• Nem Talált Eredményt

Az egyváltozós autoregresszióval összekapcsolt SPRT módszer

3. Jelminősítés

3.2. Az elektronikai mérőlánc vizsgálata és minősítése

3.2.4. Az idősorok vizsgálata (Time Domain Analysis)

3.2.4.2. Az egyváltozós autoregresszióval összekapcsolt SPRT módszer

A változásdetektálás célja annak megállapítása, hogy egy állandósult, normális állapotban lévő rendszer viselkedése mikor tér ki normális állapotából. Ennek a feladatnak a megvalósításához a szekvenciális valószínűségi vizsgálatot hívtuk segítségül. A teszt esetünkben annak megállapítására irányul, hogy a vizsgált idősorok jellemző statisztikai paraméterére (konkrétan az idősorok szórására) tett két hipotézis közül melyik teljesül a jel adott szakaszára. A vizsgálat elvégzésére az egyváltozós autoregresszióval (Univariate Autoregression, UAR) kombinált SPRT-t választottuk. Az autoregresszióval összekapcsolt SPRT (UAR+SPRT) alkalmazhatóságát a zajjelek vizsgálatára az általam megtervezett és összeállított laboratóriumi eszközzel, illetve kísérletekkel és a kísérlet céljára megírt programrendszerrel ellenőriztük.

A kísérletben használt jeleket fehérzajjal gerjesztett alumíniumrúdra szerelt rezgésdetektorok adták. A kísérleti elrendezés a következő anomáliák előidézését tette lehetővé: a gerjesztés mértékének és a pálca sajátfrekvenciáinak változtatását, továbbá a detektor fellazulását és a rúd felütődését. A reziduális idősort UAR modellel állítottuk elő, míg a hipotézisvizsgálatot a – ma már klasszikusnak számító, Wald Ábra-hám magyar származású matematikus által 1947-ben megalapozott [24] – SPRT-vel végeztük.

3.2.4.2.1. A módszer leírása

A reziduális idősor előállítása. A vizsgálat alapját képező úgynevezett reziduális idősort egy jónak tekintett jel, illetve jelszakasz UAR modelljének a felhasználásával határozhatjuk meg. (Az UAR-t részletesebben az időállandó becslésével foglakozó 3.3.1. szakaszban tárgyaljuk.) A reziduális idősor képzése úgy történik, hogy a vizsgált jelre illesztett UAR modell felhasználásával előre jelezzük egy

1 , ≥ +k k

t jövőbeli időpontra az idősor yˆ

(

t+k

)

értékét, majd ebből az értékből kivonjuk az adott időponthoz tartozó tényleges értéket. Azaz

ˆ ,

, ˆ

1 i i i

j i n

j j

i

y y r

y u y

=

=

å

(3.2.4.1)

ahol yi a mért jel értékeit, uj az UAR modell együtthatóit, n az UAR modell rendjét, ripedig a reziduális idősor értékeit jelöli. Az UAR modell rendjét az AIC (Akaike Information Criterion, lásd később a 3.3.1.

fejezetben) segítségével határozhatjuk meg. Az így kapott reziduális idősor lényegében a rendszert gerjesztő zajforrást írja le. Nyilvánvaló, hogy ha pl. a gerjesztőforrás erőssége megváltozik, akkor a fenti módon előállított reziduális idősor statisztikai jellemzőiben is változás következik be. Hasonlóan megváltozhatnak a statisztikai jellemzők, ha a rendszer fizikai tulajdonságaiban áll be változás. Ugyanis a normális állapotra illesztett autoregressziós modell már pontatlanul fogja megjósolni az időközben megváltozott rendszer idősorának jövőbeli értékeit, így a rendszer járulékának, azaz a determinisztikus résznek az eltávolítása az idősorból pontatlanná válik. Az említett elváltozások kimutatása statisztikai próbával történhet.

