• Nem Talált Eredményt

A villanyosság vezetékei

In document TÁVÍ ÁSTA (Pldal 41-45)

129. Minekutánna a villanyosság létrehozatala előadatott, úgyszintén a távírdáknál szükséges gépek egyenként részletezve leírattak, vegyük te­

kintetbe mostazon eszközöket, melyek által a villanyossága telepekből a gépekhez, valamint a távoleső távirdai állomásokhoz vezettetik.

Már emlitők, hogy mihelyt a galvani telepnek végei közvetlenül egy­

mással vagy pedig egy darabsodrony által összeköttetnek, rögtön villany­ folyam mutatkozik, s erre nézvekövetkező alapelv fogadtatott el.

A folyam a telep rézvégétől, kiindulva azazt összekapcsoló huzalon (villanyvezetőn) a horganyvéghez térvissza. Ha tehát villanyfolyamot aka­ runkelőidézni, okvetlenül szükséges, hogy a telepnekösszeköttetése, ille­ tőleg a villamvezeték sehol se legyen megszakítva. Ezen összeköttetéshez oly anyagok használtatnak, melyeka villanyosságotjól vezetni képesek. Az eféle anyagok befolyása avillany osságra nézve különböző. Vannak olyanok,

D.TÁVLUÁSTAN. 3

melyek avillanyosságot könnyen felveszik s könnyen tovább adják ; ezeke vilanyvezetőknek nevezzük. Ide tartoznak az érczek, szén, nedves folyadé­ kok, föld stb. Vannak ismét olyanok, melyek a villanyosságot nem vezetikt s ennélfogva nem vezetőknek, elszigetelőknek nevezzük. Ilyenekp. o. gutta-percha, porcellán, selyem, viasz, üveg, elefántcsont stb. Az előbbenieket jó vezetőknek, az utóbbiakat pedig rósz vezetőknekis szoktuk nevezni.

A villanyvezetés képességére a vezetéknek vastagsága is nagy befo­ lyással van, mentői vastagabb a vezetéknek használt sodrony, annálna­ gyobbvezetőképessége és megfordítva.

Azon körülmény nagy előnynyel van a távirási czélra, miszerént a föld a legterjedelmesebb, illetőlegvastagabb vezető test, - tehát nagyon jó villanyvezető is.

A különböző villanyvezető testek, vezető képessége is különböző; pél­ dául a rézhuzal a villanyt körülbelül hétszer jobban vezeti, mint egy ha­

sonló vastagés ugyanolyhosszú vashuzal.

Elszigetelők.

130. Minden testet, mely azon tulajdonsággal nem bir, hogy a vil­ lanyosságot könnyen átvegye, ezt vezesse, és más testekkel közölje, — a mintmáremlittetett — rósz vezetőnek vagy elszigetelőnek nevezzük.

Egy villanyos testet elszigetelünk midőn azt egész környezetében rósz vezetőkkel ellátjuk, — tehát olytestekkel, melyek a villanyfolyam kitérését meggátolják. Természeti alapelv szerint a villany mindégazonlegrövidebb útat követi, mely annak eredeti, illetőlegkiinduló telepje ellenkező sarká­ hoz nyitva áll.

Ha tehát két távirdai állomás közt nem lenne a vezeték mindenütt elszigetelve, ezen esetben a távirdaiközlekedés lehetetlen volna, minthogy a villanyfolyam a legelső oly helyt, a hol akét állomás közt vezetett sod­ rony , például egy nedves oszlop által, a földdel összekötésbe jön, a vezető sodronyból a főidbe illan, innen a föld vezető képességénél fogva a kiin­

duló villanytelep ellenkező sarkához visszatér.

Ezen okból az állomásokat fémileg összekötő sodrony-vezeték, azon vastartóitól, melyek a távirdai oszlopokra vannak alkalmazva, üveg vagy porczellánáltal szigeteltetik el.

131. Minthogy a távirdai helyiségekben, kiváltképen a gépek egymás­ köztikapcsolás végett, többvezető sodronyrészjönössze, ottan a fémérint­

kezések kikerülhetetlenek lennének, ha teljesen el nem szigeteltetnének, — ezért atávirdahelyiségekben guttapercbával vagy pedig viaszkos gyapot­ fonallal borított sodronyt használnak.

