• Nem Talált Eredményt

Az adatszolgáltatások ERA rendszeren való beküldésére vonatkozó általános előírások Amennyiben az 1. melléklet vagy a jegybanki információs rendszerhez elsődlegesen az MNB

MNB azonosító

B. Az adatszolgáltatások ERA rendszeren való beküldésére vonatkozó általános előírások Amennyiben az 1. melléklet vagy a jegybanki információs rendszerhez elsődlegesen az MNB

felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettséget elrendelő MNB rendelet az adatszolgáltatás teljesítésének módjaként az elektronikus úton, az ERA rendszeren keresztüli beküldést írja elő, a következő előírásokat kell alkalmazni.

1. Az ERA rendszer használatának technikai feltételei 1.1. Számítástechnikai környezetre vonatkozó feltételek a) internet kapcsolat,

b) HTTPS protokollon keresztül kommunikálni képes WEB böngésző program, c) e-mail postafiók,

d) az ERA rendszer „Adatszolgáltatás” funkciójához tartozó érvényes regisztráció, és

e) az 1.2.2. a) pont szerinti esetben fokozott biztonságú vagy minősített elektronikus aláíró tanúsítvány.

1.2. Regisztráció

1.2.1. Az ERA rendszer „Adatszolgáltatás” funkciója a szükséges jogosultságok birtokában az MNB honlapján keresztül érhető el, amelynek előfeltétele a „Regisztrációs Adatbázisban” az adatszolgáltató képviseletére az adatszolgáltató által kijelölt természetes személy regisztráció során történő azonosítása.

1.2.2. A regisztráció módja:

a) tanúsítvány alapú regisztráció szükséges, amennyiben

aa) az adatszolgáltató az MNB által felügyelt személy, szervezet, vagy

ab) az adatszolgáltatást a beküldéskor fokozott biztonságú vagy minősített elektronikus aláírással kell ellátni;

b) az aa) és ab) pontokban foglaltakon kívüli esetben a regisztráció az adatszolgáltató döntésétől függően

ba) felhasználónév–jelszó alapú regisztráció vagy bb) ügyfélkapus regisztráció vagy

bc) tanúsítvány alapú regisztráció.

1.2.3. A regisztráció előfeltételei:

a) tanúsítvány alapú regisztráció esetén a regisztráló felhasználónak rendelkeznie kell fokozott biztonságú vagy minősített elektronikus aláíró tanúsítvánnyal, és a fokozott biztonságú aláíró tanúsítvány csak olyan hitelesítés-szolgáltatótól származhat, amelynek a gyökértanúsítványát a közigazgatási gyökér-hitelesítés szolgáltató (KGyHSz) hitelesítette, gyökér tanúsítványba foglalva azt;

b) ügyfélkapus regisztráció esetén a regisztráció előfeltétele már meglévő ügyfélkapus hozzáférés, amelynek igényléséről bővebb információ a http://www.nyilvantarto.hu/hu/ugyfelkapu_regisztracio oldalon érhető el;

c) felhasználónév-jelszó alapú regisztráció kizárólag a regisztrációs folyamat során keletkező, az adatszolgáltató cégjegyzésre jogosult képviselője által cégszerűen aláírt regisztrációs lap eredeti példányának az MNB részére történő eljuttatásával igényelhető.

1.2.4. Az ERA rendszer „Adatszolgáltatás” funkciójának használatához történő regisztráció az MNB honlapján, az alábbi elérési útvonalon kezdeményezhető:

https://era.mnb.hu/regdb.web/Regisztracio/RegisztracioLeiras.aspx.

1.2.5. A regisztráció részletes folyamatát az ERA rendszer felületén elérhető „Súgó” tartalmazza.

1.3. Bejelentkezés

Az ERA rendszerbe történő bejelentkezés felhasználónév és jelszó használata útján történik.

A regisztráció során felhasználónévként kizárólag egyedi, más felhasználó által még nem regisztrált felhasználónév választható. Az ERA rendszer a felhasználónév egyediségét ellenőrzi. A felhasználónév megváltoztatására az új regisztrációra vonatkozó szabályok alkalmazandók.

2. Az adatszolgáltatások ERA rendszeren keresztül történő beküldésére vonatkozó alapvető szabályok

2.1. Az ERA rendszer „Adatszolgáltatás” funkcióján keresztül az adatszolgáltató nevében kizárólag érvényes és jóváhagyott regisztrációval rendelkező személy (intézményi képviselő) jogosult adatszolgáltatást beküldeni.

