• Nem Talált Eredményt

A bolognai képzési rendszer fő elvei

A bolognai képzési rendszer kezdeti tapasztalatai egy tárgy oktatásának tükrében

1. A bolognai képzési rendszer fő elvei

Az Európai Felsőoktatási térség kialakításához vezető út elindításának fő céljai, megha-tározó alapelvei a többciklusú képzésre való áttérésben, a képzési rendszer átláthatósá-gában, a hallgatói és oktatói mobilitásban, a kreditrendszerben, a minőségbiztosításban fogalmazódtak meg.

A gazdasági felsőoktatásban (a közgazdasági és az üzleti ági képzésben) e fejlesz-tési, átalakítási munkálatok koncepcionális összefogását, koordinálását, segítését szol-gálta a Humán-erőforrás Fejlesztési Operatív Program (HEFOP). Ennek keretében 2005-ben a bolognai elvnek megfelelő képzési rendszer bevezetését segítő tevékenység operacionalizálására Irányító Testületet, munkabizottságokat hoztak létre, jóllehet ebben

A BOLOGNAI KÉPZÉSI RENDSZER KEZDETI TAPASZTALATAI EGY TÁRGY OKTATÁSÁNAK TÜKRÉBEN

az időszakban már az intézményeken belül is folytak, egyes egyetemeken, főiskolákon már előrehaladott fázisban voltak a fejlesztési, átalakítási tervek.

Az intézmények a tantervi keretek kimunkálásánál figyelembe vették a 200/2000.

(XI. 29.), "a felsőoktatási tanulmányi pontrendszer bevezetéséről és az intézményi kreditrendszer egységes nyilvántartásáról" szóló Kormányrendeletben foglaltakat (mely szerint egy tanév átlagosan 60 kredittel egyenértékű, egy kredit 30 tanulmányi munkaórát jelent, a tanulmányi munkaóra pedig magában foglalja a tanórákat/kontaktórákat és az egyéni munkára, tanulásra fordított időt is; nappali tagozaton az egyéni munkaórák szá-ma nem haladhatja meg a tanórák számának háromszorosát), melyek útmutatásul szol-gáltak egy-egy heti 2 órás (15 hét) tárgy kreditértékének meghatározásához, valamint a mintatantervek heti kontaktóra számának és az egy félévre ajánlott tárgyak számának meghatározásához.

Az üzleti alapképzéssel (BA) foglalkozó munkabizottság is – amely képzés keretében ugyancsak szerepel a Statisztika tárgy – a mintatanterv készítéséhez az alábbi standard alapelveket javasolta:

(1) A heti kontakt óraszám 20-24 óra.

(2) A tantárgyak száma félévenként maximum 8.

(3) A vizsgaidőszakban teljesítendő vizsgák (kollokviumok) száma félévenként maximum 6.

(4) A heti kontakt órák kreditértékei (egységesen):

2 óra 3 kredit 3 óra 4 kredit 4 óra 5 kredit.

(5) Az egységes foglalkozási formák javasolt létszáma:

előadás 100-350 fő

szeminárium, gyakorlat 25-35 fő labor, nyelv 10-20 fő.

(6) A félévek kreditértéke: 30 kredit ± 2 kredit.

A mintatanterv összeállításával kapcsolatban a munkabizottság célja nem egy egy-séges, kötelező tanterv megfogalmazása volt, hanem egy ún. etalon, olyan ajánlás készí-tése, amelynek figyelembe vétele a közgazdasági felsőoktatás egységes (az eddigieknél egységesebb) rendszerének kialakítása.

Kerékgyártó Györgyné – Szarvas Beatrix Milyen keretek között indult el a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudomá-nyi és KözgazdaságtudomáGazdálkodástudomá-nyi Karán, a gazdaságtudomáGazdálkodástudomá-nyi területen a képzés, milyen kihívást jelentett az új képzési rend a statisztika oktatásában?

Elsőként a tantervi keretek általános jellemzőit, majd a statisztika oktatási kereteit hasonlítjuk össze a HEFOP ajánlásokkal.

