• Nem Talált Eredményt

BENTHAM ÉS A JOGPOZITIVIZMUS ALAPJAI

In document Világosság 2010/1 (Pldal 126-132)

Gerald Postema Hart-kritikája 1

IV. BENTHAM ÉS A JOGPOZITIVIZMUS ALAPJAI

1.

Postema módszertani tárgyú Hart-kritikájának első forrása szerzőnk Bentham-monog-ráfiája, a Bentham and the Common Law Tradition. A könyv ugyan nagyobbrészt egé-szen másról szól, ám legalább egy ponton elengedhetetlenné teszi az összeütközést Hart jogelméleti módszertani nézeteivel. Hart ugyanis Benthamet tekintette a jogelmé-let természetére és feladatára vonatkozó nézetei egyik kulcsfontosságú forrásának. A gyakorlati filozófiai aspektus elutasítását végső soron nem a XX. századi társadalom-tudomány olyan klasszikusaira vezette vissza, mint például Max Weber, hanem egy-szerűen Bentham bizonyos törekvéseire. Mivel Postema Bentham-monográfiájában egyébként elutasította a Hart műveiben megjelenő Bentham-értelmezést, szükség-képpen felszínre kerültek a módszertani tárgyú ellentétek is.

15 Hogy ez a megközelítés mennyire élő, azt az is mutatja, hogy a kérdés átfogó, Hart szelleméhez még Raznál is jobban igazodó elemzését adta nemrég Waluchow is. Lásd WALUCHOW 1994, 19–30.

16 Az „ártatlan értéktelítettség” Postema fordulata. Lásd POSTEMA 1998, 333.

124

Vilagossag_tavasz_2010_2.indd 124

Vilagossag_tavasz_2010_2.indd 124 2011.07.14. 12:25:222011.07.14. 12:25:22

125 A különbségek szemléltetése érdekében az alábbiakban szembeállítom egymás-sal Hart és Postema Bentham-értelmezését. Nem törekszem arra, hogy igazságot tegyek a két értelmezés között. Az összehasonlításnak ahhoz kell közel vinnie ben-nünket, hogy megfontolt álláspontra jussunk a deskriptív jogelmélet koncepciójának plauzibilitását illetően.17

2.

Hart úgy tartotta, Bentham joggal kapcsolatos elképzeléseiben nem az a kulcsmoz-zanat, hogy a jogot parancsként definiálja, hiszen ez a gondolat korábban már megje-lent Hobbesnál, sőt bizonyos értelemben Blackstone-nál is (lásd HART 1982, 27–28).

Nagyobb jelentősége van annak, hogy Bentham harcot folytatott a jog misztifikálása ellen. Egy olyan gondolkodói hagyomány folytatója volt, amely a jog „demisztifikálásán”

munkálkodik (HART 1982, 21–39 – „The Demystification of the Law”). A jog misztifikálá-sának legveszélyesebb vonatkozása, hogy a „tárgyszerű” beszédet lehetetlenné tevő implikációkkal terheli meg a jogi fogalomhasználatot. Bentham úgy érezte, a common law jogászok, mint például kedvenc céltáblája, Blackstone, olyan kifejezéseket használ-nak, amelyeknek, jóllehet leírónak és semlegesnek tűnnek, rejtett „eulogisztikus” erejük van. Ez azt jelenti, hogy a jogi, illetve joggal kapcsolatos fogalmakhoz olyan képzetek kapcsolódnak, amelyek nemcsak az adott fogalom jelentésének terjedelmét határozzák meg, de bizonyos „értékszínezetet” is adnak nekik. Ez a helyzet például, ha a jog kikény-szerítése helyett a rend fenntartásáról beszélnek. Hart szerint ezt ma „emotív jelentés-nek” neveznénk (HART 1982, 27). Így a jog sajátos terminológiai készletének megtanu-lása során, a fogalmakba csomagolva, egyfajta értékszemléletet is elsajátítunk, amely megnehezíti, hogy elfogulatlanul és racionális mércéket szem előtt tartva tekintsünk a jogi összefüggésekre.18 Bentham szerint az ilyen értelemben vett misztifikálás segített fenntartani Angliában egy elaggott és irracionális jogrendszert – azáltal, hogy miszti-kus értékként szentesítette a common law-t.

