• Nem Talált Eredményt

Laosz és Kambodzsa

XII. Gazdasági előnyök és bukások, gazdasági terror

1. A $ abszolút uralma, és megrendülése (EUR, Kína, Bitcoin) Kezdjük a Sulinet-tel 5 :

„Az Egyesült Államok a pénzügyi szektor vezető országa. Az USA dollár pénzügyi szerepe meghaladja az USA világgazdasági súlyát. A valutatartalékok 60%-a USD-ben van, a spekulációs üzletek 80%-a az USD árfolyamváltozásain alapszik. Vezető szerepe van a New York-i Értéktőzsdének, amely a bejegyzett cégek száma és a forgalma alapján az első helyen van.

Az értéktőzsdék alakulását a Down Jones ipari átlagindex (Dow Jones Industrial Average) erősen befolyásolja. Értékét harminc USA-ban alapított cég tőzsdei állapota alapján számolják.”

Nincs értelme mélyebben foglalkozni a $ uralmával, különösen, ha a vizsgált 1945-2018 korszak első harmadára-felére koncentrálunk, amikor még nem zavarta az USA pénzügyi egyeduralmát sem az euró, sem a jüan. Óriási gazdasági előnyt – de nevezhetjük akár hatalom-nak is – jelent a pénzügyi szektorok, mozgások feletti ellenőrzés a dollár túlsúlyával. Mind-ezeknél a tényezőknél (Nemzetközi adósságállomány, nemzetközi hitelek, devizaforgalom, globális fizetések devizája, devizatartalékok devizája) jelentősebb minden bizonnyal a pénzügyi világ USA általi korlátlan befolyásolási lehetősége a $-kibocsájtás feletti ellenőrzés által.

Az EUR megjelenése valamivel korlátozta az USD uralmát. Nyilván az EU szándéka is ez volt. Néhány év után azonban az euró előretörése megtorpant, sőt valamit visszaesett.

Zavarórepülést jelent a Jüan belépése a tartalékvaluták körébe, bár egyelőre messze elmarad a nemzetközi pénzügyekben játszott szerepe a gazdasági erejétől. Ami késik, nem múlik, amint Kína politikai-gazdasági súlya az USA serpenyőjét megemeli, a pénzügyekre gyakorolt befolyása is ugrásszerűen meg fog nőni.

A Bitcoin-t is felvettem a befolyásoló tényezők közé, bár nem látom be egyelőre, hogy gazdasági alapok nélkül ez a szellem-pénz8 milyen erőt, hatalmat lesz képes gyakorolni a pénzügyi piacokon. Valószínűnek tartom, hogy ki fog pukkanni, mint annyi más lufi (Szilikon-völgy, az USA ingatlan-piaca). Mindenesetre érdekes újdonság, érdemes figyelmet fordítani rá.9, 10

2. Az embargó11

Sok gazember módszert talált ki az emberiség a hatalomért, és a hatalom megtartásáért vívott harcban. Egyik csúcseszköz az utóbbihoz az embargó. Olyan, mint a terror: akkor is rettenetes, amikor katonák vívják fegyveresek ellen, de a terror legaljasabb formája, amikor civileket sújtanak vele.

Az embargó döntően a polgári lakosságot érinti. Fokozatai vannak, bár nincs tudomásom róla, hogy bárki osztályozta volna a rendszer szakaszait. Talán fegyverbevitel korlátozásával kezdik, aztán jönnek a fegyverek gyártásához szükséges gépek, eszközök, nyersanyagok. Eddig is felvetődik a kérdés, kinek a felhatalmazása (ENSZ?) alapján, milyen érdekek mentén állapítja meg az alkalmazó (főként az USA, az utóbbi évtizedekben csatlakozik hozzá a NATO-EU), hogy ki és miért veszélyes a világ számára? Hiszen többnyire az derül ki, hogy a gaztett elindí-tójára nézve se veszélyes a célország (Irak, Irán, Szíria, Líbia, Jemen). Ezután következnek a teljes és minden szempontból vétlen lakosságra mért csapások. Nyersolaj és élelmiszer bevitelé-nek korlátozása! Végül a halálos csapás: a gyógyszerbevitel letiltása. Főként utólag derül ki, mint ez Irak és Irán esetében történt, hogy gyerekek százezrei haltak meg az alultápláltság és/vagy gyógyszerhiány miatt. Ez a tragédia zajlik most Jemenben. Belpolitikai küzdelmek során a diktatórikus hatalom védelmére kelt Szaúd-Arábia vezetésével néhány ország, és az USA-Franciaország kettős biztosítja – egyéb támogatások (fegyver és propaganda) mellett – a tengeri blokádot. Népirtás: éhínség és járványok irtják a nyomorban élő lakosságot.

