• Nem Talált Eredményt

Adaptált, adaptáltan használt módszerek

In document Logopédia Sötétben (Pldal 88-94)

VI. Automatizálás (Pöszeterápia)

5.6. A terápiában használt módszerek

5.6.3 Adaptált, adaptáltan használt módszerek

– A protetikus környezet: az akadályozott beszédfejlődés, az alternatív-augmentatív kommunikáció fejlesztéséből beemelt tér-, idő-strukturálása igen jelentős támpontot jelent a biztonságos, ezáltal könnyebben megismerhető világról. Ennek segítségével nem egy diffúz, állandóan változó közeg kiismerését kívánja a gyermektől. Elsősorban nem esztétikusnak, de funkcionálisnak kell lennie.

Az ingergazdag, de biztonságos környezet kialakításának alapja a bútorok, tárgyak jól azonosítható (lehetőleg a falak mentén elrendezett), fix helye, helyzete. A főbb tájéko-zódási pontok – a balesetveszély elkerülése miatt is – feltétlenül maradjanak érintetlenek.

94-96. ábra Biztonságos, ingergazdag környezet, főbb bútorok, eszközök fix helyen

A tanterem bútorainak, tárgyainak neve Braille-írással felcímkézve, nem csupán a téri tájékozódás fejlődését segíti, de az olvasási igény egyik mozgatója is. A „polc, ajtó, kosár, labda…” felirat elolvasása a szóképek rögzülésén át élményt adnak, s motiválják a gyermeket a továbblépésre. Természetesen nem célként szerepel, csak a multiszenzoros szemléltetés módszerében egy nyitott kapu az akadémikus tudás elsajátítása felé. A látó óvodáskorú gyermeknek sikerélményt ad, amikor pl. a „Posta” felirat szóképét felismeri, vagy egy-egy betűt képes már önállóan megnevezni. Az ilyen olvasásra hangoló ingerek sajnos a látássérültek életében csak korlátozottan, illetve direkt módon szerepelnek.

97-99. ábra Braille feliratozású bútorok/tárgyak

Relief: A meseolvasás közben a látó gyermek néhány évesen is képes a könyv lapjairól felidézni és hangosan elmondani – akár több nap távlatából is – a történet adott részletét. Milyen élvezettel forgatja a könyvet, várva a folytatást a közös élmény bűvöletében. A látássérüléssel élő kisgyermek is lapozza a könyvet szülei ölében, de a síkírás, kétdimenziós szemléltetés kizárja a felismerés örömét. Az olvasási motivációs bázis felkeltésére, ébren tartására alkalmasak az olyan lapozgatható könyvecskék, melyek domborított ábrákat tartalmaznak. A Braille-ben íródott mesék sorköze még túl sűrű az óvódásoknak, ám pl. a reliefes, egyéb, taktilisan érezhető felszínű megjelenítés átmenetet képezhet, miközben a közös tevékenység, élmény érzetét mégis megadja.

100-101. ábra Mondókák reliefes ábrázolása

Eszköztárunkban pufifestékkel mintázott mondókák vannak, így tapinthatóak a lapok. Hullámvonalak, kör, négyzet és egyéb formák alkalmazásával. Ezek között van, amely a mondóka sorváltásaihoz hasonlóan követi a sorokat, és van ahol csak egy emlé-keztető domború kép jelenik meg az olvasni már tudó gyermekek motiválására. Alatta vagy felette Braille-ben ott található az ábrához tartozó szöveg. Ez utóbbi már szorosan az automatizálás témakörében is felhasználható.

(Az olvasás mellett szót érdemel a látók életében oly meghatározó rajzolás, mint nonverbális énkifejezési, íráselőkészítő és komplex kommunikációs technika. Kétéves kortól minden kisgyermek szabadon használja ezt a lehetőséget. Begyakorolja a szükséges vizuo- és finommozgásos elemeket, ezzel folyamatosan hangolva csukló- és ujjmozgásait az írásra, az artikulációs bázisát a hangképzés, beszéd pontosítására. A látássérülés kizárja ezt a módszert, ennek pótlására tehát nagy szükség lenne egy hasonlóan kreatív módra. A passzívan megélhető domborított képek ujjal követése, a gyurmázás, a papírhajtogatás-, tépés sajnos jellegéből adódóan nem helyettesítheti a rajzolást, nem adja meg a kisgyermek számára azt az élményt, mely a teljes, ép fejlődésmenethez elengedhetetlen lenne.)