Hart szerint Bentham ellenjavaslata egy olyan fogalmi stratégia volt, amely megfoszt-ja a fogalmakat eulogisztikus értéküktől. Bentham éppen ezért nem vezette vissza a szuverén parancsát – Hobbes módjára – valamilyen, például társadalmi szerződésből eredő, előzetes kötelezettségre, hanem csakis az engedelmesség szokására. Nem akarta ugyanis, hogy abból, amit állít, bármi is következzen az engedelmesség morá-lis indokaira nézve (HART 1982, 28). Hart mindebből a következő módszertani érvényű tanulságot vonta le: „A jogelméletben és a politikaelméletben nem szabad úgy defini-álnunk a fogalmainkat, hogy belőlük az általunk előnyben részesített gyakorlati követ-kezmények adódjanak” (HART 1982, 27). Hart ezt a gondolatot tartotta a Bentham által

17 Éppen ezért ragaszkodom ahhoz, hogy nem Benthamet ismertetem, hanem egyesek Bentham-értelmezése-it. Ezért, egy-két kivételtől eltekintve, nem is Bentham műveire hivatkozom, hanem arra, amit jelenlegi szer-zőink mondtak róluk.

18 Érdemes megjegyezni, hogy ebben a tekintetben Kelsen elmélete nyilvánvaló párhuzamot mutat mind Benthammel, mind Harttal. Kelsen úgy tartotta, hogy a tudománytalan tanok (mint a természetjog) igazi bázi-sát nem a doktrinális jogelmélet jelenti, hanem a fogalmakba épített elméleti konnotációk. „A XIX. század jog-pozitivizmusa – amint már kiemeltük – nem mondhat le egészen a jognak egy valóságfeletti érték által törté-nő legitimálásáról; de ezt csak közvetve, mintegy fogalmainak felszíne alatt teszi. A pozitív jogot ekkor nem annyira egy tőle különböző magasabb jog, mint sokkal inkább maga a jogfogalom igazolja” (KELSEN 1988, 22).

Ezért a tiszta jogtan sikeréért a küzdelmet végső soron a fogalomelemzés területén kell megvívni. Ezt a „fron-tot” nyitja meg a Tiszta jogtanban a természetjogi eredetű dualizmusok (alanyi jog és tárgyi jog megkülönböz-tetése, állam és jog megkülönböztetése stb.) elleni támadás. Lásd KELSEN 1988, 22–34.

Vilagossag_tavasz_2010_2.indd 125

Vilagossag_tavasz_2010_2.indd 125 2011.07.14. 12:25:232011.07.14. 12:25:23

126

alapított jogpozitivizmus „egészséges középpontjának” (HART 1982, 28), és magára vállalta annak megőrzését. Úgy tartotta, hogy a benthami intenciót egy leíró jogelmélet viszi tovább, amely morálisan semleges analitikai eszközökkel áll a jogi tárgyú megis-merés szolgálatában. Ez a módszertani program csak egy olyan jogelméleten alapul-hat, amely nem gyakorlati filozófiaként kerül kifejtésre. Hart alighanem azt gondolta, az „eulogisztikus használat” eltűrése eltorzítja azoknak a kérdéseknek – például „mi a szabály?” – a jellegét, amelyek megválaszolása a fogalmi tisztánlátás feltétele. Vég-ső soron ez állította szembe Hartot Dworkin jogelméletével (HART 1982, 28), illetve az általa reprezentált amerikai jogi gondolkodás egyik jelentős hagyományával. Azt gon-dolta, Dworkin nem hajlandó felhagyni a jog misztifikálásával. Ez az alapja a dworkini értelmezéselmélet harti kritikájának.

3.