Szekvenciális hipotézisvizsgálat. Valamely valószínűségi változó eloszlására, illetve annak egy para-méterére vonatkozó feltevést statisztikai hipotézisnek, az ennek ellenőrzésére szolgáló módszert pedig statisztikai próbának nevezzük. A próba célja, hogy dönteni tudjunk arról, elfogadjuk-e vagy elvessük az adott feltevést. A statisztikai próbával hozott döntés kétféle módon lehet hibás:

1) A próba eredménye alapján a helyes feltevést vetjük el. Ez az elsőfajú hiba, aminek a valószínű-ségét α-val jelöljük.

2) A helytelen hipotézist a próba alapján elfogadjuk. Ezt másodfajú hibának nevezzük, és valószínű-ségét β-val jelöljük.

A statisztikai próbák alkalmazása során a Wald által kidolgozott szekvenciális analízis segítségével – a rögzített mintaelemzésen alapuló eljárásokhoz képest – lényegesen kevesebb mintaelemszámból von-hatunk le kielégítő biztonsággal következtetéseket. Az alábbiakban röviden áttekintjük a módszert arra az esetre, amikor a nullhipotézis és az ellenhipotézis is egyszerű feltevés (részletesen ld. [24, 91, 92]).

Legyen f

( )

x,a az X valószínűségi változó eloszlását jellemző sűrűségfüggvény, ahol a valamilyen paraméter. Tekintsük az a paraméterre a következő egyszerű hipotéziseket:

H0:a=a0 nullhipotézis és H1:a=a1 alternatív hipotézis,

ahol a0 és a1 konstans. A célunk annak megállapítása, hogy melyik hipotézis igaz. Egymást követő megfigyeléseket végezve a következő három döntés valamelyikét hozhatjuk:

1) A H0 nullhipotézist elfogadjuk.

2) A H1 alternatív hipotézist fogadjuk el.

3) Újabb megfigyelést hajtunk végre, azaz folytatjuk az információszerzést.

A szekvenciális módszer esetén adottak az α elsőfajú és a β másodfajú hibák. Tekintsük a következő döntési korlátokat:

1 α

β

= −

A , amelyet a továbbiakban elutasítási küszöbnek és (3.2.4.3a)

=1 α β

B − , amelyet pedig elfogadási küszöbnek nevezünk. (3.2.4.3b)

Ha az első megfigyelés eredménye

x

1, akkor meghatározzuk a H0 és H1 hipotézisekhez tartozó

(

x1H0

)

p és p

(

x1H1

)

valószínűségeket, azaz a sűrűségfüggvény ismerete alapján meghatározzuk az

(

x1,a0

)

f és f

(

x1,a1

)

függvényértékeket. Ezután kiszámoljuk a következő L1 likelihood (valószínű-ségi) hányadost:

( )

( ) ( )

(

1 0

)

1 1 0

1 1 1

1 ,

, a x f

a x f H x p

H x

L = p ≡ . (3.2.4.4)

Az L1B esetben a H0, az L1A esetben a H1 hipotézist fogadjuk el. Ha viszont B<L1< A, ak-kor újabb megfigyelést hajtunk végre. Ekak-kor a következő megfigyelés x2 eredménye alapján (3.2.4.4)-nek megfelelően kiszámítjuk az L2 likelihood hányadost, majd képezzük az L=L1L2 szorzatot. Ha a kapott értékre megint a B<L< A feltétel teljesül, akkor ismét tovább folytatjuk a megfigyelést egészen addig, amíg végső döntésre nem jutunk. Ha az n-edik lépésben jutunk végső döntésre, akkor az L valószínűségi hányados a következő alakú lesz:

( )

( )

( )

( )

=

=

=

⋅⋅

= n

i i n

i i

n n n

a x f

a x f H

x x x p

H x x x L p

L L L

1

0 1

1

0 2

1

1 2

1 2

1

, , ,...,

, ,...,

, . (3.2.4.5)

A próba egyszerűbb végrehajtásához az L likelihood hányadosnak a logaritmusával szokás számolni, mivel így a szorzások összeadásra egyszerűsödnek, és lehetővé válik, hogy a számításokat rekurzív mó-don lehessen elvégezni. A Λ log-likelihood hányados Λ=lnL=lnL1+lnL2+...+lnLn alakú.

