• Nem Talált Eredményt

A vezetési folyamatokban bekövetkezett kedvező változások

6. A nyílászárókat gyártó kisvállalkozás működési rendszerének

6.2. A vezetési folyamatokban elért rendszerelőnyök és eredmények,

6.2.1. A vezetési folyamatokban bekövetkezett kedvező változások

fontosabbakat bővebben kifejti.

85

5. táblázat: A vezetési folyamatokban bekövetkezett lényegesebb változások

Szempontok ISO 9001 szabvány rendszerelőnyei a vezetési folyamatokban

Minőségpolitika, minőségcélok és tervek

Egyértelműen rögzítésre kerültek, az aktív szerepvállalások és a felelősségek hangsúlyozása.

Minőségorientáltságban, hozzáállásban, elkötelezettségben a vállalatnál pozitív elmozdulás tapasztalható.

Kötelező dokumentációs rendszer

A szervezet méretéhez, igényeihez, folyamataihoz igazodik. Költségkímélő megoldásként, ahol megoldható volt, az elektronikus megjelenítést, tárolást előnybe részesítették.

Szervezeti struktúra* A meglévő szervezeti struktúra a minőségügyi rendszer működéséért felelős munkatárssal bővült, amit a 18. ábra mutat. A minőségügyi rendszer működtetésével járó feladatokat egyelőre az operatív munkája mellett látja el.

Munkakör és felelősség Valamennyi munkaköri leírás átvizsgálása megtörtént. A feladatok, felelősségek és hatáskörök pontosításával az egymás közötti kapcsolatok tisztázottabbá és minden érintett számára ismertté váltak.

Információs rendszer, kommunikáció

A külső és a szervezeten belüli információs igények felmérése megtörtént. A szervezet szintjei és funkciói között a belső kommunikáció módja szabályozottabbá vált, az ehhez szükséges kísérő dokumentumok is kialakításra kerültek.

Vevői elégedettség* A vevőkkel kapcsolatos folyamatok szabályozottabbá váltak, a rendelések során és az értékesítést követő jelzések alapján a rendszer értékes információkat rögzít. A vevői megelégedettség mérésére kérdőívet vezettek be, a reklamációk nyilvántartása pedig szabályozottá vált.

Dolgozói elégedettség * Bevezették a dolgozói megelégedettség mérését, így az eredmények értékelése a vezetői felülvizsgálatok részét képezik. A dolgozó elégedettség mérése az ISO 9001-nek nem követelménye.

Szakmai fejlődés A gyártásban dolgozók részére szakmai előrelépést elsősorban a technológiai és géppark fejlesztésekkel együtt járó betanítások jelentik. A gyártóüzemi fejlesztések közül a CNC felsőmaró beszerzését, az új ablakgyártó automata üzembe állítását, valamint a ragasztóprés alkalmazását érdemes kiemelni.

* A csillaggal jelölt szempontok bővebb kifejtésre kerülnek

86 Szervezeti struktúra változása

A cégvezető elsősorban az értékesítési vezető és a minőségügyi vezető szakmai támogatására számít, így a vezetőséget hárman alkotják, amire az 18. ábra szürke ábrajelölései utalnak, a függelmi kapcsolatok rendkívül egyszerűek.

Mivel az elsőszámú vezető egyben a cég tulajdonosa, így a személyes vezetés42 szerepe a vállalat működésében és teljesítményében meghatározó. A vállalkozás rendszerszemléletű, minőségorientált gondolkodása, az erőforrások mozgósítása, a kapcsolatrendszer kialakítása, a kommunikációs és döntési mechanizmusok ezért elsősorban a személyes vezetéshez kapcsolódnak.

A szervezeti struktúra kialakítását egyértelműen a működésbeli rendszerszempontok vezérelték, amit kis szervezet révén a tartalmi racionalitás is fokozottabban megkíván.

Tulajdonos-ügyvezető

Raktáros

Szabászok Asztalosok Csiszolók Felületkezelők Vasalat szerelők

Üvegezők

Műszaki előkészítő Minőségügyi

vezető

Területi

képviselő Értékesítők Értékesítési

vezető Üzemvezető

18. ábra: A nyílászárókat gyártó cég szervezeti struktúrája A munkatársak között a hatékony munkavégzés érdekében, saját kezdeményezésre, természetszerűen más informális kapcsolatok is kialakulnak. A szervezetfejlesztés érdekében azonban számos

42 Személyes vezetés: magában foglalja a vezetői magatartásformákat, a vezetői stílust és a vezetői funkciót (KOCZOR (SZERK.)1999)

87

tennivaló fogalmazódik meg, amely elsősorban a vezetői felhatalmazás körét érinti.

