• Nem Talált Eredményt

2. ANYAG ÉS MÓDSZER

2.3 Az adatgyűjtés módjai, az adatbázis és az elemzési módszerek

A vizsgált folyamatok folyamat-alapú, egyidejű és különterű vizsgálatát kellett biztosítanom, amire a terepkutatás volt a legmegfelelőbb adatgyűjtési módszer. A terepkutatásoknál bizonyos speciális megfontolásokat is számba kellett vennem, így például a megfigyelő szerepét. Esetemben a személyes interjú során megkérdezett vezetők egy részével több évre visszanyúló szakmai kapcsolatom volt, ám minden esetben tájékoztattam az interjúalanyokat előzetesen az interjú céljáról, valamint saját - az eddigiektől eltérő - szerepemről az interjúkészítés során.

A kutatási kérdések megválaszolásához mind szekunder, mind primer adatforrásokat felhasználtam, elsőként a szekunder adatforrásokból kiindulva, a modellalkotás alapjául. Ezek az alábbiak voltak:

- statisztikai adatok, projekt indikátorok;

- vállalati éves jelentések, prezentációk, beszámolók;

- szakpolitikai dokumentumok, törvények, rendeletek EU-s és hazai szinten;

- stratégiai tervek, programozási dokumentumok, településfejlesztési koncepciók;

- publikációk, tudományos könyvek, konferenciakötetek, előadások anyagai;

- különböző szakmai szervezetek időszakosan megjelenő kiadványai, összefoglaló dokumentumai, tájékoztató anyagai;

- publikus információk, szakcikkek, blogok, elektronikus és nyomtatott média.

Szekunder adatforrásként használtam fel és hivatkoztam a KSH és TeIR adatbázisokat, valamint a hazai kutatások közül kiemelten a Győri Járműipari Körzet (GYIK) kutatás keretében készült publikációkat, és egy konkrét kérdést is átvettem a felmérésből annak érdekében, hogy miskolci bázison is kapjak eredményeket, amiket azután össze tudok hasonlítani. Itt kiemelendők továbbá egy nemzetközi, az EU 6. Kutatási Keretprogramja keretében a témában végzett - hazai vonatkozással is bíró - kutatás (CURE) eredményei.

A primer kutatás során 2016 év folyamán mind kérdőíves megkeresést végeztem, mind pedig félig strukturált személyes interjúkat készítettem. A lakossági kérdőíves kutatás elemszáma (176) nem biztosította az eredmények reprezentativitását, ám alapvető következtetések levonását és a lakossági vélemények és a vezetői interjúk, valamint egyéb szekunder adatok összehasonlítását lehetővé teszik. A lakossági kérdőívezést Miskolc városban végeztem el, időbeli és költségbeli megfontolások okán. További kutatási lehetőség a másik két nagyvárosban, vagy akár a magyarországi nagyvárosok teljes halmazában hasonló kutatás elvégzése.

A lakossági kérdőívezésnél egyrészt személyes kérdőívezést folytattam ismerőseim körében, hólabda módszer alapján azok ismerőseit is megkerestem, másrészt Google Drive alapú, anonimitást biztosító kérdőíveket küldtem ki számos szervezet részére. A kérdőív kitöltése mind személyes, mind internet alapú módszerrel a tapasztalatok szerint 5-7 percet vett igénybe és az eredmények értékelhetősége magas fokú volt.

További primer kutatásként félig strukturált, átlagosan kb. 90 perc időtartamú személyes interjúkat folytattam a vizsgált településeken a stratégiai szervezetek vezető kollégáival (a hármas csavar szereplői, azaz e helyi felsőoktatási intézet, önkormányzat és nagyvállalat), valamint egy nemzeti hatáskörű szervvel, a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) egyik vezetőjével.

Az elvégzett kutatás módszertanát a 16. táblázatban foglaltam össze.

10.14751/SZIE.2017.036

16. táblázat: Az elvégzett kutatás módszertana

Szekunder kutatás Primer kutatás

Hazai és nemzetközi szakirodalom elemzése

Győri Járműipari Körzet (GYIK) kutatási projekt

Lakossági kérdőíves minta, 2016

N=176

Helyszín: Miskolc - online lekérdezés

(Google Form) - hólabda módszer - Miskolci Egyetem

hallgatói

Személyes, félig strukturált interjúk, 2016 N=10

Helyszín: 3 város - nagyvállalati - önkormányzati - felsőoktatási - szakmai

szervezetek vezető munkatársaival mentális térkép készítésével Statisztikai adatok

