• Nem Talált Eredményt

Bántalmazás fiatal korban

In document Nemzeti Jelentés Magyarország (Pldal 80-84)

Metodológia

6.4.4. Bántalmazás fiatal korban

Az interjúk elemzésével megpróbáltuk felderíteni, hogy voltak-e valamiféle jellegzetes bántalmazási-utak, amit ezek az áldozatok bejártak. Mi lehetett az a bántalmazási forma, ami el ször jellemezte ezeket a kapcsolatokat? Mikor jelentkezett ez? Hogyan épültek egymásra az egyes bántalmazási formák, hogyan eszkalálódott az er szak? A továbbiakban röviden áttekintjük egyenként a kapcsolatokat a fiatal korban bekövetkez bántalmazások szempontjából.

Kezdjük azokkal, akiknek több partnerkapcsolata is volt, így a fiatal kori IPV valamilyen módon lezárult. Jelen kutatásunk szempontjából tehát ezek a fiatal korban bekövetkezett bántalmazások másodlagos jelent ség ek.

V6 története egy ide-oda hányódó, a társadalmi hierarchia alján vegetáló típust testesít meg. (Ugyanebbe a kategóriába sorolható V4 is.) V6 volt az, aki terhesen ment férjhez, de nem a gyereke apjához. A békésen induló partnerkapcsolat akkor kezdett bántalmazóvá válni, amikor a feleség a gyerekgondozási szabadság után újra dolgozni kezdett. A féltékenység, az alkohol, majd a pénztelenség egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy elromlott a kapcsolat.

„Akkor romlott meg a kapcsolat, mikor elkezdtem járni dolgozni. Lejárt a gyesem… Egy év után bekerültem a kórházba, pszichiátriára. Egy évig voltam táppénzen, aztán akkor lettem leszázalékolva.” (V6)

V6 és férje néhány év után elváltak egymástól. A két gyerek gyámja a férj anyja lett, mert a labilis idegrendszer anya és az alkoholista apa közül egyiket sem ítélte a bíróság alkalmasnak a gyerekek nevelésére. A válás után V6 hamarosan élettársi kapcsolatra lépett, amelyb l még egy gyereke született.

„Amikor elváltunk, utána még Sz-en laktam. Volt még egy-két barátom, de egyik hülyébb volt, mint a másik. Volt olyan, aki vert is. Volt olyan, aki eltörte az arcom csontját is, akkor elegem lett abból is. Ismertem

77

HUNGARY

régr l azt az embert, aki az élettársam lett aztán… Két évig nem volt vele semmi baj. Utána kezdett el inni, hogy meglett a gyerek. Akkor közbe megsz nt a munkahelye is, jöttek az anyagi gondok. Jól beivott, akkor hazajött és vert engemet. Ha szóltam, visszaszóltam neki, akkor azért, ha hallgattam, akkor az volt a baj.” (V6)

Több történetben is megfogalmazódik az IPV sajátossága, a bántalmazás ciklikussága. Legtisztábban azonban V6 fogalmazza meg ezt a folyamatot.

„Mikor berúgott, akkor másnap tudta, hogy valami hülyeséget csinált, f leg mikor így összevert… Másnap mindig meghunyászkodott, jött, nyalizott, hogy bocsássak meg, most még egyszer utoljára, többet nem fog el fordulni. Hát jó, megbocsátottam. Pedig tudtam, hogy ha ma este nem is, de holnap folytatódni fog.” (V6)

V7 története arra jó példa, hogy a magas iskolai végzettség és az IPV nem zárja ki egymást. Az áldozat így jellemzi V7 elvált értelmiségi, tudományos kutató férjét, akit l végül elvált:

„Kedves ember volt, aranyos, csendes. Nem is udvarolt igazán, csak kedves volt. Nem volt egy igazi férfi-n viszony… És akkor belerángatott egy külföldi ösztöndíjba. Össze kell házasodni, mert csak így engedik ki.

Aztán elég komolyan ivott, le volt robbanva, azt hittem, csak a sok munka… Aztán szörny dührohamai voltak, rjöngött, szétverte a lakást ott, ahol laktunk. (V7)

A többi áldozattól annyiban eltér V5 esete, hogy nincs olyan szellemi állapotban, hogy életér l érdemi rekonstrukciót tudjon adni. már gyerekként is számos fizikai és szexuális bántalmazást szenvedett el. Ez a folyamat fiatal feln tt korában folytatódott.

„Az els fiam a sógoromtól van. Nem akartam azt se. Avval civakodtam.

Akkor a bátyám összenyomkodta a szemeimet, tiszta kék-zöld volt a fejem. Egész éjjel nem aludtam, beteg voltam nagyon… K: Miket csinált a sógora magával? V: Megütött. Az arcomon. Mert nem akartam neki megállni. K: És a bátyja miért bántotta magát? V: Nem akartam megállni neki. Egyiknek se. Ett l a bátyámtól lett a másik fiam.” (V5)

Több olyan kapcsolattal is találkoztunk, ahol a partnerkapcsolat korai

szakaszában az els fenyeget jel a pénzügyi, anyagi korlátozás volt. A további bántalmazások ebb l n ttek ki. Talán legjellegzetesebb V8 története, akinek

78

HUNGARY

partnerkapcsolatán végigvonul a pénzügyi kisemmizés, ellehetetlenítés. volt az, aki 32 éves korában ment férjhez más azzal a gondolattal, hogy vénlány marad.