Az Írógép és jelfogó villanydeleje körül tekert, — úgymint a tájoló deleje körül vezetett finom szorzó rézsodrony, körülfont selyem által szigeteltetik el egész hosszában.

132. Ha valamely gépen oly részek léteznek, melyek egymástól el- szigetelendök, ezeknek elszigetelése elefántcsont által eszközölhető, úgy, mint például a jelfogónak azon lyukai, melyeken a szorzó sodronyvégek vezettetnek a réztalapzatán át.

Távirdai vonalvezetékek.

133. A távirdai állomásokat egymásközt fémileg összekapcsoló ércz- huzal egy bizonyos magasságban a föld fölött van vezetve, vagyis oszlopok által a föld fölött tartva, melyet légvezetéknek nevezünk.

Hogy a villanyfolyam a vezető sodronyon akadály nélkül tovább hat­

hasson, okvetlen szükséges, hogy folyamában sehol meggátolva ne legyen, azaz hogy a vonal tökéletes villanyvezetőképeslegyen. Szükséges továbbá, hogy a villany sehol gyengülést ne szenvedjen, tehát hogy más közbeneső mellékút ne álljon nyitva annakrövidlefolyásáraa földbe, a mi azáltal esz­ közölhető, — hogyhaa villanyvezető sodrony tökéletesen el lesz szigetelve, tehát hogy ha más vezető testtel érintkezésbe seholsem jöhet.

Megkivántatik egyáltaljában még az is, hogy a vonal megfelelő tartó­ san építtessék, hogy minden elemi, úgymint más zavaró és károsító befo­ lyásnak, amennyiben csak lehet ellentál Ihasson, és hogy az építés mennél kevesebb költségbe kerüljön.

)34. A vezető sodrony a földfelett úgynevezett távirdai oszlopokra van felállítva. Ezen oszlopok 20—25 láb magasak, legalább 4—5 hüvelyk középátmérőjüek, és 3 ‘/2 —4 lábmélyen aföldbe ásatnak.

135. A szigetelők, melyek a vezető sodrony és az oszlopok közt van­

nak alkalmazva, harang idomuak üvegből vagy porczellánból készítve, s a szerint üveg- vagy porczellán elszigetelőknek neveztetnek. (XHI. Rajz­ lap, 40. ábra.)

Ezen elszigetelők űrjeikkel lefelé gipszszel vastartókra forrasztatnak, a vastartók pedigerősvascsavarok által az oszlopok felső végeire alkalmaz­ tatnak, mégpedig úgy, hogyahuzal legalább 4—6 hüvelyk távolságnyira legyen az oszloptól.

136. A villanyvezető sodronyt a felállított oszlopokra, illetőleg azok­

nakelőbb említett elszigetelőire úgyalkalmazzuk, hogy azt egy néhányszor az elszigetelő körül tekerjük, és egy vékonyabb kötőhuzal darabbal meg­ erősítjük.

137. Hogy ha ugyanazon oszlopra több vonalatkell alkalmazni, akkor azegyes sodrony vezetékek legalább 12—18 hüvelyknyire állíttatnak egy­

mástól, s ezek számára a porczellán elszigetelők görbe tartóvasra, úgyne­ vezett meghajtott tartóvasra gipszeltetnek és igy alkalmazhatók az oszlo­

pok oldalára. (XIII. Rajzlap, 41. ábra).

138. A porczellán elszigetelőnek egybeforrasztása tartóvasával úgy történik, hogy az előbbinek űrébe 4 lat gipsz (mészéleget) teszünk, azt vizzel lágy tésztává keverjük, és ezen keverék közé illesztetik a tartóvas

3*

egyik vége.Ezenmészéleg nehány perez múlvakőkemény lesz, és igy a por-czellán elszigetelő, tartóvasával kemény tartósan szinte egybeforr. Egy font gipsz elégséges 8 darab szigetelőbe, tehát amint előbb említettük, egy darabba 4 lat.

139. Külvezetékre jelen időben általánosan vashuzalt használnak, ez legjutányosabb és legtartósabb hasonnemü alkalmas anyagok közt.