Postema ezzel szemben abból a sokak számára meglepő állításból indul ki, hogy igen furcsa lenne azt a követelményt tulajdonítani Benthamnek, hogy a jogi fogal-maink ne implikáljanak gyakorlati következtetéseket. Az utilitarizmus atyját éppen az tette híressé, hogy a haszonelvűség értékelméleti koncepcióját állította a társa-dalomfilozófia középpontjába. Postema szerint plauzibilisebbnek tűnik az a megkö-zelítés, mely szerint Bentham inkább a homályos, „félrecsúszott” gyakorlati impliká-ciók leleplezésére törekedett. Amit a common law jogtudósokkal szembeszegezett, az egy átgondoltabb, racionálisabb, fogalmilag rendezettebb gyakorlati filozófia volt, nem pedig egy leíró elmélet.

Kétségtelen persze, hogy Bentham kiállt amellett, hogy a jog érvényességének krité-riumai legyenek erkölcsileg semlegesek. Ennek azonban Postema szerint nem az volt az oka, mint Hart feltételezte (HART 1995b, 308), hogy a jog és az erkölcs között csak kontingens kapcsolatot volt hajlandó feltételezni. Inkább az a helyzet, hogy azt gondol-ta, a morális kritériumok erre az érvényesség kritériumaiként nem alkalmazhatóak egy erkölcsileg plurális társadalomban. „Bentham szerint a jog érvényessége és értéke köz-ti különbség a jog helyes funkcióira vonatkozó megfontolásokból ered, illetve a társada-lom egy olyan felfogásából, amit a jognak szolgálnia kell” (POSTEMA 1986, 308).

A jogi érvényesség morálisan semleges kritériumainak bevezetése a centralizált, szisztematikus, teljesen nyilvános jogi struktúrák iránti igény egyik vonatkozása. Ez a politikai igény a szokások által vezérelt társadalom felbomlása után merült fel, vagyis a modern társadalom egyedi szükségletei váltották ki. Egy premodern társadalom elboldogulhat a jogi érvényesség morálisan egyáltalán nem semleges kritériumaival is. Bentham meg volt győződve arról, hogy korunkban nem tartható fenn tovább egy olyan társadalom eszméje, amelyet a személyes hűség és a közös tradíciók kötelé-kei tartanak egyben, és amelyben az emberek közös célok eléréséért munkálkodnak.

Az új társadalom pluralisztikus, individualisztikus, és a megegyezés, valamint a felis-mert szükségletek kötelékei tartják össze (POSTEMA 1986, 309–310). Bentham végső soron azért utasította el a common law jogtudományt és jogszemléletet, mert a „régi”

társadalom eszméit tartotta életben. Ez tette eleve alkalmatlanná arra, hogy kielégít-se az „új” társadalom igényeit. Postema szerint Bentham tisztában volt azzal, hogy a régi társadalomból az újba való átmenetnek együtt kell járnia a jog átfogó reformjával.

Ilyen körülmények között a fennálló jogrendszer elemzése nem alapulhat

távolságtar-Vilagossag_tavasz_2010_2.indd 126

Vilagossag_tavasz_2010_2.indd 126 2011.07.14. 12:25:232011.07.14. 12:25:23

127 tó (detached) filozófiai értékelésen: elkerülhetetlenül szellemi támadás lesz az uralko-dó politikai ideológia ellen (POSTEMA 1986, 311).

Bentham úgy fogta fel a jogot, mint ami a társadalmi interakció modus operandiját határozza meg: a polgárok azért tartják érvényesnek a jogot, mert az képes koordi-nálni interakcióikat, nem pedig azért, mert valamiféle belső értékeket hordoz. A jog a társadalmi élet egyik szükséges feltétele, amely rendet visz az egyéni célok káoszá-ba. De nem azzal teremt rendet, hogy megadja a közjó közös koncepcióját – ahogy azt például Arisztotelész vagy Aquinói Tamás gondolta –, hanem azzal, hogy éssze-rű határt szab az egyéni jó keresésének. A modernitás feltételei között a jogot már nem lehet „mélyebb” erkölcsi elvekre alapozni: többé nem számíthatunk arra, hogy vannak a politikai igényeinkre szabott, egyetemes konszenzus tárgyát képező erköl-csi elvek (POSTEMA 1986, 315).