A jel szórásának szekvenciális hipotézisvizsgálata. A változásdetektálásra előállított reziduális időso-rokról feltesszük, hogy σ szórású, nulla várható értékű, Gauss-eloszlású adatsorok. A vizsgálat során a folyamatra a következő két hipotézist tesszük:

2 02

0:σ =σ

H nullhipotézis és

H12 =q⋅σ02; q>1 alternatív hipotézis.

Itt a q paraméter tartalmazza azt, hogy a szórás milyen mértékű megnövekedése esetén következtetünk változásra. A hipotéziseknek megfelelően a következő valószínűségi függvényeket kapjuk:

( )

( )

÷ø

ç ö è æ−

=

å

= n

i n i

n H r

x x x p

1 2 2 2 0

2 0 0

2

1 2

exp 1 2

,..., 1

, πσ σ

és (3.2.4.6)

( )

( )

÷ø

ç ö è æ−

= n

å

i=n i

n r

q q H

x x x p

1 2 2 2 0

2 0 1

2

1 2

exp 1 2

,..., 1

, π σ σ

, (3.2.4.7)

ahol ri a (3.2.4.1) reziduális idősor értékeit jelöli. Az Ln likelihood hányados (3.2.4.7) és (3.2.4.6) hányadosaként előállítva a következő:

( )

( )

= ççèæ ÷÷øö

=

å

=

n

i i n

n n

n r

q q q

H x x x p

H x x x L p

1 2 2

0 2

0 2

1

1 2

1 1

2 exp 1 ,...,

, ,..., ,

σ . (3.2.4.8)

Ennek felhasználásával az n-edik lépésben a log-likelihood hányadosra a következő értéket kapjuk:

( )

=

å

=

( )

=

Λ n

i i n

n n q

q r L q

1 2 2

0

2ln 1

2 ln 1

σ (3.2.4.9)

A (3.2.4.9) összefüggésből az (n+1)-edik log-likelihood hányados értékére a következő rekurzív formu-lát kapjuk:

( )

2 ln 1

2

1 2

2 1 0 1

r q q q

n n

n =Λ + ⋅ − −

Λ + +

σ , (3.2.4.10)

ahol Λn az n-edik log-likelihood hányados és a kezdőérték Λ0 =0.

Folyamatos jelfigyelés során Λ nulla értéket kap, ha döntés történt a hipotézisről, azaz a Λn sorozat képzése a következőképpen történik:

1) Kiszámoljuk Λn értékét a (3.2.4.10) rekurzív formula segítségével.

2) Ha Λn ≥ln

( )

A , akkor a jelet hibásnak tekintjük, és Λn =0 értéket állítunk be.

Ha Λn ≤ln

( )

B , akkor a jelet jónak tekintjük, és szintén Λn =0 értéket adunk.

3) A következő mintaelemre lépünk.

Az algoritmusból nyilvánvaló, hogy a Λn sorozat minden eleme az

(

ln(A),ln(B)

)

intervallumba esik.

Kézenfekvő, hogy a mintának azon tartományait tekintsük normálisnak, melyekben Λn

(

ln

( )

B,M

]

,

abnormálisnak pedig azokat, melyekben Λn

(

M,ln

( )

A

)

, ahol M az intervallum középpontja. Megje-gyezzük, hogy azonos α és β esetén M =0 teljesül.

3.2.4.2.2. A kísérlet összeállítása

A laboratóriumi kísérletben a változásdetektálás vizsgálatához egy alumínium rúd (ZR-6 fűtőelempálca-modell) rezgését használtuk fel. A rúd rezgését fehérzajjal gerjesztett rázópad idézte elő. A kísérleti adatsorok számítógépes analóg-digitális konverzióval a következő öt jelről készültek (ld. 3.2.4/3. ábra):

Ch1) A vizsgálat elsődleges jelét adó változtatható rögzítettségű (D1) detektor jele. A detektor B&K 4375 típusú.

Ch2) Fixen felerősített (D2) referenciadetektor jele. A detektor B&K 4375 típusú.

Ch3) A D1 detektor rögzítettségét változtató fűtőáram.

Ch4) A rázópad rezgését mérő detektor jele. A detektor B&K 4375 típusú.

Ch5) A fehérzaj-generátor jele.

