• Nem Talált Eredményt

Az ügyeletes állami vezetõi szolgálat szervezése és ellátása

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 105-110)

Záró és átmeneti rendelkezések

7. Az ügyeletes állami vezetõi szolgálat szervezése és ellátása

8. § (1) Az ügyeletes állami vezetõk a biztonsági ügyelettel és a miniszterrel a szo lgálati mobiltelefonjukon és informatikai eszközeiken tartanak kapcsolatot.

(2) Az ügyeletes állami vezetõi szolgála t megszervezéséért, az ügy eletes állami vezetõk havi szol gálati beosztásának elkészítéséért a minisztérium Személyügyi Fõosztály vezetõje a felelõs. A Személyügyi Fõosztály vezetõjének ez irányú tevékenységét a védelemkoordináció segíti.

(3) Az ügyeletes állami vezetõi szolgálatot a minisztérium államtitkárai és helyettes államtitkárai látják el.

(4) Az ügyeletes állami vezetõi szolgála ti beosztást a tárgyhónapot megelõzõ hónap 15. napjáig kell elkés zíteni és a minisztérium közigazgatási államtitkárával jóváhagyatni.

(5) Az ügyeletes állami vezetõk jóváhagyott szolgálati beosztását legkésõbb a tárgyhónapot megelõzõ hónap 25. napjáig a védelemkoordináció juttatja el a szolgálatra beoszt ott ügyeletes állami vezetõkhöz, a Kor mányügyelethez és az ágazati ügyeletekhez.

(6) Ha az ügy eletes állami vezet õ az ügy eleti szolgálatot bármely e lõre nem látot t halaszthatatlan feladat vagy más elháríthatatlan ok miatt nem t udja ellátni, errõl az ok ismertté válását követõen haladékt alanul értesíti a védelemkoordináció vezetõjét, megjelö lve a kijelö lt vezetõi körbõl az õ t helyettesítõ személyt. Ha erre nincs lehetõség, a helyettesítõ kijelölésérõl a közigazgatási államtitkár gondoskodik. A helyettesítésrõl a biztonsági ügyelet tájékoztatja a Kormányügyeletet és az ágazati ügyeleteket.

(7) Az ügyeletes állami vezetõk az ügyeleti szolgálatot heti váltásban, hétfõ 10.00 órától a következõ hétfõ 10.00 óráig tartó idõtartamban látják el.

(8) Az ügyeletes állami vezetõi szolgálat átadás-átvétele során a szolgálat ot átadó ügyeletes felveszi a kapcsolatot a szolgálatot átvevõ ügyeletessel és átad ja a folyamatosság biztosításához szü kséges információkat. A szolg álatot átvevõ ügyeletes tájékoztatja a biztonsági ügyeletet a szolgálat átvételérõl.

(9) Amennyiben a jelentésköteles rendkívüli esemény jellege vagy a szolgálatváltás idõpontján való áthúzódása indokolja, a folyamatosság biztosítása érdekében az ügyeletes váltására az érintettek egyeztet ése alapján késõbb is sor kerülhet. A rend hagyó helyzetrõl, valamint az átad ás-átvétel megvalósulásáról az át vevõ értesíti a biztonsági ügyeletet.

9. § (1) Az ügyeletes állami vezetõk biztosítják a telefonos és elektronikus elérhetõségüket a szolgálat ellátása ideje alatt, valamint a kapcsolattartáshoz szükséges aktualizált adataik biztonsági ügyelet részére történõ rendelkezésére állását.

(2) Amennyiben az ügyeletes állami vezetõ egyéb forrásból olyan rendkívüli eseményre vonatkozó információ birtokába jut, amelyrõl jelentés nem érkezett, az információk megerõsítése érdekében a biztonsági ügyelettõl háttértámogatást kérhet.

(3) Az ügyeletes állami vezet õ elektronikus úton d okumentálja az ügy eleti szolgálat feladatellátásával összefüggõ tevékenységét, a beérkezõ információkkal kapcsolatos intézkedéseit, az információk továbbításának vagy a továbbítás elmaradásának indokát.

III. Fejezet

8. Záró rendelkezések

10. § Ez az utasítás a közzétételét követõ napon lép hatályba.