Postema értelmezésében Bentham pozitivizmusa közvetlenül ezeken a megfontolá-sokon alapul, illetve ezekből következik. Ha a jogot nem alapozhatjuk egyetemes erköl-csi elvekre, akkor azonossá kell tennünk a törvényhozással: a jognak egy központosí-tott autoritás parancsává kell válnia (POSTEMA 1986, 315). A természetjogászok végső soron nem azért kritizálhatók, mert a jog és az erkölcs szükségszerű kapcsolatát állít-ják, hanem azért, mert ezt a helyzetet nem hajlandók tudatosítani. A jog nem tölthetné be a szerepét egy modern társadalomban, ha tartalma és autoritása nem lenne meg-alapozható anélkül, hogy erkölcsi, teológiai vagy valamilyen történeti hagyományt ille-tő történeti kérdések vizsgálatába bonyolódnánk (POSTEMA 1986, 315). Ekkor ugyanis a jog csak azok számára bírna autoritással, akik az adott vonatkozásban releváns erköl-csi megfontolásokat vagy a releváns hagyományokat a magukévá tették. Márpedig az egyes erkölcsi megfontolások, illetve hagyományok, a modernitás strukturális jellegé-ből adódóan, mindig csak a társadalom egy része számára rendelkeznek érvényesség-gel. A természetjogászok és a common law jogászok megközelítésmódja sokak számá-ra megoldatlanul hagyja a jog autoritásának igazolását.

Mármost, ha valaki Postema értelmezése felől tekint Bentham pozitivizmusára, akár arra a következtetésre is juthat, hogy annak alapját valamilyen morális álláspont képezi,19 amelyből levezethetők a politikai moralitás egy felfogásának elvei. Bentham talán nem érthető meg annak a metaetikai meggyőződésnek a tekintetbe vétele nél-kül, hogy a plurális társadalom belső békéje és működőképessége csak úgy tartha-tó fenn, ha a normatív társadalmi struktúrákhoz, például a joghoz való engedelmes viszonyulást nem tesszük lehetetlenné a különböző erkölcsi meggyőződések képvise-lői számára. Bentham pozitivizmusa így a jog igazolása szempontjából párhuzamba állítható azzal, ahogy a liberalizmus viszonyul a politikai moralitás problematikájához:

olyan érvekkel kell a politikai intézményeket igazolni, amelyek a lehető legtöbb ember számára elfogadhatóak (vö. RAWLS 1987). Bentham pozitivizmusa nem abban külön-bözik a természetjogtól, hogy tagadja az erkölcs és a jog közötti kapcsolatot, hanem abban, hogy az erkölcsi igazolás problémáját metaetikai szintre helyezi át. A plurális társadalom politikai moralitásának kérdéseit nem tartja megoldhatónak néhány erköl-csi maxima kodifikálásával. „Bentham pozitivista törvényelmélete egy általánosabb jogelmélet része, amely kifejezetten utilitáriánus társadalom- és politikaelméletével van megalapozva” (POSTEMA 1986, 303).

19 Ez az álláspont ma is élő. David Lyons azzal érvel, hogy a jog és az erkölcs elválasztását hangsúlyozó poziti-vista tétel erkölcsi ítéleten, nem logikai vagy fogalmi összefüggésen alapul. Lásd LYONS 1984, 730–732.

Vilagossag_tavasz_2010_2.indd 127

Vilagossag_tavasz_2010_2.indd 127 2011.07.14. 12:25:242011.07.14. 12:25:24

128 4.

A kérdés csak az, mit kezd Postema azokkal a benthami tételekkel, amelyek látszólag összhangban vannak Hart leíró, „módszertani” pozitivizmusával. Mi a helyzet azzal, ahogy Bentham szembeállította az „expozitort” (ismertető, magyarázó) és a „cenzort”?

A distinkció a jogra vonatkozó elemző attitűdök két változatát képezi le: az „expozitor”

arról beszél, mi a jog, míg a „cenzor” arról, szerinte milyennek kell lennie a jognak.

