• Nem Talált Eredményt

Adó- és vámadminisztráció összevonása

4. Célcsoport (ügyfél) orientált megközelítés

3.6. Adó- és vámadminisztráció összevonása

Az elemzés körébe vont 16 ország közül hat országban (Ausztria, Dánia, Hollandia, Írország, Kanada, Spanyolország)az adó- és vámadminisztráció összevont szervezetben tevékenykedik56, akár mint integráns része a minisztériumnak, akár mint önálló ügynökség. A két terület összevonása fontos szervezeti reformnak tekinthetĘ. E rövid fejezet bemutatja az összevont szervezet kialakulásának körülményeit, okait, motívumait. A kiválasztott országok (Dánia, Hollandia, Kanada) az integrációs stratégia különbözĘtípusait reprezentálják.

Dánia

Az összevonás elĘtti helyzet

Dániában az Adóügyi Minisztériumot (Ministry of Taxation) 1975-ben választották le a Pénzügyminisztériumtól. Ezt követĘen az Adóügyi Minisztériumon belül mĦködött külön az Adóügyi és külön a Vám- és Jövedékügyi Osztály, utóbbihoz tartoztak a vámok mellett az általános forgalmi (VAT) és jövedéki adók. MindkettĘ saját állandó igazgatósággal (State Tax Directorate, Customs Directorate) rendelkezett. Az Állami Adóhivatal koppenhágai központtal és 25 területi igazgatósággal (County Tax Inspectorates) az adóigazgatási feladatokat 275 településsel osztotta meg. (A helyi önkormányzatok a jövedelmi és az örökösödési adók beszedéséért felelnek.) A Vámhivatal központja 31 regionális hivatalt irányított.

Mindkét testület saját stratégiával rendelkezett, amelyet a Miniszter és az igazgatóságok koordináltak.

A mĦködési célokat függetlenül határozták meg. Külön információs technológia rendszereket mĦködtettek. Viszonylag kevés számú ügyben volt a szervezetek között valódi koordináció.

Az összevonás

1990-ben az összevonás folyamat mindössze hat hónapig tartott. Jelenleg egyetlen szervezetben mĦködnek (Central Customs and Tax Administration), teljes integrációban együtt a központi és a regionális hivatalokban (29 Vám és Adó Régió, ezen belül 7+1 Vámközpont, egy Koppenhágában). A regionális hivatalok következĘosztályokból állnak:

- Adminisztráció (vám, VAT, társadalombiztosítási járulék, jövedéki adók beszedése és különbözĘ igazgatási feladatok)

- Információ (nyilvántartás stb.) - Jogi (tanácsadás, vagyonértékelés) - EllenĘrzés (speciális auditálási feladatok)

- BelsĘszolgáltatás (személyzet, ellátás, fenntartás, számvitel)

56ElĘzĘfejezetben már szerepelt, hogy Kanada 2003 végén a vámigazgatást újra külön, de egy új ügynökségbe szervezte, az Egyesült Királyság pedig 2005. áprilisától összevonja az adó- és vámigazgatást.

Speciális jellemzĘje a dán adóigazgatásnak, hogy a regionális hivatalokban különbözĘ csoportok, ’enterprise group’-ok szervezĘdtek, amelyek felelĘsek a beszedési és bizonyos ellenĘrzési feladatokért. A helyi hivatalokat (nem az önkormányzati adóhivatalokat!) egyes határállomásokon a regionális hivatalokba integrálták.

Az összevonás következtében az irányító szintek háromról kettĘre csökkentek. A szerkezeti változás motorja a hatékonyság növelése volt.

Kanada

Az összevonás elĘtti helyzet

Az összevonás elĘtt az adókat és a vámokat elkülönült hierarchikus szervezetekben adminisztrálták a szövetségi alkalmazottak, amelyek ugyan azonos foglalkoztatási feltételeik mellett dolgoztak, de külön szakszervezet képviselte érdekeiket. A két ügynökség egymástól teljes mértékben független volt. A szervezeti kultúráik is különböztek, az adófizetĘk merĘben más módon intézték ügyeiket a két hivatalban. Az adó-visszatérítési lehetĘséget például az egyik hivatalban nem lehetett szembeállítani az adókötelezettséggel a másikban. A jövedelemadó és a forgalmi adó ügyekrĘl külön hivatalban kellett tudakozódni.

Az összevonás 1992-ben indult és 1999-ben fejezĘdött be. Eredményeként 2001-re a kanadai Adó- és Vámhivatal (The Canada Customs and Revenue Agency) tevékenysége 5 ágazatba szervezĘdött:

- Politikai és törvényhozási - Adókivetés és beszedés - Adóteljesítési programok - Fellebbezések, jogi ügyek - Vámügyek

Ezeket szolgáltató tevékenységek egészítik ki, jogi, kommunikációs, pénzügyi és igazgatási, személyzeti, információs technológiai, valamint intézményi ügyek.