2. Tantervi keretek és a Statisztika I.-II. tárgyak fő jellemzői

A BCE "Közgáz Campus"-án a gazdaságtudományok képzési terület két képzési ágán – üzleti és közgazdasági – 9 alapképzési szakon indult meg a 2006/2007-es tanévben, egy szakon pedig már az előző tanévben az osztott képzési rend első szakaszán az oktatás.

(A társadalomtudományi ágon pedig 5 alapképzési szakon kezdhettek tanulmányokat a hallgatók.) Mennyire tükrözik az egyes szakok tantervei – a korábban már részletesen ismertetett – HEFOP munkabizottság által megfogalmazott ajánlásokat?

A kontaktórákhoz rendelt kreditértékekre vonatkozó ajánlások – 2 óra 3, 3 óra 4, 4 óra 5 kredit – lényegében teljes mértékben megjelentek a tantervekben. Egyetlen szak, a Gazdaságelemzés (BSc) alapképzési szak néhány módszertani (Analízis II., Algebra I.) és gazdaságtani (Mikroökonómia I.-II., Makroökonómia) tárgyánál tér el a tanterv az ajánlástól, a heti 4 órás tárgyhoz 6 kreditet rendelve.

A félévenkénti 30 ± 2 kredit "előírás" az üzleti ág szakjai tekintetében teljes kör-ben érvényesült, a közgazdasági ág szakjainál – a különböző kreditértékű tárgyak tanter-vi egymásra épülése miatt – nagyobb eltérés jelenik meg a tantervek utolsó félévében (26-27 kredit).

A heti kontakt óraszám tekintetében a javasolt 20-24 órától mind a szakok, mind pedig a félévek vonatkozásában jelentősebb eltéréseket tükröznek a tantervek, egyes szakoknál néhány félévben 27, 28 kontakt óra is szerepel a tantervben.

A tantárgyak félévenkénti maximum száma a mintatantervek alapján nem halad-ja meg a 8-at, természetesen a választható tárgyak teljesítésének hallgató által megvá-lasztott féléve miatt ennél magasabb tárgyszám is előfordul(hat).

A tárgyakhoz tartozó számonkérés formája – vizsga, illetve gyakorlati jegy – vo-natkozásában a közgazdasági ágon dominál a vizsga, mint számonkérési forma, míg az üzleti ágon nagyobb arányban vannak a gyakorlati jegyes tárgyak, főként a szakirány, illetve a kötelező üzleti tárgyaknál.

A foglalkoztatási formák javasolt létszáma tekintetében az előadások is és gya-korlatok is nagyobb létszámúak, mint ahogy a HEFOP javaslatban szerepel. Az előbbi-eknél van 500 fős előadás is. A szeminárium, gyakorlatok területén a javasolt 25-35 fő helyett 40-45 fős létszámok a jellemzőek. Ennek az az oka, hogy nincs elegendő terem,

A BOLOGNAI KÉPZÉSI RENDSZER KEZDETI TAPASZTALATAI EGY TÁRGY OKTATÁSÁNAK TÜKRÉBEN

továbbá költségszempontok is közrejátszanak. Mindez nagyban erősíti a tömegoktatás jellegét.

Milyen változást, kihívást jelentett az új képzési rend a statisztika oktatásában?

A HEFOP ajánlásban szereplő tantárgyi elhelyezés, órakeret, kreditérték, tantárgyi prog-ram a módszertani alapozó modul blokkban szerepelt. A két féléves statisztikai alapozó ismeretkör, Statisztika I.-II. tantárgy az üzleti ágon 1+2, 1+2 (előadás + gyakorlat) óra-számmal,

4-4 kredittel, az első félév gyakorlati jeggyel, a második félév kollokviummal került be a mintatantervbe. A közgazdasági ág az előbbitől magasabb óraszámmal (2+2, 2+2) és magasabb kredittel (5-5) tért el, a HEFOP javaslat szerint az első félév gyakorlati jeggyel, vagy kollokviummal, a második félév pedig az ajánlásban kollokviummal szere-pelt.