(Egyebek közt a törvények megszövegezésének feladata is a „cenzor” attitűdjét fel-tételezi [POSTEMA 1986, 304].) Az „expozitor” talán mégiscsak a deskriptív jogelmélet koncepcióját jeleníti meg.

Harttal együtt többen is úgy látták, hogy Bentham ezen a ponton talált rá a jogelmé-let szempontjából meghatározó jelentőségű, az analitikai jogelméjogelmé-letet megalapozó ösz-szefüggésre. Abból indult ki (valószínűleg Hume nyomán), hogy a jogelméletnek min-dig a kérdések két, egymástól logikailag különböző változatával kell megküzdenie: „mi a jog?”, illetve „milyennek kell lennie a jognak?”. Bentham a kettő közül a „mi” típusú kérdést tekintette alapvetőbbnek. Meg volt győződve arról, hogy csak akkor vagyunk képesek világosan megfogalmazni a „milyennek kell lennie” típusú kérdéseket, ha már tisztáztuk, mi a jog. Ha Bentham nem látszik mindig a leíró jogelmélet következetes kép-viselőjének, az azért van, mert Bentham az általa kidolgozott megkülönböztetést nem érvényesítette minden vonatkozásban. A jog fogalmára, illetve a pozitivizmus alapjaira vonatkozó elemzéseibe néhol belekeverte a hasznosság fogalmát középpontba állító gyakorlati filozófiáját (lásd például LYONS 1984, 727–729), vagy, ahogy Hart fogalmazott:

„utilitarizmusa fontos pontokon útjában volt analitikai víziójának” (HART 1982, 162).

Postema azonban elutasítja ezt a megközelítést: tagadja, hogy Bentham bármilyen értelemben az analitikai jogelmélet hívének lenne tekinthető. (Ennek egyik következ-ménye, hogy az analitikai jogelméletet John Austintól kell eredeztetni.) Postema sze-rint Bentham nem fogadta el az analitikai jogelmélet magját képező tételt, mely szesze-rint a jogelméletnek a jogi fogalmak a priori – az emberi élet gyakorlati kontextusától éle-sen elválasztható – elemzését kell nyújtania (POSTEMA 1986, 332).

Postema persze itt valamelyest félrevezető. Ha ugyanis ezt tekintjük az analitikai pozitivizmus központi tételének, akkor maga Hart sem fér be az analitikai hagyomány-ba, mivel kifejezetten hangsúlyozta, hogy a jogi fogalmakat használatukra tekintettel kell megértenünk (HART 2000). Ha Postemát követjük, Austin és Kelsen mellett igen kevesen maradnak az analitikai pozitivizmus táborában. Abban, ahogy Hart vissza-vezette a saját módszertani álláspontját Benthamre (HART 2000, 101–102),20 egyebek közt az fejeződik ki, hogy másként fogta fel az analitikai jogelméletet, mint Postema.

Hart és követői ragaszkodnak a deskriptív jogelmélet elsődlegességéhez az igazolási szempontokat szem előtt tartó jogelméletekhez képest. Számukra ebben áll az ana-litikai jogelmélet lényege.

Ha Hart tévesen hivatkozott Benthamre, akkor ez azért van, mert tévesen tulajdoní-tott neki egy leíró módszertani programot. Egyébiránt Postema Bentham-értelmezése is erre mutat. Bentham az „expozitor” és a „cenzor” megkülönböztetésével nem a leíró jogelmélet elsődlegessége mellett állt ki. Igaz ugyan, hogy az „expozitorra” vár a fel-adat, hogy – a jog minden jogrendszerben fellelhető formájának feltárásával – kifejtse az univerzális jogbölcseletet (POSTEMA 1986, 305–306), amelynek terminológiáját és

„technikai készletét” a „cenzor” használatba veheti (POSTEMA 1986, 306–307); ez az