elemzése

CURE nemzetközi kutatási projekt Egyéb policy vagy

vállalati dokumentumok, publikus információk elemzése

Forrás: saját szerkesztés, 2016

A lakossági kérdőíves kutatás résztvevőinek fő jellemzőit a 17. táblázat mutatja be. A kérdőíves megkeresés 176 elemszámú alapsokasága a nemek megoszlása szempontjából teljesen kiegyenlítettnek mondható. A korcsoport szerinti megoszlás alapján a középkorúak (26 és 50 közöttiek) összesen 68%-os, tehát kétharmados arányban képviseltették magukat, a 25 év alattiak aránya 10%, az 50 éven felüliek aránya 23% volt. A 2011. évi cenzus adatai alapján a teljes magyarországi népesség vonatkozásában a mintában a 25 év alattiak kissé felül voltak reprezentálva a százalékos arány tekintetében, a 26 és 50 közöttiek szintén, mintegy 20%-kal felül voltak reprezentálva, míg az 50 év felettiek szintén több, mint 10%-kal alulreprezentáltnak mondhatók. Elmondható tehát, hogy az aktív korúak képviselték magukat meghatározó módon a mintában, ami tekintettel a téma jellegére, pozitívnak minősíthető.

17. táblázat: A lakossági kérdőíves kutatásban résztvevők szociográfiai jellemzői Lakossági kérdőíves kutatás (2016)

Megnevezés Fő Megoszlás (%)

Nem

Férfi 87 49

89 51

Életkor

18-25 17 10

26-35 52 30

36-50 67 38

51-65 31 18

66- 9 5

Iskolai végzettség

alapfokú 1 1

középfokú 30 17

felsőfokú 145 82

Lakóhely

Miskolc 121 69

agglomeráció 37 21

egyéb 18 10

Munkahely

nagyvállalat 37 21

KKV 48 28

egyéb 91 51

Forrás: saját kutatás, lakossági kérdőív, 2016

Az iskolai végzettség szempontjából a felsőfokú végzettségűek erősen felül voltak reprezentálva a mintában, a közép- és alapfokú végzettségűek emiatt jelentősen alulreprezentáltak. Ennek oka elsősorban a megkeresés módja (hólabda és személyes kapcsolatrendszer) lehetett.

63

A vizsgált téma és annak komplexitása szempontjából a magasabb végzettségűek felülreprezentáltsága szintén pozitívnak minősíthető. A lakóhely szerinti megoszlás optimálisnak mondható, mintegy 70% Miskolc városi lakóhellyel rendelkező lakos, 20% az agglomerációban élő személy és 10% messzebbi lakóhellyel rendelkező volt, ezek közül számos fővárosi lakóhelyű.

A válaszadók jelenlegi munkahelye alapján szerencsésen oszlik meg a sokaság, hiszen nagyjából fele-fele arányban dolgoznak vállalati és egyéb munkahelyeken a válaszadók. Ezen belül a nagyvállalatnál dolgozók aránya 21%, a KKV-knál dolgozók aránya 28%.

A személyes interjúk magyar és angol nyelven zajlottak, nagyobb részük diktafonnal történt hangrögzítés mellett, amelyhez minden esetben az interjúalany előzetes hozzájárulását kértem.

Volt olyan eset, ahol az egyik szervezet részéről kérés érkezett arra vonatkozóan, hogy részükről több kolléga vehessen részt az interjún. Az interjúk végén az interjúalanyokat megkértem kognitív (mentális) térkép készítésére is az adott városra vonatkozóan. Az interjú tervet és a kérdőívet a kutatási kérdések alapján állítottam össze.

A félig strukturált interjúk kérdéssora hét fő részből állt; az első öt rész az ötös csavar öt elemére kérdezett rá, a hatodik rész konkrétan az adott vállalat beágyazottsági fokára kérdezett rá, a hetedik feladat pedig mentális térkép megrajzolása volt. A kérdések között eldöntendő kérdések, Linkert-skála és kifejtendő kérdések is szerepeltek. A lakossági kérdőívnél a könnyű és gyors kitölthetőségre, a feltett kérdések egyértelműségére törekedtem, itt az eldöntendő és a feleletválasztós kérdések domináltak.

Az elvégzett kutatási tevékenységet az alábbiakban foglaltam össze (18. táblázat).

18. táblázat: A kutatás főbb jellemzői és módszertana

Kutatás célja A vállalati beágyazódás és beágyazottság jelenségének igazolása hazánkban és fogalmi meghatározása, vizsgálat kvalitatív, folyamat-alapú módszertannal, modellalkotás és a modellek alkalmazhatóságának visszaellenőrzése.

Kutatási kérdések KK1: Beszélhetünk-e hazánkban a vállalatok beágyazódásáról?

KK2: Leírható-e, és ha igen, hogyan a beágyazódás és a beágyazottság?

KK3: Meghatározhatók-e időbeli/térbeli/helyzetbeli különbségek?

KK4: Milyen tényezők befolyásolják a vállalati beágyazódást?

KK5: Mik az előnyei és hátrányai a beágyazottságnak?

