s a keleti hosszúság

l*

haszonnal tettem meg, mert csekély ismereteim mi-att nem vagyok képes a tapasztalt dolgoknak alapos tudományos leírását adhatni. Nagyobb gyűjteményt sem szerezhettem a látott természeti tárgyakból, de az e miatt érhető vád súlya alul elegendöleg föl fog menteni azon körülmény, hogy költségem sem vala a gyűjtemény elszállítására a nagy kiterjedésű siva-tagokon keresztül.

Nem lévén nálam utazási munka, mely Dél-Af-rikát tárgyalja, csak tulajdon tapasztalásaimat igye-keztem mentül hívebben előadni, ügy a mint tudtam;

utazásaimon különös gonddal a különb féle tartomá-nyok igazi neveit, s azoknak földirati fekvését kuta-tám ki s jegyezgetém föl, továbbá a különböző né-pek politikai és statistikai viszonyait, azoknak nép-rajzi felosztását, erkölcseiket és szokásaikat igy ék vem megismerni, s ezt annál könnyebben tehetem, mivel nyelvöket tudom. Nagy gondot forditék a vizirati (hydrographiai) viszonyokra is, s tőlem kitelhető mó-don igyekeztem a folyók forrásait, futásuk irányát s torkolatukat földiratilag meghatározni, s mindeze-ket, a folyóknak emlitést érdemlő más tulajdonságai-val együtt, feljegyezni. Itt ott légtünettani figyelé-seket is tettem. Végre a különbféle népek nyelvei-nek ismertetésére szolgáló mutatványokat is közlök.

Minden adataimat részint saját tapasztalásaimból, ré-szint a benszülöttek tudósításaiból merítem.

Munkám három részre van felosztva: az e l s ő a déli szélesség 8 — 15, s a keleti hosszúság (Green-wichtöl) 11 — 19-dik fokjai között elterülő

különb-lójával együtt; a m á s o d i k r é s z a szélesség3—1.1 s a keleti hosszúság 19—27 fokjai között elterülő sokféle M u n - g a n g u e l l a tartományokat; a har-m a d i k végre az ehar-miitett hosszúsági fokok között egész a 20-dik szélességi fokon túl kidülö sokféle nevezetű M o m b u e l l a sivatagokat tárgyalja.

Gyakran tapasztaltam, hogy a Dél-Afrikát tár-gyazó földképek nagyon hiányosak , a tartományok nevei, fóldirati helyeztetései vagy teljesen hibáznak, vagy roszul vannak följegyezve; így a folyóvizek is vagy még egészen ismeretlenek, vagy legalább futásuk nagyobb részét nem tudják megjelölni.

Mindezen sokféle hiányok kipótlása, a hibák kiigazi-tása, s egyszersmind az olvasónak kellő tájékozha-tása végett minden kötethez az abban leírt tartomá-nyokat tárgyazó teljesebb, s reméllem, helyesebb térképét készítettem.

Toldalékul a Zaire vagy Kongó folyamon tett felhajózásom leírását fogom közleni. Ezen felhajózást belföldi utazásaim előtt tettSm meg. Végre még rész-letes utazási tervet fogok közleni, mely szerint az Afrika belsejébe intézendő utazás legcélszerűbben eszközölhető. Ez jó útmutatásul szolgálhat oly ex-peditiónak, mely netán a jövendőben Afrika belse-jének bővebb kikutatására készül.

A s z e r z ő .