A lényegi munka hat régióban, 50 Adóhivatalban (Tax Service Offices) folyik. A régiók vezetĘi a közvetlenül a központi hivatal vezetĘjének (Commissioner of the Agency) jelentenek. A központ osztályai funkcionális támogatást nyújtanak a regionális hivataloknak, de nem gyakorolnak adminisztratív kontrollt a régiók felett. A vámügyeket is a regionális struktúrába integrálták, habár a Határszolgálati Vámhivatalok (Customs Border Services) elkülönült egységek, amelyeket az egyes regionális hivatalvezetĘ-helyettes felügyel.

Hollandia

A célcsoport modellnél a holland adóigazgatás szervezeti reformja más ismertetésre került. Itt csupán azt érdemes kiemelni, hogy az összevonás elĘtt a két szervezet az adónemek alapján strukturálódott, sĘt az egyes adónemeken belül további funkcionális elkülönülés jellemezte a tevékenységeket. Közel 260 helyi adóhivatal mĦködött 8 regionális igazgatóság és számos funkcionális igazgatóság alatt.

Következésképpen az egyéni adófizetĘtöbb hivatallal kellett hogy kapcsolatot tartson, eltérĘfeltételek és eljárások között.

Az összevonás 1987 és 1992 között zajlott le.

Az integrációs motívumok

Összességében az adó- és a vámadminisztráció összevonását, vagy “újjászervezését” motiválta annak kívánalma, hogy növeljék az bevételek beszedésének eredményességét (effectiveness) (Hollandia) vagy hatékonyságát (efficiency) (Dánia) vagy mindkettĘt (Kanada). Az eredményesség itt arra vonatkozik, hogy milyen szinten és módon szedik a bevételeket, például adócsalás, teljesítés stb.

szintje, a hatékonyság pedig a bevételek egységére jutó forrásokra vonatkozik.

Hollandiában elsĘdlegesen külsĘ tényezĘk eredményeztek növekvĘ feladatokat az adó- és vámigazgatásban. A 70-es években változott az adófizetĘi magatartás, részben a magas adóráták miatt, ami több adóelkerülést és csalást vont maga után. A növekvĘ jólét nagyobb számú adófizetĘt eredményezett. Az adótörvények bonyolultsága jobb, színvonalasabb ügyfélszolgálatot igényelt, melyet a korábbi szervezet nem volt képes nyújtani.

Dániában az adó- és vámigazgatás összevonás volt a kormányzat anti-bürokrácia reform zászlóshajója, és jelentĘs politikai támogatást élvezett. Az összevonás elĘtt viszonylag nagy számú tisztviselĘt foglalkoztatott a két hivatal. A reform alapja az volt, hogy a bürokraták számát csökkentsék hasonló szintre, mint Svédországban vagy Norvégiában volt. Az adóbeszedés adminisztrációs költsége is meghaladta a szomszédokét. Az alkalmazott stratégia kézenfekvĘ volt: közel teljes integrációja a két szervezetnek a skálagazdaságosság maximális kihasználása érdekében.

Hasonlóan, Kanadában korábban a költségvetési korlátok gátat szabtak a kormányzati

szolgáltatások minĘségi szintjének javításához. A reformban fĘszerepet játszott a “reinventing

government”57hatására kibontakozó mozgalom, amely a kormányzati szolgáltatások alanyait ügyfélként kezeli. Ehhez nagyban hozzájárul Kanada szerepe az észak-amerikai

szabadkereskedelmi övezet létrehozásában, valamint az általános forgalmi adó (VAT) bevezetése. Nagyobb figyelem tevĘdött az adó- és vámügyekre. A hatékony adó és kereskedelmi eljárások a vállalkozói tevékenységek ösztönzésének alapvetĘeszközeivé váltak. Ahogyan Dániában történt, két korábban külön utakon járó szervezetet fokozatosan teljes mértékben integráltak.

A politika azonban új szempontokat diktált. Kanada Határszolgálati Ügynökség (Canada Border Services Agency, CBSA) jött létre 2003. december 12.-én a biztonságpolitika intézményeinek (Public Safety and Emergency Preparedness) portfóliójában. A CBSA mandátuma, hogy az ország határain biztosítsa a kb. 75 törvényben elfogadott kereskedelmi és utazási szabályok, valamint nemzetközi egyezmények és megállapodások betartását. A hivatalosan meghirdetett cél a CBSA felállításával az, hogy az embereknek és a javaknak a

„ki- és beutazásával” foglalkozó összes kormányzati hivatalát egy szervezetbe tömörítse.

Számos, korábban más szervezetekhez tartozó funkciót egyesít, köztük a vámigazgatást a Kanadai Adó- és Vámhivataltól.