Kutatási

módszertan Több helyszínű, folyamat-alapú, összehasonlító esettanulmányok elemzése, feltáró, részben magyarázó jelleggel, induktív alapon, szekunder és primer módszertannal az eredmények visszaellenőrizhetősége céljából.

Kontextus Földrajzi fókusz a vizsgált városokon és vállalatokon, mezoszint (település).

Vizsgált időszak 1990-2015

Vizsgált egység Szervezeti (vállalat) szint, települési, járási/kistérségi és megyei szint (statisztikai adatok).

Esetválasztás Többszörös, nem random jellegű, általánosíthatóság céljával. Közös ipari szektor és hasonló méret, de eltérő centrum-periféria és gazdasági-társadalmi és fejlettségbeli helyzet, más városok, mint kontroll települések.

Adatok forrása Szekunder: statisztikai adatok, KSH, TeIR, települési kimutatások, jelentések, publikációk, szakpolitikai- és vállalati dokumentumok, nyilvános információk.

Primer: lakossági kérdőíves felmérés (N=176) és személyes interjúk (N=10).

Adatok elemzésének módszerei

Kvantitatív módszerek, modellalkotás, visszaellenőrzés;

rendelkezésre álló adatok beazonosítása és összegyűjtése;

adatok feldolgozása, térképi megjelenítése;

eredmények elemzése, összehasonlítás a kvalitatív kutatás eredményeivel.

Kutatás ideje 2014-2016

Forrás: saját szerkesztés, 2016

10.14751/SZIE.2017.036

Ahhoz, hogy a beágyazódás és a beágyazottság mérésére legmegfelelőbb, hiteles mérőszámokat (vagy mutatókat, azaz indikátorokat), illetve mérőeszközt és különböző aspektusait (dimenzióit) meg tudjam határozni, először a konkrét fogalmak meghatározását kellett elvégeznem. Ezt követően az indikátorokat kellett nevesítenem, amik esetemben az egyes beágyazódási lépések voltak, azok megléte, illetve hiánya mutatja a beágyazódás meglétét, illetve a beágyazottság fokát, mélységét. Kutatásomban a beágyazódás öt dimenzióját vizsgáltam. Egyrészt a beágyazódási folyamatot, másrészt a beágyazottság mélységét és területeit jelenítettem meg egy -egy modellben.

A szekunder kutatás során a vizsgált településeket és vállalatokat komplex módszertannal elemeztem „kemény” és „puha” adatok alapján.

A szekunder kutatás során alkalmazott módszertan multidiszciplináris megközelítésen alapult, amit az alábbiakban szemléltetek (19. táblázat)

19. táblázat: A települések és a vállalatok szekunder vizsgálata során alkalmazott módszertan Vizsgált elem Vizsgált tényező Alkalmazott indikátor/forrás

A vizsgált téregységek bemutatása

Helyi társadalom

lakónépességi és bejárási adatok népesség iskolázottsága

lakónépességi adatok változása

Helyi gazdaság

1000 lakosra jutó vállalkozások

foglalkoztatottak száma nemzetgazdasági szektoronként, nemenként

településgazdasági súly változása innovációs potenciál

beruházások teljesítményértékének változása megyei szinten

helyi iparűzési adó bevételek

Helyi oktatás és tudomány K+F helyek száma, létszám és ráfordítás változása

Megközelíthetőség és közúti

infrastruktúra földrajzi és logisztikai adottságok

Települések jellegzetességei Településfejlesztési Koncepciók (ITS-ek), nyilvános információk összehasonlító elemzése

A helyi ipartelepítés feltételrendszere A vizsgált

nagyvállalatok bemutatása

Telepítési és fejlesztési

döntések vállalati dokumentumok, nyilvános

információk elemzése Települési szintű

összefüggések, hatások

Forrás: saját szerkesztés, 2016

A lakossági kérdőív, a félig-strukturált interjú kérdéssora, és a mentális térkép sablonja dolgozatom mellékletét képezi. Az első blokk a válaszadók nagyvállalatokkal kapcsolatos általános attitűdjének felmérését célozta, majd rátértem a vállalati beágyazódásra általánosságban, a kérdések sorrendjénél és tagolásánál is ügyelve arra, hogy ne befolyásoljam a válaszadót, majd az öt elem vizsgálata és előre megadott megállapítások megvalósulási fokának megítélése következett. Az utolsó részben leszűkítettem a vizsgálat körét a miskolci vállalatokra - azon belül is a Robert Bosch vállalatokra - és a válaszadó alapadatainak megadása zárta a kérdőívet.

A dolgozat terjedelmi korlátai által szabott lehetőségeken belül törekedtem a kutatási eredmények korosztály, jelenlegi munkahely és egyéb metszetekben történő elemzésére is.

65