2.2. Az adatszolgáltató az ERA rendszerbe feltöltött adatszolgáltatásról a beérkezés időpontját, érkeztetési számát és a küldeményazonosító K-számát tartalmazó, automatikus „Érkeztetett”

üzenetet kap. Az L11 és L70-L73 azonosító kódú adatszolgáltatás kivételével jelen rendelettel

elrendelt adatszolgáltatások tekintetében az üzenet jelentése, hogy az adott adatszolgáltatást az üzenetben jelzett időpontban az adatszolgáltató teljesítette, de nem jelenti azt, hogy az adatszolgáltatás tartalmilag hibátlannak minősül. Az ellenőrzést követően az MNB módosító adatszolgáltatás beküldését kérheti.

2.3. Amennyiben az L11 és L70-L73 azonosító kódú adatszolgáltatás, valamint a jegybanki információs rendszerhez elsődlegesen az MNB felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettséget elrendelő MNB rendelet szerinti felügyeleti jelentés (a továbbiakban: felügyeleti adatszolgáltatás) hibásan került teljesítésre, akkor az adatszolgáltató „visszautasított”, az adatszolgáltatás sikeres teljesítése esetén „feldolgozott”

státuszról szóló üzenetet kap.

2.4. Az L11 és L70-L73 azonosító kódú adatszolgáltatást, valamint a felügyeleti adatszolgáltatást az MNB akkor tekinti teljesítettnek, ha az adatszolgáltató elektronikus úton megküldött adatszolgáltatására vonatkozóan az ERA rendszerben „feldolgozott” státuszról szóló üzenetet kapott.

3. Az ERA rendszer használatához kapcsolódó további információk

Az ERA rendszer használatához szükséges további információkat, így különösen a rendszerhez történő csatlakozás lépéseit, a támogatott fájl típusokat, a fájl típusok megnevezésére és szerkezetére vonatkozó szabályokat, valamint a rendszer funkcióinak részletes leírását a 3. melléklet 3. pontja szerinti, az MNB honlapján közzétett technikai segédlet tartalmazza.

4. Az 1. melléklet szerinti adatszolgáltatások teljesítéséhez kapcsolódó tartalmi követelmények 4.1. Mind az eredeti, mind a módosító adatszolgáltatás beküldésekor az adott vonatkozási időhöz és

gyakorisághoz tartozó, teljes körű tartalommal rendelkező adatszolgáltatást kell beküldeni.

4.2. Amennyiben az adatszolgáltató a megadott vonatkozási időre nem rendelkezik adattal, tehát a teljes adatszolgáltatása nemleges, ekkor a „bizonylat jellege” mező értéke „N” (az L11 és L70-L73 azonosító kódú adatszolgáltatás kivételével).

4.3. Az adatszolgáltató egy adatszolgáltatáson belül bármely táblára jelezheti, hogy arra vonatkozóan nem rendelkezik adattal, ebben az esetben az adott táblát „nemleges"-ként küldheti.

4.4. Ha a számértéket tartalmazó mező értéke nulla, és a küldendő adat tizedesjegyeinek pontossága nem került meghatározásra, akkor ezek a mezők üresen hagyhatóak vagy nulla értékkel tölthetőek fel. Amennyiben az adat tizedesjegyeinek pontossága meghatározásra került, akkor a nulla értéket a meghatározott számú tizedesjeggyel ellátva kell megadni.

Amennyiben az előírt pontosságnál kevesebb tizedesjegy kerül megadásra, az hibának számít, több tizedesjegy megadása esetén az ERA rendszer kerekít az előírt tizedesjegy pontosságra (az L11 és L70-L73 azonosító kódú adatszolgáltatás kivételével).

4.5. A beküldésre kerülő állományok – az L11 és L70-L73 azonosító kódú adatszolgáltatás kivételével – az adatszolgáltatás tartalmi adatain túl további azonosító jellegű információkat is tartalmaznak az MNB feldolgozó rendszere számára, az alábbiakról:

a) mely adatszolgáltatásból származnak az adatok,

b) mely időszakra, időpontra vonatkoznak (vonatkozási idő dátuma) az adatok, c) mely adatszolgáltatótól érkezett az adatszolgáltatás,

d) az adatszolgáltatás készítésének időpontja (kitöltés dátuma), e) a bizonylat jellege (eredeti, módosító vagy nemleges).

4.6. A vonatkozási idő jelzésére – az L70-L73 azonosító kódú adatszolgáltatás kivételével – az alábbi táblában közölt dátumkódokat kell használni:

20 0–9 éves gyakoriság esetén

20 F 1 vagy 2 féléves gyakoriság esetén

20 N 1–4 negyedéves gyakoriság esetén

20 01–12 havi gyakoriság esetén

20 H 01–52 heti gyakoriság esetén

20 01–31 napi gyakoriság esetén

20 ... eseti *

*Az adatszolgáltatás konkrét vonatkozási ideje alapján lehet bekódolni.