20 Mélyebb filozófiai összefüggésben lásd HART 1971.

Vilagossag_tavasz_2010_2.indd 128

Vilagossag_tavasz_2010_2.indd 128 2011.07.14. 12:25:242011.07.14. 12:25:24

129 univerzális jogbölcselet azonban Benthamnél valójában nem deskriptív vállalkozás, mert kifejtéséhez a hasznosság elve adja az alapvető iránymutatást (POSTEMA 1986, 307). Az univerzális jogbölcselet nem arról ad számot, ami a jog szó használatában már tükröződik, hanem arról, ami a jogfogalom tartalmát képezhetné egy átfogó és ala-pos, racionális elemzés után. Ez a jogbölcselet pedig csak akkor lehetséges, amikor már tisztába jöttünk azzal, mi a jog funkciója, és ezt a funkciót hogyan szolgálhatják a legjobban. Ezt két idézet is alátámasztja, amelyeket Postema saját Bentham-értel-mezésének sarokpontjaivá tett. „Minden jogi tárgyú mű gyakorlatilag reformprogram”

(POSTEMA 1986, 307).21 „A feladat nem az, hogy emlékeztessünk arra, mit értünk tör-vényen… hanem az, hogy kinyilvánítsuk, mit kell törvényen értenünk” (POSTEMA 1986, 313).22 Az „expozitor” és a „cenzor” közötti különbség tehát nem a leírás és az értéke-lés megkülönböztetésén alapul. Az „expozitor” azt fejti ki, mi a jog a helyes gyakorlati kérdezés, azaz a hasznosság szempontjából, a „cenzor” pedig azt, mit kellene változ-tatni egy létező jogi gyakorlaton ahhoz, hogy megfeleljen az univerzális jogbölcselet által feltárt fogalmi kritériumoknak.23

Mármost, ha ez így van, akkor Postema Benthamje, meghökkentő módon, bizonyos értelemben közelebb áll Dworkinhoz, mint Harthoz, amennyiben a jogelméletet ugyan-csak konstruktív vállalkozásként fogja fel. Egy ilyen jogelméletben a jogi fogalmak elemzése mindig visszautal a jog értelmére (poénjára) vonatkozó meggyőződéseink-re. Szükséges azonban megjegyezni, hogy az univerzális jogelmélet eszméjét illető-en Billető-entham mégis inkább Harthoz áll közel, mivel Hart is hitt az általános jogelmélet megalkothatóságában (HART 1995b, 275). Ezzel szemben Dworkin a saját koncepció-ját kifejezetten lokális elméletként fejtette ki (lásd például DWORKIN 1986, 102).

5.

Ismételten hangsúlyozom, nem célom eldönteni, vajon Postema vagy Hart Bentham-értelmezése-e a helyes, illetve a helyesebb. Számunkra éppen elég annak tisztázá-sa, hogy Postema Bentham-elemzése egy olyan jogelmélet eszméjét azonosította, amely lényeges pontokon (POSTEMA 1986, 331) áll szemben Hart közismert koncep-ciójával, s kiindulópontul szolgálhat egy átfogó, módszertani tárgyú Hart-kritika szá-mára. Ennek a kritikának az a központi motívuma, hogy a jogelméletet, szemben Hart intencióival, csak gyakorlati filozófiaként lehet művelni. Az angol jogfilozófus hibázott, amikor kizárólag módszertani megfontolásokra támaszkodva alapozta meg letét. Postema amellett érvel, hogy egy politikai filozófiai alapra támaszkodó jogelmé-let ígéretesebb távlatokat nyit.

Az ilyen irányú Hart-kritika egy változata Postema Bentham-monográfiájából is kiol-vasható. Eszerint a Hart által is követett analitikai jogelmélet a nyelvelmélet helyte-len felfogásán alapul, amennyiben abból indul ki, hogy az elemzésre váró fogalmakat el kell választani a mindennapi élettől, amelyben funkcionálnak. A nyelv valójában a közös gyakorlatokból és az értelmet hordozó emberi tevékenység mintáiból alakul ki (POSTEMA 1986, 332); a fogalmi elemzés ezért nem válhat el élesen a társadalmi gya-korlatok megértésére irányuló törekvéstől, vagyis azoktól a konkrét életformáktól, ame-lyekben a fogalmak az életüket élik (POSTEMA 1986, 333).