A kísérleti berendezéssel előidézhető anomáliák:

E1) A gerjesztés mértékének változtatása. Ez a zajgenerátor jelszintjének megnövelésével történik. (A kísérlet elsősorban a vizsgálati módszer q szórásparamétertől való függésének vizsgálatát szolgálja.) E2) A rúd sajátfrekvenciáinak megváltoztatása, a rázópaddal átellenes vég befogási módjának – mérés

közbeni tetszőleges – megváltoztatásával az alábbi lehetőségek szerint:

a) csuklós megfogás, b) merev megfogás, c) szabad vég,

d) átmenet az a) és b) esetek között.

A kísérlet alatt a rúd rázópad oldali vége végig csuklós megfogású. (A kísérlet elsősorban a vizsgá-lati eljárás regressziós modelltől való függését tisztázza.)

E3) Detektorfellazulás előidézése. Ehhez a kísérlethez a 3.2.4/3. ábrán a kinagyított részben látható kísérleti eszközt készítettük el. A detektort egy nagy szakítószilárdságú, rugalmas ellenálláshuzallal rögzítettük. Az ellenálláshuzalon áramot vezetve – a huzal hőtágulásának köszönhetően – a huzal

feszítettsége a merev rögzítéstől a teljes elszakadásig folyamatosan változtatható. (A kísérletnél reverzibilisen, az ellenálláshuzal sérülése nélkül, kb. 1-2 mm detektorfellazulást lehetett modellezni.) A kísérlet során – a detektor teljes leszakadásának előidézésén kívül – a 3.2.4/3. ábrán a detektorrajz feletti áramdiagram szerinti állapotokat idéztük elő. Ahol:

I. Normális állapot. A detektor mereven rögzített.

II. Lassú felfűtés. A detektor fokozatosan fellazul.

III. Állandósult állapot. A detektor fellazult, de még nem szabadult el.

IV. Az áram gyors csökkenése. A detektor rögzítése visszaáll a normális állapotba.

E4) Pálcafelütődés, illetve a korábban már ismertetett burst előidézése, amely egy kalapáccsal a rúdra mért ütéssel történik. Az ábrán nincs külön feltüntetve az ütés pillanatának meghatározási módja. Ezt a kalapácson és a rúdon átvezetett fűtőáramkör zárulásának figyelésével oldottuk meg (elhanyagolha-tóan kis fűtőáram mellett).

A/D

B&K 2635 B&K 2635 B&K 2635

Fehérzaj generátor MMF LV 103

erősítő

Rázópad

Fűtés Szűrő

D1 Modell D2 Ref. det.

D3 det.

Számí-tógép B&K

4375 B&K 4375 Előerősítő

Előerősítő

Rúd

Kalapács

Változt. megfogás

Ellenállás huzal

Rúd Rezgés det.

II. III.

IV.

Idő Áram

Fűtés

I.

I.

3.2.4/3. ábra. A kísérleti elrendezés és a változtatható rögzítésű detektor rajza A kísérleti eljárás a következő előnyöket biztosítja:

A vizsgálatok során nem sérül meg a detektor.

Egy jelen belül tanulmányozhatóak különböző állapotok és azok átmenetei (pl. normális állapot, a degradáció kezdete, abnormális állapot, a mérőrendszer hibája stb.)

A normális állapot ugyanazon mérésen belül tetszőlegesen visszaállítható annak ellenőrzésére, hogy a hipotézisvizsgálat képes-e folyamatában felismerni a normális → abnormális, illetve az (ellenkező) abnormális → normális állapotba való átmenetet.

A mesterségesen előidézett változások időpontja pontosan ismert, ezért lehetőség van a változás-detektálás késlekedésének vizsgálatára is.

A számítógépes program

A mérési adatok kiértékelése egy C programozási nyelven írt, DOS és Windows operációs rendszer alatt futtatható, általános célú UAR+SPRT programcsomaggal történt. A programrendszer a következő mennyiségek kiszámítását tette lehetővé:

UAR együtthatók (gyakorlatilag a modellrendre való korlátozás nélkül), AIC függvény,

teljesítményspektrum,

korrelációs függvény, reziduális idősor, log-likelihood arány.

