• Nem Talált Eredményt

Betonkeverő telepek szerkezeti felépítése

In document Betontechnológiai gépek I. (Pldal 160-165)

4. Keverőgépek, keverőtelepek

4.3. Beton- és aszfaltkeverő telepek

4.3.1. Betonkeverő-telepek, betongyárak

4.3.1.1. Betonkeverő telepek szerkezeti felépítése

A különböző szemcsehatárú adalékanyag frakciókat egymástól elvá-lasztva, többnyire szabadtéri depóniákban tárolják, de az utóbbi időben – a környezetvédelmi előírások szigorodása miatt – megjelentek a zárt

tá-roló-rendszerek is. Innen az egyes frakciók az adalékanyag előtároló re-keszekbe kerülnek, melyek elrendezése, ill. feltöltésének módja az adott keverőüzem nagyságától és típusától függően többféle lehet (kanalas ra-kodógép, felvonóputtony, szállítószalag vagy serleges elevátor).

A különböző minőségű cementeket (általában 2-3 féle), és a finomhomok pótlására szolgáló poranyagot 25 - 300 tonna befogadóképességű silók-ban tárolják. Feltöltésük pneumatikus úton történik, vagy a szállítást vég-ző tartálykocsi kompresszora, vagy a betongyári levegő hálózat segítségé-vel. A beboltozódás elkerülése érdekében a silók el vannak látva léglazító rendszerrel, és gyakran a silók falára felerősített lazító vibrátorokkal is.

A beton egyes alkotóinak mérlegelését tömeg szerint végzik. A beton-gyártás folyamatának automatizálási igénye fokozatosan kiszorította a ko-rábban használatos (karos, rugós stb.) mérlegeket, helyettük egyre általá-nosabban használják az elektronikus (erőmérőcellás) rendszerű berende-zéseket, melyeknél a beadagolt összetevők mennyiségének megváltozta-tása a kezelőpultról is elvégezhető.

Az adalékanyag adagolási módja előtároló kialakításától függ, leggyak-rabban pneumatikus munkahengerrel működtetett szektorzáras adagolókat és a vibrációs adagolóvályúkat használják. A mérlegelő rendszer szerke-zeti kialakítását is befolyásolja az előtároló kialakítása, így a soradago-lóknál többnyire elektronikus szalagmérlegeket, míg a torony rendszerű előtároló silóknál pedig tartályos, összegző mérlegeket alkalmaznak. A poranyagok adagolásának jellemző berendezése a cementszállító csiga, amely – a pontosabb adagolás érdekében – rendszerint finom-adagolóval, ill. fordulatszám szabályozó hajtással rendelkezik.

A víz adagolása néhány régebbi telepítésű betonkeverő telepnél még tér-fogatra történik, de ezeket a szerkezeteket is egyre több helyen váltják ki elektronikus mérlegekkel. Ezek tartályának feltöltését olyan szelepeken (pl. elektromágneses) keresztül végzik, melyekkel az adagolás finoman állítható. A különböző vegyszereket rendszerint a keverővízhez adagolják, olyan (fogaskerekes vagy dugattyús) vegyszerszivattyúkkal, melyek szállítása az előírt betonreceptnek megfelelő pontossággal beállítható.

A keverőüzemekben alkalmazott keverőgépek többnyire kényszerrend-szerűek, mely gépcsoporton belül a függőleges-, és a vízszintes keverő-tengelyű berendezéseket megközelítőleg azonos arányban használják. A korszerű keverőtelepeken használatos keverőgépek különböző kiegészítő berendezésekkel (pl. téli betonozáshoz gőzinjektorral, nagynyomású tisz-títóberendezéssel vagy konzisztencia ellenőrző szondával stb.) is el van-nak látva.

A mobil és az áttelepíthető betonkeverő telepek rendszerint vízszintes elrendezésűek, és – a gyártmánytól függően – 2 - 4 db olyan főegységből állak, melyek egy-egy szerkezeti egységként trélerre vagy speciális alvázra helyezve szállíthatók, majd az új telepítési helyen – modulrendszerüknél fogva – viszonylag gyorsan összeszerelhetők. A 4.36. ábrán bemutatott közepes kapacitású, áttelepíthető keverőtelepnél az adalékanyag frakciókat szabadtéri depóniákban tárolják, ahonnan rakodógéppel töltik fel a 2 x 3 db rekesszel ellátott tárolót (4). Ezek válaszfalai kiszedhetők, így azok mérete, ill. a benne tárolható anyagmennyiség a felhasznált adalékanyag frakciók számának megfelelően alakítható ki.

11

8

13 12

15 1

10

14

2 3

4 5 7 6

9 (2)

4.36. ábra. Áttelepíthető betonkeverő telep

1.vízszintestengelyűkeverőgép,2.adalékanyaggyűjtőtartály,3.mérlegelő szalag, 4.adaléktároló, 5.szektorzár, 6. válaszfal, 7. mérleg kijelző műszer,

8. gyűjtőtartály felvonópálya, 9. kötél, 10. csörlő, 11. cementmérleg, 12. ce-ment szállítócsiga, 13. cece-ment siló, 14. beton surrantó, 15. kezelőfülke.