140. Minthogy a villanyvezetékre megkivántató vashuzalt nem lehet oly hosszúdarabokban kapni, hogy azegy állomástól a másikig érjen, esze­

rint a vonal felállításalkalmával, a vezetékre szükségeltető huzalrészeket össze kell kötni, mégpedig úgy, hogy afémérintkezés akét összeillesztett részközt tökéletes legyen. Ezen czélra a két összeillesztendő huzalvéget meg kelltisztítani, hogy semmi elszigetelő anyag, példáulrozsda stb. fen ne maradjon, mely a fémérintkezést meggátolná.

A két fényesre tisztított huzalvégrész (VII. Rajzlap, 29. ábrában lát­

ható) úgy kapcsolandó egybe, hogy azok egyike többször a másik körül te­

kerendő, s a tekerések mégforrasztó ónnal is összeforrasztandók.

Az egybeforrasztásra nagy figyelmetkell fordítani, minthogy a sod­ rony a lég befolyása következtében rozsdaréteget kaphat, mely a villany át­ meneteiét egy huzalvégről a másikranemcsak nehezíti, de idővel még lehe­ tetlenné isteheti, mely hiba sok bajtokozhat, minthogyfeltalálhatása igen nehéz.

141. Egy mérföld hosszú egyszerű vashuzal vezetékre körülbelől 120—160 darab oszlop, — 7 */2 mázsa 3 , — 16 '/„ mázsa 4 */sm~m, 21 mázsa 5m~'n átmérőjű, illetőleg vastagsodrony; — 12—16 font gipsz egy font forrasztó ón és 2 lat forrasztóviz szükséges.

Főldvezeték.

142. Ha egyállomás telepéből egy más állomáshoz villanyfolyamat akarunk indítani, akkor az eddig mondatfáknál fogva, az illető két állomás közt, kétsodronyvezeték szükséges, egyik vezetékt. i. a villany oda, és egy másik annak visszafolyására.

Ezenkörülményen, mely a távirdai építési költségeket nagyítja, azon találmány által van lényegesen segítve, hogy ha egy a földtől jól elszigetelt huzalnak két végét a föld valamely nedvesrészébe vezetjük, a visszavezető másik huzalt, maga a nagy föld pótolja, ennélfogvakét állomás közt egy

vezetőhuzal elégséges, minthogy a második helyetta földet lehet használni.

Ezen czélraminden távirdai állomásnál, egy, körülbelőlkét láb hosz-szu és ugyanolyszéles réztábla (lemez) — úgynevezettföld vezetés van va­ lamely nedves helyt a földbe lebocsátva, melyetmegkivántató esetben, kap­ csolatban levő sodronyrészénél fogva gépeinkkel, illetőleg a föld fölötti vil­

lanyvezető vonallal, fémérintkezésbe hozhatni. Ezen réztábla elkerülhetet­

lenül szükséges, minthogy ezáltal a nedves földeliérintkezés annál

bizto-sabb. — Ha például a XII. Rajzlap 39. ábrában (A, B) vonalvégeit (a, b) földvezetékkel hozzuk kapcsolatba, s ezen vonalat valaholkettévágva s az elmetszés által nyert két véget egy villanytelep sarkaiba (r. h.) kapcsoljuk, rögtön villanyfolyam mutatkozik, mely folyam például (A) állomás telepréz sarkától kiindul a vonalon (B) állomáshoz, ottan a földvezetésbe, onnan a földön át (A) állomás földvezetéséhez, és végül a kiinditó telep horganyá­

hozvisszasiet. A földbe vezető sodrony az előbb említett réztábla-földve- zetéssel a legszorosabb fémösszeköttetésbe hozandó.

Minél rövidebb, és minél vastagabb ezen sodrony, annál jobb. Vastag sodrony hiányában, több rétben csavartvékonyabb sodrony is használható.

A villanyfolyamot különben a föld is csakúgy képes vezetni, hogy ha nedves,miért is a földvezetés oly földrétegbe bocsátandó, mely folytonosan, nedves; ilyen hely a folyóvíz,kút, vagy legalább jó uedves pinczegödör.

Arrais kell ügyelni, hogy ezen nedves földrétegnek kiterjedése kor­

látolvane legyen, mert hibáznánk, hogy ha a földvezetést egy a nagy föld­ től elszigetelt, kifalazott medenczébe,vagy más víztartóba bocsátanók le.

X.

In document TÁVÍ ÁSTA (Pldal 41-45)