• Nem Talált Eredményt

Az iskola eredményességét jelző saját, belső szempontok

34 pedagógus fogalmazott meg arra vonatkozó állításokat, hogy saját véleménye, nézetei szerint mi alapján értékelhető az iskolai eredményesség. Két pedagógus általános választ fogalmazott meg.

• Az iskola teljesítményét bemutató információk

21 pedagógus fogalmazta meg, hogy az iskolai eredményesség az iskola teljesítmé-nyét bemutató információk alapján értékelhető. A különbség a válaszok tartalmá-ban ragadható meg, több pedagógus fogalmazott meg az egyszerű teljesítményada-tokon túlmutató tényezőket is. A pedagógusok válaszaiban 14 említés vonatkozott az egyszerű teljesítményadatokra, 3 említés a belső teljesítményméréseket helyezte középpontba. A pedagógusválaszokban ezeken kívül 7 említés a külső, standard tanulói teljesítménymérések, 12 a pedagógiai hozzáadott érték szerepét emelte ki az iskolák eredményességének értékelésében. A felsorolt elemekhez való viszonyulást

értékelik az általuk fontosnak tartott tényezők alapján az eredményességet. 6 peda-gógus nyilatkozott az általa megfogalmazott eredményességértékelési dimenziókról semlegesen. Ők ugyan szükségesnek tartják, hogy ezen adatok alapján értékeljék az eredményességet, azonban a konkrét folyamatokat nem értékelték pozitívan vagy negatívan. Ezen pedagógusok fele számolt be arról, hogy a leírt eredményességi tényezőket iskolájukban értékelik.

„Van egy csomó olyan dolog, ami nem mérhető, de lényeges az iskola ered-ményességével kapcsolatban. Ez leginkább a hozzáadott pedagógiai érték.”

(I.12.)

• Az iskola egyes szereplőinek szerepe

21 pedagógus utalt arra, hogy az eredményességet az iskola egyes szereplői alapján is lehet értékelni. Vezető 9 említésben szerepelt, 18 említésben a pedagógusi kvalitás, szakértelem jelent meg, 11 említésben a diákok jellemzői, egyéni háttere. Viszonyu-lást 19 pedagógus válaszaiból tudtunk megfogalmazni. Egy semleges viszonyuViszonyu-lást megfogalmazó pedagógus kivételével minden válaszadó pozitívan gondolkodik ar-ról, hogy az iskolák eredményességére az iskolaszereplőknek is jelentős hatásuk van.

Egy pedagógus sem fogalmazott meg arra vonatkozóan állításokat, hogy az ered-ményességet saját iskolájában az iskola egyes szereplői alapján értékelik.

„Én azt gondolom, hogy az iskola a pedagógusoktól függ, hogy milyen, te-hát, hogy milyen a gondolkodásmódjuk, mi a véleményük, kinek gondolják magukat. Azt gondolom, hogy nagyon sok függ attól is, hogy milyen az igazgató.” (I.13.)

• Az iskola belső működése

A válaszok alapján kiemelkedő e kategória, 27 pedagógus (a nem általános, saját, belső szempontot megfogalmazott pedagógusok 84,4%-a) fogalmazta meg, hogy véleménye szerint az iskola belső működése alapján lehet az iskolai eredményességet értékelni. A pedagógusok válaszaiból 20 említés arra vonatkozott, hogy a szervezeti működés, annak minősége (leginkább a szervezeti kultúrára és klímára vonatkoz-tak a megfogalmazások) az, ami alapján az iskolák eredményességét értékelni lehet.

A válaszokban 16 említés az iskolaszereplők között lévő kapcsolatokat, 11 említés a résztvevők elégedettségét, mint a belső működés eredményét emelte ki az ered-ményességértékelés fontos dimenziójaként. Habár mintánkban olyan pedagógusok szerepelnek, akiknek innovációkhoz fűzött viszonyulásai az átlagnál pozitívabbak, mindösszesen 4 pedagógus véli úgy, hogy az iskolák innovációban való részvétele is lehet az, ami alapján az eredményességet meg lehet ítélni. A rendelkezésre álló válaszok közül 26 pedagógus esetében tudtuk a viszonyulást is megvizsgálni. Mind a 26 pedagógus pozitívan nyilatkozott, de csak 3 esetben említettek konkrét adatot

„Én, ahogy mondtam, én azt hiszem, hogy említettem, hogy én a szerint is értékelném az eredményességét, hogy szeret-e oda járni a  gyerek, vagy nem szeret. Én mindig a szeretetet tartottam életem során a legfontosabb-nak, hogy ha szeretet van a gyerek iránt, akkor minden legyőzhető és akkor eredményesebb is lesz a  munka, ha szeretettel fordulunk a  gyerek felé és a szeretett emberért a gyerek is jobban dolgozik és akkor jobb lesz az ered-mény.” (I.6.)

„Szerintem a résztvevők elégedettsége alapján mindenképpen. Tehát én úgy gondolom, hogy a résztvevők elégedettsége az, amiben mérhető ez.” (I.11.)

• A vizsgálatunkban szereplő pedagógusok többsége szerint ma a köznevelési rend-szerben az iskolák eredményességét leginkább egyszerű teljesítményadatok, kül-ső, standard teljesítménymérések eredményei alapján értékelik. A  viszonyulások vizsgálata alapján a pedagógusok kevéssé látják ennek értelmét, úgy érzik, hogy mindezek alapján az iskolai eredményesség nem igazán értékelhető, az iskolai ered-ményesség a statisztikai és teljesítményadatokon túlmutató, soktényezős jelenség.

• Szinte mindegyik, kutatásunkban szereplő pedagógus kifejtette a véleményét arra vonatkozóan, hogy mi alapján értékelhető az intézmények eredményessége. Itt is megjelentek a teljesítményadatok, viszont kiemelendő, hogy jóval kevesebben em-lítették a külső mérések teljesítményadatait, jóval többen utaltak arra, hogy a pe-dagógiai hozzáadott érték (PHÉ) és belső mérések alapján értékelhető igazán az iskolai eredményesség. Nincs arra vonatkozóan információ, hogy a PHÉ értékelé-sével kapcsolatban az ezt említő pedagógusok rendelkeznek valamilyen szakmailag komolynak tekinthető tudással, nagy valószínűséggel a PHÉ értékelésével kapcso-latos igény annak természetes kifejeződése, hogy a saját munkájuknak vagy az in-tézménynek a megítélése valóban a pedagógiai teljesítményen és ne attól független tényezőkön múljék.

• Kiemelhető az is, hogy a  pedagógusok közül alig voltak olyanok, akik szerint a köznevelési rendszerben a teljesítményadatokon túl bármilyen más mutatóval ér-tékelnék az eredményességet, viszont saját véleményük alapján sokkal inkább elő-térbe kerültek a teljesítményadatokon túlmutató tényezők. A leginkább kiemelen-dő, hogy a pedagógusok szerint az iskolai eredményességet igazán csak komplexen, több tényezőt figyelembe véve lehet értékelni. Bár innovatív pedagógusokról van szó, mindössze 4 pedagógus említette, hogy az innovációban való részvétel alapján az iskolai eredményesség megítélhető.

• A viszonyulásokat tekintve természetesen saját belső szempontjaikhoz való hoz-záállásuk sokkal pozitívabb, azonban azt is kifejtik a pedagógusok, hogy nézeteik