„Egyszer csak jött haza, hogy talált egy telket, megveszi, mert már külön kasszán voltunk... Amíg otthon voltam gyesen, énnekem nem adott pénzt.” (V8)

A házaspár igen szorgalmasan, együttm ködve építette fel els közös panzióját egy kedvelt turisztikai városban. Abban mindketten egyetértettek, hogy ez jó befektetés, és ezzel jól lehet keresni. Eltér volt azonban a hosszú távú motivációjuk. A feleség annak örült, hogy a kimagasló jövedelmet gyerekük iskoláztatására, nevelésére fordíthatták. A férj azonban már a házasság elejét l hangoztatta, hogy a közösen keresett pénz els sorban az szükségleteire kell.

„ erre készült, mióta csak együtt vagyunk. Mindig azt mondta, hogy 50 éves korára, mire minden gyereke megn , minden gyereke feln tt lesz, akkor lesz egy szabad ember.” (V8)

A közösen fenntartott egy, majd több panzió jövedelmét a férj egy id után teljesen kisajátította. A következ lépésben korlátozta a n kapcsolattartását barátn ivel, a külvilággal.

„Olyan volt, hogy én ebbe a házba, úgy higgye el, hogy húsz évig be voltam zárva. Én innen nem mehettem ki. Mikor már két hétig sehova se mentem, már nagyon-nagyon bezártsági fóbiám volt, mondom, elmegyek a piacra. Elmentem, még be sem értem a városba, már telefonált, hogy ’azonnal gyere haza’, mert itt vannak a vendégek, keresnek. Én hazajöttem, de nem volt itt sehol senki.” (V8)

Igen hamar megjelentek a küls kapcsolatok is a férfi életében. A pénzügyi kifosztás mellett a folyamatos megcsalás, az ehhez kapcsolódó megalázás, érzelmi és fizikai bántalmazás volt jellemz je hosszú távon a kapcsolatnak.

„A vendégek között keresett kapcsolatot magának. Egyik karácsonykor majd’ agyonvert bennünket a gyerekkel. Mert, hogy megy a n jéhez.

Éjjel egy órakor összepakolt, beült a kocsiba, hogy megy E-be ehhez a n höz. Abban az évben állandóan telefonált. Reggel kelek föl, cseng a telefon, akkor beleszól egy n , hogy ’tegnap este a férjével táncoltam és szerelmes lettem belé’. Ilyen zaklatásokból állt az életem.” (V8)

79

HUNGARY

V1 kapcsolata néhány jónak mondható év után vált bántalmazóvá és szintén pénzügyi megfosztással kezd dött.

„Amíg anyósom élt, 5 évig velük laktunk. (t.i. a férje) magának keresett, viszont nekem meg be kellett adni a pénzt a házba… Amikor anyósom meghalt, akkor a nagyanyja, meg a n vére rábeszélte, hogy ne menjen dolgozni.” (V1)

A házaspár külön költözött a férfi családjától, de akkor egyéb problémák keletkeztek. Ilyen légkörben zajlott a mindennapi élet mindaddig, amíg az áldozat nyugdíjas korához közeledve végülis elköltözött otthonról.

„Kés bb mindig rosszabb lett… Nagyon gonosz volt, nagyon rossz.

N zött is, nem dolgozott, nem segített otthon. Kiabált, veszekedett a gyerekekkel is… Fenyegetett, hogy elver, meg ezt csinál velem, azt csinál velem.” (V1)

V3 házassága is komolyabb konfliktusoktól mentes volt az els néhány évben.

Egy id után azonban a férfi megváltozott és komoly fizikai bántalmazások kezd dtek.

„Lementünk a piacra és otthon felejtettem a pénztárcát. Haza vitt a kocsival és tél volt, a kezembe adott egy ásót és azt mondta: ’most ásd meg magadnak a gödröt, ide foglak beletemetni’. Ezt szó szerint mondom, hogy télen ott ástam én saját magamnak a gödröt, mert azt mondta, hogy ha abbahagyom, ott fog fejbe vágni az ásóval és ott halok meg. Ástam. És hát látta, hogy már nagyon ki vagyok borulva, sírtam és akkor azt mondta, hogy menjek be.” (V3)

Az áldozat számos hasonló történetet mesél, amikor megindokolva, vagy különösebb indok nélkül bántalmazta a férje. A legkülönfélébb eszközökkel verte, kikötötte és mindeközben a lelki terror sem maradt el.

„Ha rágóztam, az volt a baj. Ha csokit ettem, az. 52 kilós voltam, azt mondta, úgy nézek ki, mint egy hájas disznó… Azt mondta, hogy ’mikor döglesz meg, nem tudsz már megdögleni’? Beverte a fejem a falba, ömlött a vér, és azt mondta ’kicsit megsimogatlak, és mindjárt ömlik a vér a fejedb l’?” (V3)

80

HUNGARY

In document Nemzeti Jelentés Magyarország (Pldal 80-84)