Visszatekintve: az egész európai kommunista-szocialista blokk embargó alatt állt.

COCOM-listát12 állítottak össze, amelynek oda irányuló exportját megtiltották.

A COCOM-lista embargója a keleti blokk országait sújtotta

(Készítette: Goldsztajn, Teemeah – A feltöltő saját munkája, from File:Europe-blocs-49-89x4.svg, CC0 https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55499394

A COCOM eredményességét (és általában az embargókét is) sokan megkérdőjelezik. A célországokat ugyanis egyrészt több eredményfokozó lépésre készteti, például a kutatás-fejlesztés és oktatás erősítésére, az egymás közötti kooperáció fokozására, másrészt a rendszer megkerülésére rendszereket, hálózatot építettek ki. Az embargó részvevőinek pedig óriási károkat okozott. A Jegyzék 12. sz. weblapja például arról tájékoztat, hogy „Egy 1987-es

amerikai tanulmány szerint[4] a COCOM-lista fenntartása 1985-ben összesen 9,3 milliárd dollár kárt okozott az amerikai gazdaságnak és 188 000 munkahely elvesztésével járt”.

Általánosan ismert a Kuba elleni, állítólag minden idők leghosszabb (és talán legkegyet-lenebb) embargója a Kuba ellen alkalmazott. Obama 2015-ben alaposan enyhítette, Trump – a 2017 év gonosza – azonban ismét bekeményített.

A napjainkban életben lévő embargók közül

(1) Az Észak-Korea elleni annyira általánossá vált, hogy még az utolsó „nagy barátja”, Kína is belépett az alkalmazók közé. Nem hiszem, hogy elérik az egyetlen fegyver nélküli megoldást, a belső összeomlást, tehát csak a lakosság szenvedéseit fokozzák. Csak a tárgyalóasztal hozhat megoldást;

(2) Az Oroszország elleni, szinte évente fokozódó nyomás részét képező, a NATO-EU által erősen támogatott embargó se old meg semmit. Az oroszok végtelen tűrőképessége mellett Putyin nyilatkozat is – miszerint nem száll be a fegyverkezési versenybe – megkér-dőjelezi az akció bölcsességét.

(3) A Kína elleni – tudomásom szerint még életben tartott – fegyverszállítási embargó pedig egyszerűen nevetséges. Kína ma már az űrkutatással is foglalkozik, nukleáris ereje a fél világ elpusztításához elég13, mindenki másnál nagyobb arányban szerepel a költségvetésében a K&F, az oktatásban elért eredményei világraszólók. Csak magukat gúnyolják ki, maguknak okoznak fejfájást az alkalmazó országok. A 13. indexként megadott weblap ugyan papírtigris-nek nevezi Kína nukleáris erejét, de a most 200, de rövidesen 300 robbanófej akkor is a fél világot képes tönkretenni. A weblap egy évtizeddel el van maradva, Kína, figyelve az USA-ban zajló elképesztő politikai folyamatokat, azóta nyilván nagyot lépett a nukleáris fegyver-arzenálja fejlesztésében.

Kicsit túlzok az illusztrációval14, mert az a világ eddigi legnagyobb hatóerejű, a később ellenzékbe vonult Szaharov által készített bombát mutatja be, de a tized akkora bombák pusztítása is hihetetlen.