Egyetemünkön a HEFOP ajánlásoknak megfelelően a BA és BSc képzésben a Sta-tisztika című tárgy az általános alapozó modul módszertani kötelező tárgyai között sze-repel, minden hallgató számára kötelező két féléves kurzus az üzleti és a közgazdasági képzési ág szakjain.

Az oktatás keretei képzési ág, illetve szak bontásban a következők:

Heti óraszám* (előadás + gyakor-lat)

Statisztika I. Statisztika II.

Képzési ág (Kar) Alapképzési szak

2. félév 3. félév Gazdálkodási és menedzsment 1+2 1+2

Gazdaságinformatikus** 2+2 2+2

Kereskedelem és marketing 1+2 1+2 Nemzetközi gazdálkodási 1+2 1+2 Pénzügy és számvitel** 2+2 2+2 Üzleti ág

(Gazdálkodás-tudományi Kar)

Turizmus és vendéglátás 1+2 1+2 Alkalmazott közgazdaságtan 2+2 2+2

Emberi erőforrások*** 1+2 1+2

Gazdaságelemzés 2+2 2+2

Közgazdasági ág (Közgazdaság-tudományi Kar)

Közszolgálati 2+2 2+2

* Az oktatás idősáv rendszerben történik (az idősáv 80 perces időtartamú oktatási egység, amely két órának felel meg).

** A közgazdasági ági statisztikát tanulja.

*** Az üzleti ági statisztikát tanulja.

A statisztika tárgyak oktatására a korábbiaknál – az egyetemi szintű közgazdászkép-zésben rendelkezésre álló óraszámnál – kisebb órakeret áll a tanszék rendelkezésére.

Kerékgyártó Györgyné – Szarvas Beatrix A közgazdászképzés előző tantervében a Statisztika I. oktatására heti 1 idősáv (az idő-sáv akkor 75 peres időtartamú oktatási egység volt) előadás és 1 időidő-sáv gyakorlat, a Statisztika II. oktatására pedig heti 3 idősáv (1 sáv előadás, 2 sáv gyakorlat) állt rendel-kezésre. Mindkét félév vizsgával zárult, s a statisztika a matematikai tárgyakkal együtt a módszertani szigorlat részét képezte.

Az óraszámcsökkenés az üzleti és a közgazdasági ágat eltérő mértékben érintette.

A közgazdasági ágon a Statisztika II. oktatási kerete heti egy idősávval (2 órával) csökkent; az üzleti ágon mindkét félévben redukálódott a keret, a Statisztika I. oktatása heti egy órával csökkent (csak kéthetente van előadás), a Statisztika II. tárgy időkerete pedig lényegében felére esett vissza. Összességében tehát az alapstatisztika oktatási időkerete a közgazdasági ágon 20 százalékkal, az üzleti ágon 40 százalékkal lett keve-sebb, ami lényegében a bolognai elvnek megfelelő képzési struktúra következménye.

Véleményünk szerint a közgazdász jellegű mesterképzésben résztvevő hallgatók számá-ra ennél mélyebb alapstatisztikászámá-ra van szükség, biztosítani kellene tehát felvezető, illetve kiegészítő formában e többlet oktatását. Erről még nincs teljes értékű áttekintésünk.

A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy Statisztika néven a társadalomtudományi képzési ág 5 szakján is szerepel egy heti 2 órás egy féléves kurzus.

A "standard" statisztikai ismeretek mellett – a közgazdasági ág Alkalmazott közgaz-daságtan és Gazdaságelemzés alapszakjain – három tárggyal érintett a tanszék. Az Ökonometria tárgyat 2+2 óraszámban tanítja az Alkalmazott közgazdaságtan alapsza-kon, míg a Gazdaság- és társadalomstatisztika tárgyat 2+0 órában mindkét szaalapsza-kon, a Demográfia c. tárgyat pedig 2+0 órában az Emberi erőforrások alapképzési szakon.