– Spontán helyzetek tudatosítása: minden mozdulatnak, testhelyzetnek jelentősége van, mindet igyekezni kell beemelni abba a mentális közegbe, ahonnan akaratlagosan is előhívható a gyermek számára szükség esetén. A tevékenységek folyamatos verbalizálása és ismételtetése az egyik lehetősége ennek elsajátítására. Pl. a fogmosás mozdulatai megvannak, ám a ‘felső fogsor’ fogalma, mely az artikulációs gyakorlatokhoz szükséges kifejezések közé tartozik, még csupán a mozgásemlékezetben stabilizálódott, a játékos-direkt fogmosással bevezethető, aktiválható lesz. Automatikusan kapcsolódik hozzá a hangsor fogalma, ha sokat hallja együtt a szájtérben való érzettel párhuzamosan, így egy idő után leválasztódik és már csupán a hangsor észlelése is kiváltja nála a mozgás-, érzetemlékezetet.

102. ábra Spontán helyzet, fogmosás

Egyéb: (szaglás, hő-, ízérzet aktiválása, tudatosítása) olyan tevékenységek be-kapcsolása a feladatokba, mely látó gyermekeknél feleslegesnek tűnik, itt kiemelt jelentő -séggel bír. Pl. a sz-hang fejlesztése során – az előzetesen megbeszélt szempontok alapján – a teremben használt szegfűszeg illóolaj folyamatos érzékelése a szagláson át nyújt segítséget a hallási figyelem fejlesztésére, a hang rögzítésére.

103-104. ábra Illatminták

Másik esetben pl.: az artikulációs izmok érzékeltetésére, ingerlésére használt melegítő párnácskák a hőérzékelés segítségével is támpontot adnak a szükséges izom-csoport aktiválásában. Ezzel párhuzamosan vérbőséget okozva passzívan is történik ingerlés, izommunka.

– Akusztikus, taktilis, kinesztéziás, proprioceptív, mozgásemlékezeti rávezetés, tudatosítás tehát, a fentieket röviden összefoglalva: a multiszenzoros érzékeltetés, az ingerek összekapcsolása egyértelműsíti a helyzeteket.

– Átfedés a terápiatípusok közt már az előzőekben többször említett fontos specialitása terápiánknak. Minden eszközt fel kell használni, hogy szemléletesebb, egyértelműbb és egyben változatosabb legyen a foglalkozás.

A szerepjáték fokozott alkalmazása – melyet a dadogás terápiájából emelünk át – nem csupán a pszichés funkciók fejlesztésén át hat, de az adekvát mozdulatok elsajá-tításában is nagy jelentőséggel bír. Pl. a súlyemelő, olvadó hóember mozdulatai fontosak a légzésszabályozás megértésében. A pincér egyensúlyozása a tálcával szintén olyan moz-gáselemeket tartalmaz, melyek tudatos szintre emelik az öntudatlan lélegzet-visszafojtást, óvatos lépkedést.

Ugyanígy a nyelvlökéses nyelés terápiájában már sok helyen alkalmazott myo-funkcionális trainer is sokat segít a mozgásemlékezet bekapcsolásán keresztül a helyes nyeléstechnika elsajátításában, illetve a tudatossá tételében. A nyelvemelő pöcök, a nyelv-gát és az ajakütközők stimulálják a nyelv- és szájizmokat, melyek ezáltal átképezik a hibás nyeléstechnikát, diszfunkciókat.

105-106. ábra Myofunkcionális trainer

Az áttevődések kihasználása olyan lehetőség a fejlesztés menetében, melyet a pedagógusnak folyamatosan szem előtt kell tartania. Néha szünetet beiktatva, az ideg-rendszer pihenési szakaszában fel is gyorsítható ez a fejlődési fázis.

A hippoterápiában, a lépésben járó ló mozgása áttevődik a hátán ülő lovasra, ugyanígy történik az egyéb direkt mozdulatok sokaságával a logopédia területén. A látás-sérülés csak ennek fokozott, tudatosabb igénybevételét jelenti.

Az elektromos fogkefe, mely hangjával, vibrálásával érdekessé teszi a látó gyermekek szájápolását, itt a logopédiai foglalkozásba beépítve olyan pozitív töltetet ad különleges-ségével, melyre számíthatunk a nehezen együttműködő gyermekek esetében is. Ráadásul azonnali, pontos szájtéri információt küld a gyermeknek a kinesztetikus érzékeltetés során.

In document Logopédia Sötétben (Pldal 88-94)