• Nem Talált Eredményt

A versenyképesség értékelése

A KARBANTARTÁS MINT ÉRTÉKTEREMT Ő TEVÉKENYSÉG MAINTENANCE AS A VALUE CREATIVE WORK

3. ÉRTÉKTEREMTÉS, ÉRTÉKLÁNC

4.3. A versenyképesség értékelése

4.3. A versenyképesség értékelése

Azokat az értékelési módszereket, modelleket vázoljuk, melyekben a karbantartás egyes jellemzői (leginkább a költségei) előfordulnak, vagy hatással vannak a versenyképességre.

a/ Hat tényező az átalakítási folyamat versenyképességre gyakorolt hatásának értékelésére.

Ezek mércét jelentenek a folyamatra, a kimenetre és a végeredményre: hatékonyság;

eredményesség; kapacitás; minőség; válaszadási idő; rugalmasság. A további tényezők közül a legfontosabb a szűk keresztmetszet létezése: erőforrásban, minőségben [16].

b/ Vállalati versenyképességi indexVVI [17]. A vállalat versenyképességét hivatott számszerűsíteni a Chikán által alkotott mutató, amely az ismert három részből áll:

M–működőképesség, V–változásképesség, T–üzleti teljesítmény.

Ezekkel az elemekkel: VVI=(M+V)xT

Minden részben eltérő számú mutatócsoportok, ezekben mutatók vannak. A mutatókat kérdőív segítségével 1–5-ig pontszámokat rendelnek. A négy szintre számtani átlagokat számítanak, így megkapják az “eredő” VVI-t. Az index segítségével értékelhető egy vállalat versenyképességének időbeli változása, vagy különböző vállalatok indexeit össze lehet hasonlítani.

c/Technológiai (termelési) rendszerek hatékonysága [23].

Ilyen rendszereket szükséglet-kielégítés (értékteremtés) céljára hoznak létre.

Az értéktermelés nagyságát a rendszer megbízhatósága és az egységnyi működési idő alatt létrehozott érték nagysága szabja meg. Értékteremtés szempontjából gazdasági kritériumok szerint optimális rendszer létrehozása a cél.

Gazdasági szempontként a termelőberendezésekkel folytatott tevékenység hatékonyságát célszerű választani. A hatékonysági mutató (H) meghatározott időintervallumra (például évre) képezhető:

169

= ( ) × + ahol ( ): rendszer megbízhatósága,

: értéktermelés [Ft],

: rendszer beruházási költsége [Ft], : folyamatos karbantartási költségek [Ft].

Az értéktermelés nagyságát a kapacitás kiszámításán keresztül az időszak bevételéből lehet meghatározni. Mivel a karbantartás befolyásolja a termelő berendezések megbízhatóságát,, hatással van a versenyképességre, ezáltal az értékteremtés nagyságára.

d/ Gazdaságos eszközélettartam

Elvben a selejtezésig teljesítendő üzemelési (használati) idő meghatározásának alapja lehet a gépköltségek és a géppel elért teljesítmények együttes minimalizálása. Az úgynevezett Janik-féle modell ezt az elvet valósítja meg [24]. A módszer egy fajlagos (teljesítmény-egységre eső) összes költség-mutató optimumának (vagyis minimumának) meghatározásán alapul.

Az összes költség a beruházási (értékcsök-kenési), az üzemeltetési és a karbantartási költségek összegét jelenti.

A módszer alkalmazásának célszerűlépései:

–az első év összes éves költségének és az éves (termelési) teljesítményének, munka- mennyiségének (például: nha, tonna, db, tkm, stb.) meghatározása;

–az előző adatok hányadosaként értelmezett fajlagos költségmutatót (kf) képezzük az első évre vonatkozóan;

–a következő évek költségmutatóit mindig úgy képezzük, hogy a tárgyévi összes költségeket, illetve a tárgyévi munkateljesítményeket a megelőző évek halmozott (kumulált) értékeihez hozzáadjuk és így számoljuk a tárgyévi kf hányadosokat;

–az optimális üzembentartás (selejtezés) időpontját (évét) a kf minimális értéke jelöli ki.