A programrendszer különböző input adatok fogadására képes, konkrétan:

idősor,

teljesítményspektrum, korrelációs függvény, UAR együtthatók.

A programrendszer szervezése megengedi, hogy a vizsgált idősorhoz különböző formátumú referencia-modelleket rendeljünk hozzá, azaz minden olyan input függvény alkalmas referenciamodellnek, amely-ből az autoregressziós együtthatók kiszámíthatók. Például a teljesítménysűrűség-spektrumból inverz Fourier-transzformációval vagy az idősorból közvetlenül korrelációs függvény (COR) állítható elő, amelyből az autoregressziós együtthatók közvetlenül kiszámolhatók. A vizsgálati eljárás menetét vázla-tosan a 3.2.4/4. ábra szemlélteti.

COR UAR

együtthatók Rezi- SPRT Kijelző

dual gene-rálás

UAR+SPRT Programrendszer

Refrencia idősor Log-likelihood

arány

Teszt idősor Felhasználó által meg-adott paraméterek

{ui}

rk

{p,q,α,β}

{q,α,β}

Λk

p

2

σ0

3.2.4/4. ábra. A programrendszer vázlata A felhasználó által megválasztható paraméterek:

p UAR modellrend, q szórásparaméter,

α elsőfajú hiba (a téves riasztás valószínűsége),

β másodfajú hiba (az elmulasztott riasztás valószínűsége).

A {p,q,α,β} paraméterek különféle értékei mellett lehetőség nyílik az UAR+SPRT eljárás érzékeny-ségének a vizsgálatára.

3.2.4.2.3. Kísérleti eredmények

A kísérleti eszköz által biztosított lehetőségeknek megfelelően négyféle kísérletcsoportot hajtottunk végre. A kísérleti eredményeket a következő három mennyiségen keresztül mutatjuk be:

a vizsgált jel,

a vezérlőjel és

a logaritmikus valószínűségi hányados.

A kísérleti adatsorok harmincezernél több mintából állnak, ezért csak a jellemző részletek bemutatására szorítkozunk. A jelekről készített idősorok 5 ms-os mintavételezéssel és ±5V bemeneti érzékenységű

±2048 felbontású analóg-digitál konverterrel készültek. (Mivel a szekvenciális módszer alkalmazása

szempontjából a valós fizikai mértékegységek érdektelenek, az idősorok grafikonjain nem tüntettük fel az időléptéket, csak a mintavételek sorszámát.) Az eredményekkel együtt a {p,q,α,β} paramétereket is feltüntetjük a kapcsos zárójelen belüli sorrendnek megfelelően. Terjedelmi okokból a kísérleti eredmé-nyek bemutatásánál csak a fő lépések leírására szorítkozunk, a részletes ismertetés [54]-ben található. A mérőrendszer alapállapoti jelei idő- (első grafikon) és frekvenciatérben (második grafikon) ábrázolva a 3.2.4/5. ábrán láthatóak.

3.2.4/5. ábra. A mérőrendszer alapállapoti jelei

Az első két jel a teszt (D1) és a referenciadetektor (D2) jele. A jelek FFT spektrumaiban a rúd saját-frekvenciái tisztán láthatóak. A két jel amplitúdójának eltérése a detektorok pozíciójának eltéréséből adódik [31]. A rázópad spektrumában (3. spektrum) a rázópad kedvezőtlen alacsonyfrekvenciás átvitele és a rúdrezgés visszacsatolódása figyelhető meg. Az utolsó grafikonon a fehérzaj-generátor spektruma látható, amely jól mutatja a fehérzaj egyenletes frekvenciaeloszlását.

I. kísérlet

Az első kísérletnél a gerjesztőzaj mértéke – a 3.2.4/5. ábrán bemutatott – normális állapotból (kb. a 8800. mintától kezdve) fokozatosan növekedett, majd hirtelen (kb. a 20000. mintától) visszaállt a normális szintre. (A gerjesztés változásának lefolyása a fehérzaj-generátor jelének RMS értéke alapján ellenőrizhető. A kísérlet a rúd csuklós megfogása mellett történt.) A normális állapotban az AIC függvény 22-es UAR modellrendnél mutatott minimumot. A döntési határokhoz α=0,001 és β=0,001 értékeket állítottunk be. A kísérlet eredményét a 3.2.4/6. ábra mutatja be.