A tárolóbunkerekből a rekeszek alján elhelyezett szektorzáras adagolók (5) segítségével (az erőmérő cellákra függesztett) mérlegelő szalagra (3) kerülnek az egyes adalékanyag frakciók. Az összegző mérlegelés után az anyagot szállítószalag egy gyűjtőtartályba (2) juttatja, amit csörlővel vontatnak fel a vízszintes tengelyű keverőgép (1) szintjére. A cementet 2 db cementsilóban (13) tárolják. Ezekből cementszállító csigákon (12) ke-resztül jut el a keverőgép felett elhelyezett cementmérlegbe (11), amely közvetlenül a keverőgépbe tölti be a kötőanyagot.

A telepített betonüzemeknél (4.37. ábra) az osztályozott adalékanyag frakciókat vagy a szabadtéri depóniákból, vagy közvetlenül a szállítójár-műről – frakciónként – a keverőtorony felső szintjén kialakított zárt tárolósilókba (4) juttatják. A szabadtéri tárolóból az adalékanyag

kinye-résére kétféle módszert alkalmaznak: vagy a depóniák alatt (vibrációs adagolókkal ellátott) szalagalagutat (1) építenek ki, vagy rakodógépet használnak, ami a szállítószalag (2) vagy az elevátor (13) feladógaratába (12) juttatja az anyagot. A telepített betongyárak adalékanyag silói általá-ban 2-3 műszak kiszolgálásához szükséges anyagot képesek befogadni.

4

8 b.

6

7 9

12

13 14

15

11

5

16 2

5

6

7

8 9 10 1

2

3 a.

4

16 11

4.37. ábra. Torony rendszerű betongyárak változatai

1. szalagalagút, 2. szállítószalag, 3. forgó surrantó, 4. rekeszes adalék siló, 5. szektorzár, 6. cement siló, 7. cement szállítócsiga, 8. adalékmérleg, 9. ce-mentmérleg, 10. függőleges tengelyű keverőgép, 11. vezérlőpult, 12. feladó-garat, 13. serleges elevátor, 14. elosztó szállítószalag, 15. vízszintes

tenge-lyű keverőgép, 16. készanyag tároló.

Az adalékanyag tárolósilók (4) belülről sugárirányú válaszfalakkal 6 – 8 rekeszre vannak felosztva. Az előtároló rekeszekben lévő anyagmennyi-ség ellenőrzésére, ill. kijelzésére szintérzékelők szolgálnak. Ezek vagy csak jelzést adnak a keverőgép ill. a feltöltő rendszer (pl. rakodógép) ke-zelőjének vagy a beállított alsó szint elérésekor az adott adalékanyag tá-roló rekeszt a szabadtéri tátá-rolóból automatikusan elkezdik feltölteni. A különböző szemcsehatárú frakciókat a rekeszekbe forgó adagolóval (3) vagy forgatható szállítószalaggal (14) töltik be.

A mérlegelést – a készítendő beton receptjének megfelelően –

frakción-ként adagolják (5) az összegző elektronikus mérleg tartályába (8), ahon-nan surrantón keresztül kerül be a keverőgépbe (10, 15). A megkevert beton surrantón vagy néhány adag befogadására alkalmas előtároló tar-tályon (11) keresztül jut el a szállító járműbe.

A folyamatos üzemű betongyárakat (4.38. ábra) nagy mennyiségű beton előállítására alkalmazzák, olyan feladatoknál, amikor hosszú ideig válto-zatlan összetételű keveréket kell készíteni (pl. betonburkolat, soványbeton útalap). Az egyes összetevők folyamatos adagolására használt módszerek és berendezések a következők:

– A különböző szemcsehatárú frakciók tárolására használt soradagoló rekeszeit (1) rendszerint homlokrakodóval töltik fel.

– Az adalékanyag folyamatos mérlegelésére a soradagoló egyes reke-szei alatt elhelyezett szalagmérlegeket (2) vagy vibrációs adagolókat használnak, majd gyűjtőszalagon (3) keresztül juttatják el az anyagot a keverőgépbe.

– A cement adagolására szállítócsigás mérlegeket (5) használnak, de egyes esetekben a cementet térfogatra (pl. forgócellás adagolóval) adagolják. A porszerű anyagok változó halmazsűrűsége, és bebolto-zódási hajlama miatti adagolási problémák a tárolósiló és a mérle-gelő berendezés közé helyezett puffertartállyal csökkenthető.

– A víz folyamatos adagolását a vízvezetékbe beépített mennyiség-szabályzó szelep (6) végzi, a keverőtér első harmadában elhelyezett vízbevezető csövön keresztül.

– Az adalékszereket itt is a keverővízhez adagolják, olyan vegyszer-adagoló szivattyúkkal melyek fordulatszámával lehet a kívánt mennyiséget beállítani.

– A beton átmeneti tárolására szolgáló tartályt (9) vagy közvetlenül a keverőgép alá, vagy a beton kiszállító szalag (8) után helyezik el.

1

3

In document Betontechnológiai gépek I. (Pldal 160-165)