Az így kapott „görbét” (kf az évek függvényében)praktikusan gépüzemviteli karakterisz-tikának nevezzük. Az adott gépet addig gazdaságos üzemben tartani, amíg az el nem éri a kumulált fajlagos költségek minimumát.

A gyakorlati alkalmazásra érett módszer adatai között szereplő karbantartási költségen keresztül a karbantartás hozzájárulhat a gazdaságosabb géphasználathoz, javítva ezzel a versenyképességet.

.

5. KÖVETKEZTETÉSEK

Láttuk, hogy a karbantartás hozzá tud járulni a versenyelőny forrásainak (különösen a minőség, megbízhatóság) és a vállalati versenyképességek (kiemelten az erőforrások, gépek) megfelelőségéhez, vagyis a versenyképesség növeléséhez. Ennek eredményeként a termék/szolgáltatás olyan értéket képvisel a karbantartás értékteremtő hozzájárulása révén is, amely az értéklánc működése során tényleges fogyasztói igényt elégít ki és megfelelő nyereséget is hoz. Tehát a hatás logikai sorrendje:

Ez a hatás állandóan jelen van a vállalati értékláncban, mértéke a karbantartás színvonalától, lehetőségeitől,törekvéseitől is függ. Ezért is fontos a karbantartás fizikai-emberi erőforrásainak fejlesztése, amely ebben a megközelítésben nemcsak a karbantartás,

Karbantartás Termelnövelése őképesség Versenyképesség

növelése

Érték-növelés

Igénykielégítés Nyereség realizálás

170

hanem a vállalat egészének érdeke. Komoly eszközfejlesztések, valamint oktatás, képzés és átképzés nélkül a várható feladatoknak a mai karbantartás nem tud megfelelni. Segítene ebben is a vállalati kultúra nemcsak a karbantartást érintő fejlődése.

Országos szinten el kellene érni a karbantartási szakterület és tudományterület (?) társadalmi elfogadottságának, elismertségének emelkedését. Segíthet ebben az Országos Karbantartási Stratégia megfelelő szintű elfogadása. Alkotott egy ilyent a MIKSZ (Magyar Ipari Karbantartók Szövetsége) 2015-ben. Témánk szepontjából kedvező, hogy a stratégiában a karbantartás által kínált értékajánlatok között szerpel:”Értékteremtés mindenfajta kockázatát csökkenti”. [26]

Átgondolandó, van-e szükség és lehetőség egy karbantartási szabvány megalkotására. Ez segíthetne az egységes fogalom-használatban is, valamint némileg módosítani lehetne a karbantartás feladatait, talán éppen az értékteremtés szepontjábból.

6.FELHASZNÁLT IRODALOM

[1] VERMES P., JANIK J.: Elhasználódási tartalék – karbantartási alapfogalom avagy a lényeg elfedése? In: Gépgyártástechnológia, 1998. XXXVIII. évf. 6. sz. pp. 35-40.

[2] MOUBRAY, J.: Karbantartási menedzsment–egy új paradigma.In: Karbantartás és diagnosztika, III. évf. 2. és 3. sz.,Budapest: A.A.Stádium Kft, 1996. pp.31-38. és 28-38.

[3] STARR, M. K.: Rendszerszemléletű termelésvezetés, termelésszervezés. Budapest:

Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1973. p. 563

[4] ROSTA I.: A tudomány történetéből–Világproblémák, globalizáció. In: Magyar Tudomány, 2008. dec. http://www.matud.iif.hu/08dec/10.htm pp.1516-1523.

[5] VÖRÖS M.: Fogyasztás és kultúra. 1. rész: Fogyasztás, idő, történelem.

http://www.c3.hu/scipta/2122/voros.htm Letöltés: 2017.05.07.

[6] SZILÁGYI SZ.: Szemünk láttára veszti érvényét Moore törvénye. http://bitport.hu 2017 Letöltés: 2017. 05. 11.

[7] KOSTYÁN ZS. T.: Bekössük? Ne kössük? – Avagy a hálózatelmélet alkalmazása a karbantartás-menedzsmentben. In: Vezetéstudomány 47(9) szept.2016. pp. 26-40.