Vevői elégedettség

A vevői igényeknek való megfelelés a cég életében egyre hangsúlyozottabban jelen van. A vevőkkel kapcsolatos folyamatszabályozás az egyik legfontosabb alapelvnek, a vevőközpontúságnak érvényesítését szolgálja. Az ISO 9001 rendszer megköveteli a vevői megelégedettség mérését és a reklamációk nyilvántartását. A faipari cégnél kialakított vásárlói megelégedettség mérésére szolgáló kérdőívet a 3. melléklet szemlélteti. A cég tevékenységének értékelése, 1-5 közötti értékek megjelölésével történik. Az egy éves felülvizsgálati audit eredményeit a melléklet szemlélteti, mely alapján az intézkedéseket ki lehet jelölni. A kérdőív nyitott kérdésének megválaszolásával a vevők javaslatot fogalmazhatnak meg a minőségi színvonal javítására. A vevői (megrendelői) reklamációk nyilvántartása szintén szabályozott módon történik. A kialakított pontosabb nyilvántartás ellenére, azaz az esetek pontos feljegyzésével, a vizsgált egy év viszonylatában a vevői reklamációk száma 17%-al csökkent. A folyamatjavítás, továbbfejlesztés érdekében a vevői reklamációkat, a vevői megelégedettség méréseket az eljárás szerint a vezetőségi átvizsgálások alkalmával elemezni kell, és a szükséges javító intézkedéseket be kell vezetni.

Dolgozói elégedettség

Az ISO 9001 szabvány nem ír elő dolgozói elégedettség mérését, de a cég ezt a minőségügyi rendszer részévé tette, amely nagyon fontos információkat közöl a 4. mellékletben közölt kérdések alapján. A dolgozói megelégedettség mérésének kérdőíve szintén - két kérdéscsoport szerint – 1-5-ig terjedő értékelési skálán kéri be a véleményeket. Az első tíz kérdés a cég által biztosított feltételek megítélésére irányul, további öt kérdéssel az egyén szempontjait vizsgálja. A 19. ábrán szemléltetett grafikon két, egymást követő év adatainak összehasonlítását mutatja. A kiugróan magas értékek alapján a cég erőssége a szociális körülmények, a képzettségnek, képességnek megfelelő foglalkoztatás. Kiderült, hogy a cég eredményességéhez, megítéléséhez való egyéni teljesítmény szerinti hozzájárulás fontossága minden dolgozó számára egyértelmű, ami kis gyártóüzemi közösség esetén nem meglepő eredmény. Az értékelés

88

rávilágít arra, hogy a vezetői stílus, a karrier, tanulás és siker területén pozitív elmozdulásra van szükség. A két év összehasonlító elemzésre is lehetőséget adott, melynek alapján látható, hogy a dolgozók körülményei lényegesen javultak, ami a cég technikai fejlesztéseivel, beruházásaival magyarázhatók. A belső információellátottság kiugró javulása azonban elsősorban a minőségirányítási rendszer bevezetéséhez köthető. A dolgozók számára is érzékelhető jobb információáramlás a kialakított dokumentumrendszernek, az egyértelmű, tisztázott feladat és felelősség köröknek köszönhető.

A munkahelyi légkörre, a karrierlehetőségre és az anyagi elismerésre azonban a dolgozók korábbinál lényegesen alacsonyabb értékelést adtak, és a vezetői stílus tekintetében sem történt érzékelhető javulás.

0,00%

10,00%

20,00%

30,00%

40,00%

50,00%

60,00%

70,00%

80,00%

90,00%

100,00%

elégedettségi szint

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

kérdkések Dolgozói megelégedettség mérése 2006-2007. évre

Kérdések Elégedettségi

szint

Dolgozói elégedettség a 2007 és 2008 évek összehasonlításában

2007 2008

19. ábra: Dolgozói elégedettségmérés kiértékelése

Mivel ezek a körülmények a cég teljesítményére is jelentős hatással lehetnek, ezért a kérdőív eredményei rámutattak a sürgős intézkedések szükségességére is.