21 Az idézet Bentham Of Laws in General című művéből származik.

22 Az idézet Benthamnek a University College-ban (London) őrzött kézirataiból származik.

23 Ezek a gyakorlati orientációk megjelennek még majd a VI.3. szakaszban.

Vilagossag_tavasz_2010_2.indd 129

Vilagossag_tavasz_2010_2.indd 129 2011.07.14. 12:25:252011.07.14. 12:25:25

130

Ez a tétel Postema szerint általános nyelvfilozófiai tételként is kifejthető lenne, de az, hogy a jogi és a politikai fogalmakra igaz, enélkül is belátható (POSTEMA 1986, 333). A jog ugyanis nem pusztán magatartásszabályozás, hanem egyúttal komplex és struk-turált diskurzus is, amelyben bizonyos magatartások sajátos értelmet nyernek. A jog olyan társadalmi vállalkozás, amelynek poénja (POSTEMA 1986, 334) van: „A jog kon-textusa ad értelmet a magatartásnak; a jelentés ebből ered” (POSTEMA 1986, 334). Pon-tosabban, lehet, hogy a jog csak a társadalmi viselkedés szabályozásának eszköze, de ez csak egy bizonyos társadalmi tény folytán igaz: egy olyan társadalmi tény foly-tán, amelyben a jog poénjára, illetve funkciójára vonatkozó nézetek jutnak kifejezés-re. Ezek a nézetek áthatják azoknak a gondolkodását, akik magukat a gyakorlat részt-vevőiként azonosítják (POSTEMA 1986, 334).

Mint korábban említettem, Hart deskriptív metodológiáját minden bizonnyal két meg-fontolás alapozza meg: egyfelől a ragaszkodás ahhoz, hogy a fogalmi alapkérdése-ket egy deskriptív elméletben kell felvetni, másfelől az elmélet univerzalitásigénye. Azt hiszem, Postema érvelése, ahogy a Bentham-monográfiában megjelenik, nem iga-zán releváns az első megfontolással szemben. Csak a második ellen vethető be haté-konyan. Az, hogy a jog funkciója vagy értelme fogalmi kapcsolatban áll a résztvevői attitűdökkel, amellett szól, hogy a jogelméletnek lokálisnak kell lennie, vagyis azok-hoz a létező gyakorlatokazok-hoz kell kötődnie, amelyekben a résztvevői attitűdök megje-lennek. Postema ennek megfelelően, Dworkinhoz hasonlóan, elutasította a jogelmélet univerzalitásigényét, s azt állította, hogy a jogelméletek, legalábbis első megközelítés-ben, mindig lokálisak (POSTEMA 1986, 335).

Más a helyzet azonban azzal a kérdéssel, hogy a jogelmélet lehet-e alapvetően deskriptív vállalkozás. Ebben a vonatkozásban ugyanis Postema érvelése – hasonló-an Dworkin törekvéséhez, hogy Hart koncepcióját szemhasonló-antikai elméletként írja le – célt tévesztett.24 Hart ugyanis maga is ragaszkodott hozzá, hogy a jogelméletnek bizonyos értelemben képesnek kell lennie arra, hogy belehelyezkedjen a gyakorlat résztvevőjé-nek, a belső szemlélőnek a helyzetébe (lásd például HART 1995b, 278), mert a társadalmi gyakorlatot nem elvont logikai összefüggések, hanem a résztvevők cselekvései és néző-pontjai konstituálják. Postema érvei nem jelentenek igazi kihívást egy olyan módszertani konstrukcióval szemben, amely elfogadja a résztvevő belső nézőpontjának konstitutív jel-legét, ám ezt is csak egy feljegyzendő ténynek tekinti, amelyre a leíró jogelméletnek tekin-tettel kell lennie (HART 1995b, 280). Sőt amikor azt emeli ki, hogy a jog csak bizonyos, a résztvevők nézeteire vonatkozó társadalmi tények révén válhat a magatartásszabályo-zás eszközévé, Postema voltaképpen Harttal azonos álláspontot foglal el. A Bentham-elemzésben a harti metodológia első pillérének kidöntése megoldatlan maradt.

In document Világosság 2010/1 (Pldal 126-132)