3.2.4/6. ábra. A log-likelihood arány változó erősségű gerjesztőzaj esetén

A módszerrel előállított görbe az elvárásoknak megfelelően a gerjesztőzaj mértékének függvényében az abnormális tartományban egyre sűrűbb fűrészfogakat ír le, majd a gerjesztés normális szintre esésével hirtelen visszatér a normális tartományba. Ez annak tulajdonítható, hogy a növekvő gerjesztési amplitúdó gyakorlatilag a q szórási paraméter növekedésének felel meg. A változás kezdetének, azaz a normális →

abnormális (N→A) átmenet kezdetének és a normális állapotba való visszatérés (A→N) kezdetének a q paramétertől való függését a 3.2.4/1. táblázat mutatja.

q N→A A→N

1,2 9400 20050 2,5 9800 20055 3,5 10500 20050

3.2.4/1. táblázat. A normális → abnormális (N→A) és abnormális → normális (A→N) átmenetek kezdete a q függvényében

Mivel a zajgenerátor erősítése fokozatosan növekedett, majd egy állandósult szakasz után hirtelen állt vissza a normális állapotba (hasonlóan a 3.2.4/3. ábrán bemutatott áramdiagramhoz), ezért az A→N átmenet – a N→A átmenettel ellentétben – egyértelmű, határozott átmenetet képez. A táblázatból is látható, hogy a hirtelen és viszonylagosan nagy változás kimutatása alig érzékeny q értékére. A változás kezdetét (kb. a 8800. minta) természetszerűleg a legkisebb q érték közelíti meg, azaz a változás kimutatásának érzékenysége függ q-tól. Említésre méltó, hogy a N→A átmenet kialakulásától kezdve már egyik q paraméterre sem fordult elő az elfogadási küszöb elérése.

II. kísérlet

A kísérlet során a fizikai rendszerben (a rúd sajátfrekvenciáiban) idéztünk elő változást, és az így kapott jeleket vizsgáltuk a szekvenciális módszerrel. A változást – a kísérleti elrendezést ismertető fejezet E2) pontjában ismertetett módon – a rúdvég rögzítési módjának megváltoztatásával idéztük elő. Az egyes rögzítési módokhoz tartozó sajátfrekvenciák a 3.2.4/7. ábrán tekinthetők meg.

3.2.4/7. ábra. A rúd sajátfrekvenciái a rúd végének különböző rögzítései esetén

Az ábrán jól látható, hogy a különböző befogási módokhoz tartozó spektrumok és a sajátfrekvenciákat jelző csúcsok jelentősen eltérnek egymástól, ezért az átmenetek során készített adatsorok a változásdetektálás, vagyis a szekvenciális módszer vizsgálatához alkalmasnak ígérkeznek. (A rúd sajátfrekvenciáit a befogás függvényében részletesebben ld. [32].) A négy lehetőség több kísérleti megoldást tesz lehetővé. Az elvégzett kísérletek közül egyet ismertetünk. A kísérletben a pálca befogását – folyamatos, állandó gerjesztés mellett – csuklós befogásból fokozatosan merev megfogásba vittük át. A kapott adatsoron két szekvenciális vizsgálatot hajtottunk végre. Az egyik esetben a merev megfogáshoz tartozó UAR modellt, a másikban pedig a csuklós megfogás UAR modelljét használtuk fel. A kísérlet

során megvizsgáltuk az egyes rúdmegfogási módokhoz tartozó AIC függvényeket (ld. 3.2.4/8. ábra). A négy vizsgált esetre az optimális modellrend a 16-tól 44-ig terjedő intervallumba esik.

