• Nem Talált Eredményt

cm-es aknavető iiteg

In document HADTÖRTÉNELMI K Ö Z L E M É N Y EK (Pldal 196-200)

Egy magyar csoport szerepe Havasalföld meghódításában. (1916.)

egy 9 cm-es aknavető iiteg

egy nehéz tarackos üteg (46.12. ?), egy repülő elhárító iiteg (Il./l. ?).

Valamennyi 4 löveggel.

I V .

Repülök:

A cs. és kir. 52. repülő század.

V.

Műszaki csapatok:

egy utász zászlóal j (100. ?), egy rögtönzött árkász század, egy folyam aknász szakasz, egy szárazföldi torpedó század és

két híradó század (65. és 210. ?).

VI.

Vonatok és intézetek közül:

öt tüzérségi lövőszeres oszlop, egy gyalogsági lövőszeres oszlop,

12. sz. tábori kórház, egy tartalék járműlépcső, öt polgári munkásosztag,

egy élelmezési raktár Mehádián,

egy mozgó felvételező állomás Duna-Tölgyesen, egy t a r t a l é k - k ó r h á z és

egy sebészcsoport Mehádián.

Vagyis összesen: gyalogzászlóalj.

% lovasszázad, 5 üteg,

1 légvédelmi üteg, 1 repülő század.

1 utász zászlóalj.

1 árkász század.

1 torpedó század (szárazföldi), J folyam aknászszázad és 2 h í r a d ó század.

Szeptember 20.-án F a l k e n h a y n német császári gyalogsági tábornok lett a Fogarastól a D u n á i g harcoló német és m a g y a r -osztrák haderők p a r a n c s n o k a (9. német hadsereg).

Szívó ezredes csoportjával F a l k e n h a y n , mint hadsereg-p a r a n c s n o k . közvetlenül rendelkezett, egyúttal hadsereg-pedig a 145.

g y a l o g d a n d á r nevet adta neki. A n y a g i tekintetben azonban t o v á b b r a is az 1. m a g y a r - o s z t r á k hadseregparancsnokság alá tartozott.

Szeptember 25.-én az oláhok a szomszédos h a t á r m e n t i csoportot visszaszorították. E n n e k megerősítésére a 9. német hadseregparancsnokság a Szívó-csoporttól egy üteget elvont, ami érzékenyen érintette. A 9. német had sereg parancsnokság-hoz érkezett h í r e k szerint ..az 1. oláh hadosztály tekintélyes részét a vöröstoronyi szorosba tólta el." Ezért szeptember 29-én Szívó ezredes a 9. német hadsereg parancsnokságtól uta-sítást kapott, hogy a vele szemben álló ellenséget meglepően t á m a d j a meg és a n n a k visszavetése után. Orsovától észak-keletre. a szurdoki országút mentén, az 1. oláh hadosztály visszavonulási ú t j a felé t ö r j ö n előre.

Jóllehet a vázolt a n y a g i hiányok miatt, ilyen távoli célra i r á n y u l ó h a d m ű v e l e t r e gondolni sem lehetett volna, mégis Szívó ezredes is szükségesnek tartotta, hogy a hátszegi sza-kasz nehéz helyzetén csoportja t á m a d á s á v a l segítsen.6 Októ-ber 1-én reggel7 Orsovánál. az ellenséget a Cserna keleti part-j á r a szorította vissza. Azonban október 4.-én az oláhok nem-csak Orsovát foglalták vissza, hanem az egész Duna-csopor-tot Ó-Asszonyrét magasságáig vetették vissza. A Duna-cso-port i m m á r csak 900 puskával rendelkezett. E k k o r a belgrádi cs. és kir. katonai főkormányzóság. a csoport megerősítésére,

6 2. vázlat.

7 1. vázlat.

a m. kir. losonci 25./II. népfelkelő zászlóaljat8 egy 99. M. hegyi-üteggel együtt h a j ó n a D u n á n leszállította és Szívó ezredes rendelkezésére bocsátotta. Azonban figyelmeztette, hogy:

,.a zászlóalj tűzben még soha nem volt és t á m a d ó célokra semmiesetre sem használható fel."

jellemző, hogy a két beérkezett egység részére sem a té-mesvári katonai parancsnokság, sem pedig a hadseregparancs-nokság körletében nem volt lövőszer. Az eddig lejátszódott események világosan igazolták, h o g y a kölcsönös erőviszo-n y o k b a erőviszo-n léerőviszo-nyeges változás erőviszo-nem állott be; de az is kitűerőviszo-nt, hogy a m í g a Szívó-csoportot a h i á n y z ó intézetekkel és vonatokkal el nem l á t j á k , az csak élénk helyi tevékenységgel összekötött védelemben használható fel.

O k t ó b e r 4.-én az egész Szívó-csoportot a hátszegi szakasz-ban. a L l \ . német császári hadtest jobbszárnyán levő 301. né-ímieít császári g\ aloghadszotályparancsnokság alá rendelték és 5.-én m á r parancsot k a p o t t régi d u n a i állásának visszafog-lalására. Ezt a parancsot azonban nem h a j t o t t á k végre, mert az olasz p u s k á k h o z nem volt t a r t a l é k lövőszer. Ezért, a német 9. h a d s e r e g p a r a n c s n o k s á g utasítására, a 501. német császári

gyalog h a d o s z t á l y p a r a n c s n o k s á g október 9.-én a ..tartós állá-sok és téli f é r ő h e l y e k " kiépítését rendelte el.