[8] BARKOVITS B.: Tisztázzuk az Ipar 4.0 alapfogalmait! https://autopro.hu/trend/

Letöltés: 2017.05.07.

[9] ABONYI J.-MISZLIVETZ F.: Ipar 4.0 megoldások kialakításának feltételrendszere In:Konferencia: A karbantartás új szerepei–értékképzés, kiválóság, biztonság.

Veszprém,2016.ápr.

https://www.researchgate.net/publication/301892028 Letöltés 2017. máj. 18.

[10] JÓRI J. I.: Intelligens mezőgazdasági gépek (1). In: Agrofórum, 28. évf. 2017(2) pp. 64-70.

[11] CHIKÁN A.: Vállalatok és funkcióik integrációja. http://edok.lib.uni-corvinus.hu p.68 [12] CHIKÁN A., DEMETER K.: Az értékteremtő folyamatok menedzsmentje. Budapest:

Aula, 1999. p.599

[13] CHIKÁN A.: Versenyben a világgal - A Magyar gazdaság versenyképességének mikrogazdasági tényezői c. kutatási program “Műhelytanulmány” sorozata, Z8. kötet [14] TAKÁCS GY.: BDF Értékteremtő folyamatok menedzsmentje. H.n. 2007.

p.23+esettanulmány http://www.academia.edu/...Letöltés: 2017.05.19.

[15] DEMETER K. (szerk.): Termelésmenedzsment I. (R.B. Chase és N.J. Aquilano könyvének felhasználásával) BKE Vállalatgazdaságtan Tanszék:Budapest, 1993. p. 55 [16] MAROSÁN GY.: Termelés és szolgáltatásmenedzsment. Budapest: Általános

Vállalkozási Főiskola, 2006. p.228.

171

[17] DEMETER K., JENEI I., LOSONCI D.: Versenyben a világgal - A lean és a versenyképesség kapcsolata c. project 54. sz. Műhelytanulmánya p.53

[18] VERMES P.: A termelés-és karbantartásmenedzsment néhány összefüggése a gépkarbantartás szemszögéből. In: „Műszaki Tudomány az Észak-kelet Magyarországi Régióban 2011” Konferencia (2011.05.18.) Előadásai (szerk.:

Pokorádi L.) Debrecen: Elektronikus Műszaki Füzetek, pp.47-59.

www.mfk.unideb.hu/mszb/muszfuz

[19] VERMES P.: A kockázat kezelése a karbantartási stratégia-választásban. In:

Gépgyártás, GTE: Budapest, 2002. ápr.-máj. p.62-66.

[20] SZÜCS S.- VERMES P.: A karbantartás kiszervezése – elvek, lehetőségek, megoldások. In:„Műszaki Tudomány az Észak-kelet Magyarországi Régióban 2012”

Konferencia (2012.05.10.) Előadásai (szerk.: Pokorádi L.). Debrecen: Elektronikus Műszaki Füzetek, pp.115-130.

[21] KOCZOR Z.(szerk.): Minőségirányítási rendszerek fejlesztése. Módszertani segédlet.

TÜV Rheiland Akadémia, 2001.

[22] VERMES P.: Karbantartás szervezése és ökonómiája. 2. Modul: A karbantartás gazdaságossága. Szolnok: Szolnoki Főiskola, 2012. p.36

[23] GAÁL Z.(szerk.): Karbantartási kézikönyv. Módszerek és eszközök a karbantartás irányításában. Budapest: RAABE Kft. 2002-2007, p. 253

[24] JANIK J., VERMES P.: Géphasználati idő – optimális módszerek vagy a módszerek optimuma. In: Északkelet-Magyarország, 2000. 6. sz. pp.36-42.

[25] SOMOGYI E.: Karbantartási stratégiák. http://slideplayer.hu/2220481/...Letöltés:

2017. 05. 07.

[26] MIKSZ: Országos Karbantartási Stratégia

http://miksz.org/országoskarbantartásistratégia Letöltés: 2017. 05. 010.

172

ER Ő M Ű I PERNYÉK ALKALMAZÁSI LEHET Ő SÉGEINEK VIZSGÁLATA