3.2.4/8. ábra. Különböző rúdmegfogási módok mellett számolt AIC függvények

A 3.2.4/8. ábrán látható, hogy a második oszlopbeli görbék esetén nem határozható meg egyértelműen az optimális modellrend. Az általános tapasztalat szerint az AIC függvény a minimumhely körül gyakran ellaposodik. A kísérleti eredmények azonban azt mutatták, hogy hatos modellrendtől kezdve (a még vizsgált 100-as modellrendig) a szekvenciális teszt gyakorlatilag azonos eredményre vezetett. Nyilván-való, hogy egy adott modellrend alatt (ez esetünkben hat volt) a regressziós modell már nem képes leírni a vizsgált rendszer fő tulajdonságát, így a szekvenciális teszt eredménye sem lehet elfogadható. A vizsgálat eredményét a 3.2.4/9. ábra mutatja be. A vizsgálat paraméterei {p=15; q=1,4; α=0,001;

β=0,001}.

3.2.4/9. ábra. Átmenet a csuklós-csuklós megfogásból a csuklós-merev megfogásba

A 3.2.4/9. ábra felső grafikonsorán a merev megfogású modellel, az alsón pedig a csuklós megfogású modellel készített SPRT diagram látható. Mivel a kísérlet csuklós megfogásból indul, ezért a csuklós megfogásos modellben a log-likelihood érték az elfogadási (normális) tartományban mozog, ellenben a merev megfogású modellben – az elvárásainkkal összhangban – az elutasítási (abnormális) tartományban ingadozik. A középső átmeneti tartományban mind a két diagramon bizonytalanság figyelhető meg, azaz a görbék mind a két tartományban ingadoznak. A harmadik oszlopbeli grafikonokon a kezdeti állapot ellentettje látható, ami a megfordult helyzetnek a következménye. Az eddigiek alapján megállapítható, hogy a módszer sikeresen detektálja a fizikai rendszerben bekövetkező változásokat.

III. kísérlet

A harmadik kísérletsorozat annak tisztázására irányult, hogy a szekvenciális módszer képes-e észlelni a detektálási folyamatban – valamilyen rendellenesség miatt – bekövetkezett olyan mértékű változást,

amelynél a jel alaptulajdonságai még megmaradnak. A laboratóriumi kísérletekben a detektor (pontosabban detektálás) mechanikai jellegű meghibásodását idéztük elő a már ismertetett detektor-fellazulást modellező kísérleti eszközzel. A detektor fellazulásának vizsgálatára több forgatókönyv szerint készült mérés, ezek közül egy tipikusat mutatunk be. A kísérlet végrehajtása az I. kísérlethez hasonlóan történt, azzal a különbséggel, hogy itt – a gerjesztőforrás erőssége helyett – a detektort rögzítő ellenálláshuzal fűtését növeltük fokozatosan, egészen a detektor 1,5-2 mm-es fellazulásáig, majd a fűtést viszonylag rövid ideig állandó értéken tartva, hirtelen megszüntettük a fűtőáramot. (Mivel a detektor teljes fellazulásánál az ellenálláshuzal – a magas hőmérséklet és a detektor mozgása miatt – már túlzottan erős igénybevételnek volt kitéve, ezért ezt az időtartamot minimalizálni kellett a szál elszakadásának az elkerülése végett.) A kiértékelésnél használt paraméterek {25; 1,3; 0,001; 0,001} voltak. A kísérlet eredményét a 3.2.4/10. ábra mutatja be.

3.2.4/10. ábra. A detektorfellazulás SPRT diagramja

A 3.2.4/10. ábrán felülről lefelé a tesztdetektor, a fűtés és az SPRT (Λn log-likelihood arány) összetar-tozó adatainak három különböző részlete látható. Az első részleten az abnormális állapot kialakulásának kezdete mutatkozik. A kezdeti szakaszon még a normális állapot figyelhető meg: az ellenálláshuzal nyúlása még nem érte el a kritikus szintet. A normális állapotot a beállított paraméterértékek miatt viszonylagosan gyakori döntéshozatal jellemzi. A változás kimutatásának kezdete az első részlet második harmadára tehető. (Ekkor a detektor fellazulását már jól hallható zörgő hang kíséri. Gyakorlatilag ez a hang jelzi az abnormalitás kialakulásának kezdetét is.) Tehát a döntéshozó eljárás minimális késéssel mutatja az elváltozást. A második részleten egy köztes állapot figyelhető meg. Ekkorra az abnormális állapot már egyértelműen kialakult, a fűtőáram értéke állandósult. A harmadik részlet első harmadában a fűtőáram hirtelen megszűnik, a normális állapot – a szál kihűlési idejének megfelelően (1,5-2 sec.) – gyorsan visszaáll. (A harmadik részlet középső szakaszán igen gyors egymás utáni döntések láthatók, amiket a normális rögzítettségre hirtelen visszaálló detektor mozgása vált ki.) A grafikonok azt is meg-mutatják, hogy a tesztdetektor adatsorán szemmel látható változás nem figyelhető meg. Az eredményt összegezve megállapítható, hogy a szekvenciális teszt sikeresen mutatta ki a mesterségesen előidézett abnormalitást.