Dr. Matolcsy György s. k.,

nemzetgazdasági miniszter

Melléklet a 7/2012. (III. 22.) NGM utasításhoz

Kormányzati intézkedést igénylõ rendkívüli események jegyzéke

1. a minisztériumot, irány ított és felüg yelt államigazgatási szerveit, azok épületeit érint õ terrorcselekmény elõkészülete, kísérlete, elkövetése;

2. a minisztériumot, valamint az irányít ott és felügyelt államigazgatási szerveit is érintõ, a mûködést veszélyeztet õ, illetõleg lehetetlenné tevõ bármilyen elemi kár, illetõleg ember okozta káresemény bekövetkezte;

3. a minõsített adat védelmét fenyegetõ rendkívüli esemény;

4. Nemzeti Munkaügyi Hivatal esetében:

4.1. a szervezet mûködéséhez, tevékenységéhez kötõdõ, illetve kezelés ében lévõ adatok ill etéktelenek számára történõ hozzáférhetõvé válása;

4.2. a szervezet szakmai rendszereinek hosszú ideig tartó mûködésképtelenné válása;

4.3. a szervezet mû ködését érintõ, a Büntet õ Törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvény ben meghatározott bûncselekmények;

4.4. legalább 500 fõt foglalkoztató gazdasági társaságnál azonosított súlyos szabálytalanság, illetve bûncselekmény feltárása;

4.5. tömeges foglalkozási megbetegedések, tömegesen elõforduló fokozott expozíciós esetek;

4.6. nagyszámú halálos áldozattal, súlyos sérüléssel járó munkabaleset;

1718 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2012. évi 13. szám

5. Magyar Államkincstár esetében:

5.1. gazdasági vagy politikai indítékból, kritikus informatikai rendszerek és hálózatok ellen elkövetett visszaélések, 5.2. üzletmenet folytonossága elleni támadás,

5.3. adatok és minõsített adatok kezelésébõl származó veszélyforrások, 5.4. mûködéshez nélkülözhetetlen berendezések meghibásodása, 5.5. terrorizmus bármilyen formája (merénylet, támadás, szabotázs).

6. Nemzeti Adó- és Vámhivatal esetében:

6.1. a Nemzeti A dó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) alapfeladatait , a költségvetési bevételeket veszélyeztetõ olyan esemény, amely a mûködõképességet súlyosan (informatikai rendszerek leállása külsõ támadás esetén, a NAV objektumait veszélyeztetõ események) veszélyezteti, vagy hátráltatja;

6.2. az Európai Unió külsõ határszakaszain a kereskedelmi forgalom megbénítására irányuló tevékenységek;

6.3. a nyomozó hatóság vezetõje elleni támadás, a NAV objektumokban õrzött bizonyítékok megszerzésére irányuló támadás, erõszakos jellegû behatolás, a számítástechnikai rendszer ellen irányuló támadás;

6.4. a NAV objektumaiban tárolt fegyverzeti anyagok megszerzésére irányuló erõszakos jellegû támadás.

A nemzeti erõforrás miniszter 4/2012. (III. 22.) NEFMI utasítása

a Nemzeti Erõforrás Minisztérium Szervezeti és Mûködési Szabályzatáról szóló 6/2010. (X. 19.) NEFMI utasítás módosításáról

A központi államigazgatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 60. § (2) bekezdésében meghatározott hatáskörömben eljárva, fi gyelemmel a jogalkotásról szóló 2010 . évi CXX X. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjára – a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelõs miniszter jóváhagyásával – a következõ utasítást adom ki:

1. § A Nemzeti Erõforrás Minisztérium Szervezet i és Mûködési Szabályzatáról szól ó 6/2010. (X. 19.) NEFMI u tasítás melléklete (a továbbiakban: SzMSz) jelen utasítás melléklete szerint módosul.

2. § Ez az utasítás a közzétételét követõ napon lép hatályba.

Dr. Réthelyi Miklós s. k.,

nemzeti erõforrás miniszter

Jóváhagyom:

Dr. Navracsics Tibor s. k.,

közigazgatási és igazságügyi miniszter

Melléklet a 4/2012. (III. 22.) NEFMI utasításhoz

1. § Az SzMSz 29. §-a a következõ (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az oktatásért felelõs államtitkár gyakorolja az állami fenntartású közokt atási intézmények intézményvezetõinek megbízásával, illetve megbízásuk visszavonásával kapcsolatos törvényben meghatározott miniszteri jogosítványokat.”

2. § A SzMSz 2. függelék 6.5.1.2. pont c) alpontja a következõ 3. ponttal egészül ki:

(A Közoktatás Irányítási Fõosztály egyedi közhatalmi aktusokkal kapcsolatos feladatai körében)

„3. elõkészíti az állami fenntartású közoktatási intézmények intézményvezetõinek megbízásá ról, illetve megbízásuk visszavonásáról szóló döntéseket.”

A nemzeti fejlesztési miniszter 10/2012. (III. 22.) NFM utasítása miniszteri biztos kinevezésérõl

A központi államigazgatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 38. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következõ utasítást adom ki:

1. § A központi államig azgatási szervekrõl, valamint a Kor mány tagjai és az államtitkár ok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 38. § (2) bekezdés b) pontja alapján 2012. február 27. napjától 2012. augusztus 27. napjáig Takács Viktort miniszteri biztossá nevezem ki.

2. § A miniszteri biztos feladata a Pesti Vigadó felújításának irányítása és összehangolása.

3. § A miniszteri biztos tevékenységét a nemzeti fejlesztési miniszter a közigazgatási államtitkár útján irányítja.

4. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követõ napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a miniszteri biztos kinevezésérõl szóló 44/2011. (IX. 2.) NFM utasítás.

Németh Lászlóné s. k.,

nemzeti fejlesztési miniszter

1720 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2012. évi 13. szám

A vidékfejlesztési miniszter 5/2012. (III. 22.) VM utasítása

a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Szervezeti és Mûködési Szabályzatának kiadásáról A központi államigazgat ási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az államtit károk jogállásáról szóló 2010. évi XLI II. törvény 73. §-ának (1) bekezdésében foglalt jogkörömben eljárva a következõ utasítást adom ki:

1. § (1) A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal és Központi Szervének szervezetét és mûködésének rendjét meghatározó Szervezeti és Mûködési Szabályzatot, jelen utasítás 1. mellékleteként kiadom.

(2) A Mezõgazdasági és Vid ékfejlesztési Hivatal kirendeltségeinek szervezetét és mûködésének rendjét meg határozó Szervezeti és Mûködési Szabályzatot jelen utasítás 2. mellékleteként kiadom.

(3) A Mezõgazdasági és Vid ékfejlesztési Hivatal Intervenciós Intézkedések Igazgatósága szervezetét és mûködésének rendjét meghatározó Szervezeti és Mûködési Szabályzatot jelen utasítás 3. mellékleteként kiadom.

(4) A Mezõgazdasági és Vid ékfejlesztési Hivatal Közvetlen Támogatások Igazgatósága szervezetét és mûködésének rendjét meghatározó Szervezeti és Mûködési Szabályzatot jelen utasítás 4. mellékleteként kiadom.

(5) A Mezõgazdasági és Vid ékfejlesztési Hivatal Pénzügyi Ig azgatósága szervezetét és mûködésének rendjét meghatározó Szervezeti és Mûködési Szabályzatot jelen utasítás 5. mellékleteként kiadom.

(6) A Mezõgazdasági és Vid ékfejlesztési Hivatal Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága szervezetét és mûködésének rendjét meghatározó Szervezeti és Mûködési Szabályzatot jelen utasítás 6. mellékleteként kiadom.

(7) A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Területi Igazgatósága szervezetét és mûködésének rendjét meghatározó Szervezeti és Mûködési Szabályzatot jelen utasítás 7. mellékleteként kiadom.

(8) A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatósága szervezetét és mûködésének rendjét meghatározó Szervezeti és Mûködési Szabályzatot jelen utasítás 8. mellékleteként kiadom.

2. § Jelen utasítás a közzétételét követõ napon lép hatályba, ezzel egyidejûleg hatályát veszti a Mezõgazd asági és Vidékfejlesztési Hivatal Szervezeti és M ûködési Szabályzatának kiadásáról szóló 1/2009. ( VI. 26.) FVM utasítás és a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Központi Szervének, valamint a Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatósága Szervezeti és Mûködési Szabályzatának kiadásáról szóló 17/2009. (XII. 29.) FVM utasítás.

Dr. Fazekas Sándor s. k.,

vidékfejlesztési miniszter

1. melléklet az 5/2012. (III. 22.) VM utasításhoz

A Mezõgazdasági És Vidékfejlesztési Hivatal és Központi Szervének Szervezeti és Mûködési Szabályzata

A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló 256/2007. (X. 4.) Korm. rendeletben meghatározott feladatok ellátása érdekében – az államházt artásról szóló 2011. évi CXCV. törvényben, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31. ) Korm. rendeletben, továbbá a Mezõgazdasági és Vid ékfejlesztési Hivatal XX/1130/14/2010. számú alapító okiratában foglaltakra figyelemmel – a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal és Központi Szervének szervezeti és mûködési rendjére vonatkozóan a következõ Szervezeti és Mûködési Szabályzatot adom ki.

ELSÕ RÉSZ

A MEZÕGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI HIVATAL JOGÁLLÁSA, ADATAI ÉS FELADATAI

A Hivatal jogállása

1. § (1) A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) a vidékfejles ztési miniszter (a továbbiakban:

miniszter) irányítása alatt álló, önálló jogi személyiséggel rendelkezõ, országos hatáskörû központi hivatal. A Hivatal önállóan mûködõ és gazdálkodó, az elõirányzatai felett teljes jogkörrel rendelkezõ központi költségvetési szerv.

(2) A Hivatal a Vidékfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) költségvetési fejezetén belül önálló címként szerepel.

(3) A Hivatal feladatairól, hatáskörérõl, szervezetérõl és mûködésérõl a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló 256/2007. (X. 4.) Korm. rendelet rendelkezik.

(4) A Hivatal feladatait a jogszabályok, valamint a minisztériummal, mint az Agr ár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (a továbbiakban: AVOP) Irányító Hatósággal kötött megállapodás alapján látja el.

(5) A Hivatal a SAPARD Hivatal és az Agrárintervenciós Központ általános jogutódja.

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 105-110)