Ugyanezen a napon az oláhok m e g t á m a d t á k a Szívó-csoport északi s z á r n y á n levő c-s. és kir. 19. vadász zászlóalj erdei t á m a s z p o n t j a i t : sikert azonban nem értek el. A

követ-kező n a p o k b a n kisebb, m i n d k é t oldali vállalkozások sűrűn követték egymást, jelentősebb e r e d m é n y t azonban egyik fél sem ért el. O k t ó b e r közepe t á j á n érkeztek be a Szívó-dandár-hoz a különböző a n y a g i szállítmányok, melyek lehetővé tet-ték a Cserna-völgyét keresztező összefüggő a k a d á l y vonal ki-építését. U g y a n e k k o r (október 16.-án) a Szívó-dandárt újból a 9. német császári hadseregparancsnokság alá rendelték.

O k t ó b e r 25.-án Szurdoknál0 megalakult egy t á m a d ó csoport, mely csak nehéz harcok á r á n nyert a szoros déli k i j á r a -t á n á l egy kevés -tér-t. de a fölös erőben levő oláhok és a be-állott zord, esős i d ő j á r á s a t á m a d á s folytatását megakadá-lyozták. Ezt a műveletet Szívó ezredes 25-tól egész védelmi v o n a l á n élénk vállalkozásokkal, t á m a d á s o k k a l támogatta és október 27.-én az Orsovától közvetlen n y u g a t r a levő magas-latokig jutott előre támadásával.1 0

Ebben a t á m a d á s b a n mind a d u n a i flottilának, mind a D u n a déli p a r t j á n állásba hozott V2 magyar-osztrák nehéz t a r a c k o s ü t e g n e k n a g y része volt.

8 700 olasz rendszerű puska 4 orosz géppuskával.

9 2. vázlat.

10 1. vázlat.

O k t ó b e r második felében több intézet és vonat érkezett be Szívó dandárhoz, mely a z o n b a n még így sem volt mozgói harcra alkalmas. C s a k november elején lett a n n y i intézete és vonata, hogy mozgó h a d m ű v e l e t r e alkalmassá vált. No-vember első n a p j a i b a n a d a n d á r t á m o g a t á s á r a a d u n a i rész-hez beérkezett. Q u a d t német ezredes p a r a n c s n o k s á g a alatt, a 2. német császári k e r é k p á r o s d a n d á r 1500 p u s k á v a l és 20 gép-p u s k á v a l .

A Szívó-dandár a Kühne-csoport ( L l \ . német császári hadtest) szurdok—vulkáni t á m a d á s á v a l egyszerre kezdte meg t á m a d á s á t , mely — s ú l y p o n t t a l a déli szárnyon — a szomszéd bolgár szakasz és a d u n a i flottila erős támogatása mellett, november 11-én indult meg és három napig tartott. A csapa-tok elkeseredetten harcoltak, de Orsovánál a C s e r n a folyón túl nem j u t o t t a k . Az oláhok változatlan erőben, szívósan tar-tották állásaikat.

A Szívódandár november 7.én több helyen újból t á m a -dott, de az oláhok csak a k k o r s z á n t á k rá m a g u k a t az elkésett visszavonulásra, midőn a Kühne-csoport 41. német gyalog-h a d o s z t á l y á n a k egy k ü l ö n í t m é n y e kelet felől gyalog-h á t b a t á m a d t a

őket. Ez a német különítmény1 1 Turn-Severint november 22.-én elfoglalta. Az előbb említett k ü l ö n í t m é n y e n kívül, a 6. német császári lovas hadosztálytól még öt német lovas századot is ide irányítottak.1 2 Azonban ezek. eddig ki nem derített okból, a Turn-Severin köriili harcokhoz nem érkeztek be.

B) Támadás a Csernán át.13

November 22.-én. a megfelelő műszaki előkészületek után.

Szívó ezredesnek 4 óra 50 perckor megindított tervszerű tá-m a d á s a . tá-m i n d e n ü t t állásaiban találta az ellenséget. Bár tá- meg-áradt a Cserna, a csapatok a déli szárnyon, a D u n a mellett, az átkelést kierőszakolták és m á s n a p megkezdték az üldözést

1 urn-Severin felé. A 9. német hadsereg e k k o r m á r az Olt alsó folyásánál állott.14

Sz ívó ezredes több csoportban kezdte meg az üldözést.

Azok a részek, melyek a hegységekben, n a g y területen voltak szétszórva, a terep nehézségei — eső. felázott t a l a j , útnélküli terep miatt —, valamint a hegységben levő ellenséges utóvéd-csapatok szívós ellenállása folytán, lassabban t u d t a k lendü-letbe jönni. A déli oszlop .november 24.-én ért Turn-Severinbe.

11 Picht-különítmény: egy zászlóalj és fél iiteg.

12 Obernitz-különitmény: két lovas század és egy iiteg: valamint a Rex-kiilönitménv: három lovas század és egv üteg.

13 2. vázlat.

14 3. vázlat bal hasáb.

In document HADTÖRTÉNELMI K Ö Z L E M É N Y EK (Pldal 196-200)