IV. kísérlet

A rúd ütögetésével megzavarjuk a rendszer alapállapoti viselkedését, azaz a jelben a már ismertetett

„burst” jelenséget idézzük elő. A kísérletben – a mérésleírásban elmondottak szerint – az előidézett tranziensek kezdete pontosan rögzített. A hipotézisvizsgálat alkalmazhatóságának megállapítására a tranzienseket tartalmazó adatsorokat szekvenciális hipotézisvizsgálatnak vetettük alá. A vizsgálat

ered-ményéből a 3.2.4/11. ábrán két reprezentatív adatsor-részletet mutatunk be. A kiértékelésnél használt paraméterek {25; 3; 0,001; 0,001}.

3.2.4/11. ábra. Az ütődéssekkel előidézett tranziensek adatsora és SPRT diagramja

Az ábra felső görbéin a D1 tesztdetektor idősora látható. A középső görbéken a lefelé mutató tüskék az előidézett tranziensek kezdetét jelzik. A szekvenciális teszt eredményét az ábra alsó görbéi mutatják. A teszt eredményéből az látható, hogy a módszer biztonságosan, késés nélkül kimutatja a tranzienseket. A grafikonokon jól látható, hogy a szekvenciális teszt olyan helyen (nyíllal jelzett második „tüskepár”) is kimutatta az ütődést, amely szemmel nem vehető észre. A jelzett tranzienst közvetlen idősorvizsgálati módszerekkel – pl. limitfigyelési eljárással – sem mutathatnánk ki. Az eljárás természetéből fakadóan azonban olyan eset is előfordul, amikor a módszer hibásan jelez. A vizsgálatot különböző q paraméterek mellett hajtottuk végre. A bemutatott tesztben használtnál kisebb q paraméterekre a módszer érzéke-nyebbé vált, azonban ennek következményeként növekedett a hibásan detektált tranziensek száma is.

3.2.4.2.4. Az UAR+SPR vizsgálatának összefoglalása

A kísérletsorozatban mesterségesen előállított tranzienseket vizsgáltunk az egyesített UAR+SPRT módszer gyakorlati alkalmazhatóságának tisztázására. A kísérletekből két kérdésre vártunk választ:

1) Alkalmazható-e az eljárás valós zajdiagnosztikai adatsorok vizsgálatára?

2) Milyen, a felhasználó által állítható paraméterek befolyásolják a vizsgálat eredményességét?

A kísérleti berendezés négy valósághű tranziens előidézését tette lehetővé. Az eredmények alapján meg-állapítható, hogy a vizsgálati módszer eredményesen mutatta ki a laboratóriumi körülmények között elő-idézett anomáliákat. A módszer hátránya, hogy nem tud különbséget tenni az egyes tranziensek között, így azt sem tudja megkülönböztetni, hogy pl. a gerjesztőforrás erőssége vagy a fizikai rendszer változott-e mváltozott-eg. Ez azért hátrányos, mivváltozott-el változott-előfordulhat, hogy a vizsgált rváltozott-endszváltozott-erbváltozott-en a gváltozott-erjváltozott-esztőzaj mváltozott-egváltozása megengedett. Összegzésként megállapítható, hogy azokban az esetekben, amikor az anomália okának ismerete nem szükséges, az ismertetett eljárás – egyszerűsége folytán – könnyen és hatékonyan alkal-mazható.